Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojciech1500

Mam kopertę do Rodiny na zbyciu, więc jak coś to pw :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem zainteresowany całym zegarkiem w komplecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten Wostok jest w pełni oryginalny ?

Czy powinien być w innej kopercie ? zdjęcia się nie dodały więc wrzucam link :

https://allegro.pl/unikat-wostok-z-1959-precizionnyje-cccp-ideal-i7499226929.html

Uściśliłbym: To jest Wołna w nowej współczesnej stalowej kopercie z zamiennikiem tarczy tzw. charkowskim również współczesnym, a koronka od czapy czyli nie wiadomo skąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak te zegarki stoją pod względem oryginalności? Szukam swojego pierwszego radzieckiego zegarka, więc ciężko mi samemu zdecydować :)

https://allegro.pl/piekna-slava-2428-delikatnie-zlocona-z-bransoletka-i7487896780.html
https://allegro.pl/wostok-komandirski-i7499031635.html

https://allegro.pl/wostok-amfibia-2409a-czarno-granatowy-z-bransoleta-i7507122102.html

Edytowane przez Mr. Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie oryginalne, ale ceny troche przesadzone

Ja wiem, czy przesadzone?

Wyglądają fajnie. Jak odejmiesz prowizję alle, to chyba OK.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

140 zł za taką typową sławkę raczej bym nie dał. Tak samo 170 zł za amfibią komandirskie z lodzią podwodną... no ale nie powiedzialem ze zegarki złe ;)

Na początek kolekcji dobry wybór. Osobiście bym brał komandirskiego zakaza ;)

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

140 zł za taką typową sławkę raczej bym nie dał. Tak samo 170 zł za amfibią komandirskie z lodzią podwodną... no ale nie powiedzialem ze zegarki złe ;)

Na początek kolekcji dobry wybór. Osobiście bym brał komandirskiego zakaza ;)

I tu pełna zgoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Burns, pytałeś o pierwszego r a d z i e c k i e g o

rzecz w tym, że tak naprawdę pokazałeś zegarki ze schyłku epoki ZSRR, a istnieje duże prawdopodobieństwo (szczególnie w przypadku wostoczków), że zostały wyprodukowane już po Jelcynie mimo napisów CCCP na tarczach

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cofer,

No cóż, po części zdaję sobie sprawę, że bliżej im do dzisiejszej Rosji niż starego "dobrego" ZSRR, ale zdecydowałem się na nie z kilku powodów. Pierwszym z nich jest cena, nie chciałbym wydać powiedzmy dwa razy więcej niż zegarek jest faktycznie warty, więc droższe egzemplarze na chwilę obecną odpadły. Zależy mi też na tym, żeby zegarek był w dobrym stanie zarówno pod względem wizualnym jak i pod względem technicznym, co spowodowało że wszystkie nadgryzione zębem czasu również odpadły, nie potrafię po prostu oszacować ile mogłaby kosztować ewentualna renowacja.

Krótko mówiąc, brak mi wiedzy, żeby samemu znaleźć jakąś prawdziwie radziecką perełkę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"tego kwiatu jest pół światu" :)

a ceny z przytoczonych przez Ciebie linków, jednoznacznie skomentowali już koledzy.

wydatek na profesjonalne czyszczenie/serwis sowieta u zegarmistrza, to 50-70 pln ...no góra 80 pln, więc z budżetem stówki spokojnie możesz wyhaczyć na allegro jakąś sowiecką perełkę ...nie mówiąc już o tutejszym forumowym bazarku :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi to pięknie, ale niestety z moją wiedzą na chwilę obecną jestem w stanie stwierdzić jedynie, czy zegarek mi się podoba czy nie, więc o choćby zauważenie czegoś istotnie ciekawego jest ciężko :D Jedynym ratunkiem dla mnie byłoby wrzucenie całego allegro na forum, lub wynajęcie znawcy zegarków na godziny, ale chyba nie o to w tym chodzi ;) Dam sobie jeszcze chwilę na zastanowienie, może jakimś cudem zauważę coś ciut ciekawszego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zamierzasz traktować ten zegarek użytkowo (a zakładam że tak) to pozwolę się nie zgodzić w wyborze z z kolegami.  Komandir ma bardzo kiepską powłokę która bardzo szybko się wyciera i zegarek wygląda paskudnie, zdecydowanie nie nadaje się do codziennego użytku. Na co dzień tylko i wyłącznie stalowa Amfibia, jest bardzo bardzo trwała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepiej już wziąć Poljota 55g ładne, uniwersalne na dobrym mechu i słuszny rozmiarowo

https://www.instagram.com/prz.wil/

Chyba jednak, Koledze będzie łatwiej wybrać jakąś Amfibię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnoście Wołny jak na poniższych zdjęciach. Ogólnie zegarek wydaje mi się być ok, tylko mam wątpliwości co do stałych teleskopów w kopercie. Nie jestem pewien czy były takie, czy to jakieś kombinatorstwo?

75c8f525a198.jpg

ff0fd2fd2525.jpg

Edytowane przez mr2pac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, pozwoliłem sobie polecić Koledze moją amfibię sektorową, którą wystawiłem na All... Beczka. Myślę, że to akuratni wybór i ze wzgledu na stylistykę, ponadczasowość, wytrzymałość i stalowość :D A tu moja użytkowa:

12617452_RIMG1681.JPG

Edytowane przez marcur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciężki wybór, ideałem byłaby chyba mechaniczna Amfibia z granatową tarczą :) A w kwestii samego używania zegarka, to plan jest taki żeby z niego korzystać, nie lubię jak coś bezużytecznie leży i się marnuje, ale będzie to raczej stosunkowo łatwa "służba" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można  tez inaczej, zegarki radzieckie są tak tanie i na tyle wizualnie piękne, że można mieć trzy, cztery czy pięć...

Mniej się niszczą, można zegarek zakładać w zależności od okoliczności i cieszyć się nimi, jeśli się wybierze, takie jakie nam się podobają. No i sama przygoda, rozeznanie w zegarkach, wybór, a potem upolowanie zegarka - wszystko cieszy.

To są naprawdę, nieduże pieniądze.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest myśl i pewnie na jednym się nie skończy, ale chciałbym zacząć od czegoś, co da mi dużo radości :) Jedna sprawa nie daje mi tylko spokoju, jak to wygląda z czerwoną gwiazdą na zegarku? Teoretycznie rzecz biorąc nie wydaje mi się, żeby miała sprawiać jakieś spore problemy, ale czy czasem jej połączenie z zegarkiem radzieckim nie powoduje mieszanki wybuchowej u ewentualnych podglądaczy cudzej własności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś zebrał po pysku za czerwoną gwiazdkę na tarczy - ręka w górę! zrobimy sondę!

https://www.instagram.com/prz.wil/

Jo,jo,jo...jo niii

Edytowane przez cecon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli szukasz amfibii z niebieska/granatowa tarczą to na all forumowy kolega ma chyba jedną. Ma też chyba czarną. Sam od niego niedawno niebieską beczkę kupilem i jestem bardzo zadowolony. Super tanio nie było ale zakup bez strachu że badziew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi