Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Noob

Metodologia eliminacji zegarków podrabianych

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, od bardzo niedawna zacząłem się rozglądać za jakimś ciekawym zegarkiem, który chciałem sobie sprawić pod choinkę. Ostatecznie wybrałem coś skromnego, bo uznałem, że miesiąc to za mało, żeby znaleźć w internecie coś naprawdę dobrego za dobrą cenę i się nie przejechać (interesują mnie nowe zegarki z półki 5-15 tys. i mam straszną słabość do kupowania rzeczy po dużo niższych cenach niż te, które widać w polskich sklepach ;)).
Przyznam szczerze, że była szansa na to, żebym się wpakował w jakieś gówno pod wpływem pierwszych impulsów, zupełnie nie zdawałem sobie sprawy ze skali występowania podróbek. O ile niezupełnie obchodzi mnie kwestia chamskich chińskich podrób, bo zakładam, że to zawsze jestem w stanie wyeliminować poprzez mechanizmy zabezpieczające transakcję (po prostu wycofam pieniądze), jestem mocno przerażony skalą "porządnych" podróbek, które sprzedaje się za 200-300 USD na odpowiednich serwisach. Może panikuję pod wpływem treści w internecie, ale podobno zegarki mogą rzeczywiście podrobione tak dobrze, że wątpliwości nie wyeliminuje nawet obejrzenie mechanizmu i porównanie go z właściwym przez laika, co do tej pory trochę mi się nie mieściło w głowie.
Po tym przydługim wstępie mam zasadniczo proste pytanie: przeszukiwanie stron z podróbkami wskazuje na to, że podrabiane są tylko niektóre modele. Czy dla marek ze średniej półki (np. Maurice Lacroix, Raymond Weil, itd.) mogę uznać, że brak określonych modeli na tego typu stronach jest wystarczającym zabezpieczeniem? Siłą rzeczy cieszą się one dużo mniejszym zainteresowaniem niż Rolexy, Omegi, itd. więc zwykle wybór jest o wiele mniejszy, a informacje o podrabianiu występują tylko dla niektórych numerów referencyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ML i RW myślę, że tez znalazłby się podrobione, zegarki z niższych półek są podrabiane, więc i te pewnie też. Po prostu musisz uważać przed kupnem zegarka, dużo pytać (np. tutaj na forum) i dokonać ewentualnie zakupu. Podróbki o których piszesz, te "lepiej" wykonane kosztują nawet więcej niż napisałeś, są też składaki, zwłaszcza przy starszych zegarkach trzeba uważać. Nie pozostaje nic innego jak radzić się osób, które siedzą w temacie, myślę, że to najlepsze rozwiązanie.

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze z kosmosu wczoraj spadłeś i dowiedziałeś się że zegarki są podrabiane ? :blink: i to jak napisałeś "porządnie"....

Od zarania dziejów ludzie podrabiają gorzej lub lepiej co się tylko da......to nie dzisiejszy pomysł.

I jak dalej bedziesz czerpał wiedze  tylko z internetu to wiele Cię jeszcze zaskoczy....

Posłuchaj kolegi @DUBHEAD i zastosuj się do jego rad.....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby uniknac podrobek wystarczy kupowac u sprawdzonych sprzedawcow lub oficjalnych przedstawicieli danej marki. Mysle, ze skoro potrafisz znalezc strony z podrobkami w internecie to rowniez potrafisz zweryfikowac czy dany sprzedawca ma dobra opinie czy nie :)

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach wyjaśnienia. Porównując mechanizmy zawsze poznasz czy to podróba. 

Dubhead dobrze prawie. Ja zalecałbym zdcydować się na konkretny model, który chcesz zakupić. Znaleźć powiedzmy 1 - 3 miejsc gdzie są dostępne i zapytać tu na forum czy są ok, może ktoś zna sklep lub sprzedawce. Powodzenia.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Cook, jeśli pan zarejestruje się na forum Civic'a, Rossignol'a (strzelam bez wiedzy o Pana przeszłości) jako nowicjusz, grzecznie zapyta, przyzna się do niewiedzy to życzę Panu żeby odpowiadali Panu wszyscy tak jak Pan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Cook, jeśli pan zarejestruje się na forum Civic'a, Rossignol'a (strzelam bez wiedzy o Pana przeszłości) jako nowicjusz, grzecznie zapyta, przyzna się do niewiedzy to życzę Panu żeby odpowiadali Panu wszyscy tak jak Pan.

Panie @Tschautschesku-jeśli ktoś używa słów "gówno"w Grzecznym zapytaniu jak pan to nazywa i jest wielce zdziwiony że coś może być podrabiane tak że laik nie może tego rozpoznać to uważam że mam prawo być zdziwiony,nie sądzi pan? ;)

P.S Samochód mam innej marki,narty zresztą też :)

pozdrawiam

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę. Nie znam nikogo z tej dyskusji, ale wiem kto jest laikiem, kto jest pomocny a kto szydercą.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawą, żeby nie dać się zrobić w konia jest wiedza i tzw. zdrowy rozsądek. Swój wymarzony model musisz dokładnie obejrzeć, w razie jakichkolwiek wątpliwości pytać, a jeśli wątpliwości zostają, to rozstrzygać je na niekorzyść sprzedawcy. Lepiej w końcu nie skorzystać z okazji urwania paru stówek, niż parę tysięcy stracić.

No i podstawa - nie wierzymy w cuda. Jeśli w salonie zegarek kosztuje 10 tysięcy, to w Internecie nie sprzedadzą go za 2....

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w salonie zegarek kosztuje 10 tysięcy, to w Internecie nie sprzedadzą go za 2....

Tak i nie, wspomniany ML (nie wiem czy to wyjątek) ceni się w Aparacie np. a ceny w sieci są o wiele niższe, np. Pontos kostka - Aparat 7000zł, w sieci ok. 2500zł. Było chyba coś na ten temat na forum bo ludzie się dziwili czemu tak taniej, a zegarki były oryginalne. Może uda mi się znaleźć tą dyskusje to wkleję tutaj link.

edit:

Tutaj co nieco jest, ale to chyba nie to bo jak dobrze pamiętam to wątek był z 2011 - 2012 roku, chociaż może źle pamiętam :huh:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85377-maurice-lacroix-rozpietosc-cenowa/?hl=%20maurice%20%20lacroix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywa też, że zegarki [składaki] bywają "zrobione" tak że tylko dogłębna ocena przy pomocy narzedzi i dokumentów może potwierdzić lub wykluczyć autentyczność-tyczy to w szczególności zegarków vintage.

Sama ocena na podstawie zdjęć z internetu może być błędna ....

I jak pisał Artur -super okazje powinny zapalać czerwone światło i trzeba baczniej się przyjrzeć  takiej ofercie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak i nie, wspomniany ML (nie wiem czy to wyjątek) ceni się w Aparacie np. a ceny w sieci są o wiele niższe, np. Pontos kostka - Aparat 7000zł, w sieci ok. 2500zł. Było chyba coś na ten temat na forum bo ludzie się dziwili czemu tak taniej, a zegarki były oryginalne. Może uda mi się znaleźć tą dyskusje to wkleję tutaj link.

edit:

Tutaj co nieco jest, ale to chyba nie to bo jak dobrze pamiętam to wątek był z 2011 - 2012 roku, chociaż może źle pamiętam :huh:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85377-maurice-lacroix-rozpietosc-cenowa/?hl=%20maurice%20%20lacroix

Akurat cen ML nie śledzę - być może coś takiego miało miejsce. Poza tym powiedzmy sobie szczerze - Apart nie ma niskich cen, chyba, że akurat jakieś wyprzedaże robią. Ostatnio np widziałem zegarki Louis Erard z przeceną 50% - coś słyszałem, że w ogóle z nich wychodzą i po prostu to wyprzedaż, ale pewności nie mam.

Ja mówiłem ogólnie - jeśli zegarek jest o 20% tańszy niż w stacjonarnym sklepie, to zbytnio podejrzeń nie budzi, szczególnie, że w stacjonarnym zwykle też daje się jakiś rabat uzyskać. Natomiast jeśli cena jest na poziomie 20% ceny sklepowej, to mnie by sie włączyło czerwone światło i jeszcze syrena ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat cen ML nie śledzę - być może coś takiego miało miejsce. Poza tym powiedzmy sobie szczerze - Apart nie ma niskich cen, chyba, że akurat jakieś wyprzedaże robią. Ostatnio np widziałem zegarki Louis Erard z przeceną 50% - coś słyszałem, że w ogóle z nich wychodzą i po prostu to wyprzedaż, ale pewności nie mam.

Ja mówiłem ogólnie - jeśli zegarek jest o 20% tańszy niż w stacjonarnym sklepie, to zbytnio podejrzeń nie budzi, szczególnie, że w stacjonarnym zwykle też daje się jakiś rabat uzyskać. Natomiast jeśli cena jest na poziomie 20% ceny sklepowej, to mnie by sie włączyło czerwone światło i jeszcze syrena ;)

Trudno się nie zgodzić ;) Aparat czasami ma ceny z kosmosu, ale jakoś trzeba utrzymać lokal itp. Tak jak piszesz, na "wyjątkowe" okazję trzeba uważać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Louis Erard w Aparcie ma notorycznie ceny specjalne , promocyjne itd . Chociaż niektóre modele wyglądają całkiem fajnie.

Co do cen zegarków , tak jak napisali juz Koledzy , nie ma super okazji , taka jest reguła a wyjątki tylko ja potwierdzają :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi konkretnie o ML, to w sieci są zegarki tej firmy na poziomie około 50% ceny z metki w salonie. Z pozoru powinno się  więc zapalać czerwone światełko, jednak w tym przypadku są to jak najbardziej oryginały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metodologia? Hmm...

1. Zdrowy rozsadek potrafi zastąpić każdy rodzaj wiedzy, a żadna wiedza nie jest wstanie zasępić zdrowego rozsądku.
  2. Okazje które wyglądają zbyt pięknie żeby były prawdziwe, na pewno takie nie są.
  3. Przy kupowaniu zegarków 1/2 wiedzy jest gorsza niż niewiedza.
  4. Każdą wątpliwość interpretujemy na niekorzyść sprzedającego, a kupujemy dopiero gdy mamy całkowitą pewność.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

ad.1 Pełna zgoda. Rozsądek jest zawsze mile widziany. Czy koniecznie zdrowy? Pewnie tak, bo o chorym rozsądku nikt nie mówi.:))

ad.4. Tu mam wątpliwości, Czy całkowita pewność występuje w przyrodzie? (mówią,że dotyczy to tylko jednej sytuacji-że jak ktoś się urodził,

to ma pewność, że umrze).Naiwni dodają do tego jeszcze podatki..(pogadajcie z biznesmenami)

Przy kupnie zegarków-całkowitej pewności nie mamy nigdy(jaki producent części itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kupnie zegarków-całkowitej pewności nie mamy nigdy(jaki producent części itd.)

Mamy, mamy, ale kupowanie zegarków tak bez ryzyka, wiąże się ze stratą większości okazji, dlatego zazwyczaj kolekcjonerzy czy handlarze kupują nie czekając aż będą mieli pewność. Dla tego to jest rada typu: nie wychodź na ulice to Cię samochód nie przejedzie i podobnie trudno ja zastosować.

Mnie np. na okazji nie zależy, dlatego nie kupuje zegarków których nie mam w ręce oraz co do których nie mam całkowitej pewności i od czasu jak tak czynię nie zaliczyłem żadnej wpadki, przedtem i owszem...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Cook, nie spadłem z nieba, ale przyznam, że skala procederu mnie zaskoczyła. Niedawno kupiłem dziewczynie na prezent zegarek Emporio Armani (proszę nie komentować, jej nie zależy na jakości mechanizmu, a na wyglądzie :P), za który zapłaciłem w sklepie w promocji 600 zł. Kiedy wszedłem na stronę z podróbkami okazało się, że sprzedają takie zegarki po 130 USD. Przyznam, że w głowie mi się nie mieści jak można kupować świadomie podrabiany towar w internecie, by zaoszczędzić 25% ceny. Wiedząc, że zegarek to nie skórzany pasek i musi działać, jestem zdziwiony, że można być snobem/ćwokiem do tego stopnia, żeby płacić 1000 zł np. za podrabianą omegę zamiast dołożyć do tego parę groszy i kupić sobie jakiegoś tissota czy coś innego z tej półki cenowej.

Na forum oczywiście zajrzę zanim cokolwiek zakupię, ale niezupełnie dostałem odpowiedź na swoje pytanie. Z tego co zauważyłem, podrabiane są wybrane flagowe/popularne modele różnych marek. Uważacie, że to co pisałem jest totalną bzdurą, tzn. wybór modelu spoza tej grupy (która dla średniej półki nie jest znowu taka szeroka, rolexów są setki, RL z 10 rodzajów naliczyłem na tych stronach) nie jest zabezpieczeniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Cook, nie spadłem z nieba, ale przyznam, że skala procederu mnie zaskoczyła.

Z tego co zauważyłem, podrabiane są wybrane flagowe/popularne modele różnych marek. Uważacie, że to co pisałem jest totalną bzdurą, tzn. wybór modelu spoza tej grupy (która dla średniej półki nie jest znowu taka szeroka, rolexów są setki, RL z 10 rodzajów naliczyłem na tych stronach) nie jest zabezpieczeniem?

Może za dosadnie się wyraziłem ;) [nie miałem zamiaru nikogo obrażać],ale zaskoczyło mnie Twoje zdziwienie procederem :) -od zawsze ludzie podrabiali markowe produkty z chęci łatwego zysku-stąd moja wypowiedz :)

Przypomnę Ci  stadion "10-lecia" i słynny tam na całą Europę jarmark "Europa"-gdzie sprzedawano wszelkiej maści podróbki-alkohol,płyty cd,papierosy,odzież....etc,więc sądziłem że to żadna nowość :)

Odnośnie "zabezpieczenia" przed podróbkami-nigdy nie będziesz miał gwarancji że ta marka podrabiana[model],a ta nie.....jedne są częściej podrabiane inne rzadziej....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiasem mówiąc Noob - tak jak nick użytkownika, który ten wątek założył - to jeden z najlepszych producentów podrób, naturalnie CHRL ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybór modelu spoza tej grupy (która dla średniej półki nie jest znowu taka szeroka, rolexów są setki, RL z 10 rodzajów naliczyłem na tych stronach) nie jest zabezpieczeniem?

No 100 procentowym nie jest... chociaż są oczywiście modele, których się w zasadzie nie podrabia. Zawsze potrzebna jest jednak wiedza, chociażby taka, które to są.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Habakuk, jak tak to nie szukam dalej, wiem już co kupię ;).
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, z grubsza wiem to co chciałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chronofil, dnia 11 Gru 2013 - 00:05, napisał:

Mojego Louisa kupiłem w Aparcie za 3180zł przeceniony z 6360zł jest to model La Carree ,porównałem cenę na Chrono24 i są tam tylko trzy sztuki, używka w Francji za 2912zł,nówka w Hiszpanii za 4118 i w Niemczech za 5154 więc sami porównajcie ;)

Rozmawiałem z kolegą który pracuje w Aparcie , powiedział mi że są jedynym dystrybutorem Louisa na Polskę i mają już nową kolekcję na rok 2014 więc raczej z nich nie wychodzą. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.