wafelek 54 #1226 Napisano 14 Marca 2015 Mam taki model ,czeka sobie na ścianie -problem jest z dokupieniem brakujących elementów mosiężnych ,kto pomoże ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1227 Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) U mnie mam tylko takie jedne od Lentza, drugie od GB. Jutro moze cos wyszperam w garazu? Edytowane 14 Marca 2015 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1228 Napisano 15 Marca 2015 Najptościej zrobisz aplikacje gipsowe przesież są one symetrycznie, masz przecież wzór wiesz jak mają wyglądać poszczególne elementy więc w czym widzisz problem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1229 Napisano 15 Marca 2015 Ale one są z brązu, a nie z gipsu. Trzeba je potem jeszcze odlać i wycyzelować. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1230 Napisano 16 Marca 2015 Strona nie działa, ale masz inne możliwości kontaktu:http://www.baza-firm.com.pl/obr%C3%B3bka-metali-wyroby-metalowe-metale-kolorowe/kowary/andrzej-artur-daniluk/pl/95049.html 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1231 Napisano 16 Marca 2015 Arek dzwoń numer jest aktualny pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1232 Napisano 16 Marca 2015 75 7 613 714 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1233 Napisano 12 Kwietnia 2015 Kolego Arku masz firmę pod domem,która wykonuje odlewy do zegarów i nie tylko.Niedaleko Świebodzina..Zapytaj Jurka z Ochli i masz zrobione te brakujące elementy .Jak nie masz wzoru to taki zegar ma nasz wspólny kolega z Holandii.Na pewno Ci pożyczy elementy na wzór. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1234 Napisano 13 Kwietnia 2015 Dzieki, już dzwoniłem do tego odlewnika -w sobotę pojadę go odwiedzić z moimi 4 skrzyniami lenzkircha -pozdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #1235 Napisano 14 Maja 2015 Ma pytanie dotyczące odlewanych wieszaków do linkowych Lenzkirchów. O takich np. Czy ich wielkość była uzależniona od wielkości tarczy. Jak wiadomo Lenzkirch wykonywał zegary z tarczami 18,5cm i 20cm. Wydaje mi się że mechanizmy i wieszaki były identyczne niezależnie od średnicy tarczy. Franciszku czy Twoje doświadczenie potwierdza moje domysły? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1236 Napisano 14 Maja 2015 W/g mnie z tego co do tej pory widziałem to wielkość (szerokość rozstawu sanek) w wieszakach była uzależniona od szerokości szufladki przykręconej do mechanizmu. W starych linkowcach wieszaki były o jednej szerokości.W póżniejszym okresie zauważyłem co najmniej dwie szerokości rozstawu sanek.Co do wielkości wieszaków to uważam ,że wieszaki były pasowane do mechanizmu a różne średnice tarcz przykręcano póżniej i nie miały one wpływu na zastosowanie wieszaków .Swoją drogą jest to bardzo ciekawy temat .Po numeracji mechanizmów można by było pokazać i ustalić w jakim okresie jakie stosowano wieszaki w różnego typu zegarach lenzkircha. Ten wieszak,który pokazujesz był wykonywany w trzech wersjach .Bez uchwytu na sprężynę ,z uchwytem jak Twój skierowanym w lewą stronę i uchwytem skierowanym w prawą stronę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #1237 Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Dziękuję. Moje pytanie wynikało z chęci znalezienia mechanizmu do kompletnej skrzyni (pisałem Ci o tym jakiś czas temu) wzór no 5 (wg Blackwella).Jest to ciekawy egzemplarz bo zachowała się całkowicie oryginalna korona i sterczynki. Rozetka w koronie przypomina raczej kwiat niż pierścień jak w katalogu.Oprócz tej skrzyni mam jeszcze dwa kompletne Lenze w skrzyniach no5 (z tym, że dużo wcześniejszych) co pozwala mi porównać pracę stolarzy na przestrzeni lat. To bardzo ciekawe.Podstawowe różnice:-stosowanie typowych zawiasów w drzwiczkach.zamiast trzpieni-drzwiczki są prostokątne a nie zakończone łukiem jak we wcześniejszych wersjach-skrzynia ma górną półkę poziomą a nie łukową jak w starczych wersjach-aplikacje na bocznych listwach są prostokątne a nie okrągłe Oczywiście wieszaki też były inne (płaska blacha) Tak jak napisałeś wieszak występował w 3 wersjach z tym że wersja na zdjęciu powyżej (pasująca do mojej skrzyni) jest chyba najrzadziej spotykana.Wg mnie zmiana typu wieszaka w zegarach linkowych Lenza nastąpiła gdzieś około 220 xxx - 250 xxx . Moje wszystkie Lenze o numerach do 209 xxx mają wieszaki z blachy starego typu a Lenz 256 xxx już ma wieszak odlewany typu j.w. Stąd mój wniosek. Edytowane 14 Maja 2015 przez PRGreg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1238 Napisano 14 Maja 2015 Dobrze piszesz ta Twoja wersja wieszaka jest bardzo rzadko spotykana.Żeby dokonać analizy od kiedy jakie stosowano typy wieszaków należałoby stworzyć rejestr zegarów ,w którym poza numeracją mechanizmów i skrzyń pokazywano by fotograficznie typy zastosowanych zawieszeń.Co do budowy skrzyń to powinna być osobna fotograficzna rejestracja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1239 Napisano 14 Maja 2015 Ma pytanie dotyczące odlewanych wieszaków do linkowych Lenzkirchów. O takich np. Czy ich wielkość była uzależniona od wielkości tarczy. Jak wiadomo Lenzkirch wykonywał zegary z tarczami 18,5cm i 20cm. Wydaje mi się że mechanizmy i wieszaki były identyczne niezależnie od średnicy tarczy. Franciszku czy Twoje doświadczenie potwierdza moje domysły?Z tego co wiem były też tarcze 21cm,Frank czy tak.pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1240 Napisano 17 Czerwca 2015 witam, nabyłem taki oto mechanizm z wychwytem brocota, numerowane podkłady i mechanizm, moje pytanie czy to może być Lenzkirch? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1241 Napisano 17 Czerwca 2015 witam, nabyłem taki oto mechanizm z wychwytem brocota, numerowane podkłady i mechanizm, moje pytanie czy to może być Lenzkirch? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1242 Napisano 17 Czerwca 2015 Może 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1243 Napisano 9 Października 2015 Na 100% jest to lenzkirch.Te same numery powinny być powtórzone na tylnej płycie mechanizmu oraz na dwóch pozostałych płytach.Ta dolna wskazówka jest oryginalna od tego mechanizmu.Gratuluję bardzo ciekawego i niezmiernie rzadko spotykanego mechanizmu lenzkircha.Nie mogę odczytać numeru mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #1244 Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Coś tutaj cicho od października się zrobiło To dorzucę pięknego LENZKIRCHa do galerii. Szkoda tylko, że nie jest mój Więcej fotek tego zegara: https://picasaweb.google.com/109500165964876863196/LENZKIRCHZegarPodOgowyZCentralnymSekundnikiem?authuser=0&feat=directlink Edytowane 23 Grudnia 2015 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1245 Napisano 25 Grudnia 2015 Piękny zegar.Marzę o takim. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #1246 Napisano 26 Grudnia 2015 A kto nie marzy ? Czasem marzenia stają się faktem - wierzmy w to.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #1247 Napisano 31 Grudnia 2015 Nic, tylko realizować marzenia. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1248 Napisano 6 Stycznia 2016 Mogłem taki kupić za 7000 euro . Brak kasy.Może kiedyś kupię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caman 1 #1249 Napisano 6 Stycznia 2016 54 tysiące to chyba trochę wygórowana cena. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1250 Napisano 6 Stycznia 2016 Czemu? To tyle co np jakiś tam współczesny Zenith z masowej produkcji. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach