Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Matti

Odbiór mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli temat już był to przepraszam,ale nie znalazłem. Czy z doświadczenia Waszego lub znajomych macie wiedzę na temat odbioru mieszkania? Chodzi mi o takie zdarzenie. W dniu odbioru stwierdza się usterki w stylu niedomalowane powierzchnie, zarysowane szyby w oknach, lekko pęknięty tynk słowem teoretycznie drobiazgi. Czy ja mogę w tym przypadku nie odebrać kluczy i żądać poprawek? Inaczej poprawki będą zrobione ale zazwyczaj deweloperzy zmuszają do przyjęcia kluczy bo usterki są mało znaczące i nie wpływają na zamieszkanie. Dla mnie to niedopuszczalne, ponieważ w momencie odbioru kluczy to ja płacę za prąd, wodę i ogrzewanie. Przychodzi ekipa do poprawy i korzysta z tych mediów. Normalna sytuacja dla mnie to że nie odbieram kluczy ekipa poprawia a za media dalej płaci deweloper.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Najczęściej wynika to z niewiedzy klienta, który nawet nie wie co podpisał. O tym co piszesz bywa bardzo różnie. Jedni pomimo najdrobniejszych poprawek nie dają kluczy i maja np. 30 lub 60 dni na usunięcie poprawek. Inni maja w umowie zapis mówiący o tym, że nie mają podstaw do nie odebrania lokalu jeśli usterki nie stanowią problemu w wykańczaniu lokalu.

Dla Ciebie jest niedopuszczalne, że zużyją prąd za 10 zł (dla mnie absurd), a dla innego to, że będzie miał miesiąc przestoju zamiast wykończyć w tym czasie mieszkanie i porysowane szyby wymienić na samym końcu.

Z mojego 10 doświadczenia wynika, że 99% odbierających woli odebrać lokal pomimo drobnych usterek. Fakt, że nie pracowałem nigdy  w takich g... firmach jak JW, Robyg itp, o których słyszałem przeróżne historie. Wtedy obawy są zrozumiałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja na odbiór zabrałem kolegę, który ma firmę budowlaną. Znalazł rzeczy, których ja bym nie zauważył i w protokole wyznaczyliśmy termin 14 dni na poprawki. Firma podwykonawcza dewelopera zrobiła to w 7. Dużo zależy od dewelopera i od tego jak podejdziesz do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu odbioru stwierdza się usterki w stylu niedomalowane powierzchnie, zarysowane szyby w oknach, lekko pęknięty tynk słowem teoretycznie drobiazgi. Czy ja mogę w tym przypadku nie odebrać kluczy i żądać poprawek? Inaczej poprawki będą zrobione ale zazwyczaj deweloperzy zmuszają do przyjęcia kluczy bo usterki są mało znaczące i nie wpływają na zamieszkanie.

Witam,

Jeśli umowa Ci pozwala na nie odebranie to z tego skorzystaj, niech najpierw poprawią a potem zaproponują odbiór. Zakładam że odbiór oznacza jakąś tam większa płatność dla nich więc motywację mają. A druga rzecz to jak napisał Jash - dobrze mieć kogoś ze sobą kto będzie wiedział na co patrzeć, ich niedoróbki to potem Twój koszt przy wykończaniu mieszkania.

KJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie odbiorę mieszkania jak będą jakieś usterki i nie tylko chodzi o 10zł ale o zasady. Najciekawsze, że w notarialnej umowie deweloperskiej jest zapis: płatność ostatniej raty 10% wartości mieszkania DO DNIA odbioru. Oczywiście deweloper już się zapowiedział, że jak nie zobaczy kasy /odbiór o 11:00/ to w ogóle komisja nie przystąpi do pracy. Sęk w tym, że w umowie jest płatność nie PRZED odbiorem nie do godziny 10:00 tylko do dnia czyli do 23:59. Ja przelew robię z tego samego banku w którym jest deweloper czyli pieniądze są w momencie kliknięcia. Jutro będę wyjaśniał to z kierownictwem, zapis jest prosty i czytelny, żadnej kasy przed odbiorem a do dnia czyli to co napisałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jeśli umowa Ci pozwala na nie odebranie to z tego skorzystaj, niech najpierw poprawią a potem zaproponują odbiór. Zakładam że odbiór oznacza jakąś tam większa płatność dla nich więc motywację mają. A druga rzecz to jak napisał Jash - dobrze mieć kogoś ze sobą kto będzie wiedział na co patrzeć, ich niedoróbki to potem Twój koszt przy wykończaniu mieszkania.

KJ

Umowa jest nieprecyzyjna, ale oczywiście mogę odmówić przyjęcia kluczy jeśli będą usterki. Co do płatności wczoraj rozmawiałem z panią dyrektor d/s sprzedaży mieszkań i marketingu i muszę powiedzieć, że dawno nie miałem do czynienia z tak nieprofesjonalnie podchodzącą do obowiązków osobą. Pani nie mogło przejść przez gardło przyznanie mi racji, t.z.n. "płatność do dnia odbioru" /umowa notarialna/ oznacza zapłatę do końca dnia a nie PRZED odbiorem. Pani musiała używać personalnych wycieczek bo nie miała argumentów, smutne, że taki ktoś zajmuje tak wysokie stanowisko. Rozmowa zakończyła się stwierdzeniem pani: "muszę to przemyśleć" aha jeszcze szantażowała mnie, że jak zapłacę o 23:59 danego dnia to odbiór odbędzie się o 23:59 :-) Żenada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że tak wtrącę swoje trzy grosze weź jeszcze dwu metrową łatę i kątownik i przeleć się po ścianach i ościeżach, zrób test z kulką czy podłoga jest równa ;)  polecałbym również badanie kamerą termowizyjną żeby zbadać czy izolacja jest ok. Szyby nie są niewielką usterką bo to jest całe skrzydło do wymiany które parę groszy kosztuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kamerą będzie trudno, koszt badania termowizyjnego przez fachowca, którego zatrudniłem to 700 zł, potrzebne wentylatory do wytworzenia podciśnienia, poza tym na poddaszu bym to na pewno zlecił, na pierwszym piętrze jeszcze się nie spotkałem, żeby ktoś takie badania robił, inna sprawa, że za szczelne mieszkanie to też niedobrze. Reszta rzeczy o których napisałeś to standard przy odbiorze mieszkania. Kulka jak najbardziej albo ołówek jak w Alternatywach 4 ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha jeszcze szantażowała mnie, że jak zapłacę o 23:59 danego dnia to odbiór odbędzie się o 23:59 :-) Żenada...

No tak to sobie może "pogadać" w toalecie do lustra - założę się ze w umowie masz zapis który mówi że odbiór ma się odbywać przy świetle dziennym.

Też pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze - jeśłi przy odbiorze mieszkania stwierdzisz jakieś "drobne usterki", to bardzo wątpię czy to może być powodem do odmowy odbioru mieszkania, w umowie pewnie masz zapis że Sprzedawca zobowiązuje się wskazane usterki usunąć w terminie XXX dni, a na 100% nie masz zapisu że możesz niedobranie mieszkania w przypadku stwierdzenia drobnych usterek.

Inna sytuacja była by gdyby usterka była poważna, bądź w przypadku gdy nie mógłbyś sprawdzić całego mieszkania - np nie mógłbyś sprawdzić szczelności instalacji CO, CWU czy ZWU, albo instalacji elektrycznej, bo te instalacje były by nie dokończone, bądź nie było by wody - wtedy możesz mieszkania nie odebrać gdyż nie możesz z niego korzystać zgodnie z przeznaczeniem.

Ja jak odbierałem mieszkanie zabrałem ze sobą inspektora budowlanego i... mieszkanie odebrałem za 3 razem, bo bł problem z ogrzewaniem i wodą, ale i tak dopiero po jakimś czasie się okazało że w mieszkaniu, a tak naprawdę w całym budynku jest masa wad typu - wadliwa izolacja termiczna na ścianach zewnętrznych,  brak izolacji termiczno akustycznej miedzy kondygnacjami, zastosowany inny tynk niż w projekcie, itd itp...

I jeszcze jedna sprawa - kupując mieszkanie kupujesz również udziały w całej nieruchomości i wszystkich jej częściach wspólnych, więc jeśli zauważysz coś nie halo na klatce schodowej, ścianach zewnętrznych w garażu, czy innych częściach budynku, zażądaj żeby takie uwagi znalazły się w Twoim protokole odbioru.  Taka notatka może przydać się później ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

No tak to sobie może "pogadać" w toalecie do lustra - założę się ze w umowie masz zapis który mówi że odbiór ma się odbywać przy świetle dziennym.

Też pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze - jeśłi przy odbiorze mieszkania stwierdzisz jakieś "drobne usterki", to bardzo wątpię czy to może być powodem do odmowy odbioru mieszkania, w umowie pewnie masz zapis że Sprzedawca zobowiązuje się wskazane usterki usunąć w terminie XXX dni, a na 100% nie masz zapisu że możesz niedobranie mieszkania w przypadku stwierdzenia drobnych usterek.

Inna sytuacja była by gdyby usterka była poważna, bądź w przypadku gdy nie mógłbyś sprawdzić całego mieszkania - np nie mógłbyś sprawdzić szczelności instalacji CO, CWU czy ZWU, albo instalacji elektrycznej, bo te instalacje były by nie dokończone, bądź nie było by wody - wtedy możesz mieszkania nie odebrać gdyż nie możesz z niego korzystać zgodnie z przeznaczeniem.

Ja jak odbierałem mieszkanie zabrałem ze sobą inspektora budowlanego i... mieszkanie odebrałem za 3 razem, bo bł problem z ogrzewaniem i wodą, ale i tak dopiero po jakimś czasie się okazało że w mieszkaniu, a tak naprawdę w całym budynku jest masa wad typu - wadliwa izolacja termiczna na ścianach zewnętrznych,  brak izolacji termiczno akustycznej miedzy kondygnacjami, zastosowany inny tynk niż w projekcie, itd itp...

I jeszcze jedna sprawa - kupując mieszkanie kupujesz również udziały w całej nieruchomości i wszystkich jej częściach wspólnych, więc jeśli zauważysz coś nie halo na klatce schodowej, ścianach zewnętrznych w garażu, czy innych częściach budynku, zażądaj żeby takie uwagi znalazły się w Twoim protokole odbioru.  Taka notatka może przydać się później ;)

Trzeba sprawdzić co w umowie bo po wejsciu nowej ustawy deweloperskiej nie powinno byc zapisu w stylu - drobne usterki to trzeba odebrac.

Nie wiem u kogo kupowaliście mieszkania ale z tego co piszecie to jakiś dramat. Nie takie tynki itd ?? Szok dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W umowie nie ma ani słowa na temat odbioru lub odmowy odbioru kluczy, więc jakiekolwiek usterki uprawniają mnie do odmowy odbioru, nie ma też słowa że musi być przy świetle dziennym, ale to akurat moim zdaniem reguluje ustawa deweloperska.  Co do części wspólnych odbiór jest dopiero po zawiązaniu się wspólnoty mieszkaniowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba sprawdzić co w umowie bo po wejsciu nowej ustawy deweloperskiej nie powinno byc zapisu w stylu - drobne usterki to trzeba odebrac.

Nie wiem u kogo kupowaliście mieszkania ale z tego co piszecie to jakiś dramat. Nie takie tynki itd ?? Szok dla mnie.

Ja nie napisałem ze w umowie jest zapis o nakazujący odbiór w przypadku stwierdzenia drobnych usterek ;)

W umowie nie ma ani słowa na temat odbioru lub odmowy odbioru kluczy, więc jakiekolwiek usterki uprawniają mnie do odmowy odbioru, nie ma też słowa że musi być przy świetle dziennym, ale to akurat moim zdaniem reguluje ustawa deweloperska. 

Przeczytaj punkt "obowiązki sprzedającego", oraz "obowiązki kupującego" ;) 

Co do części wspólnych odbiór jest dopiero po zawiązaniu się wspólnoty mieszkaniowej.

Nie piszę żebyś odbierał części wspólne tylko ze warto zgłosić uwagi, żeby potem można było łatwo określić czas powstania usterki. Protokół odbioru części wspólnych pewnie będzie sporządzał Zarządca nieruchomości - a w nowo powstałych wspólnotach z reguły tego wybiera Deweloper. Poza tym Zarządca nie jest stroną w stosunku do Dewelopera w sprawach rękojmi na wady w obrębie części wspólnych, wiec tym samym on nie ma legitymacji prawnej aby takie wady skutecznie zgłaszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito: w zasadzie są tylko obowiązki dewelopera, ja mam zapłacić w terminie :-) nie ma ani słowa na temat odbierania lub odmowy odebrania kluczy z jakiegoś powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Nikt nie jest w stanie Cie zmusić do odbioru. Co najwyżej zostaniesz wezwany na ponowny odbiór, ponieważ.... tutaj zacytują kilka paragrafów z umowy, bo az cięzko mi uwierzyć ze takich zapisów nie maja.

Co do wspólnoty to zawiązuje się ona z mocy prawa samoistnie po sprzedaży jednego czy dwóch lokali. Co do usterek odnośnie części wspólnych to wątpie czy będą chcieli coś wpisać, bo jest to odbiór techniczny lokalu a nie czesci wspolnych. Czy cos da taki zapis? Watpie, ale to juz roznie bywa i nie ma co uogólniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydanie i odbiór lokalu

oraz termin i sposób zawiadomienia nabywcy o odbiorze lokalu mieszkalnego

§ 21

1. Hanza zobowiązuje się wydać przedmiot umowy Nabywcy nie później niż do dnia 31 stycznia 2014 roku, lecz nie wcześniej niż w dniu 01 listopada 2013 roku.
  2. Wydanie/odbiór nastąpi po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na użytkowanie lub po zawiadomieniu o zakończeniu budowy przy braku sprzeciwu ze strony właściwego organu.
  3. O dokładnym terminie wydania/odbioru przedmiotu umowy Hanza zawiadomi Nabywcę pisemnie, przy czym pismo to będzie wysłane co najmniej na dziesięć dni przed terminem wydania.
  4. Zawiadomienie o terminie wydania/odbioru przedmiotu umowy nastąpi przesyłką poleconą.
  5. Zawiadomienie Nabywcy o gotowości do wydania mu przedmiotu umowy oznacza, iż Hanza wykonała przedmiot umowy zgodnie z założeniami opisanymi w załączniku nr 4 (opis techniczny) oraz aneksami do umowy sporządzonymi na podstawie § 34 Umowy.
  6. Wydanie/odbiór przedmiotu umowy zostanie stwierdzone protokołem do którego Nabywca może zgłosić wady przedmiotu umowy.
  7. Hanza jest zobowiązana, w terminie 14 dni od dnia podpisania protokołu, doręczyć Nabywcy oświadczenie o uznaniu wad lub oświadczenie o odmowie uznania wad oraz o jej przyczynach.

Hanza jest zobowiązana, w terminie 30 dni od dnia podpisania protokołu, usunąć uznane wady przedmiotu umowy. Jeżeli Hanza, mimo zachowania należytej staranności nie usunie wady w powyższym terminie, może wskazać odpowiedni, inny termin usunięcia wad wraz z uzasadnieniem opóźnienia

Tyle na temat odbioru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wszystko jasne i jak zawsze zapis korzystny dla dewelopera a nie klienta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko jasne - jeśli przystąpisz do odbioru to mieszkanie powinieneś odebrać, a uwagi możesz zgłosić w protokole.

Jeśłi jednak odmówisz odbioru powinieneś ten fakt odpowiednio uzasadnić np. "lokal nie nadaje się do korzystania z niego zgodnie z przeznaczeniem" itp. 

Co do wspólnoty to zawiązuje się ona z mocy prawa samoistnie po sprzedaży jednego czy dwóch lokali. Co do usterek odnośnie części wspólnych to wątpie czy będą chcieli coś wpisać, bo jest to odbiór techniczny lokalu a nie czesci wspolnych. Czy cos da taki zapis? Watpie, ale to juz roznie bywa i nie ma co uogólniac.

Wspólnota powstaje w momencie gdy nieruchomość ma więcej niż jednego właściciela. Co do odnotowania widocznych usterek na częściach wspólnych, to można je zgłosić w uwagach, albo bezpośrednio po podpisaniu porotokołu odbioru lokalu w odrębnym pisemnym zgłoszeniu (oczywiście za potwierdzeniem odbioru).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zawsze zapis korzystny dla dewelopera a nie klienta :)

A znasz jakieś inne umowy z deweloperami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. Jak sam próbowałem z takiej umowy usunąć niekorzystne zapisy deweloper powiedział, że przecież nie muszę kupować u niego mieszkania i umowa zostaje takiej tresci jaka on przygotował. Niby kryzys, czekają na klientów ale i tak są w lepszej pozycji, jak to ładnie Marcin napisał w temacie budżetowego chrono, Oni to Sprite a my pragnienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito: moim zdaniem bez problemu mogę odmówić odebrania kluczy jeśli będą usterki, wskaż mi zdanie gdzie w/g Ciebie powinienem uzasadniać, iż lokal nie nadaje się do zamieszkania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

To jest taki typowy zapis w deweloperce :) Kiedys były bardzo często zapisy w stylu "brak istotnych uwag uniemożliwiających adaptację loklu nie jest powodem do jego nie odebrania". Z tego co wiem po wejściu ustawy deweloperskiej w połowie 2012 takich zapisów nie powinno być. Jeśli zależy Ci na nie odebraniu lokalu sprawdź sobie zapis w ustawie odnośnie metrażu - wydaje mi się, że nie dopuszcza odchyłek i jest to trochę niewygodne dla dewelopera i często w obmiarach deodezyjnych wystepuje dokładnie taka sama wartość co w umowie - właściwie jest to nierealne do spełnienia. Niezgodność oznacza to, że towar jest niezgodny z umową. Są oczywiście na to różne myki i bardziej kumaci deweloperzyi wiedza jak z tego wyjść... Takich rzeczy jest sporo, książkę można napisać, więc zawsze można jakis powód znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, że będą odchyłki bo w umowie i projekcie są wymiary bez tynków :-) Zależy mi na mieszkaniu bez usterek, dlatego jeśli jakiekolwiek będą to sobie kluczy po prostu nie odbiorę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszej Wyborczej jest obszerny artykuł o tym, jak dokonać odbioru mieszkania.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Jak mieszkanie odbierane w warszawie to mogę polecić jednego człowieka który rzetelnie odbiera mieszkania. Znam wszystkich z praktyki, większość to żadni specjaliści ale ten jest całkiem sensowny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbieram w Gdańsku, ale sądząc bo blogu jaki ten człowiek tworzy o usterkach to ma na pewno dobrą wiedzę na temat odbiorów.

http://odbiorybudowlane.com.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.