Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Piszemy, piszemy, że warto przeczytać instrukcję, że warto przeczytać wątek a tu kolejne pytanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS to funkcja Power Save, oszczędzanie energii, jeśli się nie pali znaczy że jest wyłączona. Kreski nad nią to tak na prawdę ikona informująca o tym że zegarek zsynchronizował się poprawnie z zegarem atomowym.

Wldzior nie każdy ma instrukcje ale każdy może przeczytać cały wątek to fakt, do czego również zachęcam. Odpowiedzi padły w nim już chyba na wszystkie możliwe pytania.  ;)

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GitBit. Zgadza się. Nie każdy ma instrukcję. Ale jakby się tochę wysilił i przeczytał wątek to by przeczytał to

Jak czegoś nie znajdziesz, to pisz ;)

Jakby ktoś potrzebował instrukcji PL to pisać.

I by miał instrukcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest jak się chce oszczędzić i zamiast kupić zegarek z polskiej dystrybucji z polską pełną instrukcją. Potem dziesiątki stron o tym samym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dodatkowo na ten temat już z kolegą Master88 rozmawialiśmy kilka stron temu i kolega potwierdził, że ma instrukcję PL tylko widocznie nie chce się koledze poczytać.

A te same pytanie będą tu się pojawiały dlatego, bo na nie od razu odpowiadacie zamiast odesłać do instrukcji.

Nowi użytkownicy wolą zapytać 10 razy o to samo, bo tak jest im wygodniej.

Ludzie. Czytajcie. Jak nie książki to chociaż instrukcję.

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak czasu i lenistwo..  Łatwiej zadać pytanie i uzyskać od razu odpowiedź niż wertować 170 stron w poszukiwaniu odpowiedzi..  Nie mniej jednak polecam każdemu nowemu posiadaczowi Romana przeczytać cały temat bo można dowiedzieć się tutaj ciekawych rzeczy. Instrukcja PL to nie problem, sam deklarowałem pomoc w tej kwestii, gorzej jak ktoś już takowa posiada jednak nie chce mu się jej przeczytać..   

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ten duży guzik tuż pod szybką to do czego jest? ;)

Hej ICE, mam wrażenie, że dawno Cię tu nie było. :) Pracowałeś nad kolejnym zegarem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lato z reguły mam tyle zajęć, że niestety na wszystko nie starcza mi czasu. Ale idzie jesień więc aktywność zapewne się zwiększy  ;) . Co do nowego projektu to zatrzymałem się na etapie szkiców i poszukiwania odpowiedniego mechanizmu (po przejściach z pierwszym zegarkiem wiem, że od tego należy zaczynać  :lol: ).  

PS. - ale przeczytałem wszystkie nowe posty od ostatniej wizyty  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No to trzymam kciuki za ten kolejny projekt.

A wracając do 9400... zamontowany tam termometr, to na prawdę precyzyjnie urządzenie mierzące temperaturę z dokładnością do +/-0.1stp.C. "Kalibrowanie" go na nadgarstek, to moim zdaniem gwałt na możliwościach naszego 9400. Zmienne warunki zewnętrzne powodują, że po "kalibracji" w 25 stp.C na nadgarstku na tym samym nadgarstku w 10 stp.C będziemy mieli pomiar od czapy względem faktycznej dokładności 9400. Dobrze skalibrowany termometr da nam wiarygodny pomiar przynajmniej po zdjęciu zegarka z ręki (temperatura wody w kąpielisku, pod namiotem czy w domku na kempingu,.. to tylko przykłady). Termometr skalibrowany na nadgarstek praktycznie zawsze daje pomiar niedokładny względem możliwości urządzenia pomiarowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie ma sensu kalibrować na nadgarstku bo to bez sensu.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam skalibrowany na nadgarstku i różnica i dokładność waha się w granicach +/- 1 stopień. To lepiej niż domowe termometry. 

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłamiesz:P przyjdzie zima to zobaczysz, że będzie lipa, a poza tym nie możesz np zmierzyć temp w jeziorze ;)

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najgorszym wypadku mogę zresetować kalibrację :)

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację zimą i latem bedzie lipa. Tak jak teraz będzie ok. Też skalibrowałem i jest prawie idealnie.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie stoi na przeszkodzie by na zimę zmienić ustawienia ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja w moim 9400 testowałem kalibrację z rtęciowym termometrem laboratoryjnym w zakresie temperaturowym 22+/-5 stp.C w warunkach termostatowania. Pomiary pokrywały się idealnie. Dlatego moim zdaniem kalibracja/odczyt z ręki jest co najmniej mało precyzyjny względem możliwości range'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie kalibracja na ręku jest bzdurą.

Dobrze piszecie o zmiennych warunkach, tym bardziej że termometr mierzy temp. będąc w stałym miejscu a nie podczas ruchu.

Chyba że z zegarkiem na ręku nie będziesz się ruszał przez 20 minut a chyba lepiej wtedy go zdjąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek ok bzdura.Tylko po co mi sprawdzać temperaturę po pół godzinie. Jak siedzę w domu z zegarkiem na ręku to wiem mniej więcej ile jest stopni w domu :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzałem jak to działa na ręce, ale z ciekawości sprawdzę.

Myślę, że do orientacyjnego i, przede wszystkim, szybkiego pomiaru może się to nadawać.

Wiadomo, że dokładniej będzie zdjąć z ręki i odczekać z 30 minut jak w instrukcji.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się wdawał w akademickie dyskusje bo nie jestem fizykiem, wiem natomiast że w moim Rangeu kalibracja na reku się sprawdza i tyle.

Nie używam go jako sprzętu laboratoryjnego tylko do orientacyjnego sprawdzenia temp. Być może to jest poniżej jego możliwości ale jak już pisałem jest dokładniej niż na termometrze pokojowym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szykuje się żeby napisać recenzje o gw a1100 ;) wracając do wskazań rangemana termometr wskazuje poprawnie po 30 minutach po zdjęciu barometr na ustawieniach fabrycznych pokazuje idealne ciśnienie kompas dla mnie niezbędna rzecz również kierunki wskazuje dobrze no i nieszczęsny wysokosciomierz bez komentarza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również uważam, że kalibrowanie Range do ręki to niezbyt trafiony pomysł,  ponieważ wskazywane wartości i tak będą nazwijmy to "mocno przybliżone". Przy krótkim rękawie i w miarę stałych warunkach może się to sprawdzić, ale wystarczy, że zaczniemy się intensywniej ruszać lub wsadzimy zegarek pod rękaw w kurtce i już możemy pomarzyć o dokładności wskazania. Ale tak naprawdę, nie ma większego znaczenia czy ktoś skalibruje czy nie, jeżeli zapamięta wartość poprawki, którą dokonał. Ponieważ, jeżeli ktoś uważa, że pomiar dokonany przez zegarek noszony na ręku jest dla niego wystarczająco dokładny, to wcale nie musi nic kalibrować, tylko ustalić jaka jest różnica pomiędzy temperaturą otoczenia a wskazaniami zegarka i poprostu odejmować tą wartość od tego, co wskazuje zegarek, gdyż kalibracja nie ma wpływu na sposób pomiaru temperatury, a jest tylko pomniejszeniem wskazań temperatury o stałą wartość. Dla przykładu mój Range obecnie pokazuje 31 oC, a w pomieszczeniu jest 21 oC, więc w moim przypadku, niezależnie czy podczas kalibracji zmniejszę wartość wskazań o 10oC, czy za każdym razem będę poprostu odejmował w pamięci 10 oC, będę miał wartość temperatury otoczenia ;).  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICE, czy to nie Ty napisałeś recenzję GW-9400?

Tomaliusz pytał ostatnio o reckę tego zegarka a ja nie mogę jej znaleść ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi