Klub Miłośników Zegarów i Zegarków: Antywirus - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Antywirus pytanie, rada

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Kyle 

• tylko lubię...
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 05 marzec 2010 - 22:22

najpierw zdrowy rozsądek przy korzystaniu z netu. Do tego jakiś antywir, nie polecam konkretnego, bo jak widać każdy poleca innego, jednemu norton muli, innemu nie (mi mulił) etc. Ale najpierw zdrowy rozsądek - najczęściej kto nie szuka shitu, to go nie znajdzie. Kiedyś chyba dwa lata nie miałem antywirusa i nic się nie działo. Ale teraz od dłuższego czasu korzystam (najczęściej GData, biorę to, co dokładają do gazet komputerowych z licencją na pół roku), i może raz się zdarzyło, że musiał interweniować
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   jedimaster 

• Entuzjasta zegarmistrzostwa

Napisano 05 marzec 2010 - 23:50

Cytat

Kiedyś chyba dwa lata nie miałem antywirusa i nic się nie działo.

Ja przez kilka lat nie miałem na dysku żadnego wirusa/trojana/robaka etc. Nic sie nie działo. Zero problemów, ataków. Aż pewnego dnia, nie za bardzo wiem jak- najprawdopodobniej przez e-mail od znajomego, trzy komputery szlag trafia. Także teraz wolę na zimne dmuchać.

Cytat

Ale najpierw zdrowy rozsądek - najczęściej kto nie szuka shitu, to go nie znajdzie.

A co do ostrożności i rozsądku to nieskromnie powiem że u mnie nie ma z tym najmniejszego problemu. Tak na prawdę to jestem do tego stopnia 'dysfunkcyjny' komputerowo że nawet jakbym chciał czegoś szukać to bym nie umiał znaleźć. Dość powiedzieć że ostanio wywołałem ogromne zaskoczenie znajomego gdyż nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak torrenty. Ja to głównie Word, poczta, forum itp. Kyle, do zeszłego tygodnia uważałem tak jak ty. Jednakże życie te poglądy zweryfikowało- sam rozsądek nie wystarczy. Jak ktoś będzie chciał Cię zainfekowac to bez dobrgo antywirusa to dla niego 'bułka z masłem'.

A wracając do 'adremu' to chyba stanie na ksperskim. Duzo dobrych rzeczy o nim w necie wyczytałem.

Pozostaje jeszcze problem zakupu.
Początkowo chciałem kupić po bożemu- na stronie producenta. Ale potem pomyślałem sobie żeby zobaczyć czy nie ma czegoś w konkurencyjnej cenie na znanym i lubianym internetowym serwisie aukcyjnym. Ku mojemu zdziwieniu odkryłem że są tam sprzedawane klucze aktywacyjne za czasem 1/4 ceny producenta :blink: Co ciekawe nie są to jakieś odosobnione przypadki, tego jest mnóstwo. Wie ktoś o co w tym chodzi? A moze ktoś kupował? Warto w to wejść?
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Iko 

• Atlantic is calling...
  • Grupa: Stowarzyszenie

Napisano 06 marzec 2010 - 00:30

Nie warto kupować.
Testy NIE wykazują wyraźnej przewagi antywirusów "płatnych" nad wersjami darmowymi (AVG, Avira itp.)

POza tym NIGDY nie instaluj dwóch antywirusów, w tym wypadku 1+1 = problemy...

Pozdrawiam
Iko
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   michu 

• Nonkonformista, lekkoduch, miłośnik kobiet :)

Napisano 06 marzec 2010 - 00:32

Ja jestem zadowolony z Avasta i jego polecam.

Użytkownik michu edytował ten post 06 marzec 2010 - 00:33

0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   satyr 

• One of Those of the Unlight...

Napisano 06 marzec 2010 - 01:18

A ja z czystym sumieniem polecam ZMIANĘ SYSTEMU :lol:

A tak poważniej to Nod 32 ( tylko nie tandem z firewallem , BTW Ruski to produkt szwedzki nie czeski ) i jak ktoś wyżej wspomniał - zdrowy rozsądek ( dzięki niemu bieganie w windzie po sieci bez walla i vira przez ok. 2 tyg nie nabawiło mnie żadnych infekcji )
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   RUSKI 

• Чебурашка
  • Wyświetl galerię
  • Hobby:Bonsai,
    Nurkowanie.

Napisano 06 marzec 2010 - 11:02

Wyświetl postUżytkownik satyr dnia 06 marzec 2010 - 01:18 napisał

BTW Ruski to produkt szwedzki nie czeski )

Niestety obaj się myliliśmy. Chociaż ja byłem bliżej. To produkt słowacki. Źródło tutaj B)
0

#27 Użytkownik jest zalogowany   sergserg 

• Okeanos user
  • Wyświetl galerię

Napisano 06 marzec 2010 - 11:29

Polecam rozwiązanie dla bardziej świadomych, najmniej obciąża system:
1. ClamWin (czyli ClamAV port na windows) - nie ma w nim narzędzia do skanowania "w locie"
2. plugin (wtyczka) Download Statusbar do Firefox'a
3. zdrowy rozsądek, czyli pobieranie wszelkich plików Firefox'em, wtedy dzięki pluginowi cokolwiek pobieranego jest zapisywane i skanowane ClamWin'em
4. skanowanie reszty pobieranych inaczej plików ClamWinem z menu kontekstowego

Duży plus: nic nie przymula systemu, nie robi problemów itp.
Minus: trzeba myśleć :)
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Peterfisz 

• nowy użytkownik

Napisano 06 marzec 2010 - 11:30

Cytat

Pozostaje jeszcze problem zakupu.
Początkowo chciałem kupić po bożemu- na stronie producenta. Ale potem pomyślałem sobie żeby zobaczyć czy nie ma czegoś w konkurencyjnej cenie na znanym i lubianym internetowym serwisie aukcyjnym. Ku mojemu zdziwieniu odkryłem że są tam sprzedawane klucze aktywacyjne za czasem 1/4 ceny producenta :blink: Co ciekawe nie są to jakieś odosobnione przypadki, tego jest mnóstwo. Wie ktoś o co w tym chodzi? A moze ktoś kupował? Warto w to wejść?

Ja kupiłem Noda w wersji elektronicznej,ale otrzymałem do niego imienny certyfikat na papierze.Teraz na allegro sprzedawane są same klucze ,numery seryjne,które przysyłają na e-maila .Nie ma się żadnego potwierdzenia legalności programu.

Użytkownik Peterfisz edytował ten post 06 marzec 2010 - 11:32

0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   calmdabtuz 

• Hobby:muzyka, jazz, sprzęt HI-FI, zegarki

Napisano 06 marzec 2010 - 12:32

Od 4 lat używam Pandy(najdroższa wersja ) na 2 laptopach i 1 stacjonarnym. Do tej pory nic się nie wydarzyło. D.
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Remy 

• Mistrz

Napisano 06 marzec 2010 - 14:09

Avast- w miarę się sprawuje, ale trzeba pamiętać o skanowaniu kompa co jakiś czas.
Często jest tak że Avast o niczym nie informuje, a podczas skanu trochę cudów wynajduje.

Zone Alarm do tego- może raz na miesiąc zgłasza mi że ktoś z jakiegoś adresu IP próbuje wejść na kompa.

Jakiś czas temu jakaś reklama Norton Antywirus uruchamiała mi się na kompie, robiła skan i wykrywała spyware, którego nie widzi Avast.
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekR 

• Bywam czasem
  • Hobby:Różne i różniste

Napisano 06 marzec 2010 - 16:23

Miałem Nortona licencyjnego i zewnętrzne IP, często sygnalizował włamania, pare razy coś wpuścił, teraz mam Avasta i Comodo jako firewall ( bez antywira ) i zrezygnowałem z zewnętrznego IP, jak na razie, od ponad pół roku zero włamań i problemów. Jak wspomniał Kyle - najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Co najmniej dwa razy w tygodniu wspomagam się AdAwarem ( czysci z jakiś śmieci ).
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   andrei123 

• bywam na forum

Napisano 06 marzec 2010 - 22:30

Jeśli darmowy to AVAST a jeśli płatny F-SECURE w nowej wersji bardzo się poprawił i jest to w tej chwili najlepszy program antywirusowy.

ps. jeśli nie chcesz mieć żadnych problemów z wirusami to polecam zainstalować LINUX-a i po problemie :)
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   jedimaster 

Napisano 08 marzec 2010 - 21:35

Cóż, dziękuję wszystkim wpowiadającym się.
Komputer już śmiga z Kasperskim. Jak na razie średnio sie dogadujemy- wszystko co chcę zainstalować on diagnozuje jako niebezpieczne... Cóż chyba kwestia zestrojenia.
W każdym razie jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   chronofil 

• Artur

Napisano 08 marzec 2010 - 23:17

Wyświetl postUżytkownik jedimaster dnia 08 marzec 2010 - 21:35 napisał

Cóż, dziękuję wszystkim wpowiadającym się.
Komputer już śmiga z Kasperskim. Jak na razie średnio sie dogadujemy- wszystko co chcę zainstalować on diagnozuje jako niebezpieczne... Cóż chyba kwestia zestrojenia.
W każdym razie jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam

Da się z nim dogadać, bo przy pewnych ustawieniach jest po prostu zbyt czujny. Pamiętam jak nie dawało się uruchomić u mnie wersji testowej pewnego programu. Okazało się, że muszę wyłaczyć ochronę proaktywną na czas uruchamiania tegoż programu. Z wersja pełną i legalną nie było zadnego problemu.
Gratuluję wyboru i powodzenia :)
0

Opcje tematu:

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2