Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość davidofx

Mi został czarny pasek i bezel do Romana

Wysłane z mojego SM-N920C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównałem przed chwilą elementy gdx6930 z gw9400 to jest pasek i przyciski oraz śrubki mocowania paska i musze powiedzieć, że na oko wyglądają jakby były w tym samym rozmiarze :) ktoś z was ma te same spostrzeżenia? Albo może dokonywał transferu części między gdx6900 a gw9400 ?

Ja próbowałem przełożyć pasek z gdx do rangemana. Szerokość pasuje ale po przykręceniu paska zostaje mała szpara. Co do guzików to nie wiem.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Range nie potrafi "sam z siebie" określić wysokości n.p.m. na której się znajduje, więc porównywanie go ze wskazaniami GPS lub mapami poprostu nie ma sensu. Nawet jeżeli wskaże nam wysokość zbliżoną do tej na jakiej się faktycznie znajdujemy to będzie to czysty przypadek...

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą dziwną teorią.

Wysokość npm określana jest przecież na podstawie ciśnienia atmosferycznego, a jak wiadomo Roman posiada taki, i to całkiem dokładny, czujnik.

Nie jest to sprawa przypadku a czystej fizyki.

Polecam lekturę:

http://www.cumulus.nazwa.pl/teoria/wiedza/w_cisnienie.htm

Oczywiście problematyczne jest określenie tejże wysokości podczas gwałtownych zmian ciśnienia, gdyż zegarek odbiera to jako zmianę położenia (wspinaczkę, lub schodzenie z góry)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria teorią a range nie mierzy wysokości bezwzględnej. U mnie przed blokiem codziennie pokazuje co innego, od 100 do prawie 300 metrów w zależności od ciśnienia. :) Już tyle razy było to wałkowane w tym temacie :)

Edytowane przez Michał Lipiński

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą dziwną teorią.

Wysokość npm określana jest przecież na podstawie ciśnienia atmosferycznego, a jak wiadomo Roman posiada taki, i to całkiem dokładny, czujnik.

Nie jest to sprawa przypadku a czystej fizyki.

Polecam lekturę:

http://www.cumulus.nazwa.pl/teoria/wiedza/w_cisnienie.htm

Oczywiście problematyczne jest określenie tejże wysokości podczas gwałtownych zmian ciśnienia, gdyż zegarek odbiera to jako zmianę położenia (wspinaczkę, lub schodzenie z góry)

Sol czyli rozumiem, że posiadasz Range, który w Twoim mieszkaniu codziennie wskazuje tą samą wysokość  :rolleyes: . Jeżeli tak jest to masz wyjątkowy, bardzo inteligentny egzemplarz, który jest w stanie ustalić czy zmiana ciśnienia którą odczytuje jest spowodowana tym, że ciśnienie jest stałe a on zmienia wysokość na której się znajduje, czy tym, że zmienia się ciśnienie a on znajduje się na stałej wysokości - czyli prościej - Twój Romek wie czy odczytuje ciśnienie powiedzmy 980hPa dlatego, że jest obecnie na wysokości około 250 m n.p.m, czy poprostu spadło ciśnienie.  Niestety, niezależnie czy to się komuś podoba czy nie, jak to zauważył Michał Lipiński nasze Romki nie potrafią określić wysokość bezwzględnej i nie ma znaczenia, czy zmiany ciśnienia są gwałtowne, czy nie. Co innego móc odczytać ciśnienie, a co innego wiedzieć dlaczego uległo zmianie - i tego właśnie Romek nie wie. Dlatego, jeżeli chcemy, aby np. przed wyjściem w góry Roman wskazywał nam na jakiej wysokości będziemy się znajdować, to w miejscu w którym mamy wskazaną wysokość (np. schronisko) musimy go skalibrować ustawiając właśnie tą wartość wysokości. I dopiero wtedy będzie nam wskazywał na jakiej wysokości n.p.m. będziemy się znajdować podczas wspinaczki. Przez te kilka godzin wędrówki przy w mirę stałej pogodzie zmiana ciśnienia atmosferycznego nie powinna mieć większego wpływu na odczytywaną wartość wysokości. No ale tak będzie się zachowywał mój Rangeman, a Twój Sol być może zna prawa "czystej fizyki" i nie będzie potrzebował kalibracji, bo sobie wszystko sam ustali  ;).

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Prawda jest taka, że w tym wątku już wszystko o GW 9400 powiedziano, a i tak nikt (lub prawie nikt) tego nie czyta, bo prawdę powiedziawszy komu by się chciało czytać prawie 4,5 tyś postów, z których może 5% jest merytorycznych. Proponuję złożyć do moderacji postulat o usunięcie wątku w całości, a następnie... z czystym sumieniem i poczuciem misji zacznijmy wszystko od początku. ;):P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre :)

Zazwyczaj czyta się te posty, które są akurat na bieżącej stronie a skoro już wszystko merytoryczne zostało napisane to pozostało tylko pitolenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Merytorycznie jest w instrukcji  :)

Hehe, dobre! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno pasuje pasek od g-9300, bransoleta chyba nie będzie pasowała ale nie sprawdzałem.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę żeby range na bransolecie wyglądał dobrze. 

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICE - ja wiem co i jak pokazuje Roman :)

Ja się tylko nie zgodziłem, że poprawne wskazania altimetru są jedynie wynikiem, jak napisałeś wcześniej, przypadku :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś sprawdzał może czy do Rangemana pasują "skrzydełka" np. od GW 7900 lub z innego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Skrzydełka to nie wiem, ale sprawdzałem gustowny bezel z futerka karakala - nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy a czy ta metalowa szlufka dobrze trzyma pasek? Nie wysuwa się spod niej pasek? Wydaje się być szersza no i jak wiadomo nie jest elastyczna jak klasyczne gumowe szlufki. Kilku kolegów w tym wątku zrezygnowało z nich i pozakładało gumowe i zastanawiałem się dlaczego. Mi to się bardzo podoba i jeśli nie kupie Rangemana lub Mudmastera zafunduje sobie taka szlufke do swojego G, który ma taka sama szerokośc paska (oczywiście zakup z całym paskiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w rangemanie metalowa szlufka sprawdza się dobrze ale w gulfmasterze i risemanie czasem mi się zsuwa i kiepsko trzyma szczególnie jak mam lekko zapięty pasek. W ogóle w risemanie zrezygnowałem z metalowej szlufki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrezygnowałem bo mi się nie podoba. Jak stwierdzisz że jest luźna to można ja lekko dogiac i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz. Jeśli, którys z kolegów forumowiczów chciałby sprzedać taka szlufke chętnie odkupie...lub jeśli ktoś z Was chce sobie dokupić pasek np. w innym kolorze niż ma a nie zależy mu na szlufce proszę o info na priw. Kupie taki pasek we wskazanym kolorze a za 50% ceny odsprzedam pasek. Tak to mi zostanie bezużyteczny . pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w moim Rangemanie zdjąłem stalową szlufkę i założyłem gumową z paska Risemana-nie ma bata żeby się pasek wysunął!

GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi