rolandomania 7 #1676 Napisano 9 Czerwca 2019 Dzień dobry wszystkimPostanowiłem pochwalić się kolejnym swoim Lenzkirch'em Wahadło też jest Mam pytanie do znawców - czy te wskazówki są oryginalne??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1677 Napisano 9 Czerwca 2019 W moim są takie, więc chyba jest OK... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolandomania 7 #1678 Napisano 9 Czerwca 2019 Dziękuję za szybką odpowiedź.Wczoraj ustrzeliłem na "pchlim targu" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1679 Napisano 9 Czerwca 2019 Mam takie same wskazowki w moim i podobna obudowa ,szklo bardzo wypukle 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolandomania 7 #1680 Napisano 9 Czerwca 2019 (edytowane) Mam jeszcze pytanieCzy na tarczy powinien być wybity numer??Mam na myśli tył tarczy Edytowane 9 Czerwca 2019 przez rolandomania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1681 Napisano 9 Czerwca 2019 Wątpię. To już nie te lata. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1682 Napisano 16 Czerwca 2019 Mój drugi Lenzkirch, skrzynia odnowiona, położona nowa politura, cała skrzynia stara, dorobiona tylkojedna listewka, sterczyny stare oryginalne. Mechanizm bardzo dokladny. Ciekawostka taka, że numer mechanizmu 500694 różni się z nabitym na tarczy o 1 nr /500693 na tarczy/ Myślę, że ta różnica powstała na skutek pomyłki przy składaniu zegara w fabryce.Cudowny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepto 0 #1683 Napisano 7 Lipca 2019 Witam serdecznie i z góry przepraszam za podłączenie się pod pana tema.szukałem sprawdzałem i nic mi nie pasuje, jaki możliwy jest czas produkcji tego o to zegara? pozdrawiam serdecznie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1684 Napisano 7 Lipca 2019 Koło 1885 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepto 0 #1685 Napisano 7 Lipca 2019 Dziękuję za sprawną i szybką odpowiedź. A jeśli można spytać z jakiej tabeli pan korzystał i czy jest dostępna gdzieś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1686 Napisano 7 Lipca 2019 Korzystałem z tabeli dostępnej na tym forum 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepto 0 #1687 Napisano 7 Lipca 2019 można jakiś skrót?? bo jakoś mi w oko nie wpadła. pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuje. Miłego popołudnia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1688 Napisano 7 Lipca 2019 Piotr mi pewnie wybaczy ułatwienia ...Proszę 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepto 0 #1689 Napisano 11 Lipca 2019 Witam serdecznie ponownie i dziękuję za pomoc, ale trafił mi się kolejny problem wszedłem w posiadanie zegara kwadransowego Lenzkierch ale jest mały problem gdyż brakuje grzebienia i lotki pędnej. Czy jest ktoś na forum do kogo mógł bym się zwrócić o pomoc. Załączam zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1690 Napisano 23 Stycznia 2020 Witam Zegarowy Lenzkirchowców Udało mi się nabyć takie cudo przypominające wyrób Lenzkircha.Pytanie brzmi czy jest to jakiś typ zegara sterującego?Drugie pytanie brzmi czy ktoś jest w posiadaniu zdjęć lub podobnego egzemplarza? Tutaj chodzi mi o to że na pewno brakuje jednego koła zębatego na tylnej płycie i szukam jakiegoś wzoru jak powinno ono wyglądać.Dodatkowe zdjęcia podeślę jeśli będzie taka potrzeba.Z góry dziękuję za pomoc 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1691 Napisano 23 Stycznia 2020 To zegar matka systemu Wagnera, tam nie brakuje koło zębate...tylko dwuramienny spust. Opiera się on końcówkami o zęby zębnika koła spustowego, zazębionego z wychwytowym i co 30 sek jest zwalniany. Pod tarczą powinna być obracająca się elektroda przełączająca. Pokaż zdjęcia spod tarczy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1692 Napisano 23 Stycznia 2020 Masz rację jest takowa 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1693 Napisano 23 Stycznia 2020 To zegar matka systemu Wagnera, tam nie brakuje koło zębate...tylko dwuramienny spust. Opiera się on końcówkami o zęby zębnika koła spustowego, zazębionego z wychwytowym i co 30 sek jest zwalniany. Pod tarczą powinna być obracająca się elektroda przełączająca. Pokaż zdjęcia spod tarczy...Kiniol mógłbyś pokazać zdjęcie lub narysować jak ma wyglądać ten dwuramienny spust? Masz jakieś materiały apropo tego systemu Wagnera? Chętnie bym poczytał 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1694 Napisano 23 Stycznia 2020 tylko internet, są fajne animacje... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1695 Napisano 23 Lutego 2020 czołemtrafiłem takowe 363.tarcza 10kuta kotwica (już gdzieś chyba takowe widziałem na zdjęciach zegarów w DE)pytanie ile lenza w lenzu, bo nie wiem czy to dobry działi zamiast pokazywać może trzeba umieścić w dziale identyfikacjaCzy w miniaturach nie było wychylników?pozdrawiam wosiu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1696 Napisano 21 Marca 2020 Mam Lenzkircha o nr.287889.Zgodnie z przedstawianymi tutaj tabelkami to rok 1877?Nie wiem jaka sterczynka powinna byc w koronie i jak powinien wygladac dol.Jaka powinna byc wskazowka minutowa?Zalaczam foty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1697 Napisano 21 Marca 2020 Piękny ale jak ma być , to nie wiem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1698 Napisano 21 Marca 2020 Niestety, modelu w moich katalogach nie odnalazłem, więc tu nie pomogę, ale wskazówki to takie: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1699 Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Cześć !Zegar pochodzi z lat siedemdziesiątych XIX wieku. Skrzynia tego typu była zamieszczona w katalogu z 1870 roku w części ofert "składanej" i sprzedawanej przez Boba Lorenza (to była taka trochę wczesna forma franczyzy ) . Minimalnie się różni od katalogowej wersji. No i ty masz zegar z biciem. Moim zdaniem te niewielkie zmiany w skrzyni mogły wynikać z późniejszej produkcji (7 lat po opublikowaniu w katalogu ) co u Boba L. często się zdarzało, szczególnie w sferze dodatków i aplikacji. Możliwe jest też że zegar otrzymał mechanizm z biciem na zamówienie klienta w sklepie. Tak się zdarzało.Ale możliwe jest też (nigdy takiej tezy nie możemy odrzucić przynajmniej na podstawie zdjęć ), że pewne elementy zostały zmienione , dodane, w trakcie renowacji skrzyni i zegara - tu dość "mocnej". Dużo tego możliwe ... .Niemniej zegar jest ok, ładny model, widać że zadbany. Mam nadzieje, że będzie Cię cieszył wiele lat. W załączeniu karty z katalogu. Niestety model pokazany na małym rysunku, ale pogląd jest. Ps. Wskazówki takie jak pokazał FIBO, więc poszukaj minutowej do pary, przy okazji, będzie komplet. Pozdrawiam LK Edytowane 22 Marca 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1700 Napisano 22 Marca 2020 Bardzo dziekuje.Nie widac tego na zdjeciach,ale jest jeszcze jeden komplet malo widocznych otworow po mocowaniu.Dziwne jest to ze sa one identyczne jak te od tego mechanizmu tylko jakis centymetr wyzej.Moze byl chodzik z mniejsza tarcza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach