Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa aukcja i zarazem zagadnienie.

Ładny Łucz elektromechaniczny ale z sygnalizowanymi niesprawnościami - poszedł za 165zł z wysyłką.

Wiadomo, że w przypadku takich mechanizmów ryzyko jest spore a nawet sam konieczny przegląd mechanizmu przez fachowca podraża zakup - nie mówiąc już o ew. naprawach jeżeli te problemy okażą się do pokonania.

http://allegro.pl/lucz-meski-elektromechaniczny-i4378674899.html#tabsAnchor

Sygnalizowane niesprawności sugerują zasyfione łożyska, szczególnie balansu. Zazwyczaj oznacza to że zegarek ma zgęstniałe smary i balans ma problemy żeby pokonać początkowy opór. Opis uważam za całkiem zachęcający i precyzyjny.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sygnalizowane niesprawności sugerują zasyfione łożyska, szczególnie balansu. Zazwyczaj oznacza to że zegarek ma zgęstniałe smary i balans ma problemy żeby pokonać początkowy opór. Opis uważam za całkiem zachęcający i precyzyjny.

pozdrawiam

Narfas

Też tak uważam i dlatego zaryzykowałem i kupiłem. A stan piękny :wub:  A cena jak zwykle względna jak dla kogo. Nie ma ich zbyt wiele w takim stanie. Jak silnik działa to myślę że kwestia czyszczenia. Oby.

A tak przy okazji kto się Panowie podejmie jego "uzdrowienia"? Prv.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji kto się Panowie podejmie jego "uzdrowienia"? Prv.

Przyłączam się do pytania. Mam kilka sztuk - może ktoś się podejmie zabawy  :( 

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle. Przecież na zdjęciach wyraźnie widać obśrupaną kopertę, to nie jest żaden leżak szufladowy. No ale reszta wygląda cacy.

Swoją drogą znowu dopadła mnie konstatacja, że przestaje mnie być stać na ruskie zegarki. Podobną kwotę dałem niedawno za Lemanię w pięknym stanie. No ale wiadomo, że w tym całym kolekcjonerstwie się przepłaca od czasu do czasu, kiedy ciśnienie skoczy. ^_^

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam to idzie o mechanizm.

----------------------------------------------------------------------

Natomiast mnie właśnie w przypadku takich Łuczy elektromechaników szczególnie interesuje zagadnienie ceny i pewnej strategii zakupu.

Niedawno d-v wysypywał tę słynną niesprawną ale piękną wizualnie czwórkę - tam w przeliczeniu wychodziło po 50-60zł za sztukę - ale każda niesprawna i ze nikłymi nadziejami na naprawę. Czyli ślepa uliczka.

W tym przypadku zakładając nawet, że problemy okażą się proste i zegarmistrz weźmie +/- 70zł to cena robi się na poziomie 230zł. Jak problem będzie większy ale nadal do naprawienia to pewnie może dobić i do 300zł.

Czyli w sumie nie byłaby to zła alternatywa gdzie kupuje się Łucza elektromechanika od sprawdzonego sprzedawcy powiedzmy za 200-250zł - co teoretycznie wydaje się sporo - ale z pewnością sprawnego działania i bez ryzyka.

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o elektromechaniczne łucze to szykuje się wielki POKAZ ( nie mój) - ktoś niebawem wywali kolekcje samych takich to wam oczy wypadną o tak :blink:  :blink:  :blink:

Nic więcej nie powiem po prostu chce was przygotowac coby nie było zawałów i spektakularnych omdleń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie kwarcowe werki da się dorwać u zegarmistrzów którzy brali udział w niecnym procederze przetapiania kopert na pierścionki. Kiedyś z czystej ciekawości kupiłem takie coś za parę zeta i do teraz nie sprawdziłem czy chodzi. Muszę w końcu kupić baterie i posprawdzać parę rzeczy.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym Vostoku 22 j.  jest kilka pytań:

1. Dlaczego mechanizm z precyzyjnego , a nie sygnowany B chromowany.

2. Dlaczego koperta chromowana , a nie złocona

3. Koronka ....

cena z dupoy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym Vostoku 22 j.  jest kilka pytań:

1. Dlaczego mechanizm z precyzyjnego , a nie sygnowany B chromowany.

2. Dlaczego koperta chromowana , a nie złocona

3. Koronka ....

cena z dupoy....

Już Ci mówię:

1. Mechanizm przecież ma sygnaturę "W"

2. Ten model miał chromowaną (nie pamiętam tylko czy akurat taką).

3. Rozmawiałem z zegarmistrzem, do WP pasuje tylko koronka z WP. Z żadnego innego ruska (nie wiem jak ze słis kłality) nie da się przeszczepić koronki.

Edytowane przez papax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już Ci mówię:

1. Mechanizm przecież ma sygnaturę "W"

2. Ten model miał chromowaną (nie pamiętam tylko czy akurat taką).

3. Rozmawiałem z zegarmistrzem, do WP pasuje tylko koronka z WP. Z żadnego innego ruska (nie wiem jak ze słis kłality) nie da się przeszczepić koronki.

Złocone mechanizmy miały wostoki precyzjon /precyzjon class . To jest wostok 22 .

Literkę W ma i taki mechanizm ...

post-41508-0-88907600-1404678006_thumb.jpg który pracuje w wostoku 22.

Chromowaną kopertę miał Vostok precyzyjny (starszy, bez class), chociaż spotkałem się z różnymi tezami że vostoki 22j. też były w chromie.

Niejsaności jest wiele ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite!

Dwa świetne Wostoki papieskie - każdy poszedł za ponad dwie setki! :blink:

Wprawdzie opisane jako NOSy ale bez papierów.

201zł

http://allegro.pl/wostok-papieski-pudelko-metka-unikat-totalny-nos-i4361684360.html

218zł

http://allegro.pl/wostok-papieski-pudelko-metka-unikat-totalny-nos-i4361686478.html

Aż mi trudno uwierzyć, że jak zaczynałem interesować się tym tematem i budować subkolekcję papieską to były osoby, które w tych zegarkach zupełnie nie doceniały elementu historii i specyficznej pozycji religii katolickiej w ZSRR (na dodatek przecież prawosławnym). Uważały takie Wostoki za cepelię i kalkomanię a ceny nie przekraczały 60zł za b.dobry stan. Zresztą większość tej subkolekcji zbudowałem właśnie na poziomie 50-97zł (na przestrzeni ostatniego roku)

A tu teraz TAKIE CENY ! :o

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite!

Dwa świetne Wostoki papieskie - każdy poszedł za ponad dwie setki! :blink:

Wprawdzie opisane jako NOSy ale bez papierów.

201zł

http://allegro.pl/wostok-papieski-pudelko-metka-unikat-totalny-nos-i4361684360.html

218zł

http://allegro.pl/wostok-papieski-pudelko-metka-unikat-totalny-nos-i4361686478.html

Aż mi trudno uwierzyć, że jak zaczynałem interesować się tym tematem i budować subkolekcję papieską to były osoby, które w tych zegarkach zupełnie nie doceniały elementu historii i specyficznej pozycji religii katolickiej w ZSRR (na dodatek przecież prawosławnym). Uważały takie Wostoki za cepelię i kalkomanię a ceny nie przekraczały 60zł za b.dobry stan. Zresztą większość tej subkolekcji zbudowałem właśnie na poziomie 50-97zł (na przestrzeni ostatniego roku)

A to aukcje kolegi z forum... Gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest zrobiony z dwóch.

Ooo... a napisz co tam jest nie tak, to się przy okazji czegoś nauczę. Półmostek balansu jest tak samo podfrezowany jak reszta. Chodzi o koła naciągowe, czy co?

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pikuś. Zobacz tę nieprawdopodobnie cenną Mołnię z papieskimi kalkomaniami: :D

http://allegro.pl/zegarek-z-papiezem-unikat-od-sunglobe2-i4381270948.html

Przedmiotem aukcji jest zegarek z 80 roku, zegarek został zakupiony w Watykanie, poświęcony przez Jana Pawła II. Prawdopodobnie jedyny taki w Polsce.

Zegarek z Watykanu, wiesz kto po nim stąpał? :D

Tylko dekielek mnie zaskoczył, takiego jeszcze nie widziałem.

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie tych 2 zegarków niezbyt trafne. Wostoki papieskie stan NOS w pełnym oryginale a tu jakas "prasowanka" domowej roboty :-)

Ceny w porównaniu choćby z rokiem ubiegłym poszły do góry dość znacząco w niektórych przypadkach 2-3 krotnie wzrosły.

Edytowane przez Rybak1979GSL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie tych 2 zegarków niezbyt trafne. Wostoki papieskie stan NOS w pełnym oryginale a tu jakas "prasowanka" domowej roboty :-)

Ceny w porównaniu choćby z rokiem ubiegłym poszły do góry dość znacząco w niektórych przypadkach 2-3 krotnie wzrosły.

Narfas to pisał ironizując :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dekielek mnie zaskoczył, takiego jeszcze nie widziałem.

Ech starość nie radość - Narfas, Ty się przyjrzyj, na deklu wyraźny ślad po kropidle... Że też taki spec tego nie ogarnął.... ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi