erzlot 298 #251 Napisano 5 Lipca 2024 Trafił mi się taki huśtak. Byłem całkowicie przekonany, że jest to Farcot, a tu po zdjęciu tylnej pokrywki (dorobionej przez kogoś) niespodzianka! Okazał się to huśtak Japy i to wcześniejszy od Farcota, bo ok. 1850 roku. Ma 2 koła wychwytowe, więc dotąd sądziłem, że to patent Farcota, ale wygląda na to, że Farcot wykorzystał istniejący już patent. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3511 #252 Napisano 5 Lipca 2024 Fotki do poprawki. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #253 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) W dniu 5.07.2024 o 14:40, erzlot napisał(-a): Byłem całkowicie przekonany, że jest to Farcot Nie jestem ekspertem, ale jakiś czas temu zagłębiłem się dość mocno w temacie Farcota. John Hubby na NAWCC dosyć precyzyjnie określa datę powstania zegarów Farcota. Obiecał opublikować tabelę datowania, ale jeszcze nie ujrzała światła dziennego. Twoje zdjęcie mechanizmu jest kiepskie. Wg Johna Hubby byłby to rok 1881. Zegar z numerem 462xx datował na koniec 1881 roku. Słabo widać, ale na Twoim mechanizmie jest sygnatura Farcota. A tu zegar podobny do Twojego. Tyle, że ten jest z mechanizmem Farcota. John Hubby podaje, że Farcot stosował też mechanizmy zakupione od Japy i Marti. Niekiedy sygnowane przez niego własnym logo, posiadały też logo producenta. Jednak nie zawsze, bo były też Japy czy Marti bez ich logo, a sygnowane tylko przez Farcota. Tu cytat Johna Hubby. Dorzucę jeszcze zdjęcia mechanizmów innych producentów z logo Farcota. Wobec powyższego śmiem stwierdzić, że Twój zegar to Farcot, ale na mechanizmie innego producenta. Pozdrawiam Jacek PS Link do NAWCC. https://mb.nawcc.org/threads/post-your-farcot-clocks-here.20858/page-9 Edytowane 6 Lipca 2024 przez JASI 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #254 Napisano 8 Lipca 2024 Na logo jest JAPY FILS EXPO 1855 MEDAILLE1844-1849, więc werk na pewno Japy. I nie ma nigdzie logo Farcota. Obudowa jest identyczna jak na Twoim foto, więc temat jeszcze do dyskusji. Zrobię lepsze fotki, ale one nic nie wniosą do tematu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #255 Napisano 8 Lipca 2024 Godzinę temu, erzlot napisał(-a): I nie ma nigdzie logo Farcota. Jak to nie ma? ECHAPPEMENT BREVETE FOT z ptakiem na strzałkach, gdzie FOT to skrót od nazwiska Farcot. To właśnie jest sygnatura Farcota. W moim poście pierwsze zdjęcie pokazuje ją wyraźnie. Na Twoim werku jest logo Japy, ale jest też sygnatura Farcota, ktory stosował takie sygnowanie - co opisałem i pokazałem na przykładach. Link do NAWCC specjalnie podałem do strony dziewiątej tego tematu, bo tam na końcu strony Hubby pokazuje różne sygnatury Farcota. Przytoczyłem też wypowiedź Johna Hubby gdzie opisuje podwójne sygnowanie. Moim zdaniem masz zegar Farcota, ale możesz mieć inne zdanie i masz prawo uważać, że masz Japy. Nie wiem jak Cię przekonać, ale odnoszę wrażenie, że nieuważnie przeczytałeś to co wcześniej napisałem... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #256 Napisano 9 Lipca 2024 Wybacz Jacku, mam kłopoty ze wzrokiem i źle odczytałem to "FoT" jako "FR" bo kołek to zasłania. Ale dzięki za link do postu J.Hubby, gdzie jest dokładnie takie logo Farcota- choć na mechaniźmie Japy Fils. Wszystko jasne , to Farcot. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #257 Napisano 9 Lipca 2024 Fajnie by bylo , gdyby obudowa byla sygnowana. A moze jest ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach