Master88 1 #3451 Napisano 20 Września 2015 litery PS i te strzałki do gory jakby co oznaczaja? były i zniknely 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #3452 Napisano 20 Września 2015 Piszemy, piszemy, że warto przeczytać instrukcję, że warto przeczytać wątek a tu kolejne pytanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #3453 Napisano 20 Września 2015 (edytowane) PS to funkcja Power Save, oszczędzanie energii, jeśli się nie pali znaczy że jest wyłączona. Kreski nad nią to tak na prawdę ikona informująca o tym że zegarek zsynchronizował się poprawnie z zegarem atomowym. Wldzior nie każdy ma instrukcje ale każdy może przeczytać cały wątek to fakt, do czego również zachęcam. Odpowiedzi padły w nim już chyba na wszystkie możliwe pytania. Edytowane 20 Września 2015 przez GitBit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #3454 Napisano 20 Września 2015 GitBit. Zgadza się. Nie każdy ma instrukcję. Ale jakby się tochę wysilił i przeczytał wątek to by przeczytał to Jak czegoś nie znajdziesz, to pisz Jakby ktoś potrzebował instrukcji PL to pisać.I by miał instrukcję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob3rt 1351 #3455 Napisano 20 Września 2015 Tak to jest jak się chce oszczędzić i zamiast kupić zegarek z polskiej dystrybucji z polską pełną instrukcją. Potem dziesiątki stron o tym samym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #3456 Napisano 20 Września 2015 (edytowane) A dodatkowo na ten temat już z kolegą Master88 rozmawialiśmy kilka stron temu i kolega potwierdził, że ma instrukcję PL tylko widocznie nie chce się koledze poczytać. A te same pytanie będą tu się pojawiały dlatego, bo na nie od razu odpowiadacie zamiast odesłać do instrukcji.Nowi użytkownicy wolą zapytać 10 razy o to samo, bo tak jest im wygodniej. Ludzie. Czytajcie. Jak nie książki to chociaż instrukcję. Edytowane 20 Września 2015 przez Waldzior 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #3457 Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Brak czasu i lenistwo.. Łatwiej zadać pytanie i uzyskać od razu odpowiedź niż wertować 170 stron w poszukiwaniu odpowiedzi.. Nie mniej jednak polecam każdemu nowemu posiadaczowi Romana przeczytać cały temat bo można dowiedzieć się tutaj ciekawych rzeczy. Instrukcja PL to nie problem, sam deklarowałem pomoc w tej kwestii, gorzej jak ktoś już takowa posiada jednak nie chce mu się jej przeczytać.. Edytowane 20 Września 2015 przez GitBit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #3458 Napisano 20 Września 2015 A ten duży guzik tuż pod szybką to do czego jest? Hej ICE, mam wrażenie, że dawno Cię tu nie było. Pracowałeś nad kolejnym zegarem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #3459 Napisano 20 Września 2015 W lato z reguły mam tyle zajęć, że niestety na wszystko nie starcza mi czasu. Ale idzie jesień więc aktywność zapewne się zwiększy . Co do nowego projektu to zatrzymałem się na etapie szkiców i poszukiwania odpowiedniego mechanizmu (po przejściach z pierwszym zegarkiem wiem, że od tego należy zaczynać ). PS. - ale przeczytałem wszystkie nowe posty od ostatniej wizyty . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #3460 Napisano 20 Września 2015 No to trzymam kciuki za ten kolejny projekt. A wracając do 9400... zamontowany tam termometr, to na prawdę precyzyjnie urządzenie mierzące temperaturę z dokładnością do +/-0.1stp.C. "Kalibrowanie" go na nadgarstek, to moim zdaniem gwałt na możliwościach naszego 9400. Zmienne warunki zewnętrzne powodują, że po "kalibracji" w 25 stp.C na nadgarstku na tym samym nadgarstku w 10 stp.C będziemy mieli pomiar od czapy względem faktycznej dokładności 9400. Dobrze skalibrowany termometr da nam wiarygodny pomiar przynajmniej po zdjęciu zegarka z ręki (temperatura wody w kąpielisku, pod namiotem czy w domku na kempingu,.. to tylko przykłady). Termometr skalibrowany na nadgarstek praktycznie zawsze daje pomiar niedokładny względem możliwości urządzenia pomiarowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #3461 Napisano 20 Września 2015 Dokładnie, nie ma sensu kalibrować na nadgarstku bo to bez sensu. 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał Lipiński 55 #3462 Napisano 20 Września 2015 Ja mam skalibrowany na nadgarstku i różnica i dokładność waha się w granicach +/- 1 stopień. To lepiej niż domowe termometry. 0 GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #3463 Napisano 20 Września 2015 Kłamiesz:P przyjdzie zima to zobaczysz, że będzie lipa, a poza tym nie możesz np zmierzyć temp w jeziorze 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał Lipiński 55 #3464 Napisano 20 Września 2015 W najgorszym wypadku mogę zresetować kalibrację 0 GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 85199 #3465 Napisano 20 Września 2015 Macie rację zimą i latem bedzie lipa. Tak jak teraz będzie ok. Też skalibrowałem i jest prawie idealnie. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #3466 Napisano 20 Września 2015 Nic nie stoi na przeszkodzie by na zimę zmienić ustawienia 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #3467 Napisano 20 Września 2015 Ja w moim 9400 testowałem kalibrację z rtęciowym termometrem laboratoryjnym w zakresie temperaturowym 22+/-5 stp.C w warunkach termostatowania. Pomiary pokrywały się idealnie. Dlatego moim zdaniem kalibracja/odczyt z ręki jest co najmniej mało precyzyjny względem możliwości range'a. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23179 #3468 Napisano 20 Września 2015 Dla mnie kalibracja na ręku jest bzdurą.Dobrze piszecie o zmiennych warunkach, tym bardziej że termometr mierzy temp. będąc w stałym miejscu a nie podczas ruchu.Chyba że z zegarkiem na ręku nie będziesz się ruszał przez 20 minut a chyba lepiej wtedy go zdjąć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 85199 #3469 Napisano 20 Września 2015 Tomek ok bzdura.Tylko po co mi sprawdzać temperaturę po pół godzinie. Jak siedzę w domu z zegarkiem na ręku to wiem mniej więcej ile jest stopni w domu 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #3470 Napisano 20 Września 2015 Nie sprawdzałem jak to działa na ręce, ale z ciekawości sprawdzę.Myślę, że do orientacyjnego i, przede wszystkim, szybkiego pomiaru może się to nadawać.Wiadomo, że dokładniej będzie zdjąć z ręki i odczekać z 30 minut jak w instrukcji. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał Lipiński 55 #3471 Napisano 20 Września 2015 Nie będę się wdawał w akademickie dyskusje bo nie jestem fizykiem, wiem natomiast że w moim Rangeu kalibracja na reku się sprawdza i tyle.Nie używam go jako sprzętu laboratoryjnego tylko do orientacyjnego sprawdzenia temp. Być może to jest poniżej jego możliwości ale jak już pisałem jest dokładniej niż na termometrze pokojowym. 0 GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziko739 44 #3472 Napisano 20 Września 2015 Szykuje się żeby napisać recenzje o gw a1100 wracając do wskazań rangemana termometr wskazuje poprawnie po 30 minutach po zdjęciu barometr na ustawieniach fabrycznych pokazuje idealne ciśnienie kompas dla mnie niezbędna rzecz również kierunki wskazuje dobrze no i nieszczęsny wysokosciomierz bez komentarza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #3473 Napisano 20 Września 2015 BJ na olx. http://olx.pl/oferta/casio-gw-9400bj-1jf-CID87-IDbxXvR.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #3474 Napisano 20 Września 2015 Ja również uważam, że kalibrowanie Range do ręki to niezbyt trafiony pomysł, ponieważ wskazywane wartości i tak będą nazwijmy to "mocno przybliżone". Przy krótkim rękawie i w miarę stałych warunkach może się to sprawdzić, ale wystarczy, że zaczniemy się intensywniej ruszać lub wsadzimy zegarek pod rękaw w kurtce i już możemy pomarzyć o dokładności wskazania. Ale tak naprawdę, nie ma większego znaczenia czy ktoś skalibruje czy nie, jeżeli zapamięta wartość poprawki, którą dokonał. Ponieważ, jeżeli ktoś uważa, że pomiar dokonany przez zegarek noszony na ręku jest dla niego wystarczająco dokładny, to wcale nie musi nic kalibrować, tylko ustalić jaka jest różnica pomiędzy temperaturą otoczenia a wskazaniami zegarka i poprostu odejmować tą wartość od tego, co wskazuje zegarek, gdyż kalibracja nie ma wpływu na sposób pomiaru temperatury, a jest tylko pomniejszeniem wskazań temperatury o stałą wartość. Dla przykładu mój Range obecnie pokazuje 31 oC, a w pomieszczeniu jest 21 oC, więc w moim przypadku, niezależnie czy podczas kalibracji zmniejszę wartość wskazań o 10oC, czy za każdym razem będę poprostu odejmował w pamięci 10 oC, będę miał wartość temperatury otoczenia . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #3475 Napisano 20 Września 2015 ICE, czy to nie Ty napisałeś recenzję GW-9400? Tomaliusz pytał ostatnio o reckę tego zegarka a ja nie mogę jej znaleść 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach