Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

domurst

Użytkownik
  • Content Count

    213
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

3 Początkujący

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Hirschberg (Niederschlesien)

Recent Profile Visitors

179 profile views
  1. Czy ktoś jest w stanie ustalić co to za dziwo? Wygrzebałem w domu rodzinnym. Koperta a'la komandir ale mniejsza (34mm). Tarcza jest przepiękna. Ciężko to oddać na zdjęciu, ale kolor jest fantastyczny - złoto-brązowe-khaki, do tego szlif słoneczny. Bez serwisu, po 30 latach leżenia i regulacji robi -2 sek na dobę :-)
  2. Mam wersję oliwkową i w cenie z dutyfree (sam tam kupowałem) jest godny polecenia. Wygląd paska to kwestia gustu, ale jest koszmarnie niewygodny - od razu zaplanuj wydanie paru złotych na czarne Nato Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka
  3. Pozdrav iz Jeleni Gory! Ja zawsze jeżdżę we wrześniu i okolice Makarskiej robiłem w 13,5 godziny i uważam to za absolutne maksimum do zrobienia ciągiem - ostatnia godzinka to już męczarnia. Dlatego częściej jeżdżę do Dalmacji północnej - mój osobisty faworyt adriatyckiego wypoczynku to wyspa Pag - da się dojechać w 10-11 godzin, wyspa, ale z połączeniem mostowym ze stałym lądem, relatywnie blisko (niecała godzinka jazdy) aby wyskoczyć na wieczór do dużego miasta (Zadar - w moim prywatnym rankingu wyprzedza Split), piękne dzikie plaże i trochę inny niż w kontynentalnej Chorwacji krajobraz (lekko księżycowy).
  4. No a ja, wstyd się przyznać, w Tatrach nie byłem nigdy, ale we wrześniu planuję wyjazd i chętnie usłyszę o propozycjach jednodniowych wycieczek. Interesują mnie miejsca, gdzie nie zakopię się za tłumem Pań w klapkach i ich partnerów z sandałami na skarpetach, ale też nie super trudne, bo gór typu alpejskiego do tej pory z partnerką nie zaznaliśmy. A tak dla równowagi, aby zatrzeć wrażenie o moim lamerstwie, pochwalę się, że polskie Sudety Zachodnie przeszedłem wzdłuż, wszerz i w poprzek. Pięknych miejsc w mojej okolicy na szczęście nie brakuje, niemniej jednak trochę mi się już opatrzyło więc w tym roku wdrażam plan odkrycia czeskiej strony gór. Wczoraj uciekłem z miasta przed upałem i zrobiłem sobie 25km wycieczkę Harrachov --> Ambrożova Vyhlidka --> źródło Łaby --> Harrachov. Widokowo szlak jak na Karkonosze niesamowity, szczególnie część od Vrbatovej Boudy do Labskiej Boudy. Niestety, jak to latem w Karkonoszach bywa, tłumek niezgorszy.
  5. W Lidlu była 11tka, a tam można dostać Konrad 12 plato - pełniejsze w smaku. Co do studentskiej, tuzemaka i pomazankovego to generalnie zgoda - to nie są wartościowe produkty, niemniej jednak są charakterystyczne. Szczególnie pomazanka to był rarytas w latach 90-tych kiedy u nas nie było serków typu almette ale smak nadal jest charakterystyczny i ja przez sentyment do dziś kupuję. A czeski rum dodaje się zimą do herbaty, szczerze mówiąc nie pamiętam żebym kiedykolwiek pił go na "suchara"...
  6. Istotne tu jest gdzie się jedzie bo lokalnych browarów u nich jak psów. Z północno-zachodnich Czech mogę polecić Konrada (Browar Liberec-Vratislavice), Krkonosa i Svijany (choć te się imho nieco popsuły ostatnio). Jeśli lubisz ciemne piwo, mocno słodowo-karmelowe to możesz poprosić o kilka buteleczek tmavego na spróbowanie - dobry z szeroko dostępnych jest Velkopopovicky Kozel. Co do ichnich koncernowych to odpowiedziałeś sobie sam - dostaniesz to u nas poza tym jest to niewiele lepsze od naszych regionalnych.Ogólnie rzecz biorąc Czechy wcale nie są aż tak ciekawym piwnym krajem - mają masę dobrych pilsów ale trudno znaleźć tam cokolwiek nieszablonowego poza jasnym pełnym. P.s. Z innych wartych spróbowania tematów kulinarnych koniecznie czekolada Studentska, maslo pomazankove i tvarozky olomouckie albo inny zrajici syr (niech kolega nie rozpakowuje bo znienawidzi cię). Mają też niezłe salami w typie węgierskich. Z mocniejszych alko rum tuzemsky, fernet (gorzka ziołowa nalewka), morawskie wina (ja się nie znam i nie pijam ale jest tego pełno w sklepach) no i oczywiście becherovka
  7. Jeśli szukasz coś po taniości to może tutaj - http://cadencewatch.com . Ponoć wykonanie przyzwoite a ceny sympatyczne
  8. Myślę, że ten ekstremalny smród to wyolbrzymiony wymysł internetu i kolejny głupi challenge aby się popisać "jak to się fajnie nie porzygałem". Inna sprawa, ze na tych wszystkich durnych filmach jedzą to w całości (a to cały śledź jest, z wnętrznościami, którego należy najpierw wypatroszyć!) i bez żadnych dodatków. Nikt nigdy na tych filmach nie pokazał jak się to je, z czym itd. A tu film: Wygląda to na tyle spoko, że sam mam chęć spróbować. Do tego obok stołuje się cała rodzina - jakoś nikt nie zatyka nosa, nie rzyga, nie czka i nie beka... Dla zrobienia efektu taki sam sens (a właściwie bezsens) miałoby zrobienie filmu z jedzeniem surowych, nie wymytych, zagotowanych w samej wodzie flaczków - oczywiście można, ale chyba tylko po to by wzbudzić sensację...
  9. Słowo śledź w szukajce nic nie zwraca poza moim postem więc będę kartkował. Dzięki!
  10. No niestety nie w całości, ale ze sprawdzonego rybnego, czyli nie paczkowany który najczęściej wygląda jakby go wcześniej zgniatali pod podeszwą. Macie jakieś interesujące pomysły na śledzia w oleju? Mam na myśli przyprawy, bo śledź, olej i cebula to zestaw obowiązkowy. Mi najlepiej wychodzi chyba właśnie ten z curry i czerwoną cebulą (jest łagodniejsza) ale z ostrą papryką też jest niezły. P. S. Pod śledzia idzie dziś coffee stout od Kormorana
  11. A ja dzisiaj konsumuje własnoręcznie wyrychtowanego śledzia w oleju z dodatkiem curry. Na zimno. A kto mi zabroni?
  12. Najlepszym komentarzem do piwnego rynku niech będzie fakt, że w zeszłym tygodniu kupiłem w Biedronce Affligem Blonde... A dziś chłodzi się i czeka w lodówce Coffee Stout z Kormorana
  13. Szukam pracy w Jeleniej Górze i okolicach. Dotychczasowe doświadczenie to prace biurowo/administracyjne związane z obsługą klienta. Oczywiście doślę CV na życzenie. Pozdrawiam, Łukasz
  14. domurst

    Perfumy

    Versace Man, choć z dostępnością może być kłopot bo zdaje się, że już nieprodukowany
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.