Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę się dziwię niektórym Kolegom. Zwłaszcza tym, którym strzasznie się nie podobały pytania w temacie "okazji na aukcjach" - "czy warto" i pokazywanie byle badziiewia jako okazji.

To samo uprawia się dalej tylko teraz tutaj - mało tego  -  Ci sami Panowie, którzy tam sie bronili rekami i nogami  przed pseudookazjami tutaj chętnie udzielaja porad na temat pokazywanych linków do allegro i olx.

Słabe to troszkę.

Ale żeby chociaż zakończyć jakoś optymistycznie to napisze, że jednak niektórzy koledzy czytają Forum i wyciagaja wnioski.

I pytając o zegarek i jego oryginalność potrafią wstawić samo zdjęcie  a nie ida na łatwiznę i pach link do aukcji  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Troszkę się dziwię niektórym Kolegom. Zwłaszcza tym, którym strzasznie się nie podobały pytania w temacie "okazji na aukcjach" - "czy warto" i pokazywanie byle badziiewia jako okazji.

To samo uprawia się dalej tylko teraz tutaj - mało tego  -  Ci sami Panowie, którzy tam sie bronili rekami i nogami  przed pseudookazjami tutaj chętnie udzielaja porad na temat pokazywanych linków do allegro i olx.

Słabe to troszkę.

Ale żeby chociaż zakończyć jakoś optymistycznie to napisze, że jednak niektórzy koledzy czytają Forum i wyciagaja wnioski.

I pytając o zegarek i jego oryginalność potrafią wstawić samo zdjęcie  a nie ida na łatwiznę i pach link do aukcji  ;) 

Coś czuję, że to między innymi do mnie.

Tak, udzielam się w tym temacie, bo ten wątek rządzi się innymi prawami niż "Okazje.."

Trzeba było zlikwidować pokrewne-poboczne tematy i nie było by pretensji.(wspominałem o tym gdzieś tam wcześniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś czuję, że to między innymi do mnie.

Tak, udzielam się w tym temacie, bo ten wątek rządzi się innymi prawami niż "Okazje.."

Trzeba było zlikwidować pokrewne-poboczne tematy i nie było by pretensji.(wspominałem o tym gdzieś tam wcześniej)

Oczywiście   - min. do Ciebie.

Jesteś dla wielu Użytkowników autorytetem - i dobrze - niech chłoną Twoja wiedzę.

Ten wątek rządzi sie innymi prawami - owszem - ale ....

...... jak ktoś wstawia link do allegro i pyta czy oryginalny to czego  oczekuje Twoim zdaniem.  Wiedzy?  Potwierdzennia "czy warto"? 

Wiem, że to są drobiazgi ale całe to forum składa się z drobiazgów. A skoro w ankiecie wybralismy "nie" dla licytacji z allegro to dajmy tez "nie" licytacjom w innych tematach.

W mojej ocenie cała ta burza i ankieta, chociaż idea była słuszna, niewiele dała bo w okazjach dalej popularesy za 50 zł królują -_- .

Ale nie w licytacji przynajmniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odważnie ;)

Jakieś konkretne dowody ?

No chyba, że masz info od sprzedającego, że go złożył ? :)

O to samo mogę zapytać i Ciebie, czy masz konkretne dowody, że to oryginał? Tak samo można podchodzić do każdego pokazywanego na forum zegarka, wszystkie super inie składane, bo ktoś w fabryce złożył niezgodnie z katalogiem. Cóż, takie przypadki na pewno się zdarzały tylko jak je wyłapać? ;)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Oczywiście   - min. do Ciebie.

Jesteś dla wielu Użytkowników autorytetem - i dobrze - niech chłoną Twoja wiedzę.

Ten wątek rządzi sie innymi prawami - owszem - ale ....

...... jak ktoś wstawia link do allegro i pyta czy oryginalny to czego  oczekuje Twoim zdaniem.  Wiedzy?  Potwierdzennia "czy warto"? 

Wiem, że to są drobiazgi ale całe to forum składa się z drobiazgów. A skoro w ankiecie wybralismy "nie" dla licytacji z allegro to dajmy tez "nie" licytacjom w innych tematach.

Ale nie w licytacji przynajmniej .

Tak więc niech administracja określi jasno co wolno, a czego nie w każdym z tematów.

Wg mnie ta ankieta NIC nie zmieniła. Wprowadziła tylko większy bałagan, bo te same pytania rozłożyły się na kilka innych wątków, a w "okazjach" ląduje wcale nie okazyjny badziew. Od czasu "dobrej zmiany" pojawiły się może ze 3 okazje warte zawieszenia oka, ale wyłącznie ze względu na niską cenę, nie często zdarzającą się na Alle. Nie były to rzadkie zegarki w super stanie.

Ot tylko ładny i TANI ruski zegarek, tani jak na aktualne ceny podobnych na Alle czy olx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek a jak często zdarzają się prawdziwe okazje czyli rzadkie zegarki na naszym rynku? Prawie wcale. Jeśli trzymalibyśmy się twardo założenia to temat umarłby naturalnie. Dla mnie ważne że nie ma już licytacji. Cała reszta myślę że jednak komuś służy. Większość nie poluje na drogie perełki tylko na fajny zegarek w dobrej cenie. I niech takim służy ten temat. Prawdziwych okazji (czyt. rzadkości) nie będzie tu nigdy.

Wiesz gdzie one są ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No dobra, od teraz powstrzymuję się od jakichkolwiek komentarzy na temat cen, oryginalności, daty, itd, itp.

PS.

Właśnie dlatego przydałaby się opcja "Ignoruj temat". Kliknął bym raz i nie zawracał sobie głowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, od teraz powstrzymuję się od jakichkolwiek komentarzy na temat cen, oryginalności, daty, itd, itp.

PS.

Właśnie dlatego przydałaby się opcja "Ignoruj temat". Kliknął bym raz i nie zawracał sobie głowy ;)

Twoje opinie są bezcenne więc pisz nadal. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież widać kto pyta o zegarek a kto o aukcje allegro. Ja tylko to miałem na myśli.

Nie przenosmy tutaj to przeciw czemu głosowaliśmy w innym temacie.

Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytaj :) Nawet jeśli to zrobił to wygląda to spójnie.

A wersje zegarków, których nie ma w katalogach, nie tylko eksportowe (a może w niektórych przypadkach zwłaszcza one), są naprawdę różne i niespotykane.

Mogą wydawać się składakami, ale są składakami fabrycznymi.

Powiem szczerze ze to dosyć odważne podejście do tematu.

Idąc tym tropem to poniźszą Rakietę też możemy zaklasyfikować do oryginału :D

W katalogach nie występuje a wszystko wygląda w miarę spójnie ;)

Edit.  Poljot o którym mowa to ewidentny składak.

post-26962-0-15121700-1491143447_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

To inaczej. Już chyba pokazywałem?

Ta Rakieta w katalogu występuje, nawet ma nr referencyjny, ale.... NIGDY taka z fabryki nie wyszła.

To składak fabryczny złożony tylko na potrzeby zdjęcia do tego katalogu.

Jeśli ktoś taką ma to gratuluję, ale to składak pod fotkę z katalogu ;)

PS.

Powtórzę się po raz n-ty: jeśli ktoś twierdzi, że w temacie radzieckich wie i widział już wszystko to bardzo zazdroszczę.

Ja wciąż, każdego dnia się uczę

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yakovlev ja się z Tobą zgodzę co to radosnej twórczości w fabrykach radzieckich zegarków, ale jednak większe jest prawdopodobieństwo, że to co nam się wydaje, że zostało przypadkowo złożone w fabryce jest jednak tworem sprzedawcy, który szuka nieznającego tematu klienta. Sam ostatnio się zastanawiałem nad przykładem beczki gdzie wskazówka godzinowa jest strzałką, a minutowa łopatką. Trafiłem już na 5 taki egzemplarzy, z czego 2 wyglądały na nieruszane ( i podobno takie były). Jednak uważam, że bezpieczniej jest przyjąć, że jednak to wytwór wyobraźni sprzedawcy niż pracownika ówczesnej fabryki, a to dlatego, że mamy potwierdzenie w katalogach i one jakimś tam wyznacznikiem są..... Powyższa Rakieta jest jednak przykładem, który został uwieczniony w katalogu ale będę wiedział, że jak zobaczę to nie jest to oryginał.Cóż, temat rzeka....a tak po za tym, to gratuluję wiedzy i nie ma się co irytować, każda uwaga na tym forum jest cenna i każdego ukierunkowuje na swój odrębny punkt widzenia. :)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Yako, a powiedz mi skąd twoja pewność, że nigdy taką rakieta nie wyszła z fabryki?? Są na ten temat jakieś dane?

Tylko relacja pracownika Petrodworca z 20-letnim stażem, który pracował tam do zamknięcia zakładu.

I montował te modele. Czy wierzyć pozostawiam do indywidualnej oceny.

Yakovlev ja się z Tobą zgodzę co to radosnej twórczości w fabrykach radzieckich zegarków, ale jednak większe jest prawdopodobieństwo, że to co nam się wydaje, że zostało przypadkowo złożone w fabryce jest jednak tworem sprzedawcy, który szuka nieznającego tematu klienta. Sam ostatnio się zastanawiałem nad przykładem beczki gdzie wskazówka godzinowa jest strzałką, a minutowa łopatką. Trafiłem już na 5 taki egzemplarzy, z czego 2 wyglądały na nieruszane ( i podobno takie były). Jednak uważam, że bezpieczniej jest przyjąć, że jednak to wytwór wyobraźni sprzedawcy niż pracownika ówczesnej fabryki, a to dlatego, że mamy potwierdzenie w katalogach i one jakimś tam wyznacznikiem są..... Powyższa Rakieta jest jednak przykładem, który został uwieczniony w katalogu ale będę wiedział, że jak zobaczę to nie jest to oryginał.Cóż, temat rzeka....a tak po za tym, to gratuluję wiedzy i nie ma się co irytować, każda uwaga na tym forum jest cenna i każdego ukierunkowuje na swój odrębny punkt widzenia. :)

Beczka z jedną "strzałką" a drugą "łopatą" (u Rosjan "wskazówki typu F", od kształtu ich litery F) to składak, tu nie ma o czym gadać.

Ok, więc pomijając radosną fabryczną i pozafabryczną twórczość jedźmy dalej.

Wostok SERKISOF, brzydal jakich mało,  z mosiężnym mechanizmem 2605, na deklu lokomotywa i literki tureckiej kolei.

W którym katalogu jest?

Kto taki ma? (chyba pmwas miał mosiężnego Wostoka 2605?)

Kto wie, że taki w ogóle istniał?

Kto widział choćby na fotkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawało mi spokoju że koperty o tej samej średnicy wizualnie są inne, jedna sprawia wrażenie większej (wympieł), a druga mniejszej (poljot).

Wpierw zrzuciłem to na krzywe szkiełko, ale jak zacząłem się przyglądać to okazuje się że koperty są różne a myślałem że są (i że powinny być) identyczne.

Poproszę o weryfikację i ocenę czy wszystko w tych dwóch jest jak być powinno :)

1a0e37e39f84cc64f7aa2dc8728aa2be.jpg

4572d7da4a9fe391a07e39f350f1337f.jpg

e32433b87391c67f29816a0eb77715e9.jpg

Idąc dalej przyjrzałem się kopercie rakiety.. Myślałem że pozostałe z tej serii mam w takich samych - błąd - ta jest inna, ma znacznie dłuższe i masywniejsze i bardziej proste uszy.. Pytanie czy jest właściwa? :)

Z góry dziękuję :)

e3aee41f68a3202a46cadce9dc7e1413.jpg

712d986ffe05103e48b5b78f68f9c46f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek

Mam wrażenie że trochę odbiegasz od tematu i zmieniasz zdanie.

Pamiętam dosyc długą dyskusję z Tobą na temat pewnego Wostoka. Dosyć długo nie potrafiłeś zaakceptować faktu że taka wersja wychodziła z fabryki i była oryginałem.  Dopiero bodajże po konsultacji z braćmi zza wschodniej granicy zaakceptowałeś ten fakt.

Dzisiaj bardzo szybko stwierdzasz że coś jest oryginałem tylko i wyłącznie na podstawie tego że w miarę się to komponuje.

Ja w 100% zgadzam się ze stwierdzeniem że jeżeli coś nie występuje w katalogu to nie mozna twierdzić że coś takiego nie wystepowało.

Jezeli twierdzi się ze coś takiego wystepowało a nie ma w tego w katalogach to niestety ale to przeświadczenie trzeba na czymś opierać.

Można taki fakt oprzeć np. na relacji byłego pracownika fabryki jak napisałeś powyzej. Można to również oprzeć np. na podstawie 2-3 takich samych egzemplarzy wystepujących u różnych kolekcjonerów, mogą występować również inne przesłanki.

Nie można jednak takiego faktu oprzeć na stwierdzeniu że coś się ładnie komponuje.  Sorry ale w tym przypadku w 100% się z tobą nie zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jacek

Mam wrażenie że trochę odbiegasz od tematu i zmieniasz zdanie.

1. Pamiętam dosyc długą dyskusję z Tobą na temat pewnego Wostoka. Dosyć długo nie potrafiłeś zaakceptować faktu że taka wersja wychodziła z fabryki i była oryginałem.  Dopiero bodajże po konsultacji z braćmi zza wschodniej granicy zaakceptowałeś ten fakt....

2. Można taki fakt oprzeć np. na relacji byłego pracownika fabryki jak napisałeś powyzej. Można to również oprzeć np. na podstawie 2-3 takich samych egzemplarzy wystepujących u różnych kolekcjonerów, mogą występować również inne przesłanki.

3. Nie można jednak takiego faktu oprzeć na stwierdzeniu że coś się ładnie komponuje.  Sorry ale w tym przypadku w 100% się z tobą nie zgadzam.

Nie zmieniam zdania i nie odbiegam od tematu. Przynajmniej się staram. Pokazuję jedynie inne aspekty.

Ad, 1. Jeśli odnajdziesz mój post w oryginalnej treści to zauważysz, że potrafię uderzyć się w pierś i przyznać do błędu Tak było? Na pewno było, bo na tyle mam odwagi.

Ad. 2 Tym samym można zakładać, że 3 kolekcjonerów ma składaki zmontowane przez cwaniaczka. Na zdrowie, niech się cieszą.

Ad. 3. Szkoda, że Poljoty są poza sferą moich zainteresowań, bo nie zbieram o nich ciekawych informacji i choćby fotek. Ale takiego. wg Ciebie składaka, widziałem wielokrotnie. No cóż, kolekcjonerzy powinni się martwić.

Dziwi mnie opieranie się przez wielu z Was na katalogowych informacjach, czy tez forumowych wpisach lub opracowaniach sprzed kilkunastu- czy kilku- lat.

To tak jakby posługiwać się książką do historii sprzed II wojny światowej.

Niby się wszystko zgadza, ale do czasu. A inne informacje są do odstrzału, bo nie ma ich w książce.

Musicie dopuścić do siebie, że wciąż pojawiają się nowe informacje burzące dotychczasowe sacrum.

Jeśli ktoś tego nie rozumie to stoi w miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal na poparcie tezy że Poljot to nie składak mieć by jakieś dowody (jak pisał Kris) inaczej to że widziałeś takie zestawienie kilka razy...:

"Ad. 2 Tym samym można zakładać, że 3 kolekcjonerów ma składaki zmontowane przez cwaniaczka. Na zdrowie, niech się cieszą."

Co nie zmienia tego że widziałem chyba taki zestaw gdzieś, a na pewno widziałem srebrno-niebieski którego też nie ma w katalogach. Tylko że niczego to nie dowodzi niestety. Zostają tylko domysły i przypuszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Nadal na poparcie tezy że Poljot to nie składak mieć by jakieś dowody (jak pisał Kris) inaczej to że widziałeś takie zestawienie kilka razy...:

"Ad. 2 Tym samym można zakładać, że 3 kolekcjonerów ma składaki zmontowane przez cwaniaczka. Na zdrowie, niech się cieszą."

Co nie zmienia tego że widziałem chyba taki zestaw gdzieś, a na pewno widziałem srebrno-niebieski którego też nie ma w katalogach. Tylko że niczego to nie dowodzi niestety. Zostają tylko domysły i przypuszczenia.

Dobrze, więc pozostańmy w sferze domysłów i przypuszczeń pomiędzy moim "Tak" dla oryginału, a "Nie" pozostałych twierdzących, że to składak.

Może z czasem okaże się kto miał rację? I kto powinien posypać głowę popiołem ?

Dla mnie to nie będzie problemem, z pokorą przyjme kolejną naukę. Zobaczymy jak dla innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dopeman - raketa wygląda na oryginalną (brak fotki werku, a powinien być 21j). Tyle, że jak ten wróbelek: jedną nóżkę ma bardziej...

W poprzednim poście pokazałeś wympieła i poljota składaka (bo w łuczowskiej kopercie)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dopeman - raketa wygląda na oryginalną (brak fotki werku, a powinien być 21j). Tyle, że jak ten wróbelek: jedną nóżkę ma bardziej...

W poprzednim poście pokazałeś wympieła i poljota składaka (bo w łuczowskiej kopercie)

Dzięki wielkie! A ten poljot powinien być w takiej samej kopercie jak wympieł prawda? Czy też jakiejś jeszcze innej?

PS. A Z rakietą coś wiesz? :)

Edytowane przez dopeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo, halo!

@dopeman

Poljot ma na 100% prawidłową, oryginalną kopertę. Wympieł zresztą też.

I twoja Rakieta i ta z olx też są prawidłowe

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak!  pdl występował wyłącznie w dwóch typach kopert: złoconej au20 (analogicznej jak w pokazanym wympiele) oraz w stalowej (importowanej ze Szwajcarii).  Widywałem też poljoty cal.2209 w ciut mniejszych złoconych kopertach, ale one chyba nie są deluxe.

W przypadku "brata-bliźniaka" czyli łucza - dopuszczalne są różne konfiguracje. Pierwsze wypusty z Mińska, miały werki Poljota sygnowane 1-są moskiewską, oraz poljotowską kopertę. Później leciały już we "własnych" łuczowskich kopertach, między innymi jak druga na Twojej fotce.

Kombinatorzy uwielbiają przekładać tarcze pdl (lub repliki tych tarcz) do łuczy  i pociskać je na aukcjach  jako  oryginalne poljoty deluxe.  Pomimo podobieństw, jest duża różnica jakości między tymi zegarkami.

_ _ _ _ _ _

O rakecie już Ci napisałem, że coś mi się wydaje, że ma przekoszoną nóżkę...

_ _ _ _ _ _

edit ->  ALE WTOPA!!!  oczywiście @kchrapek ma rację! :)

wywnętrzam się powyżej na temat zegarków cal.2209 z 1-szej moskiewskiej i z Mińska, a przecież @dopeman pokazał (prawidłowego) wympieła cal.2209 analogiczego do poljota deluxe  i  (prawidłowego) poljota 17j o kalibrze 2609 jak się nie mylę

...zmyliły mnie refleksy na fotce tyłu koperty

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi