Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SIRLUKE1

Steinhart Klub - zegarek w kopercie 42 mm - wybór mechanizmu ! ! !

Wybór mechanizmu  

73 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak nie cierpię pilotów i bez znaczenia czy jest to IWC za 100 000zł czy Steinhart za 2500zł.

Chcemy naprawdę coś "odlotowego" czy nędzną przeróbkę już istniejącego zegarka Stenka?

Ja wiem, że żyjemy w szarym nudnym kraju gdzie zima trwa 6 miesięcy, ale naprawdę musimy tą nudę przenosić na zegarki? Nie możemy zrobić czegoś innego, niebanalnego z lekkim szaleństwem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A projekt Dmn? Militarny styl, idealnie pasujący do tej koperty i nawet kolorystyka ciekawa. Taka ciepła. :) Do tego jasno brązowy, postarzany pasek i wg mnie mamy to!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idealnie by było jak by Dmn zrobił dla nas z 3-4 projekty i następne głosowanie - niech lud wybierze :)

Łukasz czy koperta cała z brązu/mosiądz definitywnie odpada? Po prostu ten Breguet był by dla nas naprawdę ciekawą inspiracją do modowania przez kolege Dmn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

W ankiecie na kopertę-zdecydowanie wygrał model nr 1 (ze stalowym deklem,bez szkiełka).

W ankiecie na werk-zdecydowanie prowadzi Unitas,chociaż większość właścicieli Steinhartów-zegarki

na Unitasie już ma.:)).Liczyłerm na jakiś inny werk.ETA 2824-dostępna jest w zegarku za 1300 zł.np.Tissot

W tej sytuacji, praktycznie brak wyboru.:(

Obecnie, w zależności od wersji werku,dekiel ma być przeszklony lub nie.W jakim więc celu było głosowanie na kopertę???

Podejrzewam,że efekt końcowy będzie taki,jaki sobie wymyślą Ci -najbardziej aktywni(brązy, przeszklony dekiel itd).Taki styl "młodzieżowy".:)

Moim zdaniem, na taki zegarek, trudno będzie znalezc chętnych w ilości minimum 100 osób.Ja cgętnie popatrzę na taki "prototyp",

ale nie kupię.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie kupię. :))

Przecież nikt Cię zmuszać nie będzie.

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Zygmuncie w ankiecie dot. koperty głosowaliśmy tylko za kształtem koperty, nie za wersją dekla ;)

Niestety tak to już jest, że wyboru dokona większość.

Jak tylko wybierzemy mechanizm ... w zasadzie już chyba wszystko jasne ... otworzę temat do przedstawienia projektów. I będziemy głosować na dwa konkretne do finalnej obróbki. Dlatego proszę projektantów o przemyślane już projekty. Przy czym jeden projektant maksymalnie może dać 3 projekty. Oczywiście każdy inny, nie wariacja na temat tego samego ;) Jeśli będzie ich za dużo, to rozmienimy się na drobne. Lepiej mniej ale lepszych ;)

Projektanci wyślą projekt do mnie na maila. Ja je wystawię w tym samym czasie, tak by każdy z nich miał równe szanse, niech zadziała efekt zaskoczenia, może nie odkrywajcie jeszcze kart ;):)

W zasadzie, powoli Panowie projektanci, możecie tworzyć.

Koperta tylko stalowa, bezel wariacja ;)

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymałem informację, że forumowicze Czwartego-Wymiaru, też mogą być zainteresowani naszą limitacją. W związku z tym, że zegarek ten nie będzie zegarkiem klubowym, zaprosiłem ich również, do rozważenia możliwości jego zakupu, gdy już projekt będzie gotowy. Jest to tym bardziej ważne, że potrzebujemy 100 chętnych.

Projekt prowadzimy tylko i wyłącznie na tym forum. Ja na bieżąco będę informował ich o postępach naszych prac (oczywiście część z Was jest i tu i tam).

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się złym pomysłem:

1. Nie publikowanie projektów w czasie ich powstawania.

2. Niepotrzebne obostrzenia dotyczące ilości projektów.

Po pierwsze, jak projekt się pojawia to za chwilę ludzie mają swoje pomysły i projekt często się zmienia na lepsze (przykład wątek davosy - ostatni niebieski projekt jest świetny dzięki m.in pomysłom użytkowników forum). Drugie... jest tak naprawdę tylko kilka osób, które potrafią wykreować fajne projekty - może nie stawiajmy im jeszcze warunków skoro sami chcą nam pomóc...

Nie chodzi mi o to, żeby dyskredytować Twoje decyzje Sirluke ale zastanów się nad tym co napisałem powyżej. 

Moim zdaniem zapowiada się nam naprawdę fajny zegar już teraz. Jedyne co- powinniśmy zastanowić się nad możliwościami bezela - tytanowego bądź z brązu. Ja bym celował w stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż zwykła stal. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Unitas.

Całość mogłaby być w stylu zegarka, od którego jest ta koperta.

"Pilnik" wokół lunety pasuje do militarnego stylu.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój głos również na Unitas'a i szklony dekiel, ale na bank nie w projekcie, jaki zaprezentował Dmn (oczywiście z całym szacunkiem dla pomysłu i pomysłodawcy). Osobiście wolał bym coś nieco bardziej eleganckiego, niż kolejny militar, których jest na pęczki :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucajcie swoje pomysły, zegarki które Wam się podobają. Ja muszę wymodelować sobie wpierw ten zegarek, tak żeby być zadowolonym z niego, dopiero wtedy mogę coś projektować.

Także jest czas na wymyślanie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się złym pomysłem:

1. Nie publikowanie projektów w czasie ich powstawania.

2. Niepotrzebne obostrzenia dotyczące ilości projektów.

Po pierwsze, jak projekt się pojawia to za chwilę ludzie mają swoje pomysły i projekt często się zmienia na lepsze (przykład wątek davosy - ostatni niebieski projekt jest świetny dzięki m.in pomysłom użytkowników forum). Drugie... jest tak naprawdę tylko kilka osób, które potrafią wykreować fajne projekty - może nie stawiajmy im jeszcze warunków skoro sami chcą nam pomóc...

Nie chodzi mi o to, żeby dyskredytować Twoje decyzje Sirluke ale zastanów się nad tym co napisałem powyżej. 

Moim zdaniem zapowiada się nam naprawdę fajny zegar już teraz. Jedyne co- powinniśmy zastanowić się nad możliwościami bezela - tytanowego bądź z brązu. Ja bym celował w stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż zwykła stal. 

Zdaję sobie sprawę, że prowadzę ten projekt, w dość surowy sposób, ale są ku temu powody ;)

Osobiście nie jestem przeciwny projektom, ale jakieś ramy musiałem ustalić, jeśli projekt ma iść sprawnie, a jak na razie IMO idzie.

Mi chodzi tylko o to, że jak każdy zacznie dodawać swoje uwagi,  do np. 10 projektów, to tych uwag nagle będzie multum. Już widać, że nie każdemu wszystko pasuje i uwag jest już sporo. Pamiętaj, że każdy ma swoje gusta i guściki i to jest oczywiście zrozumiałe. Ale na tym etapie za wcześnie na to ;)

Dlatego zależy mi, by Ci co potrafią, pokazali swoje projekty. Po ich publikacji, każdy zagłosuje za tymi projektami, które w jego oczach mają potencjał do dalszego modowania, albo wydają się mu już skończonym projektem (póki co bez ruszania ich). Te dwa, góra trzy projekty, które zbiorą większość, otrzymają zielone światło do dalszej, konstruktywnej o nich rozmowy. I to wtedy znajdzie się miejsce na uwagi i modyfikacje ;)

Będzie dobrze, acz zdaję sobie sprawę, że każdemu nie dogodzimy. Tego się po prostu nie da zrobić ;)

Łukasz

Oczywiście jeśli ktoś chce już pokazywać swoje, to zapraszam. Czasem jednak efekt zaskoczenia czyni cuda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junajtas :)

Ta koperta zawsze mi sie podobala, ale nie reszta. Teraz moze byc super, a i stenka jeszcze nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Unitas.

Całość mogłaby być w stylu zegarka, od którego jest ta koperta.

"Pilnik" wokół lunety pasuje do militarnego stylu.

Tu się zgodzę z kolegą Woytec60, styl koperty narzuca kierunek "militarny"

Jak dla mnie mógłby być zmodowany Steinhart Military :)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodzę z kolegą Woytec60, styl koperty narzuca kierunek "militarny"

Oj tam, oj tam. Nic nie narzuca... To się tylko tak wydaje. Wyjdźmy poza ograniczenia.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to rozmawiamy o czymś w tym stylu? ;)

s01.jpgw

Idzmy w tym kierunku z przeszklonym deklem i zdobionym unitasem.

Chciałbym jeszcze zobaczyć jakiś projekt z wiśniową tarczą - uważam że wyglądałoby to zacnie.

Jaka jest szansa na zastąpienie plexi szafirem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego piszesz o pleksi ? Szkło jest szafirowe, z podwójnym antyrefleksem, nałożonym od spodu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unitas

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako propozycję, podrzucę coś takiego, szczególnie kształt wskazówek i kolorki:

jaeger%20gstp.jpg

Aha i może faktycznie obrócić mechanizm, tak aby mała sekunda była na górze ;)

221030696775.jpg

Tu jeszcze Japończyk z czasów WWII

jk-352-b.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz czy ten bezel możemy modyfikować jeśli chodzi o kształt czy tylko o materiał z jakiego będzie wykonany?

Zlikwidowanie "pilnika" i lekkie przeprofilowanie wystaczy żeby koperta przestała "wymuszać" militarny charakter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego piszesz o pleksi ? Szkło jest szafirowe, z podwójnym antyrefleksem, nałożonym od spodu ;)

Aha to super, nie mam pojęcia skąd mi się to plexi wzieło, gdzieś źle doczytalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

była już kiedyś podobna limitka: STEINHART "Marine Chronometer Bronze Edition"

Oczywiście to rzymianka, ale dla mnie podobna do Jaeger'a.

Zdjęcia z sieci:

888083d1354050480-steinhart-marine-black

bronzo5_zps01b41987.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale Marinka i pasująca do niej koperta przepadły więc chyba nie tędy droga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.