Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

A co myslicie o wskazówkach niebieskich? Barwionych termicznie?

Niebieska sekundowa z przeciwwagą i byłoby super.

Napis Vratislavia w tym miejscu już mnie nie razi ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Poniżej wizualizacje zwycięskiej opcji ( wielkie podziękowania dla john doe ):

1

scn1.jpg

6

blg3.jpg

Brawa dla johna doe za świetne rendery i dla QV za zaangażowanie w projekt :) .

Szczerze pisząc wszystkie zaprezentowane rendery bardzo mi się podobają, a najbardziej nr 1 i nr 6.

W nr 1 brakuje mi tylko sekundnika, bez którego zegarek wygląda na "nieruchomego poruszyciela".

W nr 6 zmieniłbym datownik na biały.

Jeśli chodzi o wskazówki z przeciwwagą, za którymi optowali niektórzy forumowicze, to jestem zdecydowanie na nie, bo wtedy faktycznie zegarek będzie trochę przypominać czasomierz CK albo innego garniturowca

Uważam, że o sukcesie rynkowym zegarków w bauhausowym stylu w dużej mierze decydują wskazówki, które w swojej prostocie i długości doskonale współbrzmią z wąską lunetą, kształtem indeksów minutowych i godzinowych albo specyficzną bauhausową czcionką cyfr na tarczy - w zależności od modelu.

Co do kształtu i czerwonego koloru wskaźnika rezerwy chodu - absolutnie mi nie przeszkadza. Musimy pamiętać, że oglądamy rendery w bardzo dużym powiększeniu. W realu taki uśmiechnięty, czerwony wskaźnik nie będzie dominować tarczy, a jedynie będzie stanowić co najwyżej zauważalny element lekkiej nieformalności zegarka. A o to nam wszystkim chyba chodzi? Zegarek nie ma być garniturowcem, tylko casualem.

Jeśli jednak większość zdecyduje, że należy zmienić kolor wskaźnika, to proponuję kolor szary, a nie niebieski.

Ewentualnie zamiast tego fajnego uśmiechu proponuję wskaźnik rezerwy chodu zaznaczyć w następujący sposób:

Zaczynając od lewej strony - niewielka rozmiarem liczba "0", potem po okręgu małe, czarne kreseczki, których grubość (ale nie wysokość) może/nie musi narastać w kierunku prawej strony, aż do graficznego oznaczenia nieskończoności "".

Oczywiście 0 i powinny być opracowane w bauhausowej czcionce.

Byłoby to, jak dla mnie, całkiem fajne i przewrotne nawiązanie do oczywistego faktu, że czas ma początek, upływa, ale się nie kończy. ;)

Jeśli chodzi o kolor tarczy, to uważam, że powinien zostać szary kolor tarczy ze szlifem słoneczkowym.

Kto nie wierzy, że zegarek z taką tarczą może być piękny, to niech spojrzy na zdjęcia Oriona grau. A poza tym bauhausowych zegarków z białą tarczą jest całą masa. Po co kolejna wersja?

Napis Vratislavia Conceptum został umieszczony we właściwym miejscu. Nie przeszkadza, a jednocześnie podkreśla zaangażowanie QV, które trzeba na tarczy uhonorować. 

Mam gorącą prośbę do QV i johna doe - przygotujcie rendery z uwzględnieniem moich uwag, czyli:

- nr 1 z sekundnikiem

- nr 6 z białym datownikiem

- nr 1 ze wskaźnikiem rezerwy chodu w postaci: niewielka rozmiarem liczba 0, potem po okręgu małe, czarne kreseczki, których grubość (ale nie wysokość) może/nie musi narastać w kierunku prawej strony, aż do graficznego oznaczenia nieskończoności

- nr 6 ze wskaźnikiem rezerwy chodu w postaci: niewielka rozmiarem liczba 0, potem po okręgu małe, czarne kreseczki, których grubość (ale nie wysokość) może/nie musi narastać w kierunku prawej strony, aż do graficznego oznaczenia nieskończoności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacuneczek dla autora renderow! - dla mnie nr 1 to projekt, ktory moze isc do produkcji choćby dzisiaj - może tylko bez koloru czerwonego.  Tylko główne indeksy wprowadzają czystość. Drobne kropki, kreski zabijają spokój odbioru zdecydowanie.

Akcenty czerwone są fajne moim zdaniem, ale tu mi sie wydaje to nieco pretensjonalne, trochę jak z reklamówki gdzie ma się coś rzucać w oczy. Tu ma się rzucać raczej czystość formy tarczy, delikatność koperty a czerwony akcent będzie zdecydowanie od tego odciągał uwagę.

Dla mnie ideałem byłby nr 1 z poniższej grafiki - jeśli nie ma sekundy to data bardzo pasuje i nie wprowadza nadmiernego zagęszczenia - stanowi wizualną przeciwwagę dla rezerwy chodu. Waham sie nad nr 2 z sekundnikiem - nie wiem czy nie psuje już czystości formy jaką ma nr 1 a o tą czystość przecież chodzi w tym projekcie.

Mam pytanie czy w założonym budżecie mieści się szafir z AR wewnętrznym? Jeśli nie to ile by kosztowała taka opcja?

Jeszcze się zastanawiam czy stalowa tarcza nie jest za smutna - jakby tak jasna, lekki krem podchodzący pod biały?

bauhaus_vrat.jpg

Pozdrawiam

strix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast uśmiechu dałbym coś delikatnego, kreseczki, indeksy jak w Lange. Bez czerwonego. Dodałbym szafirową / niebieską sekundę jak w Nomosach i wyjdzie świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Sekunda z przeciwwagą zdecydowanie nie, burzy czystość układu wskazówek.

Co do koloru daty, to weźcie pod uwagę "oświetlenie rendera", dół jest jaśniejszy niż boki, gdyby oświetlić go odwrotnie, czarna tarcza wyglądałaby chyba lepiej.

Ja jednak czekam na inne propozycje oznaczenia rezerwy.

I sekundnik nie musi być wcale z podziałką sekundową/minutową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki strix! A mozesz w wersji bez sekundnika zmienić uśmiech na kreski/kropki lub cos takiego? Moze dodać skale: 0-40.

I fakt, sekundnik wypada słabo. Za dużo wtedy sie robi rzeczy na tarczy.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem zdanie po tych grafikach, faktycznie sekundnik to trochę za wiele, bo całość grafiki robi rezerwa chodu. Choć gdyby zmienić ją na coś delikatniejszego, liniowego bądź z punktów, i nie w kontrastowym kolorze, to kto wie...

Nie wiem też czy autor starannie skalował pozycję daty na tarczy, ale wydaje mi się, że wyląduje ona znacznie niżej (o ile mówimy o 9130)

http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/9015/pdf/spec_9110-9120-9130-9132.pdf

Zaraz wrzucę coś na szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem:

- sekundnik koniecznie

- rezerwa chodu: mniejsza wskazówka i bez tylko + i -

Reszta chyba ok. 

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem zdanie po tych grafikach, faktycznie sekundnik to trochę za wiele, bo całość grafiki robi rezerwa chodu. Choć gdyby zmienić ją na coś delikatniejszego, liniowego bądź z punktów, i nie w kontrastowym kolorze, to kto wie...

Nie wiem też czy autor starannie skalował pozycję daty na tarczy, ale wydaje mi się, że wyląduje ona znacznie niżej (o ile mówimy o 9130)

http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/9015/pdf/spec_9110-9120-9130-9132.pdf

Zaraz wrzucę coś na szybko.

To zmień tez rezerwę chodu, ok?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskaźnik rezerwy chodu odchudzony - jest lepiej jak dla mnie. Chciałbym ten projekt zobaczyć na jasnej, lekko kremowej tarczy - drugi obrazek próbowałem przekolorować, ale to nie to - trzeba by na renderze od razu.

bauhaus_vrat1.jpg

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx. Lepiej, ale chyba zostawiłbym tylko kreski (moze z rosnąca długością).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Strix - daj jeszcze sekundnik (bez przeciwwagi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem zamiast uśmiechu kropeczki, perforację w tarczy o ile to jest w ogóle technicznie do wykonania (QV?).

Dodawanie +/-, a tym bardziej innych opisów do rezerwy chodu wg mnie bardzo psuło wygląd tarczy, więc pokazuję tylko opcję z delikatnym +/-. Kwestia jeszcze czy to ma być nadrukiem czy nanoszonym symbolem... Wg mnie jeśli nanoszone indeksy to też jakikolwiek opis do rezerwy chodu powinien być nanoszony.

Jedna opcja ma kolorystyczny gradient na skali rezerwy chodu.

Konsekwetnie okienko daty zmienione na kółko, lub eksperymentalnie na "wskaźnik googla" ;))) (nie wiem czy tak duże okienko byłoby możliwe)

Data umieszczona nieco niżej, choć nie wiem, czy nadal nie za wysoko.

Tarcza daty szara, liternictwo białe, lub na odwrót. Nie ma czerni.

Opcje bez sekundnika, bo na razie ta opcja bardziej mi przypadła do gustu, do dyskusji.

To tak dla przerobienia dostępnych wariantów, bo chyba nadal bardziej za mną przemawia opcja 1 od johndoe, i ten czerwony uśmiech pasuje mi do całości, zresztą widzę, że nie tylko mi się to podoba. Jeszcze w wolnej chwili coś pokombinuję, trzeba zobaczyć opcję z kwadratami/prostokątami zamiast kółek.

Te kółka zaczęły mi przypominać jakiegoś "wyścigowca" :)

6m34.jpg

bzhd.jpg

0ies.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

W uzupełnieniu propozycji bigbadgera odnośnie wskaźnika rezerwy chodu i okienka daty :):

Bell-and-Ross-Limited-Edition-WW1-Jump-H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mega wypas nam wychodzi! Gratulacje i podziękowania dla grafików i QV.

Jestem pod wrazeniem szybkości tworzenia nowych projektów. Powstają 3 z czego 2 mnie interesujące śmigają jak na wyścigi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stalowe wskazówki na szaro stalowym tle tarczy , dla mnie osoby z marnym wzrokiem zegarek mało czytelny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę brawa za projekty. Bardzo fajnie wychodzą. 

Co ja bym zmienił - uśmiech mi się nawet podoba ale zrobiłbym coś "prostszego". Kreseczki, tak jak w B&R wyżej z jakimś opisem... lub same. 

Na pewno ruszyłbym okienko daty. Podoba mi się prostokąt ale... musi być jakaś ramka moim zdaniem. Nie wiem jaka ale sam prostokąt mi nie pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okrągłe okno daty lepsze.

Wskaźnik rezerwy chodu nie. Chyba najlepsza byłaby propozycja Kolegi norbie. "-", potem 4-6 kresek i "+".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

KamilZlg - proponowałem układ:

0 kreski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie:

rezerwa chodu bez uśmiechu,

sekundnik wyglada ciekawie i warto byłoby go zostawić,

czy wszystkie elementy tarczy muszą byc szare? strasznie się to wszystko zlewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekty super są ...Jak na razie projekt 1 i projekt strixa tylko, aby dał jeszcze sekundnik, najbardziej mi się podobają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wolę sekundnik, nawet zamiast daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.