Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

andrzej brandys

wahadło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę do ,, starych wyjadaczy " w temacie zegarów.. kiedyś tu bywałem ale .. ale w końcu udało mi się dostać poszukiwany prze zemnie komplet GB tzn . mechanizm, wahadło i gong . chodzi o to że zawsze chciałem kwadransiaka z melodiami i własnie takowy dostałem . jest z 1923r P 42 i w związku z tym mam pytanie bo to wahadło jest jakie ,,jest " (pogięte )i  wyglada jak ... tak samo tarcza ..ale mnie interesuje długość wahadała .Przymierzyłem je do innego ( mam też inny zegar GB P42) i długość wahadeł w oby dwu zegarach jest różna .Ten który mam już idzie kupę czasu tak że ja odniosłem się do niego i wychodzi że w tym ,, nowym '' wahadło jest krótsze o ok 1,5cm ..jest jedna różnica to stare wahadło jest rusztowe a ,,nowe " ma drewno ..czy ta różnica  może taka być ?? chcę kupić na allegro jakieś wahadło i dlatego mam problem czy patrzeć tylko na soczewkę bo głównie o to chodzi czy też długość ,,drewna " ( nie wiem jak to fachowo nazwać ) ..jak do tego podejść

za pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczenie P 42 to długość pręta wahadła i nie ma tu znaczenia  czy ono jest rusztowe czy posiada drewniany pręt. Dokładność chodu zegara regulujesz zawsze wysokością soczewki. Różnica w wymiarze pręta wynosząca tylko 1,5 cm nie ma tu znaczenia. Po prostu kup wahadło do zegara P 42 i odpowiednio je wyreguluj wysokością soczewki. Jak chód będzie się opóźniał to soczewkę podciągnij do góry, a jak spieszył to zrób odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź ..z tego zrozumiałem że do wszystkich zegarów np. P42 wszystkie wahadła z zegarów P42 ,,muszą " pasować bo są znormalizowane ( nie patrząc na zaczep ) . O całej regulacji wiem ale ja troszeczkę żle opisałem problem . Otórz soczewka jest o 1,5 cm wyżej a niżej już nie dam rady jej opuścić bo braknie wahadła. Jeżeli bym to założył w takim stanie do zegara który mam to spieszył by że hoho.. ale że było drewno dlatego pomyślałem że tu tkwi ta różnica ..

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wynika, że masz jednak za krótki pręt wahadła. Być może został on kiedyś przez kogoś skrócony. W takim razie musisz postarać się najlepiej o pręt lub ruszt wahadła do P 48 i następnie wysokością soczewki wszystko dobrze wyregulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz, czy to wszystko są teoretyczne dywagacje, czy też w praktyce sprawdziłeś jak zegar chodzi z tym "za krótkim" wahadłem ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegar dostałem niedawno tak że jest jeszcze w stanie ,,szufladowym '' na początku zrobię jakąś podstawke i tak go powieszę niech sobie idzie ..potem pomału do obudowy .. ale żeby go powiesić i żeby chodził potrzebuję wahadło i teraz mam problem bo to za bardzo się nie nadaje dlatego chciałem kupić jakieś z allegro ale po co kupować dwa razy .. to jest teoria ..wiem że kol. tarant ma tu ogromną praktykę tak że może mnie oświeci .. myslałem zabrać wahadło z tego co idzie ale już  ,,swoje usłyszałem :-) " dlatego kombinuję i pytam ..kto pyta nie błądzi ..

no i z katalogów zorientowałem się że jest to tzw zegar kominkowy .. ( pisałem do tego od kogo jest czy nie ma czasem zdjęia jak wyglądała obudowa - zobaczy ) ale że nie mam obudowy to też pytanie czy były zegary tego typu do powieszenia na ścianie ..bo według katalogu który ja mam z 1924 to ja nie zauważyłem żeby z melodiami były naścienne .. ale może się myle

w załączniku mechanizm

pozdrawiam

post-20876-0-24218500-1388925273_thumb.jpg

post-20876-0-02257900-1388925284_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ten zegar miał wiszącą skrzynię. O, choćby taką:

post-6402-0-41104700-1388928021_thumb.jpg

W twoim też jest taka śruba/pręt dystansowy i dźwignia blokady bicia od przodu, nad tarczą. W przypadku skrzyni kominkowej nie ma to żadnego zastosowania.

post-6402-0-89435400-1388928021_thumb.jpg

post-6402-0-05456800-1388928299_thumb.jpg

post-6402-0-29435100-1388928022_thumb.jpg

PS. Dzięki Autorowi za zdjęcia, mam nadzieję, że ze zgodą na publikację ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oooo.. :-)

serdeczne dzięki...

gdyby ktoś miał jeszcze jakieś dane ,wizerunki skrzyń to byłbym wdzięczny  i jak taki zegar poszukać w katalogu bo większość ma normalne tarcze 2 otwory do nakręcania ..

kol tarant a ta śruba dystansowa służy do czego ?? czy to ,, anszlag" odbojnik że mechanizm opiera się o skrzynię bo nie widzę innego rozwiązania ..

no i podstawowe pytanie bo o ile wahadło idzie dostać bezprobelmu o tyle cyferblat to już problem .. dostać oryginał raczej nie bedzie możliwe ale na razie szukam i czekam ..

ale też mam pomysł troszeczkę kombinuję i nie wiem czy to da radę

a mianowicie tarcza z innego fi 18,5 ale te które mają większe środki czy idzie dowiercić ten dodatkowy otwór na środku poniżej wskazówek .. czy pozostałe otwory by spasowały ?? jak widzisz ten pomysł albo co byś poradził ..

jak ktoś ma propozycję na skrzynię chętnie poogladam a jak będę ją robił to nie omieszkam pokazać jak mi to wychodzi i koledzy ocenią ..może podpowiedzą ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość dłuższych skrzyń pokazanych w katalogach GB nadawała się moim zdaniem również do zamontowania werku kwadransowego, nie tylko te z kwadransowa tarczą na rysunku. Wymogiem wydawała się być nieco wyższa część górnej części, umożliwiająca montaż niektórych wyżej montowanych gongów.

Na kwadransowe oryginalne tarcze można trafić. Ostatnio była na All co prawda razem z werkiem, ale w umiarkowanej cenie. Bywają też nowe, w których otwory trzeba sobie samemu zrobić.

post-6402-0-49087100-1388941681_thumb.jpg

post-6402-0-84730000-1388942432_thumb.jpg

post-6402-0-37712500-1388942432_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrazki z wystawy GB w Świebodzicach, wrzesień 2008 r.

post-22303-0-45483800-1388955068_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję kolegom serdecznie .. ja na razie czekam na odpowiedź tego od kogo mam ten mechanizm ale jak nie prześle żadnych informacji czy zdjęcia to będę musiał coś wybrać .. jak wybiorę poproszę kolegów o pomoc w zwymiarowaniu obudowy ..zaraz dodam że nie chodzi o całość tylko o jakiś fragment np. wysokość od punktu a do b ..czy szerokośc od c do d ..ja sobie drukuję wtedy zdjęcie i przeliczam wszystko poprzez przełożenie bo mam odnośnik . ja obrazowo pokaże jak zrobiłem mój pierwszy zegar GB i całą obudowę ..może nie jest to oryginał ale oceńcie sami ..obudowa to litu dąb klejona też według słoi na rysunku.. i tak samo będe robił obudowę do tego ( na jednym zdjęciu  widać czerwone wymiary )

od czego się zaczęło jak to wyglądało i jak skończyło widać na poniższych zdjęciech

post-20876-0-50059000-1388995652_thumb.jpgpost-20876-0-72062800-1388996302_thumb.jpg

post-20876-0-61048900-1388995930_thumb.jpgpost-20876-0-42809400-1388996317_thumb.jpg

post-20876-0-80092900-1388996328_thumb.jpgpost-20876-0-99279900-1388995889_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, poprawione. Ma resztę słów mi brakuje. Wspaniała robota !

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do tej pory nie lubiłem samej koncepcji dorabiania w całości nowych skrzyń do starych mechanizmów, ale po oglądnięciu Twojej pracy zaczynam rewidować poglądy  :).

Bardzo piękna robota! Gratulacje! 

Swoją drogą, wracając do Twojego pytania o wahadło: przy takim zakresie i jakości prac jak wyżej, przedłużenie patyka w wahadle o 2 cm, okucie od nowa etc, to problem banalny. 

Jeszcze raz gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam i przyłączam się do gratulacji. Widać, że jesteś pedantem i perfekcjonistą, a także dbasz o najmniejsze szczegóły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

dziękuję wszystkim i cieszę się że Wam też się podoba ..powiem że ta robota to chyba było ok pół roku ( wiadomo że nie dziennie itd ) co do  ,, nowego ''werku który mam to przeglądałem katalogi GB i parę obudów wpadło mi w oko ale ..ale w większości z nich tarcza to porcelanka tak samo jak i wahadło i tutaj mam pytania do kolegów.. obecne wahadło ma mieć soczewke 115mm na Allegro są wahadła z soczewkami które mają środek z porcelanki ale one już nie mają tych 115 lecz są mniejsze ..czy jest możliwość dania takiego wahadła ..myślę  się że będzie to kwestią ustawienia chodu czyli według mnie wahadło z mniejszą soczewką będzie musiało być niżej czy się mylę ?? teraz dalej... tak samo tarcza ale że dostać taczę pod dany rozstaw to będzie totolotek dlatego tutaj też prośba o pomoc w ,, kombinowaniu " ja poniżej pokazuję rozstawy otworów jakie potrzebuję ale tak kombinuje czy z tarcz 185 które mają środki porcelanowe( bądź mosięzne w ostateczności )ale te większe ( bo 85 którą mam w obecnym GB jest za mała ) można dobrać rozstaw tych 3 podstawowych otworów a dolny by się dowierciło .. chodzi mi po prostu o to czy koledzy czasem nie mają w swoich zbiorach coś co by tym wynikom odpowiadało jak mają to znaczy że są a jak są to gdzieś kiedyś je kupię ale jak nie ma to muszę zweryfikować moje plany i szukać czegoś innego np wahadło mosięzne inne tarcze z środkiem mośieżnym większym ale tez tutaj pytanie czy te mośięzne środki mają taki rozstaw otworow.. po prostu żeby coś tworzyc trzeba mieć wiedzę i wiedzieć co się chce osiągnąć .

za podpowiedzi dziękuję i pozdrawiam

post-20876-0-87958600-1389514659_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.