Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź. Chciałem mieć pewność, dopytuję bo widziałem już różne składaki i dla mnie były ok, a wrzucając tu na forum od razu wyłapywaliście detale, które nie pasują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już na części ogólnej forum, ale powiedzieli mi, że najlepiej napisać tu. Otóż chciałem kupić swojego pierwszego ruska, ale mam pewne podejrzenia co do jego autentyczności i liczę na pomoc z Waszej strony :)

post-106212-0-98011200-1535632099.jpg

post-106212-0-72186900-1535632105.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już na części ogólnej forum, ale powiedzieli mi, że najlepiej napisać tu. Otóż chciałem kupić swojego pierwszego ruska, ale mam pewne podejrzenia co do jego autentyczności i liczę na pomoc z Waszej strony :)

Na grupie powiedzieli Ci prawdę. To chińczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ugh.

Masz słuszne podejrzenia.

Co do komandirów to na lokalnym bazarku chyba kilka czeka na nowego właściciela. Od tego się odwróć i pozostaw bez żalu.

- Czas? Czas jest najprostszą rzeczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A taki Ci się podoba?

post-106115-0-95121100-1535645332_thumb.jpg

Proszę powiedzcie. Ten Start nie jest ok prawda? Nie ma żadnych oznaczeń o produkcji.

post-106115-0-09368200-1535646057_thumb.jpg

Edytowane przez MateuszZiętek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lukas_op

A taki Ci się podoba?

attachicon.gif20180303_123539.jpg

Proszę powiedzcie. Ten Start nie jest ok prawda? Nie ma żadnych oznaczeń o produkcji.

attachicon.gif20180830_181309.jpg

Start jest na tzw tarczy warszawskiej ale to nic nie szkodzi jak każdy Start jest bardzo ładny jedynie możesz dostać mniej za niego niż gdyby był na właściwiej tarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Start jest na tzw tarczy warszawskiej ale to nic nie szkodzi jak każdy Start jest bardzo ładny jedynie możesz dostać mniej za niego niż gdyby był na właściwiej tarczy

Wiele razy słyszałem to określenie. To zamiennik z późniejszych czasów, prawda? Wiesz może coś więcej? Kiedy je produkowano? Skąd ta nazwa? Produkowano je tylko u nas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lukas_op

Wiele razy słyszałem to określenie. To zamiennik z późniejszych czasów, prawda? Wiesz może coś więcej? Kiedy je produkowano? Skąd ta nazwa? Produkowano je tylko u nas?

o to ciekawe pytanie mam nadzieję, że  nadejdzie merytoryczne wsparcie :)

swojego czasu nad jedną się zastanawiałem jak i gdzie, pod lupą można było dostrzec drobne ryski jak od polerowania. Podejrzewam, że była z odzysku, starta, pomalowana i nadrukowana. 

Czy były tylko takie z odzysku? nie wiem, czy była produkcja masowa u nas? bardzo wątpię aby to było możliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te tarcze były robione przez rzemieślników metodą fotochemiczną. Na owe czasy była to w miarę szybka i łatwa metoda produkcji tarcz zamienników do wielu popularnych zegarków.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te tarcze były robione przez rzemieślników metodą fotochemiczną. Na owe czasy była to w miarę szybka i łatwa metoda produkcji tarcz zamienników do wielu popularnych zegarków.

Bardzo ciekawe. Na owe czasy czyli kiedy? Jakie to lata? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy dokładnie zaczęto produkować takie tarcze to niestety nie wiem, ale myśle że już w latach 50 mogły być oferowane jako zamienniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to chyba nikt nie wie... może najwięcej zamienników wytwarzali w Warszawie, a może chodziło o miejsce produkcji ogólnie czyli Polskę, utożsamiając ją, ze wszystkim znaną Warszawą.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje. Sporo informacji jest w różnych wątkach na naszym forum, nawet osobny temat:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/128060-tarcze-warszawskie/

Niemniej nadal nie wiem skąd ta nazwa, będę nadal drążyć temat :)

Nazwa może być z tąd że w Warszawie produkował tarcze Pan Osiński.

A tak pozatym to nazwa zupełnie potoczna nadana może tutaj na forum, a może przez zegarmistrzów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka 

Było o tym sporo pisane na forum ale przypomnę - tutaj fajnie opisane http://zegarki.info.pl/2143/

Wkleję gdyby kiedyś strona zniknęła 

odCzasu doCzasu

8. Serwis i zamienniki części składowych zegarków.
Tak jak wspomniano w obiegu serwisowym nie były dostępne oryginalne części zamienne z fabryki w Błoniu. Wyjątkiem był oczywiście serwis gwarancyjny wykonywany w samej fabryce. Dla odmiany serwis gwarancyjny i pogwarancyjny wykonywany przez PHU Jubiler opierał się na częściach importowanych ze Związku Radzieckiego. 
W zakładach uspołecznionych i prywatnych wykonujących usługi pogwarancyjne, niezbędne części zamienne do mechanizmu, takie jak sprężyna napędowa, oś balansowa czy wałek naciągowy pochodziły z prywatnej produkcji polskich zakładów, które wykonywały te elementy dla wielu rożnych mechanizmów. Podobnie było z niektórymi elementami zewnętrznymi. Szkła wykonywano metodą wygrzewania i obtaczania były szeroko dostępne w rożnych poszukiwanych wymiarach i były wykonywane przez większą ilość producentów. Dostępne były wskazówki. Koronki srebrzyste były chromowane (chromowanie to było zdecydowanie niższej jakości w porównaniu do fabrycznego w Błoniu, czy rosyjskiego), lub wykonywane z mosiądzu bez powłoki dekoracyjnej (dla zegarów złoconych). Koronki rzemieślnicze do modeli wodoszczelnych wykonywane były bez uszczelki, co jednoznacznie określało ich niską jakość. Ze względu na ogólne zapotrzebowanie, jako części zamienne produkowane były także ramki szkła koperty. To zapotrzebowanie było w znaczącym stopniu generowane przez zegarki produkowane w Błoniu. 
W późniejszym czasie, wobec umożliwienia zaopatrzenia zakładom uspołecznionym i prywatnym poprzez magazyn PHU Jubiler, większość elementów zamiennych mechanizmu pochodziła z tego źródła.
Na szczególną uwagę zasługuje lokalna produkcja tarcz zegarkowych, znanych na rynku jako tarcze „warszawskie”. Wobec dużego zapotrzebowania serwisowego na rożnego rodzaju tarcze, firma znanego warszawskiego zegarmistrza Pana Jana Osińskiego przygotowała i uruchomiła produkcję tarcz zegarkowych.
Obok tarcz do zegarków z Błonia, między innymi z nazwami handlowymi: Błonie, Błonie Super, Zodiak, Blonex, produkcja firmy Osiński obejmowała yakże tarcze do zegarków takich jak: Kirowski, Pobieda, Sportiwny, Delbana i Atlantic. Tarcze były wykonywane metodą fotochemiczną na bazie miedziowania, dlatego znaczniki na tych tarczach posiadają charakterystyczny czerwonawy, metaliczny odcień.

Konieczne zdjęcia kilku tarczy warszawskich
Jak wspomina Pan Jan Osiński w trakcie rozmowy przeprowadzonej w 2011 roku …trzeba porozmawiać i dokończyć
..

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniale,

dzięki wielkie! Artykuł tak jakby nie dokończony, ale wyczerpuje temat! 

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Tu powinna być taka koronka jak w Kirowskiem, Rodinie czy ta, która jest?

12794445_e2162aba4f7d8a45cdb2baab2276.jp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

dzięki Krzysztof, tak właśnie myślałem :D Czasem ten zegarek uchodzi jako "eksportowy Stolicznyj" ale wolałem się upewnić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Pawle uzupełniłeś moje wypociny

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

proszę o opinię o tym egzemplarzu. Mam tylko to zdjęcie. Jakiś noworus? Co oznacza napis pod gwiazdą? A może zegarek okolicznościowy na jakieś zamówienie? 

post-106115-0-12201900-1536079078_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to już noworus, lata 90. Produkcja pod turystów

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Prośba o informacje. Wpadła mi w ręce taka ładna Slava Pancernik. Zawsze myślałem, że te zegarki są automatyczne, a tu zwykła 26tka. Wszystko się zgadza. Brak oznaczeń o automacie, dekiel płaski ... czyli takie też wychodziły? Mógłby ktoś rozszyfrować dedykację z dekla?

c3f51a16bc14f294d22ad40c670b795f.jpgfb02b692ed5f4cbe19fcc7e72456b2a8.jpg0a37cbd89431126b06dbcd9073accdf3.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi