Antywirus pytanie, rada
Napisano 05 marzec 2010 - 22:22
Napisano 05 marzec 2010 - 23:50
Cytat
Ja przez kilka lat nie miałem na dysku żadnego wirusa/trojana/robaka etc. Nic sie nie działo. Zero problemów, ataków. Aż pewnego dnia, nie za bardzo wiem jak- najprawdopodobniej przez e-mail od znajomego, trzy komputery szlag trafia. Także teraz wolę na zimne dmuchać.
Cytat
A co do ostrożności i rozsądku to nieskromnie powiem że u mnie nie ma z tym najmniejszego problemu. Tak na prawdę to jestem do tego stopnia 'dysfunkcyjny' komputerowo że nawet jakbym chciał czegoś szukać to bym nie umiał znaleźć. Dość powiedzieć że ostanio wywołałem ogromne zaskoczenie znajomego gdyż nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak torrenty. Ja to głównie Word, poczta, forum itp. Kyle, do zeszłego tygodnia uważałem tak jak ty. Jednakże życie te poglądy zweryfikowało- sam rozsądek nie wystarczy. Jak ktoś będzie chciał Cię zainfekowac to bez dobrgo antywirusa to dla niego 'bułka z masłem'.
A wracając do 'adremu' to chyba stanie na ksperskim. Duzo dobrych rzeczy o nim w necie wyczytałem.
Pozostaje jeszcze problem zakupu.
Początkowo chciałem kupić po bożemu- na stronie producenta. Ale potem pomyślałem sobie żeby zobaczyć czy nie ma czegoś w konkurencyjnej cenie na znanym i lubianym internetowym serwisie aukcyjnym. Ku mojemu zdziwieniu odkryłem że są tam sprzedawane klucze aktywacyjne za czasem 1/4 ceny producenta
Napisano 06 marzec 2010 - 00:30
Testy NIE wykazują wyraźnej przewagi antywirusów "płatnych" nad wersjami darmowymi (AVG, Avira itp.)
POza tym NIGDY nie instaluj dwóch antywirusów, w tym wypadku 1+1 = problemy...
Pozdrawiam
Iko
Napisano 06 marzec 2010 - 00:32
Użytkownik michu edytował ten post 06 marzec 2010 - 00:33
Napisano 06 marzec 2010 - 01:18
A tak poważniej to Nod 32 ( tylko nie tandem z firewallem , BTW Ruski to produkt szwedzki nie czeski ) i jak ktoś wyżej wspomniał - zdrowy rozsądek ( dzięki niemu bieganie w windzie po sieci bez walla i vira przez ok. 2 tyg nie nabawiło mnie żadnych infekcji )
Napisano 06 marzec 2010 - 11:29
1. ClamWin (czyli ClamAV port na windows) - nie ma w nim narzędzia do skanowania "w locie"
2. plugin (wtyczka) Download Statusbar do Firefox'a
3. zdrowy rozsądek, czyli pobieranie wszelkich plików Firefox'em, wtedy dzięki pluginowi cokolwiek pobieranego jest zapisywane i skanowane ClamWin'em
4. skanowanie reszty pobieranych inaczej plików ClamWinem z menu kontekstowego
Duży plus: nic nie przymula systemu, nie robi problemów itp.
Minus: trzeba myśleć
Napisano 06 marzec 2010 - 11:30
Cytat
Początkowo chciałem kupić po bożemu- na stronie producenta. Ale potem pomyślałem sobie żeby zobaczyć czy nie ma czegoś w konkurencyjnej cenie na znanym i lubianym internetowym serwisie aukcyjnym. Ku mojemu zdziwieniu odkryłem że są tam sprzedawane klucze aktywacyjne za czasem 1/4 ceny producenta
Ja kupiłem Noda w wersji elektronicznej,ale otrzymałem do niego imienny certyfikat na papierze.Teraz na allegro sprzedawane są same klucze ,numery seryjne,które przysyłają na e-maila .Nie ma się żadnego potwierdzenia legalności programu.
Użytkownik Peterfisz edytował ten post 06 marzec 2010 - 11:32
Napisano 06 marzec 2010 - 12:32
Napisano 06 marzec 2010 - 14:09
Często jest tak że Avast o niczym nie informuje, a podczas skanu trochę cudów wynajduje.
Zone Alarm do tego- może raz na miesiąc zgłasza mi że ktoś z jakiegoś adresu IP próbuje wejść na kompa.
Jakiś czas temu jakaś reklama Norton Antywirus uruchamiała mi się na kompie, robiła skan i wykrywała spyware, którego nie widzi Avast.
Napisano 06 marzec 2010 - 16:23
Napisano 06 marzec 2010 - 22:30
ps. jeśli nie chcesz mieć żadnych problemów z wirusami to polecam zainstalować LINUX-a i po problemie
Napisano 08 marzec 2010 - 21:35
Komputer już śmiga z Kasperskim. Jak na razie średnio sie dogadujemy- wszystko co chcę zainstalować on diagnozuje jako niebezpieczne... Cóż chyba kwestia zestrojenia.
W każdym razie jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam
Napisano 08 marzec 2010 - 23:17
Użytkownik jedimaster dnia 08 marzec 2010 - 21:35 napisał
Komputer już śmiga z Kasperskim. Jak na razie średnio sie dogadujemy- wszystko co chcę zainstalować on diagnozuje jako niebezpieczne... Cóż chyba kwestia zestrojenia.
W każdym razie jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam
Da się z nim dogadać, bo przy pewnych ustawieniach jest po prostu zbyt czujny. Pamiętam jak nie dawało się uruchomić u mnie wersji testowej pewnego programu. Okazało się, że muszę wyłaczyć ochronę proaktywną na czas uruchamiania tegoż programu. Z wersja pełną i legalną nie było zadnego problemu.
Gratuluję wyboru i powodzenia

Pomoc