Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Sto lat, sto lat niech żyje żyje Nam...sto lat, sto lat....

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega kupił Romana i 2 strony gratulacji, jakby maraton przebiegł.

;):D

A bo to pierwszy Roman tomaliusza? :D

i pewnie nie ostatni :lol:

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,
jestem nowym czytelnikiem forum a od tygodnia użytkownikiem GW-9400 :) Udało mi się zakupić go w TT dzień przed ich podwyżkami ;) Generalnie zagarek petarda, świetnie wygląda i super nosi. Mam jednak pytanie do barometru, otóż przeglądając temat i wrzucane przez Was zdjęcia widzę, że macie ładne, ciągłe wykresy zmian ciśnienia. U mnie niestety wykres wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciu niezależnie jak bym nie ustawiał ciśnienia. Dodam, że mieszkam nad morzem. Rożnica w wysokości n.p.m. między miejscem zamieszkania a moją pracą to ok. 120 m. Niezależnie czy ustawiałem barometr w domu czy w pracy to wykres przedstawiał się podobnie. Czy ktoś wie dlaczego tak to wygląda? Czy taka różnica w wysokościach może mieć znaczenia czy może mam coś źle ustawione?

post-74918-0-00358600-1461269951_thumb.jpg

GW-9400-1__GW-M5610-1__GD-X6900-1__GX-56BB-1__GW-M5610-1[MOD]__GW-6900BC-1__DW-6900NB-7[MOD]__GW-6900-1[MOD]__GXW-56-1B__GWN-Q1000-1A__GWG-1000-1A3__MTG-S1000D-1A4__GW-M5610-1__G-9300_1__GW-6900BC-1__GW-9300DC-1__GW-500U-1__GW-9430EJ-9__GW-5000-1__SBDC033__GW-9200-1__Garmin7Xpro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Lemonln

sam odpowiedziałeś sobie na pytanie: w momencie gdy jesteś w pracy (120m wyżej lub niżej niż w domu) mocno zmienia się ciśnienie i wykres wywala Ci poza skalę, a po powrocie wraca w to samo miejsce jak na załączonej fotografii. Efekt ten jest opisany w instrukcji - polecam lekturę. 

W momencie gdy jesteś w pracy powinieneś widzieć tylko tą brakującą część wykresu.

A jeśli zostawisz zegarek w domu, albo jakimś cudem dostaniesz urlop, to zobaczysz piękną ciągłą linię wykresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chodziłem za jakimś chrono w casualowym stylu a skończyło się na zakupie g-shocka. Stwierdziłem, że więcej czasu spędzam na siłowni, basenie i rowerze, więc taki zbój będzie idealnym uzupełnieniem mojej sportowo-outdoorowej stylówy.
Na początku zastanawiałem się między małym mudmanem a gulfmanem ale faktycznie jakies małe się wydawały. Potem stwierdziłem, że duży mudman to jest to, czego mi potrzeba. Jednak gdy założyłem na rękę Romka już miałem pewność, że to strzał w 10. Styl tego urządzenia powala, funkcje fajnie się uzupełniają z funkcjami licznika rowerowego Cateye. Baro i Comp robią robotę, WC działa każdej nocy o 3:03. Bardzo wygodnie układa się na nadgarstku, jego wagę przyjemnie czuć ale ciężki nie jest. Jedyny minus to gumowy pasek, pod którym czasem ręka lekko się może spocić. 
Kurcze, ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu i polecam niezdecydowanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Lemonln

sam odpowiedziałeś sobie na pytanie: w momencie gdy jesteś w pracy (120m wyżej lub niżej niż w domu) mocno zmienia się ciśnienie i wykres wywala Ci poza skalę, a po powrocie wraca w to samo miejsce jak na załączonej fotografii. Efekt ten jest opisany w instrukcji - polecam lekturę. 

W momencie gdy jesteś w pracy powinieneś widzieć tylko tą brakującą część wykresu.

A jeśli zostawisz zegarek w domu, albo jakimś cudem dostaniesz urlop, to zobaczysz piękną ciągłą linię wykresu.

Dzięki za wskazówkę, w weekend postaram się to przetestować.

GW-9400-1__GW-M5610-1__GD-X6900-1__GX-56BB-1__GW-M5610-1[MOD]__GW-6900BC-1__DW-6900NB-7[MOD]__GW-6900-1[MOD]__GXW-56-1B__GWN-Q1000-1A__GWG-1000-1A3__MTG-S1000D-1A4__GW-M5610-1__G-9300_1__GW-6900BC-1__GW-9300DC-1__GW-500U-1__GW-9430EJ-9__GW-5000-1__SBDC033__GW-9200-1__Garmin7Xpro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszy nie puszczą, mam taką nadzieję Roman to super zegarek, ale jakoś między nami większej chemii nie było i poszedł w świat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lemonln, Luki077 - gratulujemy. Fajnie, że piszecie takie posty, bo się przypomina się jak do mnie dotarł Roman :)

Już nie ma tego pierwszego zachwytu, ale Roman dalej jest super :)

tomaliusz - niech się nosi :)

Przerabiałeś różne alternatywy, ale Roman to Roman, nie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomaliusz - niech się nosi :)

Przerabiałeś różne alternatywy, ale Roman to Roman, nie? ;)

Dzięki  :)  

Trochę G przerobiłem (jak większość z Was) ale spora część nie mogła być alternatywą bo jak zacząłem się w to bawić to nie było jeszcze Romka  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamawiajcie żółte gacie to akurat na czerwiec dotrą :)

Hehe, nie był bym taki tego pewny  ^_^

Teraz to istny burdel tam mają, 6 tydzień czekam na swoje części i jeszcze wszystkich nie ma  <_<

Branse co sprzedałem tu Koledze to zamówił wcześniej w zibi w styczniu i jeszcze nie ma  :o

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kozak w tym żółtym wdzianku jakbym nie miał gdx w tym kolorze to na bank bym przebrał a tak to tylko mogę popatrzeć hyh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj i dzisiaj Romuś na zmianę z Królem ze mną pracowali :rolleyes:

post-33253-0-71418500-1461351675_thumb.jpg

post-33253-0-29579900-1461351729_thumb.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tu też :)

post-76027-0-27996900-1461355194_thumb.jpg

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, nie był bym taki tego pewny  ^_^

Teraz to istny burdel tam mają, 6 tydzień czekam na swoje części i jeszcze wszystkich nie ma  <_<

Branse co sprzedałem tu Koledze to zamówił wcześniej w zibi w styczniu i jeszcze nie ma  :o

No to burdel w czerwcu a gacie na lipiec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni na temu na forum wywiązała się dyskusja na temat działania alarmu BARO w górach. Otóż alarm ten nie działa i nie może działać prawidłowo w górach podczas poruszania się! Zarówno w górach jak i na nizinach alarm ten działa prawidłowo tylko wówczas gdy zegarek pozostaje bez ruchu ew. gdy mamy 100% pewność, że nasze poruszanie się nie jest związane ze zmianami wysokości (a o taką pewność niezwykle trudno nawet na nizinach). Poniżej kilka faktów:

1. Już sam producent w instrukcji obsługi napisał na stronie 41-42, że pomiar ciśnienia można uruchomić po przybyciu do schroniska lub na kemping na noc oraz, że zmiana wysokości powoduję zmianę ciśnienia i prawidłowe odczyty są wtedy niemożliwe.

2. Jeśli chodzi po pogodę, to zmiana ciśnienia atm. o 30 hPa w ciągu doby uznawana jest za bardzo gwałtowną! Daje to jedynie nieco 1 hPa na godzinę. W przypadku burzy może to być "marne" kilka hPa w ciągu powiedzmy 2 godzin. Ja, wędrując po górach jestem w stanie w ciągu godziny podejść 300 metrów w pionie. W delikatnym uproszczeniu daje to aż 30 hPa. Przykładowo, wchodząc na Rysy znad Morskiego Oka w ciągu 3,5-4 godzin ciśnienie spadnie nam o około 120 hPa! Jak Zatem ma się to do marnych kilku hPa podczas burzy? Oczywiście jak pięść do oka. Schemat obrazujący spadek ciśnienia wraz ze zmianami wysokości znajduje się na stronie 30 instrukcji obsługi. W uproszczeniu 1 hPa to 10 metrów podejścia w pionie.

3. W przypadku nizin jest w zasadzie podobnie jak w górach.... Opiszę to na przykładzie Warszawy gdyż o geografii tego miasta posiadam największe pojęcie. Różnica pomiędzy najwyżej a najniżej położonym punktem miasta to około 40 m. Jeśli dodatkowo mieszkamy lub pracujemy np. na 20 piętrze może to już w sumie dać np 80 metrów. Zatem jeśli w ciągu godziny przemieścimy się o te 80 metrów znów spokojnie powinien się włączyć alarm BARO ponieważ spowoduje to zmianę ciśnienia o około 7-8 hPa.

4. Jeśli chodzi o ciśnienie podawane w prognozach pogody to jest to z reguły ciśnienie względne - czyli takie przeliczone wg wzorów, jakie panowało by u nas gdybyśmy byli na poziomie morza. Ma to oczywiście sens bo jak moglibyśmy inaczej porównać Zakopane (ok 800-900 m.n.p.m z plażą w Sopocie (0 m.n.p.m.). Roman fabrycznie ustawiony jest na ciśnienie bezwzględne - i wg mnie tylko takie ma sens w tym przypadku (skoro nosimy zegarek i zmieniamy mu wysokość)... No chyba, że nie poruszamy go i zawsze leży w domu, wtedy można kierując się portalami METEO wyskalować go na ciśnienie względne.

Jeśli zatem posiada ktoś Romka przewidującego burzę podczas np. wchodzenia na Rysy, to radzę mu go zamknąć w złotej klatce gdyż jest to bardzo cenny egzemplarz :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, to bardzo ciekawe...

yawning.jpg

Alarm Baro jest do bani

Termometr pokazuje głupoty

Wysokościomierz także

Uszy - wszyscy wiemy

I w dodatku podnieśli ceny! :ph34r::D

Edytowane przez Sol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW to teraz sprzedaję Romana! Nie dobry Roman nie! :D

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi