Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

...w odniesieniu do ceny oferuje najwięcej z wszystkich zegarków tej marki.

Najwięcej na tarczy ;-)

Dokładnie! :) Dlatego właśnie pisanie na polskim forum do polskich kolegów a raczej ich polskich portfeli z takim przesłaniem ...

Nie jest tak źle chyba bo niektórzy koledzy wybrzydzają że „każdy ma już SUBa”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@lotus....nie mógłbyś jeszcze wrzucić ulubionego Seamastera - tzw SUB-Killer? może TT....jako wyznacznik np nowego designu itd..vs zakurzonego SUBa 

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@McIntosh - ja już np nie mogę Ciebie czytać i nie czytam bo rzucasz słowa na wiatr w myśl zasady, że tylko krowa zdania nie zmienia. Jeszcze koło 78 strony tematu PP byłeś wielce oburzony jak artme i inni śmieją wyjeżdżać Ci z Rolexem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupiłem go. Mogę jeszcze raz powtórzyć że będzie to SUB killer . Być moze kupie. Zegarek jest świetny i wyglada jak nowoczesny sportowy diver. Jest 3 razy tańszy niz SUB by the way. Ale żeby nie było to nie ja wywołałem wątek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... Kiedyś, podobnie jak i dziś, jako entuzjasta mikromechaniki koncentrowałem się na wielkich komplikacjach oraz wykończeniu części. Obecnie bardziej doceniam nietuzinkowość precyzji pomiaru czasu zwłaszcza, że nie jest to oczywiste. Na palcach jednej ręki można policzyć producentów, którzy potrafią wycisnąć ze swoich zegarków regularne dobowe niedokładności pomiaru czasu na poziomie 1-2 sekund. Teoria jest prosta, wystarczy ograniczyć niewyrównoważenie balansu, zadbać o porządną mikroregulację okresu oscylatora, porządnie wykonać wychwyt, ustabilizować dopływ energii, aby w zegarku osiągnąć wysoką dokładność działania. Praktyka jednak pokazuje, jak materia jest skomplikowana i trudna w realizacji na płaszczyźnie konstrukcji mechanicznych.

Świetnie że Rolex gwarantuje taką precyzję, wraz z estetyką są to dokładne , piękne zegarki, ale 'nie przesadzajmy' z technicznymi frazesami, takie osiągi miały zegarki Seiko 50 lat temu....

Po prostu większość producentów skupia się na czym innym niż wymienione wczesniej cechy, które są do osiągnięcia dla 'chcącego'

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@McIntosh - ja już np nie mogę Ciebie czytać i nie czytam bo rzucasz słowa na wiatr w myśl zasady, że tylko krowa zdania nie zmienia. Jeszcze koło 78 strony tematu PP byłeś wielce oburzony jak artme i inni śmieją wyjeżdżać Ci z Rolexem...

Panowie i miłośnicy Roleksów, nie dajcie się sprowokować bo Świąt nie będzie

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę przypomnieć ze @Burns napisał to co większość czytała, a kto zapamiętał, to inna sprawa :)

Edit

Tez jestem 'wielce zdziwiony" iz @McIntosh nabył Rolexa, w kontekscie tego co pisał wcześniej....

Ale gratuluję nabytku(w)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Albo znowu Was zamkną ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem, na zdjęciach, tym bardziej tu na forum EX I wyglądał świetnie i zachęcająco.

ściągnęli dla mnie ten model, miałem zamykać transakcję, ale był też OP 39 niebieski, a dla EX I alternatywą miał być szary OP.

po założeniu na nadgarstek, wiało nudą. takie moje subiektywne odczucie, więc szary OP z alternatywy stał się pierwszym wyborem.

nawet AirKinga bym wolał od EX I :)

nie chciałem kupić Rolexa bo to Rolex, tylko wybrać model który dokładnie w całości trafi w mój gust.

w szarym taki drobny niuans jak niebieskie znaczniki przy indeksach powoduje, że zegarek staje się ciekawszy w odbiorze.

nie lubię bransolet więc od razu będzie zdjęcia i zegarek trafi na pasek, a tu też wybór będzie szeroki i nawet kolorowy.

Ok, rozumiem.

Osobiście jestem z gatunku tych ludzi, co twierdzą, że jak zegarek jest nudny, to dobrze - bo jeżeli akceptujemy to przy zakupie to mocniej się już nie znudzi. Natomiast ciekawsze, kolorowe zegarki często mogą się znudzić właśnie dlatego, że są kolorowe - patrzysz na takiego i się po prostu z czasem opatrzy. 

Akurat Rhodium w Twoim przypadku to nie jest jakiś "kolorowy ptak", więc wybór pewnie równie dobry co Explorer. Tyle ze czarny nudny Explorer na różnych paskach będzie lepiej wyglądał, niż szary OP - ale to moje prywatne zdanie.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Oburzałem się na próby zrównywania Roleksa z Patkiem i pod tym względem nic się u mnie nie zmieniło. Ja w tym wątku też piszę przede wszystkim o Roleksie, a nie o wybranych firmach zegarkowych. Nie narzucam się tutaj nikomu ze swoją pasją do Patek Philippe, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, F.P.Journe, Breguet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oburzałem się na próby zrównywania Roleksa z Patkiem i pod tym względem nic się u mnie nie zmieniło. Ja w tym wątku też piszę przede wszystkim o Roleksie, a nie o wybranych firmach zegarkowych. Nie narzucam się tutaj nikomu ze swoją pasją do Patek Philippe, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, F.P.Journe, Breguet.

Dadzą Ci spokój dopiero jak kupisz Seiko ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo znowu Was zamkną ;-)

Fidelio, a to niby z jakiego paragrafu?:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można kupić i Seiko :), mają dobry produkt, ale to trzeba mieć 'ten luz wewnętrzny" ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Fidelio, a to niby z jakiego paragrafu?:-)

Jakiś się znajdzie i znowu temat "kwarantanna" dopadnie ;-)

IMO to tylko kwestia czasu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można kupić i Seiko :), mają dobry produkt, ale to trzeba mieć 'ten luz wewnętrzny" ;)

To ja się już niedługo wyluzuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się już niedługo wyluzuję...

To super, co kupujesz jesli mozna wiedzieć?

Koncentracja na jednej marce 'zaciemnia obraz i osąd" :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To super, co kupujesz jesli mozna wiedzieć?

Koncentracja na jednej marce 'zaciemnia obraz i osąd" :)

Przejdę z tym do wątku Seiko dziś wieczorem. Trochę mam pietra ...ale co mi tam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Przejdę z tym do wątku Seiko dziś wieczorem. Trochę mam pietra ...ale co mi tam

Masz Batmana, to stawiam na to, że pewnie gdzieś SLA017 wyrwałeś :-) Jeśli tak, to nie ma co się bać, pokochają Cię w temacie Seiko. A nawet, jeśli nie, to i tak z zazdrości będą się ślinić ;-)

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bez obawień"..:)

No to popatrzę :), i kończę spam :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz Batmana, to stawiam na to, że pewnie gdzieś SLA017 wyrwałeś :-) Jeśli tak, to nie ma co się bać, pokochają Cię w temacie Seiko. A nawet, jeśli nie, to i tak z zazdrości będą się ślinić ;-)

Nic na razie nie kupiłem. Wszystko wieczorem w wątku Seiko. Bez odbioru!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dadzą Ci spokój dopiero jak kupisz Seiko ;-)

Podobają mi się zegarki Grand Seiko. Może kiedyś...

hero.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario, żeby „koledzy” od prawdy objawionej poczuli się lepiej to faktycznie możesz kupić Seiko, tylko kufa nie wyskakuj przypadkiem z GS, MM, SLA etc. Równaj do szeregu i kup normalne Seiko typu SARB, SUMO, SKX. :)

Wyczuwam nutę ironii, niepotrzebnie ;)

Pasja powinna łaczyć, nie dzielić, to domena zegarków, dzielenie, te są albo dobre, albo "klasy budżetowej' :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Pasja powinna łaczyć, nie dzielić

Powinna, ale niestety rzeczywistość weryfikuje to w negatywny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz ja mam do Ciebie jeden zarzut. Zawsze pisałeś, że to zegarki mechaniczne i niedokładność chodu nie ma znaczenia, a teraz się tym jarasz jak dziecko :)

Ps. zwykła ETA potrafi trzymać takie parametry, ale plusem Rolexa jest ogromna powtarzalność.

Po prostu teraz są czasy gdzie chodzi tylko o to, żeby naklepać jak najwięcej sztuk, bo popyt jest ogromny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mariusz ja mam do Ciebie jeden zarzut. Zawsze pisałeś, że to zegarki mechaniczne i niedokładność chodu nie ma znaczenia, a teraz się tym jarasz jak dziecko :)

Pamiętam tę dyskusję i kontekst mojej wypowiedzi był zupełnie inny. Pisałem, że jeżeli dla kogoś precyzja pomiaru czasu ma kluczowe, priorytetowe znaczenie, to lepiej kupić zegarek kwarcowy albo sterowany radiowo. Natomiast ciekawi mnie fakt niskich dobowych odchyłek w pomiarze czasu za pośrednictwem zegarków mechanicznych pod kątem konstrukcji mechanizmów. Zwłaszcza, iż na bazie własnych doświadczeń stwierdzam, że różnice w jakości działania są bardzo duże.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi