Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość zegarkiclub

Uzupełnienia Moderatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zegarkiclub

Jak można się zorientować dziś nastąpiło uzupełnienie naszych modów.

Wyznaczenie minimum dwóch modów do każdego z tematów (z wyjątkiem "Wśród zegarmistrzów" - gdzie czekamy na kogoś) pozwoli jeszcze lepiej moderowac dyskusje i utrzymać porządek na forach.

Moderatorzy w swoich działanich powinni kierować się następującymi wytycznymi:

Kim jest moderator?

Moderator to osoba, która swoją pracą zapewnia innym użytkownikom forum wesołe i pożyteczne spędzenie czasu na nim.

Co Moderator robic powinien?

Moderator powinien pilnować porządku na swoich forach.

Powinien zapewnić wymianę zdań w sposób ogólnie przyjęty jako kulturalny.

Jego zadaniem powinno byc nakłanianie piszących do pisania na temat.

Ważnym zadaniem moderatora jest równiez łagodzenie konfliktów powstających wśród piszących.

Moderator musi byc obiektywny i nie może kierować się względami "osobistymi" przy moderowaniu tematów.

Moderator powinien bezwłocznie usuwać posty /wątki/, w których:

- użyte są słowa niecenzuralne

- wystepują obraźliwe treści

- wystepuje spam /to równiez się już zdarzało/

- ogólnie na forum nie może być miejsca dla niecenzuralnej wymiany zdań, pyskówek i dyskusji nie dającej nikomu żadnej przyjemności

Moderator może równiez przenieść tematy do kosza...

To zrobic powinien gdy temat został już dobitnie wyczerpany, stał się "przeterminowany", może to również zrobić na wyraźne życzenie autora tematu.

Czego moderator robić nie powinien:

Przede wszystkim nie może utrudniać życia na forum innym, nie może usuwać wątków, które nie naruszają wyraźnie określonych zasad.

Tyle moich (podpowiedzianych przez dobre osoby) sugestii.

Jesli ktoś chce coś dodać - proszę.

Moderatorom (wszystkim) życzymy radosnej obecności na forum i ... przyjemnej pracy.

admin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło jest zostać moderatorem.

Dzięki za zaufanie.

Co prawda nie mam doświadczenia w moderowaniu, ale myślę, że sobie poradzę.

Jeszcze raz dzięki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dlaczego mi odebrałeś uprawnienia w dizale "w klubie"? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również dziękuję za to wyróżnienie i zrobię wszystko aby do mojej działalności jako moda nie było zastrzeżeń ;)

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkiclub

Tsuki,

Próbowałem zasygnalizować Ci wiele razy, że Twoje postępowanie jest dość kontrowersyjne. To samo napisałem Ci w emailu informującym, przed zmianami modów.

O ile mam nadzieję, że z jedną osobą (w dziale "Obieg wtórny") potrafisz się dogadać, to proszę byś zrozumiał, że "W klubie" jest więcej osób i o dogadanie trudniej.

Nie trzeba być modem, by mieć uznanie na forum - proszę byś się o nie choć trochę starał, a nie zniechęcał do siebie wszystkich.

admin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

w mailu napisałeś:

Wobec wielu kontrowersji wokół Tsukiego jako moderatora, ograniczam jego moderowanie do podforum "OBIEG WTÓRNY". Tsuki proszę o włączenie hamulca przed kliknięciem "wyślij", wyważone wypowiedzi i przykładową aktywność na forum oraz wzorowe moderowanie swojego forum
.

proszę - wymień te "liczne kontrowersje".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ponawiam pytanie do admina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkiclub
Tsuki,

Nie trzeba być modem, by mieć uznanie na forum - proszę byś się o nie choć trochę starał, a nie zniechęcał do siebie wszystkich.

admin

Tsuki,

Czy Ty chcesz bym donosił (i do tego jeszcze pamiętał) kto uważa Twoją obecność wśród moderatorów za kontrowersyjną ?

Czy nie lepiej byłoby, gdyby po Twoim pierwszym poście w tym temacie pojawiło się sto dwadzieścia pięć tysięcy (lub choćby pięć /słownie pięć/) postów popierających Twoje moderowanie na forum "W klubie" ?

- nie widziałem.

Po raz kolejny strzelasz sobie samobója.

Hamuj proszę.

admin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

No to pierwszy jest :!:

Uzasadniać nie będę tylko napiszę że ostatnio ankieta w podobnym temacie została zablokowana/ dotycząca innej osoby / więc dziwi mnie wymaganie przedstawienia listy poparcia :!:

Pozdrawiam

Ps tak dla jasności w tamtej ankiecie nie zdążyłem zagłosować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tsuki miał kilka kontrowersyjnych wypowiedzi, fakt. Ale nigdy nie zrobił nic kontrowersyjnego jako moderator. Założenie ankiety dotyczącej Mariusza to prawdopodobny powód restrykcji. Pomijając co sądzę o zachowaniu Mariusza (nie jest to tematem tej dyskusji) uważam, że każdy użytkownik forum ma pełne prawo poddać dowolnego moda demokratycznej procedurze. Jeżeli ja byłbym temtem ankiety to pokornie poddałbym się wynikowi. Nie jestem natomiast zwolennikiem działań typu "ktoś komuś po cichu". Wystawmy ankietę dotyczącą Tsukiego i niech każdy ma szansę sie wypowiedzieć. Doszło do kuriozalnej sytuacji, można powiedzieć że Tsuki został ukarany za nie swoją awanturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Uzasadniać nie będę tylko napiszę że ostatnio ankieta w podobnym temacie została zablokowana/ dotycząca innej osoby / więc dziwi mnie wymaganie przedstawienia listy poparcia :!:

Pozdrawiam

Tak i ta ankieta dotyczyła mnie. Zostałem skrytykowany za to, że pousuwałem jakieś brednie. Jednak z tego co pamiętam, to 83% osób spośród głosujących, opowiedziało się po mojej stronie i nie chciało aby uprawnienia moda zostały mi odebrane. Zresztą nie dziwię się, że popierasz Tsukiego skoro znaczna część Twoich postów wsiąkła. A to oznacza tylko tyle, że w swoich wypowiedziach koncentrowałeś się na krytykanctwie jednej firmy - wszyscy wiemy której. Zastanawiam się Adam, kiedy wreszcie powiesz sobie - dość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Tak i ta ankieta dotyczyła mnie. Zostałem skrytykowany za to, że pousuwałem jakieś brednie. Jednak z tego co pamiętam, to 83% osób spośród głosujących, opowiedziało się po mojej stronie i nie chciało aby uprawnienia moda zostały mi odebrane. Zresztą nie dziwię się, że popierasz Tsukiego skoro znaczna część Twoich postów wsiąkła. A to oznacza tylko tyle, że w swoich wypowiedziach koncentrowałeś się na krytykanctwie jednej firmy - wszyscy wiemy której. Zastanawiam się Adam, kiedy wreszcie powiesz sobie - dość.

Mariusz opowiedziałem się po Twojej stronie, ale nie odbieraj tego, że zaakceptowałem Twoją akcję cięcia wątku i usuwania meryorycznych postów (zwłaszcza że były krytyczne wobec IWC).

Nie wiem w czym Tsuki zawinił (ten wątek z głosowaniem w Twojej sprawie nie był co prawda najlepszym pomysłem), ja nie mam co do Niego jakichkolwiek obiekcji.

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mariusz opowiedziałem się po Twojej stronie, ale nie odbieraj tego, że zaakceptowałem Twoją akcję cięcia wątku i usuwania meryorycznych postów (zwłaszcza że były krytyczne wobec IWC).

Nie odbieram tego w taki sposób. Zresztą po tym co się wtedy działo, nie specjalnie miałem chęć pisania czegokolwiek na tym Forum. Ale zwróć uwagę na to, że zdecydowana większość postów nie była w tych dyskusjach merytoryczna. Mam przypominać te sformułowania na temat chińskich zupek, pokemonów, tego, że nie stać mnie na taki czy inny zegarek, albo uświadamiania mnie, że Św. Mikołaj nie istnieje (krasnoludki również) :?:. Mam przypominać ciągłe podważanie moich opinii, kompetencji, łapania za słowa i mnóstwo złośliwości uwag, a później przypisywania mi całej winy za to, że inni jadą po IWC :?:. Tak wyglądały tamte dyskusje. Przypomnij sobie moje starcia z Adamem i Niepokornym666. To jest ta merytoryczna dyskusja, tak :?:. Dzięki Marcin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie również trochę niezrozumiały jest powód całej awantuty. Maverick zrobił swoje i kto chciał spokojnie swoją opinię na temat usówania postów inaczej niż poprzez kosz napisać.

Tsuki założył ankietę i w tym wątku o ile pamiętam wiele osób wypowiedzało dobitnie swoje zdanie na temat takich ankiet.

Widocznie jakieś skargi poszły bezpośrednio do admina. Nie jest to szczególnie fair, bo to Forum - swojego rodzaju społeczność i raczej tutaj powinniśmy wyrażać swoje opinie i piętnować negatywne zachowania - otwarcie i demokratycznie.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując, jak mawia moja ciotka, "a dajcie wy mi wszyscy święty spokój". :)

Peace koledzy i napiszcie coś o zegarkach, to sobie poczytam :D

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

MAVERICK

Nie przywykłem do prowadzenia dyskusji na takim poziomie z perspektywy czasu dziwię się samemu sobie że tak cierpliwy byłem ! O Twoim ostatnim postępowaniu kto miał ochotę to się wypowiedział / nie mam zamiaru drążyć tego tematu ! Jak pewnie zauważyłeś wycofałem się z pisania na forum ponieważ nie akceptuje Twojego zachowania i uważam ze pisanie czegokolwiek w takiej sytuacji to strata czasu.

Zostałem skrytykowany za to, że pousuwałem jakieś brednie.

Takie wypowiedzi tylko utwierdzają mnie w przekonaniu że dobrze postąpiłem ! I gratuluje innym osobą uczestniczących w tamtych wątkach tj pisania bredni !

Jednak z tego co pamiętam, to 83% osób spośród głosujących, opowiedziało się po mojej stronie i nie chciało aby uprawnienia moda zostały mi odebrane.

Drobny szczegół że ankieta była bardzo krótko i niewiele osób zdążyło zagłosować / pomijam aspekt czy była uzasadniona / ML wyraził się jasno ale ze swojej strony dodam że przytaczanie wyników ankiety w kontekście "83% osób spośród głosujących, opowiedziało się po mojej stronie" uważam za zachowanie samo w sobie wielce niestosowne

Zastanawiam się Adam, kiedy wreszcie powiesz sobie - dość.

Już sobie powiedziałem j.w.

Ps

Zresztą nie dziwię się, że popierasz Tsukiego skoro znaczna część Twoich postów wsiąkła. A to oznacza tylko tyle, że w swoich wypowiedziach koncentrowałeś się na krytykanctwie jednej firmy - wszyscy wiemy której.

:shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

MAVERICK

I jeszcze jedno może najważniejsze pytanie temat jest o Tsukim dlaczego nie wypowiedziałeś się w temacie tylko od razu wskoczyłeś na moją osobę !

Jak to się ma do

Jego zadaniem powinno byc nakłanianie piszących do pisania na temat.

Ważnym zadaniem moderatora jest równiez łagodzenie konfliktów powstających wśród piszących.

Moderator musi byc obiektywny i nie może kierować się względami "osobistymi" przy moderowaniu tematów.

Pochodzenia ostatnich cytatów chyba nie muszę przytaczać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, temat znowu zaczyna zmierzać w złą stronę, postarajmy sie panować nad tym co piszemy!

Po pierwsze to, że Tsuki starcił możliwość moderowania tego działu faktycznie pozwoliło odnieść wrażenie, że to z powodu ankiety jaką założył, ale to nie jest powodem!

Po tym co zrobił Mariusz trzeba było stworzyć "regulamin modów" i poszerzyć/ zmienić kadrę moderatorów, co z pewnością zauważyliście.

W wyniku takich zmian kadrowych Tsuki przestał moderować dział "W Klubie", to również wiąże się z tym, że moderatorów nie może być za wielu, bo może wyniknąć z tego więcej problemów niż pożytku, a że wypowiedzi Tsukiego mogły niektórych drażnić i pewnie drażniły, widocznie postanowiono, że będzie moderował mniej oblegany dział.

Myślę, że nie ma czego "rozdrapywać" i nad czym się głowić, a Tsuki, jesli chciałby znów być modem "W klubie" niech pokaże Adminowi, że potrafi zapanować nad klawiaturą i po sprawie :D

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

*Adam*,

napisałem to co napisałem ponieważ Ty w swojej wcześniejszej wypowiedzi nawiązałeś do ankiety, która dotyczyła mojej osoby. Jak pewnie zauważyłeś, nie wypowiadałem się w ogóle w tamtym wątku i również nie ja przeniosłem ten temat do kosza. Nie możesz więc mieć do mnie o to pretensji. Tyle mojego wyjaśnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

Tsukiemu jak był modem nie miałem nic do zarzucenia,mimo że spieliśmy się pare razy nigdy nic nie powywalał bez uprzedzenia.

MAVERICK-ty w kółko to samo

:D

ps.:

a w tamtej ankiecie i ja nie zdążyłem zagłosować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

Do Admina

*Adam*

grzesiek

ML

Klod100

feleksc

Wydaje się iż wszyscy przytoczeni ,w porządku zgłaszania wpisów, popierają moderowanie na forum "W klubie" Tsukiego :!:

Jest 5 wpisów (słownie pięć ) więc myślę że nie musze nic więcej pisać !

MasterFan

W wyniku takich zmian kadrowych Tsuki przestał moderować dział "W Klubie", to również wiąże się z tym, że moderatorów nie może być za wielu, bo może wyniknąć z tego więcej problemów niż pożytku, a że wypowiedzi Tsukiego mogły niektórych drażnić i pewnie drażniły, widocznie postanowiono, że będzie moderował mniej oblegany dział.

Myślę, że nie ma czego "rozdrapywać" i nad czym się głowić, a Tsuki, jesli chciałby znów być modem "W klubie" niech pokaże Adminowi, że potrafi zapanować nad klawiaturą i po sprawie Smile

Myślę ze pokazać że umie zapanować nad klawiaturą powinna inna osoba !

Może należy jednak wprowadzić ankiety oceniające działania moderatorów(wszystkich) wtedy sprawa byłaby jasna (obecnie i nie na przyszłość ) !

Zresztą w regulaminie napisane jest

Moderator to osoba, która swoją pracą zapewnia innym użytkownikom forum wesołe i pożyteczne spędzenie czasu na nim.

Podkreślam innym użytkownikom czyli rozumiem że do oceny czy rzeczywiście tak jest uprawnieni są również inni użytkownicy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Poiwiem tylko tyle, że mam gdzieś ten cały "klub" w którym liczy się kilka osób a resztę można trakjtować dowolnie źle. Meller mnie wyciął bo nie stanąłem za Mariuszem W.

wypowiedzi Tsukiego mogły niektórych drażnić i pewnie drażniły.

Jjesli chciałby znów być modem "W klubie" niech pokaże Adminowi, że potrafi zapanować nad klawiaturą i po sprawie :D

Pozdrawiam

Marcin

Masterfan - co mogło drażnić? Że nie lubię psów i Camaro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

P.S

Meller - odwołując mnie bez powodu wygłupiłeś się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Tsuki, że kończysz pobyt na forum w standardowy sposób, tak jak na Vortalu Budo.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
Widzę Tsuki, że kończysz pobyt na forum w standardowy sposób, tak jak na Vortalu Budo.

ee daj linka

:D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.