Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

diver33

Zdejmowanie i zakładanie wskazówek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

jak w temacie jakie przyrządy mozecie polecić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostrze:

post-859-0-39836900-1390740177_thumb.jpg

Lepsze:

post-859-0-47456600-1390740186_thumb.jpg

Jeszcze lepsze:

post-859-0-90756500-1390740198_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj namiary na tego najlepszego .

A co do zakladania ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzone ??

maja to byc przyrządy dobre ,sprawdzone w praktyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod względem rozwiązań technicznych, to najlepszy pomysł. Możesz kupić te narzędzia wykonane przez Bergeona za grubą kasę albo Chińskie z ebaya za 15$ z przesyłką do Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To narzędzie które zaproponował kolega, w działaniu jest podobne do tego drugiego z moich przykładów, sprawdza się oczywiście w działaniu, jedynie przy zdejmowaniu wskazówek stopera mogą być jakieś trudności. No a ten mój trzeci przyrząd kupiłem jakieś 30 lat temu i nie mam zielonego pojęcia czy jeszcze można go gdzieś kupić, trzeba by poszperać.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem jakiś czas temu zegarek citizen divers promaster zegarmistrzowi do naprawy mechanizmu przestawiania indeksów dni,tak mi zrobił że potłukł i pogiął wskazówkę sekundnika i dodał,  że wskazówki są bardzo cienkie i w serwisie citizen zawsze wymieniają na nowe przy ingerencji w mechanizm.Wk......m się  bo zegarmistrz znajomy i tak mi spierdzielił,zamówiłem nową wskazówkę w serwisie citizen czekałem ok 1,5 miesiąca chyba szła z Japonii :huh: Na dzień dzisiejszy wskazówka czeka na wymianę a także zegarek z nadal szwankującym datownikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba byl raczej kowal :D

nie bardzo rozumiem  twój post ?

-mam sam nie wymieniac ??

-przyzady do d...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyciskał przyżądem że wyrwał sekundnik a tulejka została,potem nitował i tak wyszło. Tłumaczył że nowsze zegarki posiadają bardzo delikatne wskazówki, a zegarmistrz z ...... no właśnie podać nie podać ? Z podwarszawskiej satelity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to chyba wina zegarmistrza nie wskazówek. Mój zegarmistrz raczej zawsze dba o to aby zegarek wyglądał idealnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyciskał przyżądem że wyrwał sekundnik a tulejka została,potem nitował i tak wyszło. Tłumaczył że nowsze zegarki posiadają bardzo delikatne wskazówki, a zegarmistrz z ...... no właśnie podać nie podać ? Z podwarszawskiej satelity.

Podaj - inni będą ostrożni w korzystaniu z usług tego zegarmistrza. Nie musisz z nazwiska - miejscowość i ulica wystarczą w zupełności.

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na youtubie masz wszystko ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na youtubie masz wszystko ;)

Co do pierwszego przyrządu z filmiku to wiem, że za Bergeona życzą sobie w hurtowni w warszawie około 150 zł, podczas gdy mają również na stanie 'taki sam' tylko że zapakowany przez Azjatę za około 30. Nie sprawdziłem osobiście, ale pewnie trzeba będzie go kiedyś wypróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżę,

Widzę na filmikach z fabryk, że wskazówki zakłada się w położeniu centrując wszystkie trzy wskazówki na godzinę 12.

Mamy zegarek z datownikiem (który ma jakieś przedziały sprzężenia mechanizmu zmiany daty)

Jak rozpoznać, że mechanizm zatrzymany jest na godzinie 24 tak, żeby założone wskazówki rzeczywiście znajdowały się w godzinie 24 pracy mechanizmu

Czy zegarmistrzowie stosują się do tego i na jakiej zasadzie rozpoznają to w fabryce ?

Nie chciałbym, żeby zegarek po odebraniu od zegarmistrza zmieniał mi datę o 23 albo 1 w nocy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To proste.

Przed założeniem wskazówek kręcisz koronką do momentu przeskoczenia daty. Końcówkę kręcisz powoli i delikatnie, tak aby zatrzymać koronkę jak tylko datownik przeskoczy. Następnie zakładasz wskazówki na godzinie 12.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam, że gdzieś kiedyś ten temat już był - wklejałem również zdjęcia, pewnie przewinął się nie raz... ale co tam

Zdejmowanie wskazówek :

'' łyżki '' wspomniane przez Piotra - polecam, moim zdaniem najlepsze,

obecnie używam łyżek Horotec-u - mam je od 8 lat - była to dobra inwestycja,

ze ściągaczami - poza chińskimi tanimi nie miałem do czynienia - z zasłyszanych opinii - dobre jakościowo - dają rade, ale to już wydatek ...

1. przy ''łyżkach'' - trzeba nabrać wprawy - na początku kilkukrotnie zdarzyło mi się uszkodzić / wyrwać tuleję - najczęściej od sekundnika lub wskazówek chronografu

2. - do kompletu często dodawane są tekturki z wycięciem - do włożenia między tarcze a wskazówki - żeby nie porysować niczego - bardziej polecam kawałek folii '' streczowej ''

przykładowo - obecnie komplet dobrych '' łyżek '' to wydatek koło 40 USD

zakładanie :

przyrządy

1. Bergeon 5378 - cena koło 80 USD

pracowałem na tym przyrządzie - bardzo precyzyjny, trudno uszkodzić cokolwiek , jedno narzędzie, wymienne końcówki - praktyczny stojaczek - przyrząd jest krótki - więc najczęściej dociskamy od góry palcem

2. przyrządy do wciskania Horotec - dłuższe, podwójne - dwie końcówki - bardzo dobrze się nimi pracuje - kupiłem razem z łyżkami 8 lat temu, używam na codzień - cena koło 15 USD za jeden

między 1 a 2 jest różnica w operowaniu sprzętem i w jego układaniu się w dłoni, doradzam wypróbowanie jednego i drugiego przed ewentualnym zakupem, jest duża różnica

praska do wciskania - np BERGEON - sprzęt - wymiata ... drogi, bardzo drogi, ale praca na nim  rekompensuje sporo, pracowałem na takim sprzęcie dwa lata i bardzo dobrze wspominam,

odpowiedniki można kupić od 120 USD - nie wiem jak z jakością - nie miałem do czynienia z odpowiednikami

poniżej zdjęcia,

przy jakichkolwiek naprawach działu wskazówkowego polecam również pensetę do ustawiania / układania wskazówek np. - Horotec typ F - w mojej mam za-polerowane końcówki, przez co łatwo się układa wskazówki, a trudno coś zarysować

post-66492-0-65125500-1446317975.jpg

post-66492-0-92886100-1446317981.jpg

post-66492-0-85279200-1446317990.jpg

post-66492-0-18875300-1446317998.jpg

post-66492-0-87282700-1446318002_thumb.jpg

post-66492-0-20793700-1446318084.jpg

post-66492-0-78840900-1446318090_thumb.jpg

post-66492-0-42235900-1446318118.jpg

SEIKO 7A28-7039 / SEIKO 7A28-701A / SEIKO 7A28-7010 / - SPEEDMASTERS  / SEIKO 7A48 - MOONPHASE / SEIKO TUNA SBBN017 / SEIKO SARB047 6R15 / SEIKO AEROMASTER 5H23 / i jeszcze kilka innych ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.