Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Posek

LONGINES - kpiny z gwarancji.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Posek

Witajcie, mam problem i chciałbym zapoznac się z waszymi opiniami w temacie, więc:

18 miesięcy temu zakupiłem Longines Hydro Constans w automacie, z czego byłem niezmiernie zadowolony do dzisiaj. Nadmienię tylko, że zegarek użytkowałem w sposób "normalny", nie ekstremalny, codziennie użytkując. Kupując u bezpośredniego dystrybutora miałem nadzieję na pakiet ochronny, jakim jest gwarancja na produkt. I tu jak sie okazało zaczynają się schody. Tydzień temu wysłałem zegarek do Swatch Group na Marynarską, gdyż skubany spieszył i to znacznie od jakiegoś czasu od 1.15 min-1.30 min na dobę. To dużo(tak mi sie przynajmniej wydaje) jak na  rodzaj użytego mechanizmu. Napisałem ładnie, iż proszę o regulację, i ewentualne czyszczenie, konserwację lub wymianę  wadliwie działających elementów w ramach gwarancji. Jakież było moje zdziwienie, gdy otrzymałem w dniu dzisiejszym list(priorytet), w którym stwierdzono iż moja "reklamacja" nie została uznana jako gwarancyjna, a serwis w związku z powyższym proponuje mi ODPŁATNIE naprawę, której wycenę przedstawiają niżej:

- Kompl. przegląd automatu prosty/Napr.mech.- 850 PLN !!! :huh:

Aby podnieść rangę pisma dołączono jeszcze "diagnozę" tamtejszych zegarmistrzów, w której stwierdzono:

- zarysowania na kopercie

- luneta jest podrapana

- zarysowania na bransolecie

Rozumiem, że reklamacja nie uwzględnia w/w. Jest to dla mnie logiczne i nie oczekiwałem tego od serwisu, ale regulacja mechanizmu?

Podejrzewam, że serwis chce łapnąć kolejnego jelenia i naciągnąć na koszty, a wspomniana "diagnoza" być może ma coś sugerować.....

Czekam na wasze sugestie i porady w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu cieszylbym sie, ze nie wystawili Ci rachunku za "ekspertyzę". Serwis Swatch Group to jednak jest tragedia :(

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyż skubany spieszył i to znacznie od jakiegoś czasu od 1.15s-1.30s na dobę.

Ja bym się cieszył z takiej dokładności, niejeden chronometr mógłby pozazdrościć.

Aby podnieść rangę pisma dołączono jeszcze "diagnozę" tamtejszych zegarmistrzów, w której stwierdzono:

- zarysowania na kopercie

- luneta jest podrapana

- zarysowania na bransolecie

W procedurze serwisowej zawsze jest informacja o stanie zegarka po przyjęciu, nie ma w tym nic dziwnego.

Co do serwisu mechanizmu to bez sensu, no ale może doszli do wniosku, że skoro chcesz przeglądu to ci go zrobią, a nie na gwarancji, bo niby dlaczego skoro zegarek trzyma deklarowane parametry chodu.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoń tam, niech Ci wyjaśnią przyczynę odchyłów chodu.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze koledze chodzi o 1.15 min.? bo jesli nie to ma super wyregulowany zegar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Ja bym się cieszył z takiej dokładności, niejeden chronometr mógłby pozazdrościć.

Przepraszam, może źle napisałem, chodzi o ponad minute do półtorej na dobę, już edytowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W procedurze serwisowej zawsze jest informacja o stanie zegarka po przyjęciu, nie ma w tym nic dziwnego.

Co do serwisu mechanizmu to bez sensu, no ale może doszli do wniosku, że skoro chcesz przeglądu to ci go zrobią, a nie na gwarancji, bo niby dlaczego skoro zegarek trzyma deklarowane parametry chodu.

Ja sądzę że koledze chodzi bardziej o 1.15min niz 1,15sek .

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba źle sformułowałeś swoje oczekiwania do serwisu. Bo teoretycznie serwis powinien CI teraz wyregulować zegarek w ramach gwarancji a potem go rozebrać i wyczyścić , nasmarować odpłatnie i wyregulować  :). Całkiem to nielogiczne.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Dobra, zapytam inaczej:

Czy regulacja mechanizmu zegarka wchodzi w zakres usług gwarancyjnych, a tego dotyczyła moja "reklamacja"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy czym jest spowodowany niedokładny chód. To tylko serwis może ocenić

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zapytam inaczej:

Czy regulacja mechanizmu zegarka wchodzi w zakres usług gwarancyjnych, a tego dotyczyła moja "reklamacja"?

Tak, chyba, że stwierdzono uszkodzenie mechaniczne (np. stwierdzono, że uderzyłeś w coś zegarkiem), wtedy zwykle naprawa (czy też serwis/ regulacja) jest płatna.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Napisałem ładnie, iż proszę o regulację, i ewentualne czyszczenie, konserwację lub wymianę  wadliwie działających elementów w ramach gwarancji

Jeśli gwarancja nie obejmuje smarowania, czyszczenia  tylko samą regulację mechanizmu to odpowiedź powinna nasuwać sie sama (pierwszemu młodemu serwisantowi także).

Reguluję mechanizm, po czym odsyłam takowy właścicielowi informując, iz pozostałe czynności nie wchodzą w zakres obsługi gwarancyjnej i tyle. Tu naprawdę nie trzeba układać żadnej filozofii na temat źle sprecyzowanych oczekiwań, ctr. Jako klient nie mam do końca wiedzy, co obejmuje gwarancja tego zegarka, a i sama ona jest nieprecyzyjna i lakoniczna:

Międzynarodowa gwarancja LONGINES obejmuje wady

materiału oraz robocizny występujące w chwili dostawy
zakupionego zegarka LONGINES (defects). Gwarancja
jest ważna wtedy, gdy karta gwarancyjna jest poprawnie
wypełniona i ostemplowana przez oficjalnego
dealera LONGINES oraz posiada datę wystawienia.
Okazanie ważnej karty gwarancyjnej uprawnia do
bezpłatnych napraw w okresie gwarancji. Jeśli naprawy
nie doprowadzą do przywrócenia pełnej sprawności
Twojego zegarka LONGINES, Longines Watch Co.
Francillon Ltd wymieni go na zegarek LONGINES o
identycznych lub zbliżonych parametrach. Okres gwarancji
wymienionego zegarka wynosi dwadzieścia
cztery (24) miesiące od daty wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zapytam inaczej:

Zerknij do ksiazeczki dolaczonej do Twojego zegarka (w rozdziale dot. dokladnosci). Przykladowo dla mojego Orisa podaja wyraznie tolerancje (-5s do +20s dziennie) i dalej "jesli zegarek nie trzyma czasu w podanych limitach to moze zostac wyregulowany w autoryzowanym serwisie i jesli jest to w okresie gwarancyjnym to usluga taka jest darmowa" (moje wolne tlumaczenie z angielskiego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Nawet stwierdzając , że w nic nie uderzyłem(a tak było w moim przypadku), nie jestem w  stanie tego zweryfikować. Czyli, serwis może mi wmówić cokolwiek i albo sie na to godzę, albo nie. Jak udowodnię, że w nic nie uderzyłem. Zostaje niezależny rzeczoznawca i tylko ciągnąca sie papierologia. Inną sprawą jest to, że zegarek nosi miano Divera....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek
Gwarancja producenta nie obejmuje:

• okresu przydatności eksploatacyjnej baterii;

• normalnego zużycia eksploatacyjnego i starzenia

(np. zarysowane szkiełko; przebarwienia albo zmiany

właściwości materiałowych niemetalowych pasków

i bransoletek wykonanych ze skóry, tkanin, gumy;

złuszczanie się pokryć galwanicznych);

• uszkodzenia części zegarka w wyniku niestarannego/

nieprawidłowego użytkowania, nadużywania, zaniedbania,

uszkodzenia mechanicznego (uderzenia,

wgniecenia, zgniatanie, pęknięte szkiełko, itd.), użytkowania

niezgodnego z przeznaczeniem oraz nieprzestrzegania

wskazań podanych przez Longines

Watch Co. Francillon Ltd;

• odszkodowania za straty wtórne lub szkód pośrednich

wynikających np. z posługiwania się, niedziałania,

wad lub niedokładności zegarka LONGINES

Celowo podkreśliłem jedno zdanie, które jak żyw przypomina mi modelowa reklamację z butami, które były używane niezgodnie z przeznaczeniem, a Panu nogi za bardzo się pociły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywistym jest, że jeśli zegarek ma odchyły nie z Twojej winy to powinien byc naprawiony na gwarancji. Najlepiej tam zadzwoń i wyjaśnij sprawę.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Piotr, tak tez zrobię jutro i nie omieszkam wam napisać. Słowo klucz(właściwie kilka słów) to  "nie z Twojej winy"............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Kompl. przegląd automatu prosty/Napr.mech.- 850 PLN !!! :huh:

Bez komentarza.....

Ten mechanizm nie jest tyle warty :P

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym tu gadać? Odchyłka dobowa o ponad minutę powinna być wyregulowana w ramach gwarancji. Ewentualny serwis, który jest związany z taką regulacją również darmowo w ramach gwarancji.

A mają jakieś dowody na to, że niedokładność chodu jest spowodowana uderzeniem? Jakieś wyraźne ślady, obicie koperty? Bo to, że piszą o zarysowaniach na kopercie i bransolecie, to u nich standard, nawet jeśli zegarek nie ma żadnych zarysowań, to też tak napiszą.

No właśnie przećwiczyłem to na własnym zegarku, który nie miał ŻADNYCH zarysowań, ale ludziki ze Swatcha uznali inaczej, chyba po obejrzeniu zegarka przez mikroskop :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

O czym tu gadać? Odchyłka dobowa o ponad minutę powinna być wyregulowana w ramach gwarancji. Ewentualny serwis, który jest związany z taką regulacją również darmowo w ramach gwarancji.

A mają jakieś dowody na to, że niedokładność chodu jest spowodowana uderzeniem? Jakieś wyraźne ślady, obicie koperty? Bo to, że piszą o zarysowaniach na kopercie i bransolecie, to u nich standard, nawet jeśli zegarek nie ma żadnych zarysowań, to też tak napiszą.

No właśnie przećwiczyłem to na własnym zegarku, który nie miał ŻADNYCH zarysowań, ale ludziki ze Swatcha uznali inaczej, chyba po obejrzeniu zegarka przez mikroskop :D

Muszę najpierw poznać powody nie uznania reklamacji, a tego pismo od nich już nie zawiera. Napisali "nie, bo nie" i tyle. Będę interweniował i dam znać co dalej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wyregulują Ci zegarka w ramach gwarancji to pisz kolejne pismo - odstąpienie od umowy ze względu na niezgodność towaru z umową (konkretnie dokładność chodu).

Kolejne pismo pisz DW Rzecznika konsumentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Towar nie jest niezgodny z umową, jesli producent uważa, że jest uszkodzony z winy klienta.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Towar nie jest niezgodny z umową, jesli producent uważa, że jest uszkodzony z winy klienta.

To już sąd rozstrzygnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Dobra, sprawa jest już wstępnie wyjaśniona. Jednak zamiast uprościć sprawę i w piśmie do mnie zmalowanym napisać (przy okazji) "o co kaman" i dlaczego reklamacja została nieuznana za gwarancyjną, potrzeba było rozmowy telefonicznej, abym się dowiedział, iż Swatch Polska nie otrzymało ode mnie poza fakturą karty gwarancyjnej z numerem ref.(kawałek plastiku z rozmazaną pieczątką sprzedawcy i nr ref ).

Ale pismo na trzy strony rąbneli z propozycją ODPŁATNEJ naprawy, nie.....

Dobra, zobaczymy co będzie dalej. Nie omieszkam podzielić się z wami kolejna częścią przygód z Swatch Polska  :rolleyes:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Swatch Polska nie otrzymało ode mnie poza fakturą karty gwarancyjnej z numerem ref.(kawałek plastiku z rozmazaną pieczątką sprzedawcy i nr ref ).

Witam,

tzn. wysłałeś zegarek na naprawę gwarancyjną bez karty gwarancyjnej ? dobre :) > pierwszy raz coś oddałeś do serwisu ? :)

Fajna dyskusja się wywiązała :)

To i tak dobrze Cię potraktowali > darmowa ekspertyza.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.