zasadas 5084 #851 Napisano 10 Stycznia 2016 Wczoraj go złożyłem wiec dzisiaj do południa będzie na nadgarstku. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #852 Napisano 10 Stycznia 2016 Dzisiaj niedziela, więc Jurek na złoto, Staszek z nową lumą a ja na kolorowo 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #853 Napisano 11 Stycznia 2016 Szary poniedziałek 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #854 Napisano 11 Stycznia 2016 A u mnie śnieg wali niemiłosiernie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #855 Napisano 11 Stycznia 2016 No i jestem z gatunkowym ciężarem. Prawdą jest że do szalkowych odważników trza mieć łapę jak bochenek chleba, to i mocowanie takiej jest odpowiednie. Na moim dyszlu, to raczej przerost formy nad treścią a zamocowany na podwiązce ksiegowej, to tylko śmichu warte. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #856 Napisano 11 Stycznia 2016 Leszek!Kawał przepięknego zegarka... NIE POZBYWAJ SIĘ GO! :) 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #857 Napisano 11 Stycznia 2016 Super, ile Ty masz pochowanych tych ciekawych zegarków. Gdzie można zobaczyć więcej zdjęć tej omegi. Ile to "Coś" ma średnicy? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #858 Napisano 12 Stycznia 2016 Leszek fajna OOOOOOOO 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #859 Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Tak, piękna, że trudno się z taką rozstać. Lecz szkoda też by leżała i nie była eksponowana na nadgarstku. Tym czasem jest w niej parę niewiadomych, które mnie frapują. Mechanizm jak wynika z numeru jest z roku 1913o kalibrze nic mi nie wiadomo, gdyż odkręcenie mostkajest poza zasięgiem mych "precyzyjnych" rączek. Jak dotąd wszystkie znane mi pasówki mają z boku "dinksa"do przestawiania wskazówek, ta takiego nie posiada. W mej normalnie jak we wszystkich zegarkach,nakręca się sprężynę koronką a wyciągając ją ustawia się wskazówki. Ot, ciekawostka! Drugą sprawą jest sama koperta, która jest wykonana z "białego" metalu i na pewno nie srebrna. Uszy pewnikiem "przylutowane" na srebro jak i stałe "szpindle" do mocowania paska. Wymiar tego "pudełka" na werk, to 46.30 mm.Jak widać zajebi...a a waga tego czasomierzama swą wymowę gdy ma się go na nadgarstku. Tarcza jest "chyba" aluminiowa o czym świadczą drobne widoczne pod lupą ryski. Indeksy zarówno godzinowe jak i minutowe oraz logo i napis OMEGA są niemal idealne. Szkło plastikowe z nie istotnymi zarysowaniami. Co zatem można wydedukować z przedstawionego opisujak i zdjęć tego moja rozczochrana nie jest w stanie ogarnąć. Może mi koledzy dopowiecie? Edytowane 12 Stycznia 2016 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #860 Napisano 12 Stycznia 2016 Dalej... 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #861 Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) I werk. Choć w zasadzie zegarki kieszonkowe miały też takie rozwiązanie,iż pokrętłem w kominku ustawiało się także wskazówki jak i nakręcało zegarek.Tylko wtedy kominek był raczej na 12 a chyba nie często przy takim rozwiązaniu na 3.Może właśnie werk tej Omegi miał tę zaletę? Pewnikiem miał,gdyż jest to chyba kaliber 18SPB ? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #862 Napisano 13 Stycznia 2016 Mechanizm to najprawdopodobniej kaliber 19''' Qual. B Savonnette (przydałaby się średnica). No, a koperta to już trudniejsza sprawa, uszy podobne do takich z okresu międzywojennego (bliżej I WŚ), ale że to wyrób rzemieślniczy, to nic pewnego tu powiedzieć się nie da, w każdym bądź razie wygląda na pasówkę starą. A kwestia gdzie jest kominek, czy na 3, czy na 12 zależy od tego czy zegarek kieszonkowy jest kryty (savonette) czy odkryty (lepine). Mechanizmy od zegarków krytych maja kominki na 3, dlatego są bardzie przydatne do pasówek (nie potrzeba przerabiać tarczy i sekundnik jest na 6), a sam sposób nastawiania wskazówek to już zależy od okresu z jakiego werk pochodzi. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #863 Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Tak więc werk ma 40.85 mmzakładając że dobrze uchwyciłem wymiar. Czyli moje "kominkowe" teorie nadają siędo wieczornych opowiesci przy palącym się ogniuw kominku. Nic się u mnie nie zmienia od młodych lat,bajer zawsze miałem opanowany! Dzięki Piotrze za wpis! A jak wygląda ten kaliber 19" Qual B Savonnette??? Znalazłem ten 18SPB i wydawał się mi podobny. Po Twym wpisie znalazłem coś takiego: 19 LOB 15P ale nie bardzo podobny. Pewnie od kieszonki odkrytej? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #864 Napisano 13 Stycznia 2016 Ten mechanizm jest od odkrytej z sekundnikiem na 6 a kominkiem na 12 Bardzo fajny zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #865 Napisano 13 Stycznia 2016 A jak wygląda ten kaliber 19" Qual B Savonnette??? 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #866 Napisano 14 Stycznia 2016 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #867 Napisano 14 Stycznia 2016 Wolne w pracy to można poszaleć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #868 Napisano 14 Stycznia 2016 Dzisiaj był ten. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #869 Napisano 15 Stycznia 2016 A dziś nie tak śliczny jak Arka model ale zawsze..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #870 Napisano 15 Stycznia 2016 ... a co tam, zamęczymy "ich" tymi Delbanami. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #871 Napisano 15 Stycznia 2016 Delbany jak Delbany.,Ten widok jeszcze jakoś można wytrzymać.,Najgorsze są owłosione męskie nadgarstki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #872 Napisano 15 Stycznia 2016 ...no tak i tutaj dałem ciała , mogłem zrobić zdjęcie na wygolonym tle . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #873 Napisano 15 Stycznia 2016 Jaki temat takie tło 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #874 Napisano 15 Stycznia 2016 Oczywiście przepraszam jeżeli kogoś uraziłem.,Swoją drogą nie jest jeszcze aż tak źle.Mam kolegę tak owłosionego ,że jak wchodzi do basenu to ratownik krzyczy: "TEN PAN w SWETRZE,Proszę wy......lać z wody" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #875 Napisano 15 Stycznia 2016 Znaczy brakujące ogniwo w teorii Darwina... 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach