kasiaMF 234 #801 Napisano 11 Grudnia 2013 Bardzo ciekawe. Takie naklejone elementy później trzeba pewnie odpowiednio zabarwić aby pasowały do reszty drewnianej obudowy. Czy stosuje się na nie takie same środki jak na drewno (bejce, politura itp)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #802 Napisano 11 Grudnia 2013 W angielskich opisach "meblowo - zegarowych" nazwa gesso jest jak najbardziej używana także dla określenia masy rzeźbiarskiej .http://oldetimeantiqueclocks.co.uk/galleries?id=161 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #803 Napisano 11 Grudnia 2013 Bardzo ciekawe. Takie naklejone elementy później trzeba pewnie odpowiednio zabarwić aby pasowały do reszty drewnianej obudowy. Czy stosuje się na nie takie same środki jak na drewno (bejce, politura itp)?Można stosować na odlewy farbę.bejcę czy politurę.Najważniejsze żeby dobrać odpowiedni kolor. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #804 Napisano 11 Grudnia 2013 Oczywiście się skład zmieniał w zależności od mistrza i doświadczeń, ale tak najprościej, to gips (czy inny wypełniacz tego typu) rozrobiony w kleju (kostnym, skórnym, malarskim etc). Tego używano zawzięcie w sztukatorstwie na przykład. Cała kupa doklejanych aplikacji była w ten sposób robiona. Jeszcze wtryskarek nie znali i plastików . Po pierwsze łatwo było w formie uzyskać i wielokrotnie powtórzyć detal, po drugie się to barwiło łatwo, malowało etc... Po nałożeniu wspólnej, finalnej powłoki- nie do odróżnienia... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #805 Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) W angielskich opisach "meblowo - zegarowych" nazwa gesso jest jak najbardziej używana także dla określenia masy rzeźbiarskiej .http://oldetimeantiqueclocks.co.uk/galleries?id=161Tego nie wiedziałem.Najciekawsze jest to,że te elementy w moim zegarze wykonane z gesso były częściowo złote. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #806 Napisano 11 Grudnia 2013 Franciszku, w tym moim maluchu też były złocone . Musieli mieć w firmie okres, kiedy im się taka technika podobała... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #807 Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Znalazłem zdjęcie takiego samego czarnego lenzkircha ,którego pokazałem ze zniszczonymi aplikacjami wykonanymi z gesso.Zdjęcie może załączy kolega tarant ponieważ jest za duże.Doda jak będzie chciał. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #808 Napisano 12 Grudnia 2013 Franciszku, znalazłem Twoją wypowiedź przy okazji kareciaka (kluczyk).Przeniosłem się tutaj, żeby nie robić obory w cudzym temacie: a co sądzisz o tym? Mosiężny środek i żelazne elementy do nakręcania, umocowane na gwinty do tegoż mosiężnego pokrętła... Nie mam żadnego oryginalnego od Lenza, więc nie mogę porównać. Co myślisz? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #809 Napisano 12 Grudnia 2013 Posiadam kilkadziesiąt kluczy od lenza w tym kilkanaście różnych .Takiego jeszcze nie widziałem.Wykonanie bardzo podobne do lenzkircha i w/g mnie to może być lenzkirch. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #810 Napisano 12 Grudnia 2013 Został dołączony do zegara wagowego zamiast korbki, Pan stwierdził, że korbka zginęła, ale doda taki, bo mu się wala... Czy klucze Lenza też bywały łączone na gwint? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #811 Napisano 12 Grudnia 2013 Został dołączony do zegara wagowego zamiast korbki, Pan stwierdził, że korbka zginęła, ale doda taki, bo mu się wala... Czy klucze Lenza też bywały łączone na gwint?Nie sprawdzałem .Jutro zobaczę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #812 Napisano 12 Grudnia 2013 W tym kluczu jest za skromny odlew żeby wykonać na wcisk trzpień klucza i dlatego ktoś wykonał gwint w środku i przykręcił trzpień.Trzeba przyznać ,że zadano sobie wiele trudu.Sam kształt jest ładny serduszko z kółeczkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andmuszyn 0 #813 Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Prosze o pomoc . Kupiłem zagar jak na zdjeciu z mechanizmem LENZKIRCH (AGU) Nr 341515Jak widac skrzynka nie jest kompletna . Moze ktos posiada zdjecie podobnego egzemplarza. Chciałbym uzupełnic brakujace elementy zgodnie z oryginałem pozdrawiam AndrzejWidze ,że znow cos zawaliłem : albo umiesciłem moj zegar w niewłasciwym temacie , albo jest to jedyny egzemplarz na świecie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #814 Napisano 15 Grudnia 2013 Widze ,że znow cos zawaliłem : albo umiesciłem moj zegar w niewłasciwym temacie , albo jest to jedyny egzemplarz na świecie Szukaj w dziale Beckera. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #815 Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Widze ,że znow cos zawaliłem : albo umiesciłem moj zegar w niewłasciwym temacie , albo jest to jedyny egzemplarz na świecie To był całkiem popularny model skrzyni. Używali go np Becker, Germania, hipotetyczny Jung. Zdjęć znajdziesz sporo. Wszystkie jednak są do werków linkowych i każda ma inne sterczyny... Edytowane 15 Grudnia 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #816 Napisano 16 Grudnia 2013 Znalazłem zdjęcie takiego samego czarnego lenzkircha ,którego pokazałem ze zniszczonymi aplikacjami wykonanymi z gesso.Zdjęcie może załączy kolega tarant ponieważ jest za duże.Doda jak będzie chciał. 1 (1).JPGPiotrze dziękuje za umieszczenie zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andmuszyn 0 #817 Napisano 16 Grudnia 2013 To był całkiem popularny model skrzyni. Używali go np Becker, Germania, hipotetyczny Jung. Zdjęć znajdziesz sporo. Wszystkie jednak są do werków linkowych i każda ma inne sterczyny...post-18190-0-50049200-1386754259.jpgGJ.jpgXX.jpg post-35992-0-32542600-1299327555.jpgpost-33250-0-89821300-1331838546.jpgpost-33254-0-59704300-1351970679.jpg Super , wielkie dzieki , a przy okazji wszystkiego naj. z okazji nadchodzących swiat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #818 Napisano 16 Grudnia 2013 Znalazłem zdjęcie takiego samego czarnego lenzkircha ,którego pokazałem ze zniszczonymi aplikacjami wykonanymi z gesso.Zdjęcie może załączy kolega tarant ponieważ jest za duże.Doda jak będzie chciał. 1 (1).JPG Ja nie mogę. Az mnie zatkało. Piękny zegar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #819 Napisano 30 Grudnia 2013 Ostatni nabytek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #820 Napisano 30 Grudnia 2013 Potrzebuję do niego koronę. Najlepiej oryginał lub może ktoś wie , gdzie można taką dorobić z aplikacjami mosiężnymi. Z góry dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #821 Napisano 30 Grudnia 2013 Potrzebuję do niego koronę. Najlepiej oryginał lub może ktoś wie , gdzie można taką dorobić z aplikacjami mosiężnymi. Z góry dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #822 Napisano 30 Grudnia 2013 Na 28 stronie znajdziesz bardzo podobny model Lenza z koroną. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #823 Napisano 31 Grudnia 2013 Żeby dorobić nową idealną koronę trzeba mieć oryginalną w realu na wzór dla stolarza ,oraz zdjąć z niej aplikacje mosiężne i z nich odlać nowe.Taką koronę ma nasz wspólny kolega z Kluczborka Ko.....i. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #824 Napisano 2 Stycznia 2014 Witam! Pokazuję mojego Beckera w skrzyni Lenzkircha. Na pierwszy ogień poddam ocenie, czy była podmianka mechanizmu.? Jest jeden ślad podejrzany nad saniami,ale nie ma w nim śladu gwintu. Nie wiem, czy to był częsty przypadek ubierania Beckera w skórę Lenzkircha, mezalians? Wychodzi,ze polak potrafi.:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #825 Napisano 2 Stycznia 2014 Pokaż bliżej wychylnik. Rzeczywiście wydaje się jakiś nie beckerowski. Osobiście nigdy nie spotkałem się z sytuacją by werki GB fabrycznie były montowane w skrzyniach innych producentów. Chyba, że jakiś zegarmistrz nabył werk, a później go sam umieścił w innej obudowie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach