Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co się orientuję, to w tych zegarkach wgrana jest geograficzna północ. Więc z magnetyczną troszkę się bedą różnić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Machnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w nocy obudzil mnie alarm baro. Z tego co zaobserwowalem nieprzytomnym okiem uruchomil sie kiedy nastapil drugi spadek pod rzad o wartosc 3 hPa, lub ponizej 980 hPa. Jaki jest wlasciwie algorytm uruchomienia tego alarmu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję, to w tych zegarkach wgrana jest geograficzna północ.

Jak to sobie wyobrażasz? Fabrycznie nie da się tego predefiniować, bo producent musiałby wiedzieć dokładnie w jaką część globu trafi zegarek... Ale deklinację magnetyczną można oczywiście ustawić aby kompas wskazywał północ geograficzną. W sieci łatwo można znaleźć odpowiednie kalkulatory podające wartość odchyłki w zależności od położenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Z ciekawości sprawdziłem wskazania na moim i starałem się być dokładny w eksperymencie, na ile mogłem przy użyciu dostępnego sprzętu ;)

compass_2.JPG

wskazanie 31-32 stopnie, a po przeniesieniu na parapet jeszcze inny wynik (około 21) :blink:

I wtedy poszedłem po rozum do głowy i zrobiłem inny eksperyment, mianowicie przyłożyłem kompas do range'a z różnych stron. Wskazania latały jak szalone, więc różnice we wskazaniach obu kompasów, widoczne na zdjęciach z postu Machnaca i mojego, najprawdopodobniej wynikają bezpośrednio z zakłóceń igły kompasu magnetycznego leżącego blisko czujnika. Narysowałem linię prostą na kartce, zorientowałem ją względem wskazań kompasu magnetycznego, a następnie porównałem ze wskazaniem 9400. Trafia idealnie w orientację, przynajmniej na ile jestem w stanie ocenić (wskazanie waha się o +/- 1-2 stopnie).

Howgh!  ;)  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w nocy obudzil mnie alarm baro. Z tego co zaobserwowalem nieprzytomnym okiem uruchomil sie kiedy nastapil drugi spadek pod rzad o wartosc 3 hPa, lub ponizej 980 hPa. Jaki jest wlasciwie algorytm uruchomienia tego alarmu ??

Dla alertu baro nie ma znaczenia wykres ciśnienie.  Alert informuje o nagłej i znacznej zmianie ciśnienia, która najczęściej zapowiada gwałtowne zjawiska pogodowe, takie jak burze. Kolejne kropki na wykresie pojawia się co 2 godziny,a nawet silne burze najczęściej trwają krócej niż 2 godziny ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojdzie mój, to dam znać. Klepnięty juz jest, razem z resztą z paskiem i atrapami śrub (te ostatnie na wage złota chyba ;) )

EDIT: w PacParts te śrubki do gw-9430 też takie drogie, 6,80$ vs. 2,64$ do gw-9400

Chętnie zobaczę, bo przymierzam się do zakupu.

Tydzień temu zamówiłeś?

Obawiam się trochę, że będzie za bardzo "zabawkowy" na żywo..

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dokładnie 25 marca. :) Jak tylko dojdzie to dam znać i zamieszczę fotki po przełożeniu.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla alertu baro nie ma znaczenia wykres ciśnienie. Alert informuje o nagłej i znacznej zmianie ciśnienia, która najczęściej zapowiada gwałtowne zjawiska pogodowe, takie jak burze. Kolejne kropki na wykresie pojawia się co 2 godziny,a nawet silne burze najczęściej trwają krócej niż 2 godziny ;) .

Kurczę.. Przepraszam że tak drążę ale kompletnie nie rozumiem. W momencie kiedy zaczął wyć alarm natychmiast spojrzałem na aktualne ciśnienie (nie wykres). Było o 2 hPa niższe niż poprzednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś, że spałeś i obudził cię alert baro i po sprawdzeniu spadek był o 3hPa, czyli zrozumiałem, że spadek odczytałeś z wykresu, no bo skąd wiedziałeś, że spadło o 3hPa, skoro poza wykresem nie da się odczytać pomiarów z przed pół godziny lub z przed godziny (chyba, że budzisz się co 15 minut i sprawdzasz ciśnienie ;)). Dlatego napisałem o wykresie. Teraz napisałeś, że nie chodzi o wykres, więc skąd wiedziałeś, ze spadło o 3hPa i w jakim czasie był spadek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ICE, nie 3, tylko 2hPa! ;)

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICE, nie 3, tylko 2hPa! ;)

A to zależy w którym miejscu  ;)  :D .

Kurczę.. Przepraszam że tak drążę ale kompletnie nie rozumiem. W momencie kiedy zaczął wyć alarm natychmiast spojrzałem na aktualne ciśnienie (nie wykres). Było o 2 hPa niższe niż poprzednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie znać ciśnienie itp to sprawdzcie w internecie lub w tvn meteo.

Jak na razie to Rangeman niezawodnie pokazuje jedynie godzinę i dodatkowo dobrze wygląda czyli wciąż ma to, co jest najważniejsze w zegarku, aby spełniał swoją rolę i zaspokajał gust zwolenników takiej bryły.

Reszta ma sprawiać, że jesteśmy w stanie zapłacić za niego więcej, niż teoretycznie, realnie a nawet praktycznie jest wart i nawet ja, wieloletni fan G wykładam na niego kasę czując, że jest to "kilka stówek" za dużo.

Działa tu na nas SIŁA MARKI a dolewa oliwy do ognia udzielanie się na takich forach, bo ogladając, czytając i poznając jakiś zegarek chcemy go mieć i w pewnym momencie nie jest już najważniejsze, że jest on "za drogi" i zarazem nie jest taki potrzebny. ..

Chcemy go mieć a "ONI" tego właśnie oczekują i stąd takie ceny.

Wiecie o czym mówię :)

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie na temat działania funkcji w Range ;) . Ja Range kupowałem głównie dla posiadanych funkcji . Mojemu niedługo stuknie roczek i praktycznie cały ten czas spędził na nadgarstku B) i zawsze wszystkie funkcje -  a szczególnie barometr - działały idealnie (no może poza wysokościomierzem, który nie wiem czy działa dobrze, źle czy tak sobie, bo jeszcze nie miałem okazji go dobrze sprawdzić). Wcześniej przed zakupem Range sprawdzałem kilka razy dziennie pogodę - taka mała przypadłość, po tym jak w ostatnich latach przez deszcze kilkukrotnie miałem zalaną piwnicę. Odkąd mam Rangemana pogodę sprawdzam raz na tydzień lub rzadziej i zawsze wiem czy będzie padać, czy nie :D .  

PS.co do wyglądu nie sposób się nie zgodzić B) ,

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę zaiste gubię się w zeznaniach :) Może tak: Na wykresie były 2 skoki co 3 hPa. W momencie załączenia alarmu różnica była 2hPa. (względem wykresu). Jeśli ma to znaczenie alarm nie zawył o tej parzystej i 30 min. Była bodajże 2ga w nocy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie znać ciśnienie itp to sprawdzcie w internecie lub w tvn meteo.

Jak na razie to Rangeman niezawodnie pokazuje jedynie godzinę i dodatkowo dobrze wygląda czyli wciąż ma to, co jest najważniejsze w zegarku, aby spełniał swoją rolę i zaspokajał gust zwolenników takiej bryły.

Reszta ma sprawiać, że jesteśmy w stanie zapłacić za niego więcej, niż teoretycznie, realnie a nawet praktycznie jest wart i nawet ja, wieloletni fan G wykładam na niego kasę czując, że jest to "kilka stówek" za dużo.

Działa tu na nas SIŁA MARKI a dolewa oliwy do ognia udzielanie się na takich forach, bo ogladając, czytając i poznając jakiś zegarek chcemy go mieć i w pewnym momencie nie jest już najważniejsze, że jest on "za drogi" i zarazem nie jest taki potrzebny. ..

Chcemy go mieć a "ONI" tego właśnie oczekują i stąd takie ceny.

Wiecie o czym mówię :)

Ja uważam, że barometr działa całkiem dobrze w rangemanie, bo swego czasu sprawdzałem go z kilkoma normalnymi barometrami i wszystko się zgadzało. Nawet ciśnienie w tv mniej więcej się zgadza, mniej więcej bo mój dom nie jest na tej samej wysokości co stacje meteo i tylko to powoduje, że jest są stałe małe odchylenia .

Termometr działa dobrze tylko trzeba zdjąć zegarek z ręki na chwilę, kompas też działa bez zarzutu.

Wysokościomierz jest jedyną dyskusyjną funkcją, bo nie nadaje się do pomiarów bezwzględnej wysokości, a tylko do względnej i to w krótkim okresie. Ja na przykład wczoraj mierzyłem głębokość na jakiej są perony drugiej linii metra względem siebie, tak dla zabawy i do tego zadania alti w rangemanie nadało się super :)

Edytowane przez DamianDe

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że barometr działa dobrze, względem stacji meteo nie miałem nigdy większej odchyłki niż 1-2max hPa, kompasu nie używałem nigdy w konkretny sposób, a jedynie się bawiłem i porównywałem z normalnym i też było ok, alti również działa ok i można sobie zmierzyć wysokość np domu czy bloku. +/- 1m jak na zegarek to całkiem spoko, a przy wspinaczce raczej nie robi to większej różnicy :)

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wszystkie sensory działają doskonale, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Część moich "testów" dokumentowałem nawet w tym wątku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie sensory działają doskonale, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Część moich "testów" dokumentowałem nawet w tym wątku. :)

Ja też tak uważam. I nie dlatego, że kupiłem Rangemana i teraz go chwalę lecz dlatego, że z nich korzystam na codzień i nie zauważyłem znaczacych odchyłek w porównaniu z innymi o wiele bardziej zaawansowanymi przyrządami pomiarowymi. Przypuszczam, a w zasadzie jestem pewien, że jeżeli przy skokach ze spadochronem używa się wysokościomierza (tego dokładnie nie wiem  :rolleyes: ) do oceny kiedy otworzyć spadochron, to nie powierzyłbym takiego pomiaru sensorom w Range. Jednak dla potrzeb zwykłego śmiertelnika, który turystycznie przemierza góry lub z różnych powodów potrzebuje znać wartość ciśnienia atmosferycznego, zmiany wysokości n.p.m., temperatury lub kierunek geograficzny, to w tej roli wskazania sensorów w Range można śmiało określić jako bardzo dokładne B) .  

PS. gdybym kupił Range i uznał, ze wodotryski które posiada są tylko kiepsko działajacymi bajerami już dawno zamieniłbym go na G-100-1BV ;).

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A pamiętacie, jak dyskutowaliśmy możliwości wykonania metalowego bezela i dopasowania go do jakiejś bransolety? Otóż mniej więcej w tym samym czasie na WUS znalazło się to:

metal.jpg

Co prawda nie Rangeman, a i stylistyka nie z tej bajki, ale aspekt techniczny jest najważniejszy. Użytkownik certifyed3d wydrukował sobie bezel w mosiądzu i pokrytł złotem. Co ciekawe, napisał, że jest w stanie wydrukować taki bezel w różnych metalach, łącznie z tytanem! Zapowiada też kolejne takie akcje.

Link do wątku na WUS:

http://forums.watchuseek.com/f17/3d-printed-gold-gshock-1676018.html

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drukowanie to inna bajka, w okolicy mam na pewno przynajmniej jedną drukarke 3D do metalu ale też nie wiadomo jak z wytrzymałością takiej obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drukowanie to inna bajka, w okolicy mam na pewno przynajmniej jedną drukarke 3D do metalu ale też nie wiadomo jak z wytrzymałością takiej obudowy

trollu, a mógłbyś odwiedzić takową i zapytać o ewentualne koszta zeskanowania i wydruku w nierdzewce, tytanie itp.,  1, 10, 20 sztuk bezla do Rangemana, bo mogłoby się okazać, że przy jakimś większym zamówieniu grupowym koszta takiego bezelka będą do przełknięcia (co prawda co do kosztów to sam nie bardzo wierzą, że będą na jakimś rozsądnym poziomie, ale kto wie  :rolleyes: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję, to w tych zegarkach wgrana jest geograficzna północ. Więc z magnetyczną troszkę się bedą różnić.

Bije się w pierś, gdzieś mi tam coś grali, ale się okazało, że to nie ta orkiestra. Chyba na kacu byłem, albo w trakcie pracy nad jego powstaniem

" KOMPAS

Cyfrowy kompas, wbudowany sensor pola magnetycznego"

Tak stoi na stronie Casio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Machnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro odezwę się do kumpla, może się coś dowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych w naszych zegarkach? Pytam, bo zamierzam dostroić sensory :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi