kiniol 2281 #1601 Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Carl Werner? raczej też nie... Edytowane 16 Września 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1602 Napisano 16 Września 2018 Werk jest podobny do werku typu 26 Lenzkircha. Niemniej można zauważyć sporo różnic.Carl Werner? raczej też nie... Od kiedy Tatiana zaczęła pisać na naszym forum, przestałem określać wszystkie niesygnowane werki w stylu francuskim "chyba Werner" 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1603 Napisano 16 Września 2018 Może Wener? Jakiś... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1604 Napisano 16 Września 2018 Trochę podobny, ale... "Różnica między słowem właściwym, a przybliżonym określeniem jest różnicą między błyskawicą a robaczkiem świętojańskim" -- Mark Twain No cóż. Pozostaje dać mu szansę na drugie życie czyli umyć, naoliwić i etc. Zastanawiam się czy warto brać się za renowację skrzyni? Czy macie pomysł jaka może być do niego korona? Chciałem iść w kierunku Lenzkirch'a dlatego znalazłem takie firmówki, ale może macie jakieś inne propozycje? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1605 Napisano 16 Września 2018 Wydaje mi się, że Twój zegar jest starszy, szukałbym natchnienia wśród modeli z połowy lat 70 XIX w. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1606 Napisano 16 Września 2018 Super, dzięki. Postaram się pochwalić jak skończę. Myślę, że jednak to może trochę potrwać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1607 Napisano 17 Września 2018 Cześć, jeżeli wierzyć Tatianie to jednak Werner. Moja wina, że nie przejrzałem dokładniej forum, ale chciałem mieć jeszcze jednego Lenzkirch'a. Podążając tym tropem, że może być to Werner znalazłem dokładnie zdjęcie takiej skrzyni jak moja, zamieszczone przez Tatianę (Forum: identyfikacji zegara). http://zegarkiclub.pl/forum/topic/151211-pro%C5%9Bba-o-identyfikacje/page-2?hl=werner&do=findComment&comment=2160254 Podążając tym tropem, zegar należy datować na około roku 1883. Na zdjęciu jest pokazana korona jaką miała skrzynia, ale brakuje sterczyn. W tym temacie powinny być jednak zegary Lenzkirch dlatego przedstawiam taką miniaturę: Jeszcze raz dzięki za pomoc w identyfikacji. PozdrawiamRobert Józef Werk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1608 Napisano 17 Września 2018 Hmm. Daruj, ale podobieństwa są moim zdaniem znikome. Zwłaszcza faliste wyprofilowanie górnego gzymsu uniemoźliwia zastosowanie takiej korony. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1609 Napisano 17 Września 2018 Kolega chyba źle wkleił, Tatiana pokazała taką skrzynkę i ta jest prawidłowa z tego modelu CW . A sterczynek u góry nie ma ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1610 Napisano 17 Września 2018 Przepraszam chciałem wszystko za jednym razem. Chodziło mi o to zdjęcie, które pokazuje LESKOS. Wydaje mi się, że sterczyny powinny być bo są na nie przygotowane dziurki. U mnie i u Tatiany brakuje sterczynek na górze i pod brodą.A ta miniaturka to MÓJ LENZKIRCH, którym się chciałem pochwalić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1611 Napisano 17 Września 2018 Ewidentnie były tam sterczynki. Szczerze, to skrzynia Wernera jest ładniejsza 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1612 Napisano 17 Września 2018 Uważam tak samo !!! Już wiem , za czym będę się się rozglądał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1613 Napisano 17 Września 2018 No cóż. Muszę Wam przyznać rację. Rzeczywiście jest ładniejsza, ale moje na wierzchu, bo ją mam. Teraz trzeba przy niej popracować bo zniszczona przez kołatka okrutnie. Zastanawiałem się czy nie przełożyć mechanizmu do innej, ale w obecnej sytuacji postanowiłem ją odrestaurować. Plan prac już jest. Skrzynia częściowo rozklejona. Idą długie wieczory... Można się bawić? Pozdrawiam Robert Józef Werk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1614 Napisano 17 Września 2018 No cóż. Muszę Wam przyznać rację. Rzeczywiście jest ładniejsza, ale moje na wierzchu, bo ją mam. Teraz trzeba przy niej popracować bo zniszczona przez kołatka okrutnie. Zastanawiałem się czy nie przełożyć mechanizmu do innej, ale w obecnej sytuacji postanowiłem ją odrestaurować. Plan prac już jest. Skrzynia częściowo rozklejona. Idą długie wieczory... Można się bawić? Pozdrawiam Robert Józef Werk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1615 Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Co prawda 1 milion ale skrzynka nie najgorsza. Edytowane 27 Września 2018 przez Szwardzwald1984 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1616 Napisano 28 Września 2018 U mnie na razie zamieszkał taki gość ,mało jest takich z brocotem na tarczy ,chyba ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #1617 Napisano 28 Września 2018 U mnie na razie zamieszkał taki gość ,mało jest takich z brocotem na tarczy ,chyba ? Ładny,a raczej cudny wprost.Też bym takiego przytulił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1618 Napisano 28 Września 2018 Taka trochę niespójna stylistycznie ta skrzynia. Jaki jest numer seryjny? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1619 Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Numer mechanizmu264xxx,skrzynia jest w czeczocie czy jak to zwał,zdjecie z telefonu.Na plecach papier .odlewy z gesso ,ogólnie skrzynia zadbana z brakami małymi.Zawsze chciałem z brocotem na tarczy ,marzy się wagowy ^_^Tak ta skrzynia inna od wszystkich Edytowane 28 Września 2018 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1620 Napisano 28 Września 2018 No to masz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1621 Napisano 28 Września 2018 Jakby to powiedzieć ,też mi się wydaje nie za bardzo urodziwy ,choć to kwestia gustu,co to by było jak by wszystkim mężczyzną podobała się jedna kobieta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1622 Napisano 4 Października 2018 (edytowane) kolejnewitamI jest następny, też woronowski nr 448080 bez sygnatur.Pełen komplet, łącznie z pionizatorami.Mechanicznie super, wszystko jest.z minusów, wskazówka minutowa lutowana, godzinowa ułmana, pręt gongu też coś nie teges.Skrzynia tragedia, kornik, korozja biologiczna, brak wszystkich elementów ozdobnych na drzwiach, odklejony i brakujący fornir na wszystkich elementach skrzyni.Ale bedę walczył.Podpowie mi szanowne grono jaki to może być nr. skrzyni?albo ew. zdjęcie jak te dzwi mają wyglądaćpozdrawiam wosiu Edytowane 4 Października 2018 przez wosiu24 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1623 Napisano 4 Października 2018 (edytowane) Wygląda na nr 3 katalogowy , jeśli tarcza na ~15 cm średnicy. Jest w katalogu z 1885 roku ... co mniej więcej potwierdza lata produkcji i numeru.No sporo pracy przy nim... Edytowane 4 Października 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1624 Napisano 4 Października 2018 (edytowane) tak to będzie 3 tylko mam upiłowane te górne filunki czyjak to się nazywa, to co po bokach drzwi przy górze wystaje.Pracy przy skrzyni sporo ale kupiony za przysłowiową 100, wiec na razie nie narzekam, a jest komplet !!!!!, nic wcześniej w tej skrzyni nie było.Jak zrobię załącze zdjęcie.pozdrawiam wszystkich Edytowane 4 Października 2018 przez wosiu24 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1625 Napisano 4 Października 2018 tak to będzie 3 tylko mam upiłowane te górne filunki czyjak to się nazywa, to co po bokach drzwi przy górze wystaje.Pracy przy skrzyni sporo ale kupiony za przysłowiową 100, wiec na razie nie narzekam, a jest komplet !!!!!, nic wcześniej w tej skrzyni nie było.Jak zrobię załącze zdjęcie.pozdrawiam wszystkichTrzymam kciuki Dużo pracy przed Tobą !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach