Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

najgorzej że chodzi o takie kwoty, że policja raczej palcem nie kiwnie

Tu sie nie zgodzę, ostatnio zgłaszałem podobne z Tablicy bo przelałem 30 zł i nie dostałem zegarka. Przy oszustwie kwota nie jest ważna - mają obowiązek przyjąć zawiadomienie a jak maja dane sprzedającego, numer jego konta itd to nie mają jak umorzyć z powodu niewykrycia sprawcy. Faktycznie trwało to około miesiąca - ale pieniądze odzyskałem. 

Uważam że bez względu na kwotę trzeba "tępić" takich sprzedających, bo 30 zł to nie majątek - ale jeśli w ten sam sposób oszuka 100 osób to już ma niezły zarobek.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzcie pod uwagę sprawy losowe.

Kiedyś sprzedający z Allegro miał wypadek i towar dostałem po miesiącu, a wysłała to jego żona bo gość ciągle był w szpitalu.

A od joten92 kupowałem 1 zegarek i wszystko było OK.

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzcie pod uwagę sprawy losowe.Kiedyś sprzedający z Allegro miał wypadek i towar dostałem po miesiącu, a wysłała to jego żona bo gość ciągle był w szpitalu.A od joten92 kupowałem 1 zegarek i wszystko było OK.

Nie życzę nikomu źle, ale skoro dostałem pisemną odpowiedź, że towar został wysłany 25 marca priorytetem i do dziś go nie mam, to chyba już jest powód do zmartwień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego @Nightdream czy masz jakieś konkretne dowody na swoja tezę o pochodzeniu werku 2209 z Miska ??Czy jedynie miłość do białoruskiej marki??Nie wydaje mi się żeby pierwsza moskiewska musiała się wspomagać patentami prowincjonalnego zakładu o kilkuletniej tradycji.

Sympatyczny kolego zza oceanu ;)

Śpieszę z wyjaśnieniami. Otóż w 1962 roku 1-Moskiewska oddała paten na 23 kamieniowy werk fabryce w Mińsku. Był to wtedy mechanizm stosowany w Wympielu. Z tego co pamiętam, z opowiadań mojego nieżyjącego znajomego, jednym z warunków przekazania, było wykonywanie werku 2209 dla Poljota de Lux'a przez fabrykę w Mińsku. Tak więc werk 2209 stosowany w Poljotach i Łuczach od 1962 roku jest (był) produkowany w Mińsku. Moim błędem było stwierdzenie, że to patent Łucza. Otóż prostuję - patent jest 1-Moskiewskiej, ale od 1962 roku werk był tłuczony w Mińsku - dla mnie od tamtego czasu jest Miński. A i dla ścisłości...jestem miłośnikiem marki radzieckiej, a nie białoruskiej...o ile znam historie, to Białorus powstała po rozpadzie Związku Radzieckiego :P

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sympatyczny kolego zza oceanu ;)

Śpieszę z wyjaśnieniami. Otóż w 1962 roku 1-Moskiewska oddała paten na 23 kamieniowy werk fabryce w Mińsku. Był to wtedy mechanizm stosowany w Wympielu. Z tego co pamiętam, z opowiadań mojego nieżyjącego znajomego, jednym z warunków przekazania, było wykonywanie werku 2209 dla Poljota de Lux'a przez fabrykę w Mińsku. Tak więc werk 2209 stosowany w Poljotach i Łuczach od 1962 roku jest (był) produkowany w Mińsku. Moim błędem było stwierdzenie, że to patent Łucza. Otóż prostuję - patent jest 1-Moskiewskiej, ale od 1962 roku werk był tłuczony w Mińsku - dla mnie od tamtego czasu jest Miński. A i dla ścisłości...jestem miłośnikiem marki radzieckiej, a nie białoruskiej...o ile znam historie, to Białorus powstała po rozpadzie Związku Radzieckiego :P

Dzięki Kolego za wyjaśnienia,Jesteś coraz bliżej prawdy ,ale jeszcze zbyt daleko ..Historia tych zegarków zaczęła się w 1961 roku .kiedy Ministerstwo Przemysłu ZSSR złożyło w 1MCzZ zamówienie na zegarek superpłaski o grubości mechanizmu poniżej 3mm..Fabryka w Moskwie podjęła się tego zadania i 1 lipca 1962 zaprezentowała zegarek Wimpel model CzN-961 K ,w którym werk oznaczony 2209 miał 22mm szerokości ,wysokość 2,9 mm i był łożyskowany na 23 kamieniach.Do kwietnia 1963 roku wykonano partie próbną w ilości nieco ponad tysiąc zegarków.Zegarki z tej serii miały tzw,diamentowe logo (rombik) na werku i są dzisiaj bardzo poszukiwane.Od kwietnia 1963 zegarki Wimpel były produkowane w Moskwie aż do 1970 roku w kilku wersjach,ale już z pentagonalnym logo,ok 1966 roku z tarczy zegarka znikł napis "1MCzZ jm.Kirowa"..W 1964 roku moskiewska fabryka wprowadziła do produkcji zegarek Poljot De Luxe 23 jewels który niewiele się różnił od Wimpela.W roku 1970 fabryka im.Kirowa sprzedała dokumentacje dotyczącą werku 2209 23 jewels do Mińska,gdzie rozpoczęto produkcje zegarków z tym mechanizmem pod nazwa Lucz,początkowo koperty do płaskich zegarków były dostarczane do Mińska z Moskwy..Po sprzedaniu dokumentacji do Mińska w 1MCzZ produkowano jedynie niewielkie ilości Poljota De Luxe,a w 1975 roku produkcje całkowicie zakończono.Od tego czasu jedynym producentem mechanizmów 2209 23j jest Mińsk,czyli każdy radziecki zegarek z 2209 23j wyprodukowany po 1975 roku ma mechanizm z Mińska niektóre z logo Lucza ,a większość bez logo -jedynie z oznaczeniem SU2209

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisałeś historię dość szczegółowo, chociaż niektóre daty mi nie pasują do tego, co podają źródła zza wschodniej granicy.  Otóż sprzedanie dokumentacji było wcześniej, bo w 1962 roku. Chyba, że źrodeł jest więcej...jak to w dawnym sojuzie bywało...każde ma rację, chociaż są one inne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aukcja wygrana 20 marca, wpłata natychmiast przez payu i nic. Dostałem jedynie szczątkową informację, że towar wysłany był 25 marca. Niestety nic i na prośbę o skan przekazu żadnej odpowiedzi. Proponuję, byśmy wszyscy zgłosili to allegro, to może będzie szansa na odzysk pieniędzy.

Co ciekawe, 2 dni przede mną, kolega też brał od niej zegarek i dostał.

Stawiam na to, że dziewczyna gdzieś wyjechała.

w moim przypadku to aukcja z 28marca, z jednoczesnym mailem od Pani żeby przelać kasę na konto a nie przez payu (z jakiegos tam powodu), i od tego czasu cisza,

wracając do Twojej historii, sprzedawca był aktywny po 20marca, choćby dlatego że wysłał mi mail,

z drugiej jednak strony ostatnie pozytywne komantarze jakie pojawiły się u niego dotyczą aukcji z końca lutego, początku marca, może dopiero stopniowo realizuje wysyłki,

zgłosiłem sprawę allegro, chyba wystawili jej ostrzeżenie,

pozostaje nam poczekać jeszcze pare dni

Po sprzedaniu dokumentacji do Mińska w 1MCzZ produkowano jedynie niewielkie ilości Poljota De Luxe,a w 1975 roku produkcje całkowicie zakończono.Od tego czasu jedynym producentem mechanizmów 2209 23j jest Mińsk,czyli każdy radziecki zegarek z 2209 23j wyprodukowany po 1975 roku ma mechanizm z Mińska niektóre z logo Lucza ,a większość bez logo -jedynie z oznaczeniem SU2209

w dużym uproszczeniu, oznaczenie na werku 1MCzZ datuje go na lata do 1975 z Moskwy, a werk z logiem łucza i SU są po 1975 z Mińska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wiem, że to nie moja sprawa, ale wydaje mi się, że padliście ofiarą oszustwa. Choć, sprzedawca wydawał się wiarygodny.

Wystarczy wejść na konto tego sprzedawcy i zobaczyć taką informację

Ostatnio logował się: 31.03.2014, 18:08:10

Skoro sprzedający nie odpisuje, a loguje się to może po prosty Was delikatnie mówiąc... okradł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dużym uproszczeniu, oznaczenie na werku 1MCzZ datuje go na lata do 1975 z Moskwy, a werk z logiem łucza i SU są po 1975 z Mińska

Tak można przyjąć logo 1MCzZ w rombiku werk z Moskwy przed kwietniem 1963,to samo logo w pięciokącie to Moskwa od 1963 do 1975,nigdy nie spotkałem werku 2209 z nowym logo Poljota w kształcie trójzębu czyli werk ten nie był produkowany w pierwszej moskiewskiej po 1975 roku.Od 1975 jedynym producentem tego mechanizmu były zakłady w Mińsku i  zegarki wszystkich radzieckich producentów pod wieloma markami były wyposażone w werki 2209 z Mińska z logo Lucza ,albo tylko SU2209

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kolego za wyjaśnienia,Jesteś coraz bliżej prawdy ,ale jeszcze zbyt daleko ..Historia tych zegarków zaczęła się w 1961 roku .kiedy Ministerstwo Przemysłu ZSSR złożyło w 1MCzZ zamówienie na zegarek superpłaski o grubości mechanizmu poniżej 3mm..Fabryka w Moskwie podjęła się tego zadania i 1 lipca 1962 zaprezentowała zegarek Wimpel model CzN-961 K ,w którym werk oznaczony 2209 miał 22mm szerokości ,wysokość 2,9 mm i był łożyskowany na 23 kamieniach.Do kwietnia 1963 roku wykonano partie próbną w ilości nieco ponad tysiąc zegarków.Zegarki z tej serii miały tzw,diamentowe logo (rombik) na werku i są dzisiaj bardzo poszukiwane.Od kwietnia 1963 zegarki Wimpel były produkowane w Moskwie aż do 1970 roku w kilku wersjach,ale już z pentagonalnym logo,ok 1966 roku z tarczy zegarka znikł napis "1MCzZ jm.Kirowa"..W 1964 roku moskiewska fabryka wprowadziła do produkcji zegarek Poljot De Luxe 23 jewels który niewiele się różnił od Wimpela.W roku 1970 fabryka im.Kirowa sprzedała dokumentacje dotyczącą werku 2209 23 jewels do Mińska,gdzie rozpoczęto produkcje zegarków z tym mechanizmem pod nazwa Lucz,początkowo koperty do płaskich zegarków były dostarczane do Mińska z Moskwy..Po sprzedaniu dokumentacji do Mińska w 1MCzZ produkowano jedynie niewielkie ilości Poljota De Luxe,a w 1975 roku produkcje całkowicie zakończono.Od tego czasu jedynym producentem mechanizmów 2209 23j jest Mińsk,czyli każdy radziecki zegarek z 2209 23j wyprodukowany po 1975 roku ma mechanizm z Mińska niektóre z logo Lucza ,a większość bez logo -jedynie z oznaczeniem SU2209

Za te podsumowanie daje od siebie reputacyjnego plusa (zielony punkt) za wkład jaki kolega mayor wnosi do tego działu - pozwoliłem sobie skopiować ten wpis to własnego archiwum

DOBRA ROBOTA !!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wiem, że to nie moja sprawa, ale wydaje mi się, że padliście ofiarą oszustwa. Choć, sprzedawca wydawał się wiarygodny.

Wystarczy wejść na konto tego sprzedawcy i zobaczyć taką informację

Ostatnio logował się: 31.03.2014, 18:08:10

Skoro sprzedający nie odpisuje, a loguje się to może po prosty Was delikatnie mówiąc... okradł

Był odzew od joten92 cyt."witam . nie wiem dlaczego komentarze negatywne ale zegarki wyslane 25.03 .pozdr". 

Poprosiłem o skan listu nadania. Jeśli nie dojdzie do jutra, piszę ponownie do allegro.

Czy pozostali oczekujący nawiązali jakiś kontakt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisałeś historię dość szczegółowo, chociaż niektóre daty mi nie pasują do tego, co podają źródła zza wschodniej granicy.  Otóż sprzedanie dokumentacji było wcześniej, bo w 1962 roku. Chyba, że źrodeł jest więcej...jak to w dawnym sojuzie bywało...każde ma rację, chociaż są one inne ;)

Starałem się podać jedynie fakty,Niektóre daty mogą się nie zgadzać,ale trudno dzisiaj ustalić np.kiedy dokładnie z tarcz znikło logo "1MCzZ im. Kirowa".??To czy Tobie daty pasują czy nie pasują nie zmieni historii...Dokumentacja werku 2209 23j nie mogła być sprzedana do Mińska w 1962 roku ponieważ pierwszy zegarek Wimpel zaprezentowano 1 lipca 1962 roku,a w roku 1963 zegarek ten został nagrodzony złotym medalem na targach w Lipsku... Historia kapryśnego dygnitarza, który dostał czy miał dostać (?) złotego poljota de luxa jest według mnie wyssana z palca i podawanie takich informacji tylko fałszuje historie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego...gdybyś czytał uważnie, to doczytałbyś, że niektóre historie znam z opowiadań nieżyjącej osoby...widać, że masz z tym problem i mogły być wyssane z palca. Wiem, że wiedzą dysponujesz sporą, ale czasem trochę loozu w opiniach pomaga w komunikacji. Peace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego...gdybyś czytał uważnie, to doczytałbyś, że niektóre historie znam z opowiadań nieżyjącej osoby...widać, że masz z tym problem i mogły być wyssane z palca. Wiem, że wiedzą dysponujesz sporą, ale czasem trochę loozu w opiniach pomaga w komunikacji. Peace :)

Absolutnie zgadzam się .Luzu i poczucia humoru nigdy zbyt wiele,a opowiadanie anegdot z historii przemysłu zegarkowego  jest ciekawe pod warunkiem, ze nie utrwala negatywnych stereotypów.Mnie na przykład drażni obiegowa opinia o tym jakoby ruscy bezprawnie kopiowali czyli kradli własność intelektualną szwajcarskich zegarmistrzów...To nie jest prawda za wszystkie patenty,technologie czy urządzenia do produkcji uczciwie płacili,Powiem więcej to szwajcarzy skopiowali bezpłatnie jeden pomysł radzieckich speców i wykorzystują go do dzisiaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie zgadzam się .Luzu i poczucia humoru nigdy zbyt wiele,a opowiadanie anegdot z historii przemysłu zegarkowego  jest ciekawe pod warunkiem, ze nie utrwala negatywnych stereotypów.Mnie na przykład drażni obiegowa opinia o tym jakoby ruscy bezprawnie kopiowali czyli kradli własność intelektualną szwajcarskich zegarmistrzów...To nie jest prawda za wszystkie patenty,technologie czy urządzenia do produkcji uczciwie płacili,Powiem więcej to szwajcarzy skopiowali bezpłatnie jeden pomysł radzieckich speców i wykorzystują go do dzisiaj

No...i przejdźmy teraz do tematu, bośmy zbłądzili nieco :P A o tych szwajcarach to chętnie poczytam, tyle, że nie tu, bo to nie ten wątek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak można przyjąć logo 1MCzZ w rombiku werk z Moskwy przed kwietniem 1963,to samo logo w pięciokącie to Moskwa od 1963 do 1975,nigdy nie spotkałem werku 2209 z nowym logo Poljota w kształcie trójzębu czyli werk ten nie był produkowany w pierwszej moskiewskiej po 1975 roku.Od 1975 jedynym producentem tego mechanizmu były zakłady w Mińsku i  zegarki wszystkich radzieckich producentów pod wieloma markami były wyposażone w werki 2209 z Mińska z logo Lucza ,albo tylko SU2209

dzięki za edukację ! :)

mayor, takie jeszcze dodatkowe pytanie,

jaka różnica jest w 'żółtym' werku z logiem 1MCzZ w pięciokącie w stosunku do 'stalowego' (zwyklego), poza jakością ? jakieś rozróżnienie na lata produkcji, eksport ... ?

(przyklad http://allegro.pl/show_item.php?item=4121103855 )

Edytowane przez pawlicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za edukację ! :)

mayor, takie jeszcze dodatkowe pytanie,

jaka różnica jest w 'żółtym' werku z logiem 1MCzZ w pięciokącie w stosunku do 'stalowego' (zwyklego), poza jakością ? jakieś rozróżnienie na lata produkcji, eksport ... ?

(przyklad http://allegro.pl/poljot-sprawny-zlocony-au-20-i4121103855.html)

Nie miałem nigdy w rękach stalowego werku 2209 23j.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten z przykładu z alle ma tylko 16 kamieni, w sumie teraz dopiero zauważyłem,

może z innego zegarka

Edytowane przez pawlicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten z przykładu z alle ma tylko 16 kamieni, w sumie teraz dopiero zauważyłem,

może z innego zegarka

To jest całkowicie inny werk 24XX (prawdopodobnie 2408) o średnicy 24mm i grubości 4,3mm,Werki 2209 to średnica 22mm i grubość 2,9mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był odzew od joten92 cyt."witam . nie wiem dlaczego komentarze negatywne ale zegarki wyslane 25.03 .pozdr". 

Poprosiłem o skan listu nadania. Jeśli nie dojdzie do jutra, piszę ponownie do allegro.

Czy pozostali oczekujący nawiązali jakiś kontakt?

joten92 logowała się nawet dzisiaj, godzinę temu,

ale wszelkimi środkami komunikacji brak odzewu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

joten92 logowała się nawet dzisiaj, godzinę temu,

ale wszelkimi środkami komunikacji brak odzewu

Nie kumam takiego postępowania !!!! kiedyś z tym użytkownikiem wszystko było OK co się dzieje teraz nie rozumiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem maila z informacją o wysyłce po niedzieli z powodu pobytu w szpitalu.Mail z przeprosinami i bardzo grzeczny. Między innymi z powodu takich zdarzeń nie działam nigdy pochopnie, każdemu się może zdarzyć i trzeba być czasem wyrozumiałym

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest szansa że może i do mnie taki mail dojdzie,

poza zgłoszeniem do alle zdarzenia, jeszcze wstrzymalem sie z kolejnymi krokami

choc powiem że szpital to ostatnio czeste wytlumaczenie, kiedys tez wygralem taka aukcje, która nie została sfinalizowana bo sprzedawca trafił do szpitala, przynajmniej tak stwierdził po 2 miesiącach, dziś otrzymałem zwrot calej kwoty od tego uzytkownika za tą aukcje (z pazdziernika 2013)

nie powiem, troche mnie to zaskoczyło, tym razem pozytywnie, po wcześniejszym niesmaku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest szansa że może i do mnie taki mail dojdzie,

poza zgłoszeniem do alle zdarzenia, jeszcze wstrzymalem sie z kolejnymi krokami

choc powiem że szpital to ostatnio czeste wytlumaczenie, kiedys tez wygralem taka aukcje, która nie została sfinalizowana bo sprzedawca trafił do szpitala, przynajmniej tak stwierdził po 2 miesiącach, dziś otrzymałem zwrot calej kwoty od tego uzytkownika za tą aukcje (z pazdziernika 2013)

nie powiem, troche mnie to zaskoczyło, tym razem pozytywnie, po wcześniejszym niesmaku

U mnie joten upiera się, że zegarki wysłała, nawet w sporze to pisze. Niestety jeśli nie wyśle mi potwierdzenia nadania sprawę zgłaszam na policję. Mam dość zabawy w kotka i myszkę.

Odnośnie kroków podjętych przez allegro, to jest kpina. Wysłali jej ponowne ostrzeżenie...a dalej radź sobie sam lub idź na policję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi