Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam małe pytanko jak długo szedł zegar zakupiony przez was z eglobal? Ja zamowilem na Niemieckiej stronie, ale to chyba żadna różnica? Ps płaciłem przez Paypal dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam małe pytanko jak długo szedł zegar zakupiony przez was z eglobal? Ja zamowilem na Niemieckiej stronie, ale to chyba żadna różnica? Ps płaciłem przez Paypal dziękuję za odpowiedź

8 dni , jakoś tak :)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sol" miałeś rację - biały bezel wymiata, co prawda bez paska Burton ale i tak mi się podoba ;)

No i zepsułeś świetny zegarek... :rolleyes: Wywal to odrutowanie... :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi, że pasek też wymiata.

To zupełnie inny Roman :)

Edytowane przez Sol

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biały Romek jest kozakiem. Odpowiedni na lato jak i na zimę. Ja jestem mega podjarany Burtonem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie barometru czy orientuje się ktoś czy barometr w zegarku jest kalibrowany przed wypuszczeniem zegarka na rynek? Takie czujniki jak wysokosciomierz i temperaturę możemy sami skalibrowac mając do pomocy kompas i info na temat wysokości na jakiej się znajdujemy, natomiast ciężko będzie sprawdzić czy odczyty barometra są prawidłowe nie mając miarodajnego odczytu z profesjonalnego urządzenia. Chyba że ktoś ma inny sposób na ten pomiar.

Edytowane przez Niedzwiadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie barometru czy orientuje się ktoś czy barometr w zegarku jest kalibrowany przed wypuszczeniem zegarka na rynek? Takie czujniki jak wysokosciomierz i temperaturę możemy sami skalibrowac mając do pomocy kompas i info na temat wysokości na jakiej się znajdujemy, natomiast ciężko będzie sprawdzić czy odczyty barometra są prawidłowe nie mając miarodajnego odczytu z profesjonalnego urządzenia. Chyba że ktoś ma inny sposób na ten pomiar.

Są kalibrowane ale sam spokojnie możesz skalibrować baro-wyszukaj w sieci info o ciśnieniu w Twoim mieście i powinno wystarczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matej... już kiedyś o tym pisalem... ciśnienie które jest podawane w prognozach jest ono zredukowane do poziomu morza.

Dlaczego...

"Niekiedy ciśnienie to nazywa się również zredukowanym. To właśnie tę wartość podaje się w prognozach pogody po to, aby uniknąć jednoczesnego podawania wysokości nad poziom morza, na której dokonano przewidywań lub pomiaru."

Dlatego prognoza zawsze bedzie się różniła od tego co pokazuje zegarek. Żeby dokładnie wykalibrować potrzebny jest dokladny barometr.

Ja porownywałem z barometrem w stacji pogodowej jaka mam i z baro w telefonie i pokazuje tyle samo wiec można przyjąc że jest ustawiony OK.

Edytowane przez szuwar1978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matej... już kiedyś o tym pisalem... ciśnienie które jest podawane w prognozach jest ono zredukowane do poziomu morza.

Dlaczego...

"Niekiedy ciśnienie to nazywa się również zredukowanym. To właśnie tę wartość podaje się w prognozach pogody po to, aby uniknąć jednoczesnego podawania wysokości nad poziom morza, na której dokonano przewidywań lub pomiaru."

Dlatego prognoza zawsze bedzie się różniła od tego co pokazuje zegarek. Żeby dokładnie wykalibrować potrzebny jest dokladny barometr.

Z ciekawości-porównywałeś takie info z urządzeniem ? Każdy Romek, którego miałem, z tego co pamiętam pokazywał o 6 Hpa niżej niż dane z sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na infometeo.pl masz teraz cisnienie okolo 1003 hPa Romek i telefon pokazuje 991 hPa a stacja 986 czyli bardzo blisko.

Poczytaj o cisnieniu zredukowanym jakie podawane jest przez serwisy pogodowe... ;)

I bedzie pokazywał mniej... Kalisz leży okolo 100m n.p.m - jeżeli meteo podaje okolo 1003 a Romek 991 mamy 12 hPa róznicy. Przyjmije sie ze 1hPa to okolo 8m czyli 12x8 i mamy nasz Kalisz :)

Czyli Romciu pokazuje idealnie... :) ale nie można go kalibrować w infometeo bo bedąc w Kaliszu bedzie Ci pokazywał cisnienie nad morzem... :)

Edytowane przez szuwar1978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na infometeo.pl masz teraz cisnienie okolo 1003 hPa Romek i telefon pokazuje 991 hPa a stacja 986 czyli bardzo blisko.

Poczytaj o cisnieniu zredukowanym jakie podawane jest przez serwisy pogodowe... ;)

I bedzie pokazywał mniej... Kalisz leży okolo 100m n.p.m - jeżeli meteo podaje okolo 1003 a Romek 991 mamy 12 hPa róznicy. Przyjmije sie ze 1hPa to okolo 8m czyli 12x8 i mamy nasz Kalisz :)

Czyli Romciu pokazuje idealnie... :) ale nie można go kalibrować w infometeo bo bedąc w Kaliszu bedzie Ci poazywał cisnienie nad morzem... :)

Poczytam, dzięki :) człowiek uczy się całe życie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna sprawa , należy jednak pamiętac że aby skalibrować barometr w naszej okolicy korzystając z tej strony należy zrobić to będąc na zewnątrz budynku. przynajmniej mi się tak wydaje, jak sie myle to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

Chyba budynki nie są aż takie szczelne  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek na mojej ręce zagościł w czwarteczek :) cieplutki prosto ze stanów końcówka numeru seryjnego to 052G czyli koniec lutego 2017 roku.

Ale czas na obszerniejsze testy i obowiązkowe odświeżenie  wszystkich filmików Mateja i Tomka Gołębiewskiego (dzięki panowie za tą ciężką  pracę) przyszedł dopiero na weekendzie.

No i mam dziwne wrażenie że kółeczko mojego egzemplarza chyba nie pokazuje poprawnie oznaczeń wschodu i zachodu słońca - nie pokrywa się z cyfrowym wyświetlaczem.

To samo mam w trybie alarmu przykładowo alarm nastawiony na 18.00 a kółeczko pokazuje 21.00 ??? 

O co może chodzić czy już ktoś się z tym spotkał?

Ten model raczej nie zapewnia korekty położenia początkowego wskazówek :o - tego małego kółeczka B)

post-96403-0-68430700-1505671504_thumb.jpg

post-96403-0-20372900-1505672545_thumb.jpg

Edytowane przez Szczurax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kółeczko pokazuje Ci zapewne dobrze, bo alarm na 18-tą to alarm przypadający na 3/4 doby od godziny 00.00, zatem pokazuje 3/4 z 360 stopni, czyli na godzinie 9 :)

To samo tyczy się zapewne wschodów i zachodów słońca.

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ustawiam s pogodynka.pl tam już jest zredukowane i nawet teraz w autobusie sprawdzałem i jest takie same tylko dzisiaj nie Romek na ręku a gdf 100.

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, w końcu ktoś zrobił taki filmik :)

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde zakupiłem mojego Rangemana na eglobal ,dostałem nr wysyłki DHL minęło już kilka dni a status się nic nie zmienia :( to wysłali czy w konia walą .Ktoś miał już taki przypadek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi