Czy używacie w swoich kolbach filtrów ? Ja tak bardziej z ciekawości kupiłem jeden metalowy i paczkę papierowych. Nie widzę różnicy w czasie ekstrakcji ani w smaku kawy. Ten metalowy troszkę uciążliwy bo po wybiciu ciastka kawowego trzeba grzebać w odbijaku. Ale te papierowe to fajna sprawa. Czysty prysznic , ciastko nie przykleja się do prysznica przy drobnym mieleniu. Jak Wasze opinie na temat tych filtrów ?
Bardzo Ci dziękuję. Właśnie takich informacji mi potrzeba. Preinfuzje wyłączę. I pobawię się temperaturą. Fajnie by było spotkać się na żywo i w praktyce poznać Twoje umiejętności [emoji16]
Nie mam. Dzisiaj przeszedł ekspres , młynek , waga , tamper i dystrybutor. Jest dużo tych gadżetów i przez weekend muszę domówić kilka. Między innymi właśnie kolbę bez dna. A skoro mówisz że mogę pytać to mam dwa pierwsze pytania [emoji16] Jaką temperaturę ustawić do ciemnych ziaren z HB ? Fabrycznie jest 95. Ja przestawiłem na 93. I drugie - z preinfuzją czy bez ?
No to zaczynamy …. Chciał bym powiedzieć zabawę ale powiem naukę [emoji16] Pewnie będę zadawał dużo pytań ale na szczęście mamy eksperta GostRado [emoji16] Odezwę się jak mi się uda zrobić znośne espresso. Mam nadzieję że do usłyszenia na wakacjach [emoji1787]
Dziękuję za Twoją opinię. Właśnie nie wiem czy bawienie się tylko mocą kawy mi wystarczy. Dodatkowo programowany młynek ma sens w przypadku gdy mam 3-4 ulubione kawy które mogą różnie smakować przy różnych ustawieniach młynka. Oczywcie jest to tylko fanaberia bo już E4 robi świetne kawy ale ….. [emoji6] Dodatkowo ja piję tylko espresso ale jakoś jak patrzę na Z10 to kusi mnie Cold Brew , Cortado i inne eksperymenty. Podjadę do salonu gdzie mają kilka ekspresów uruchomionych i zobaczę. Ale na pewno będzie Jura. P.S. na stronie Jura pokazuje nowy ekspres Jura J10 - ale młynek nie jest programowany [emoji1787][emoji1787]
Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.