FRANK 1 #901 Napisano 18 Stycznia 2014 kolejne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #902 Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) A co byś powiedział, gdybym ja teraz znów zaczął tą samą nudną śpiewkę. Lenzkirch i Rosjanie kupowali te same kompletne mechanizmy we Francji...Lenzkirch ich w tym czasie nie produkował gdyż jako firma rozpoczynająca działalność nie miała jeszcze tak doskonałej technologii jak Francuzi. Poza tym Rosjanie kupowali wszelkie dobra luksusowe przede wszystkim i raczej tylko we Francji. Ale to takie moje blablabla...Jeszcze jedno, z Besancon do Lenzkirch jest ok. 200km Edytowane 18 Stycznia 2014 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #903 Napisano 18 Stycznia 2014 Zgadzam się z Tobą Krzysztofie co do mechanizmów francuskich, Lecz co powiesz o wybitym numerze ma płycie ,tarczy i wieszaku. No i druga rzecz wahadło takie jest pokazane w katalogach lenza.W/g mnie całość tzn.mechanizm i cały osprzęt poza skrzynią był kompletowany w lenzkirchu a nie we Francji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #904 Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, ale mechanizm powstał na 100% we Francji. Dobrze piszesz "kompletowany" z elementów wykonanych we Francji, co jest z resztą zaznaczone w historii wytwórni z Lenzkirch.Szkoda, że tak mało jest informacji o wytwórniach z rejonu Besancon.Poza tym zegar jest rewelacyjny, gratulacje. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #905 Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Proszę przyjrzeć się gdzie (w którym miejscu) jest wybity numer na płycie mechanizmu.Numer ten wybijano w fabryce lenzkircha i dlatego te mechanizmy i w całości zegary zaliczamy do zegarów Lenzkircha,.W/g mnie mogło tak być. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #906 Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, ale mechanizm powstał na 100% we Francji. Dobrze piszesz "kompletowany" z elementów wykonanych we Francji, co jest z resztą zaznaczone w historii wytwórni z Lenzkirch.Szkoda, że tak mało jest informacji o wytwórniach z rejonu Besancon.Poza tym zegar jest rewelacyjny, gratulacje. Tak, ale mechanizm powstał na 100% we Francji. Dobrze piszesz "kompletowany" z elementów wykonanych we Francji, co jest z resztą zaznaczone w historii wytwórni z Lenzkirch.Szkoda, że tak mało jest informacji o wytwórniach z rejonu Besancon.Poza tym zegar jest rewelacyjny, gratulacje. Wieszaki i wahadła chyba wykonywano w Lenzkirchu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #907 Napisano 18 Stycznia 2014 A co byś powiedział, gdybym ja teraz znów zaczął tą samą nudną śpiewkę. Lenzkirch i Rosjanie kupowali te same kompletne mechanizmy we Francji...Lenzkirch ich w tym czasie nie produkował gdyż jako firma rozpoczynająca działalność nie miała jeszcze tak doskonałej technologii jak Francuzi. Poza tym Rosjanie kupowali wszelkie dobra luksusowe przede wszystkim i raczej tylko we Francji. Ale to takie moje blablabla...Jeszcze jedno, z Besancon do Lenzkirch jest ok. 200km Jakby Rosjanie kupili ten mechanizm w Besancon to jak należy traktować tą numerację w trzech miejscach.Chyba,że jest to numeracja francuskiego producenta,o którym jak piszesz bardzo mało wiemy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #908 Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, ale mechanizm powstał na 100% we Francji. Dobrze piszesz "kompletowany" z elementów wykonanych we Francji, co jest z resztą zaznaczone w historii wytwórni z Lenzkirch.Szkoda, że tak mało jest informacji o wytwórniach z rejonu Besancon.Poza tym zegar jest rewelacyjny, gratulacje. Dziękuję .Gratulacje zostały przyjęte.Ten ostatni z Holandii będzie wisiał u mnie w domu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #909 Napisano 18 Stycznia 2014 Franek, piękny! Niezależnie kto w nim palce maczał (aż poleciałem jednego francuza- brocota oglądnąć rzetelniej, ale jest młodszy i trochę inny).Prześliczny zegar! Czy tarcza jest alabastrowa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #910 Napisano 18 Stycznia 2014 Zgadzam się z Piotrem. Zegar bardzo ciekawy, fajna tarcza i obudowa. Jakiś, taki faktycznie rosyjski. Świetnie go odrestaurowałeś Franku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 301 #911 Napisano 18 Stycznia 2014 Śliczny, i taki inny, dołączam do grona gratulujących 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #912 Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Franek na nastepne spotkanie przywioze pare sprezyn francuskich,japy i porownamy z Lenzami z tych dziwnych seri 26 i cos tam.Mam tez niesygnowane francuzy prawdopodobnie na eksport a i kolki tez sie znajda.Gratuluje zakupu ,ladny .Idea sprzedazy werkow surowych polegala na eksporcie mechanizmow do odbiorcy bez widocznych cech wskazujacych na konkretnego wytworce czyli bez punc i numerow.Tak wiec Lenz sprowadzal skad chcial werki,dokladal numery ,wahadla i reszte ,wkladal do skrzyni.Pomiedzy Besancon a granica szwajcarska dzialalo wiele manufaktur (Paliard, Lareche, Joffroy, Perrot,Comtoise z Jura i Morbier )a ze rynek francuski byl nasycony no to handlowali.W 1850 produkcja roczna Comtoise osiagnela wartosc 150 000 sztuk na rokW 1880 roku 90% produkcji zegarow i zegarkow wychodzilo z regiony Besancon gdzie produkowano odpowiednio w latach :1804 -25 000 sztuk1821 juz 30 000 sztuk1854 100 000 sztuk1860 200 000 sztuk1869 373 000 sztuk1872 395 000 sztuk1882 493 000 sztuk1883 500 000 (5 000 pracownikow wykwalifikowanych w sektorze zegarmistrzostwa oraz 10 000 pracownikow dorywczo)W 1795 miasto Besancon mialo juz 1000 zegarmistrzow glownie imigrantow ze Szwajcarii.Ale juz w 1776 pan Japy z regionu Montbeliard kupil oraz zaprojektowal pierwsze maszyny ,dal je zrobic w Szwajcarii i rozpoczal produkcje surowych kopert do zegarkow. Wczesniej uczyl sie i terminowal miedzy innymi u Pereleta w Szwajcarii ,podpatrzyl co trzeba i zaczal dzialac.90 % szlo na eksport glownie do Szwajcarii i Besancon wlasnie.W zasadzie Japy uwaza sie za prekursora industrializacji przemyslu zegarmistrzowskiego we Francji .No i mial spora rodzine bo az 16 dzieci z czego troje zmarlo w mlodych latach.Musial sie zwijac zeby to stadko wykarmic. Po 1880 zaczelo sie sypac w zwiazku z nadprodukcja ,nasyceniem rynku i niechecia zwiazkow i izb handlowych do industrializacji bo znacznei ograniczyloby to rynek pracy ,wtedy wlasnie zaczeli pracownicy opuszczac stolice francuskiego przemyslu zegarmistrzowskiego i emigrowac. W 1888 roku wyprodukowanoi tylko 1888 zegarkow i zegarow w rejonie Besancon. Jest ksiazka o manufakturach z tego okresu dzialajacych w okolicach Besancon,ja jej nie mam ale jak bylem w muzeum czasu to jest tam pokazanych sporo eksponatow .Teraz przynajmniej bede wiedzial co Nas bardziej interesuje.Dla porownania trzeba rozebrac po jednym werku od Japy i Lenza .Mozemy z cala pewnoscia powiedziec ze Edouard Hauser (wspolzalozyciel i technik przy Lenzkirchuhrenfabrik) swoja wiedze zdobyl u Japy i stad werki Japy sa jako przyklad dla werkow Lenza.Po raz pierwszy w 1867 Lenzkirch wyprodukowal wlasne werki. Co oznacza ze wczesniej musialy w zegarach Lenzkircha znajdowac sie werki z Francji. Niedawno widzialem podobnego z alabastrowa tarcza.Naprawde sa ladne. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #913 Napisano 19 Stycznia 2014 Franek, piękny! Niezależnie kto w nim palce maczał (aż poleciałem jednego francuza- brocota oglądnąć rzetelniej, ale jest młodszy i trochę inny).Prześliczny zegar! Czy tarcza jest alabastrowa?Tak tarcza jest alabastrowa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #914 Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki Janek za tak obszerną informację o produkcji mechanizmów przez firmy francuskie.Przedstawione ilości produkowanych mechanizmów w 100% potwierdzają tezę,że inne firmy zagraniczne jak np.lenzkirch w początkowych latach kupowali mechanizmy w Besancon,które kompletowali i nabijali swój numer.Sprężyny w tym mechaniżmie są bardzo miękkie.Ta od bicia była i nadal jest łączona i po nakręceniu ledwo porusza młotkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #915 Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki Janek za tak obszerną informację o produkcji mechanizmów przez firmy francuskie.Przedstawione ilości produkowanych mechanizmów w 100% potwierdzają tezę,że inne firmy zagraniczne jak np.lenzkirch w początkowych latach kupowali mechanizmy w Besancon,które kompletowali i nabijali swój numer.Sprężyny w tym mechaniżmie są bardzo miękkie.Ta od bicia była i nadal jest łączona i po nakręceniu ledwo porusza młotkiem.Kilka fotek Japy sa kolki,kotwica stala,kotwica z paletami regulowanymi. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #916 Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) I jeszcze jeden sygnowany Edytowane 19 Stycznia 2014 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1368 #917 Napisano 19 Stycznia 2014 Franek, bardzo ładny zegar kupiłeś!! Janek, mam pytanie do Ciebie. Co jest pomiędzy podkładem tarczy a tarczą i z jakiego materiału jest to wykonane? Bo zauważyłem, że w zegarze Franka też jest taka podkładka. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #918 Napisano 19 Stycznia 2014 Tarcza jest u mnie drewniana bardzo cienka i delikatna,to jest styl tzw Henry II we Francji,obudowa z barometrem i termometrem.Franek kiedys pisal ze ma takiego Lenza albo ze go widzial.Mam ich wiecej ale jest za zimno na robienie zdjec.Nie widze tam nic pomiedzy podkladem a tarcza a zaraz sprawdze w warsztacie.Niemniej pamietam o prosbie. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #919 Napisano 19 Stycznia 2014 W moim zegarze na płycie tarczy od tyłu na alabaster jest naklejony papier ,który prawdopodobnie ma za zadanie łączyć i trzymać razem elementy po pęknięciu kruchej alabastrowej tarczy.Tak jak to ma miejsce przy tarczach ,na których umieszczano szybę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #920 Napisano 19 Stycznia 2014 Sprawdziłem,pomiędzy tarczą a podkładem nie ma nic ,widać tylko zagięte nóżki od cyferek,indeksów. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #921 Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie po krótkiej przerwie Chciałbym dziś przedstawić 102 letniego lenzkircha , o bardzo ciekawej tarczy .Nie mam pewności , co do oryginalności skrzyni , dlatego proszę o komentarze , ewentualne zdjęcia ...Chciałbym również dowiedzieć się czegoś na temat przebitych numerów nad numeracją seryjną .Z góry dziękuję za wszelkie komentarze , uwagi , przypisyPozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2014 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #922 Napisano 19 Stycznia 2014 Dla czego pytasz teraz o ten zegar.Powinieneś to zrobić wcześniej zanim go wystawiałeś do sprzedaży na Allegro.W opisie podawałeś,że na Ebayu był taki sprzedany za cyt"grubo ponad 1000 euro".Skąd wziąłeś taką cenę. W tym zegarze oryginalna jest tarcza,wskazówki , mechanizm i wahadło reszta to lipa.Numer mechanizmu został pierwotnie żle nabity i ponownie poprawiony na prawidłowy.Spotyka się takie błędy.ten kompletny mechanizm był montowany w secesyjnych skrzyniach.Zdjęcia w jakich był montowany w załączeniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #923 Napisano 19 Stycznia 2014 O, i gacie spadły 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #924 Napisano 19 Stycznia 2014 O, i gacie spadły I widać wahadło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #925 Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) No , nawet kalesony , jednak nie zgadzam się z tobą . Przedstawione przez ciebie zdjęcia nie ukazują takiej tarczy , a podejrzewam , że ze całość jest znacznie starsza , poza tym wskazówki też są inne niż na twoich zdjęciach . Tylko wahadło jest identyczne . Cenę 1000 euro podałem z kosmosu , lub jak woli kinol z gaci wytrzepałem ... , a tak na serio byłem kiedyś w Niemczech w domu aukcyjnym i sprzedawały się takie lenzy secesyjne za kwoty 600-1200 eurasów . Tak jak podejrzewałem skrzynia jest nie z tej bajki , ale obserwujących mam 57 , także zainteresowanie wzbudza chyba nietypowy mechanizm i wahadło . Z resztą nie widziałem takiego u ciebie Franku ... nie wiem dla czego ale czasami staje , może to wina zegarmistrza Chodzi mi oczywiście z nieodpowiednie naoliwienie ... Ale może nie dyskutujmy więcej w tym temacie , bo widzę , że zmierzamy w niebezpiecznym kierunku . Edytowane 19 Stycznia 2014 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach