OmegaDeVille 59 #601 Napisano 20 Listopada 2015 Świetna kolekcja, moje gratulacje! ps. Czyżbyś Leszku kolekcjonował także militaria? Jeśli mnie wzrok nie myli, na jednym ze zdjeć widzę kordzik SS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #602 Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Filipie, owszem mam trochę starych szpargałów ale one takie raczej różniste.Teraz mam tego o wiele mniej niż dawniej w swej jeszcze chałupie, którą w zadość uczynieniu pozostawiłem pierwszej ślubnej.Z tym bagnetem związana jest historia mego ojca, bowiem w walce w ręcz w czasie zdobywania Koszalinazaciukał swego przeciwnika jego własnym przydziałowym.Później razem ze swym majdanem pogonił, aż za Łabębym po latach zostając sukcesorem jego dobytkuzabrać go do siebie.Pomijając sam fakt walki ojca o Koszalin, to muszęa w ręcz powinienem dopisać coś więcej.Zaczął swą wojaczkę w Wołyńskie Dywizji AK.W czasie jednej z potyczek jego odział wpadł w okrążenieUrodzony na tym terenie jako mody chłopak szlajal siępo bagnach nad Prypecią i sobie tylko znanymi ścieżkamiprzeprowadził swój oddział do Kiwerc gdzie wcielono ichdo tworzonej II Armi WP.Z tą też armią dotarł na Pragę gdzie miał to "nieszczęście"poznać mą matkę.Nieszczęściem dla niego było to, że wysłany do Lublinado szybkiej szkółki, zapragnął by jego kobieta życia go odwiedziła.Nie przewidział, iż urokliwa Warszawianka wpadnie w okonapranego jak stodoła ruskiego generała S. Popławskiego.Niewybredne zaloty wzbudziły w młodym człowieku wściekłośći wyrżnął przy całej wierchuszce w ryj generała. Zdegradowany do szeregowca został wcielony do karnej kompani.Z tą też kompanią zwiadowców brał udział w walkach o wyzwolenie Warszawy, na Wale Pomorskim, nad Bałtykiem, Odrą i Łabą oraz Berlinem. Z członków jego kompani od momentu wcielenia do zakończenia walkzostało ich tylko dwóch. Tak więc trochę przeżył ale nigdy nie chciał o nich opowiadać.Rozumiem to dziś czemu. Bowiem by przeżyć, pewnie musiał nie raz znaleźć w sobie cechypierwotnego człowieka. Męczyło go to już do śmierci. Tym Czasem na sobotnie zegarkowe spotkaniepadło na tego typa.... Edytowane 21 Listopada 2015 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #603 Napisano 21 Listopada 2015 Bardzo ciekawa historia - mój dziadek też nie raz opowiadał podobne słuchając wręcz przenosiłem się w czasie.Dzisiaj narzekamy że jest źle bo nie mamy samochodu jaki byśmy chcieli a bo szef w pracy nie taki a bo paliwo podrożało itd... Mamy dziś sielankowe życie w porównaniu z naszymi dziadkami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #604 Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Piekna historia, choć nie do pozazdroszczenia. Czasy faktycznie były bardzo ciężkie. Nie możemy o tym nigdy zapominać. A z zegarkiem to przesadziłeś. Niedziela dopiero jutro Co to za aparacik, bo nie mogę skojarzyć? Czyżby jakaś Praktica? Edytowane 21 Listopada 2015 przez loituma 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stolipl 321 #605 Napisano 21 Listopada 2015 Na wieczór z MIRem do którego podchodziłem jak pies do jeża Ciekawostka: szerokość między uszami to 17mm Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #606 Napisano 21 Listopada 2015 Przyjemny Miruś No to ja cofnę się jeszcze do innej dekady... 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #607 Napisano 21 Listopada 2015 Arku, czy rękodzielnictwo to Twoje drugie hobby? a pasek Twoja robota? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #608 Napisano 21 Listopada 2015 Nieee. Próbowałem kiedyś, ale za dużo czasu mi to pochłaniało. Daje zarobić Andrzejowi z forum. Świetne pasiorki tworzy. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #609 Napisano 23 Listopada 2015 Bardzo często, nawet dzisiaj Zenith Sporto.To Zegar ktorego ci zazdroszczę .... 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #610 Napisano 23 Listopada 2015 Gdybyś Ty wiedział, ilu zegarków ja Ci zazdroszczę , pewnie przestałbyś je pokazywać na forum, czyli nie pokazywałbyś żadnych . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stolipl 321 #611 Napisano 24 Listopada 2015 Ten od którego wszystko się zaczęło Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #612 Napisano 24 Listopada 2015 Ten klimat starego zegarka bardzo mi odpowiada. Bardzo ładny 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stolipl 321 #613 Napisano 24 Listopada 2015 Dziękuję rzadko go noszę dlatego w takim dobrym stanie Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #614 Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Dziś taki sobie budżetowy VADUXJak na swój wiek zadziwiająco dokładny.A i rozmiar z tych na owe czasy słusznybowiem w kiści 36 mm to Panowie"bryzol" jak brykiet do grilla. Edytowane 25 Listopada 2015 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #615 Napisano 26 Listopada 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #616 Napisano 26 Listopada 2015 Całkowity staruszek to to może i nie jest... ale prezentuje sie swietnie 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #617 Napisano 26 Listopada 2015 Dziękuję Zdjęcie miałem wkleić do wątku "jaki zegarek vintage masz dziś na ręku", ale się pomyliłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #618 Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Dubel. Edytowane 26 Listopada 2015 przez norbie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #619 Napisano 28 Listopada 2015 Dzisiaj na nadgarstku świeży nabytek, ESENCJA DELBANOWOŚCI Recordmaster szachownica 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #620 Napisano 28 Listopada 2015 Tak, tak, popieram. Najładniejszy Recordmaster . Gratuluję jeszcze raz. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #621 Napisano 29 Listopada 2015 Dzisiaj kolejna stara Delbana, tym razem ze starym logiem. Bardzo ją lubię. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 140 #622 Napisano 29 Listopada 2015 Piękna. Im starsza Delbana, tym ładniejsza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #623 Napisano 29 Listopada 2015 Wlazła na nadgarstek wczoraj i nie chce jej się schodzić . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #624 Napisano 29 Listopada 2015 Arek!Twoje Delcie są jak dziewczyny z tamtych lat. A wierz mi w co drugiej się smoliłem i to od przedszkola! Wojciech tylko łykać tę "miksturę"jak nominowani do Orderu Uśmiechu! Gdzieś ją wyczesał? Został Ci jeszcze "ten" grzebień. A ja sobie dziś zafasowałem takiego staruszka na ciekawym dla mnie werkuMST 372. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #625 Napisano 29 Listopada 2015 Fajowy Roamerek... Niestety kiedyś pozbyłem się podobnego, w czasach kiedy zegarki mną tak jeszcze nie miotały w każdej wolnej chwili. No a teraz na Delbany wskoczyłem i chyba już tak zostanie A certina zajebiaszczo-powalająca.Pogratulować chłopakom staruchów. Ileż to piękna drzemie ciągle po latach w tych urządzeniach... 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach