Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem co masz na myśli :) Ja nawiązałem do ........

....... innej części wypowiedzi Sursuma.  CzK-6 czyli  ЧK-6 to nie jest oznaczenie kalibru mechanizmu. Ani w Mołnii ani w żadnym innym zegarku :)

Oczywiście, z drugiej strony, kiedy ten Cortebert powstawał, oznaczeń czterocyfrowych jeszcze nie było, byłem więc w kropce, jak to oznaczyć. Bo pisać Mołnia 3602 również mi się nie uśmiechało, to też byłoby nieprecyzyjne, w końcu nie stosowano jeszcze takich oznaczeń. Ale masz rację, CzK odnosiło się do samego zegarka kieszonkowego, a nie do mechanizmu. Precyzja ponad wszystko ;)

Nawiasem mówiąc wdzięczny byłbym za informację, gdyby ktoś posiadał, o daty, w jakich wręczano te zegarki. Mam tylko przekaz ustny, a ten, siłą rzeczy, jest nieprecyzyjny. Zdaje mi się, że najwięcej dawali tego w końcowych latach pięćdziesiątych, zaraz po odwilży, ale nie mam żadnego dowodu pisemnego.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny raz ktoś kupi ładną tarczę i poskładany mechanizm.. A "super" w tytule to już przesada jak i cały opis u sprzedawcy który ma z reguły dobry "towar".

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5436065473

Mógłbym prosić o oświecenie, po czym poznać że to składanka ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta z tarczą i wskazówki to raczej komplet - chodzi o mechanizm - na poszczególnych płytach i mostkach są ozdobne frezowania (pasy genewskie) te frezowania czyli złudzenie górek i dołków powinny pasować a w tym konkretnym zegarku nie "strzelają" ze sobą co świadczy o poskładaniu z różnych części.

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to :-)... pasy w molnijach to podstawa uroku tych mechanizmów....ale nie pasy różnych werków ;-) .. Na mój gust koperta by była atrakcyjniejsza ma dekiel z późniejszej molniji o który łatwiej w dobrym stanie niż te z lat 50tych.

Edytowane przez jac-st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pod ręką na szybko rocznik 54...wszystkie pasy się zgadzają..czyli urok molniji :-) o co niestety coraz trudniej ,patrząc na to co można nabyć

post-63389-1434144398,6347_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śpieszmy się kupować oryginały bo tak szybko odchodzą  http://allegro.pl/koronacyjny-1896-carski-zegarek-pawel-bure-buhre-i5443903447.html

Skoro Twoj post pojawił się w tym wątku, musi to oznaczać że ten zegarek z oryginałem ma mało wspólnego.

Ostatnio coraz więcej interesuję się okresem imperialnym i muszę przyznać że moja wiedza ciągle jest na bardzo niskim poziomie. Może się mylę, więc proszę o weryfikację:

1. Mamy Le Locle na środkowym dekielku. Tam fabryka przeniosła się po drastycznej dla niej rewolucji w 1917 roku. Wtedy też w związku z utratą rynku wschodniego zmienił się napis na tarczy, cyrylica odeszła w zapomnienie. Tarcza i dekielek jest wiec z czasów po rewolucji.

2. Na obrzeżu koperty mamy dwucyfrowy numer, który umożliwia datowanie. Jeżeli ma to być rok 1896 powinno to być 33-36. Zdjęcie nie jest wyraźne, ale na 90% pierwsza cyfra to nie trójka, wiec nawet to też nie najbliższe lata 1895-1897. Jednakże okres po rewolucji też na pewno to nie jest.

3. W świetle dwóch powyższych co ma wspólnego grawerowanie  zarówno z tarczą jak i kopertą. Nic? W dodatku koperta od wewnątrz jest podniszczona, koronka dosyć zużyta, czyli zegarek nie leżał w szufladzie i był zwyczajnie używany. Zewnętrzna część jest prawie jak nowa, ładnie spolerowana, a grawerowanie bardzo czytelne. Czy się mylę czy rzeczywiście powstało niedawno?

Wniosek: składak z różnych epok ze współczesnym grawerowaniem w celu podniesienia wartości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownik rygart

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=37630253

Użytkownik otoart

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4170142

Użytkownik propagandysta

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4192288

To aukcje tej samej osoby - od dawno produkującej pamiątki w stylu militarnym, wojsk Niemieckich i Carskiej Rosji 

Napisy Getto , SS , Totenkopf  symbolika trzeciej rzeszy i caratu , ikony , bagnety wszystko grawerowane w tym samym stylu i wszystko to jest to na co jest zapotrzebowanie 

Jeśli chodzi o zegarek rozpoczynający dyskusję to jeszcze niedawno był fajnym eksponatem raczej oryginalnym wartym powiedzmy 800-1000zł po retuszu (grawerce) stoi za 1500 - ktoś kto nie zauważy to sobie kupi i będzie miał unikat 

To na 100% współczesna grawerka - identyczne ma na papierośnicach, zegarkach, bagnetach, sztućcach zresztą przejrzyjcie sobie inne aukcje 

Czasem każdemu w kolekcji czy handlu trafi się jakiś składak czy cudak ale sprzedawanie tego masowo i to samych podróbek nie jest OK 

Na każdej z giełd na które jeżdżę są oferty kupna tanio zegarków SS kalkomanie  ale wstydził bym się to komuś sprzedać 

Wniosek: składak z różnych epok ze współczesnym grawerowaniem w celu podniesienia wartości?

Nic dodać nic ująć

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta z tarczą i wskazówki to raczej komplet - chodzi o mechanizm - na poszczególnych płytach i mostkach są ozdobne frezowania (pasy genewskie) te frezowania czyli złudzenie górek i dołków powinny pasować a w tym konkretnym zegarku nie "strzelają" ze sobą co świadczy o poskładaniu z różnych części.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Też zauważyłem, ze pasy troszeczkę się mijają, ale założyłem, że to może w ramach jakiejś tolerancji. Teraz wiem, że musza idealnie się schodzić. Na dekiel, przyznam się, nie zwróciłem uwagi, ale faktycznie, jest od nowszej Mołni. W każdym razie dziękuje wszystkim Kolegom   :)

Edytowane przez AWG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

U tego sprzedawcy to żadna nowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca znany ale za ile kupicie ten zegarek ? za 100? tylko gdzie? to jednak rzadka stosunkowo rzecz

W Bytomiu jest na każdej giełdzie. A współczuje temu kto ją kupił bo zdjęcia podretuszowane pięknie...

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjasnijcie o co chodzi z tym Bytomiem? Ten sam zegarek był na giełdzie?

Pytam z ciekawości, ja już mam.

Rakieta medyczną jednak nie występuje często. Można kupić taniej niż ta z aukcji ale 120-140 zł to raczej można uznać za okazję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na giełdzie w Bytomiu występuje regularnie czy też bardzo często ten model.

Czy to ten sam,który jest na aukcji nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ten sam co w Bytomiu, ale widziałem go na giełdzie w Białymstoku. Cena za taki stan to około 50-60 zł. W Bytomiu stan jest lepszy i ceny w granicach 80-100 zł. Zegarek faktycznie rzadki ale w super stanie jest wart dużo. Z doświadczenia wiem że tarcze od tych medyków nie dadzą się umyć - chyba że do czysta :) a probowałem ze 3 razy...

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkleiłem go rano do Frankenrusków - opis robi wrażenie ale i sam zegarek też 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi