JASI 1218 #1776 Napisano 13 Lutego 2021 Mechanizm pokazany przez "fibo", najbardziej pasuje do tego pokazanego przez Yahagi. We wspomnianej książce Everetta, jest więcej zdjęć tego mechanizmu. Tak jak u Yahagi jest tam też wychwyt brocota i na osobnych zdjęciach jest też pokazana sama kotwica, która wygląda tak samo. Jest jednak coś, co mi nie pasuje... Numer na podkładzie tarczy u Lenzkircha był nabijany u góry nad mechanizmem, a tutaj jest z boku. Czcionka numeratora jest inna na podkładzie i inna na mechanizmie. Ta na podkładzie pasuje do Lenzkircha, a na mechanizmie nie. Nawet cyferki 26 też są inne niż u Lenza. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1777 Napisano 14 Lutego 2021 Na numerator też zwróciłem uwagę, nie mam czasu porządnie przeszukać, ale zamkniętej czwórki u Lenza chyba nie mam w archiwach, o wielkości nie wspomnę. No ale nie takie numery w fabrykach robili, moim zdaniem mechanizm jest Lenzkircha, wszystko się zgadza, natomiast kto i dlaczego tak nabił??? PS. taką 6 u Lenzkircha spotykałem też, choć ta z zadartym w górę ogonkiem bardziej popularna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1778 Napisano 14 Lutego 2021 Zamknięta 4 pojawiała się... tylko te cyferki takie rozbiegane strasznie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1779 Napisano 23 Marca 2021 Prawda że.... hmmm.... 'ciekawy' ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1780 Napisano 23 Marca 2021 Zakute słupki od tej strony? Wieszak? Skrzynia jak z Cepelii? I te numery... 2Q i sygnaturę dobić można. 4 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1781 Napisano 23 Marca 2021 Szkoda poczciwego FMSa na taką przeróbkę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1782 Napisano 23 Marca 2021 Mi to bardziej pasuje do RSM. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1783 Napisano 23 Marca 2021 Chyba nie... Zanim u Reincholda pojawiły sie prawdziwe numery - RSMy były na tym etapie 30-stkowane... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1784 Napisano 23 Marca 2021 Mój bardzo podobny - rozpoznany jako RSM... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1785 Napisano 23 Marca 2021 Moim zdaniem to nie jest Lenzkirch 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1786 Napisano 23 Marca 2021 Też uważam, że Twój to RSM ... ma otwory technologiczne w płycie (tak jak pierwszy, który pokazałem) i numer do 30. Wieszak, rzeczywiście podobny. A w "Lenzu" jest font typowy dla FMS i 4ro cyfrowy nr mech. :) Teraz, LESKOS napisał(-a): Moim zdaniem to nie jest Lenzkirch A pewnie że nie jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1787 Napisano 23 Marca 2021 Wieszak, wahadło, kotwica - ja uważam, że to RSM z dobitą sygnaturą Lenza i 2Q... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1788 Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) ... no daleki jestem od upierania się... ale: 1-szym zdjęciu jak się przyjrzysz - zobaczysz, że w mech koła są 5cio ramienne. U Ciebie są 4ro - zgadza się ? Nie mam photo chodzika FMS z porównywalnego okresu do tego "Lenza", dlatego mech z biciem pokazuje, jako +/- jego rówieśnika: Edytowane 23 Marca 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1789 Napisano 23 Marca 2021 Ale moje chyba oryginalne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1790 Napisano 23 Marca 2021 Pewnie tak ... a co to za dodatkowa sygnatura na tym środkowym ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1791 Napisano 23 Marca 2021 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1792 Napisano 23 Marca 2021 Gdyby ktoś potrzebował materiał porównawczy to służę 😁. Reszta w zegarach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1793 Napisano 23 Marca 2021 To wszystko to Jego Lenzowatość ?? :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1794 Napisano 23 Marca 2021 Jest jeszcze jedno pudło, ale bardziej styrane i z brakami. Reszta ma swoje obudowy. Kiedyś miałem ich ponad setkę, teraz lubię starsze ( cokolwiek to znaczy🙃). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #1795 Napisano 30 Kwietnia 2021 Chodzik Lenzkircha s/n 130 xxx , tarcza 20 cm, skrzynia współczesna. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hirudina 0 #1796 Napisano 27 Maja 2021 Dzień dobry, Bardzo proszę o podpowiedź - do czego służy mała dziurka pod rzymską XII w moim Lenzkirchu...? Tak wiem, do nakręcania... 😉 Ale co się tym uruchamia? A może reguluje? Niestety nie mam tak małego kluczyka, żeby spróbować nakręcić. Ale będę bardzo wdzięczna za pomoc fachowców 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1797 Napisano 27 Maja 2021 A to jest dziurka z widocznym końcem trzpienia czy nit? Zdjęcie mechanizmu może ten problem rozwikłać. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1798 Napisano 27 Maja 2021 Regulacja dokładności chodu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1799 Napisano 27 Maja 2021 Powiększyłem zdjęcie. Wygląda jednak na precyzyjną regulację długości wahadła w stylu francuskim. Niemniej zdjęcie mechanizmu bardzo by się przydało. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1800 Napisano 27 Maja 2021 1 minutę temu, mechanik napisał(-a): Regulacja dokładności chodu? Nie, no....... 😀 To, raczej jak Tarant pisze. Nie wiemy, czy to stojący, czy wiszący....... a zdjęcia mechanizmu, to pokazałyby, co i jak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach