Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Co do owijania zegarka folią bombelkową to mam jak najbardziej pozytywne zdanie, bo zegarek jest dobrze zabezpieczony przed uderzeniami, a ich na poczcie nie brakuje - widziałem kiedyś normalny dzień roboczy Poczty Polskiej od środka. Kiedy zegarek owinięty jest w kilka rarstw tej foli to wsuwam nożyczki pod pierwszą warstwę - rozicina się łącznie z taśmą klejącą i już mam prawie rozpakowany zegarek.

Co do innych tym razem niezbyt trafnych pomysłów - raz przyszedł do mnie zegarek poniewierający się gdzieś między pogniecionymi gazetami w kartonie wielkości dwóch pudełek po butach :D - no ale przynajmniej miał miękko :wink:

Pewien sprzedawca, do którego mam w 100% pozytywne zdanie - kupiłem od niego kilka ciekawych zegarków - głównie poza allego, miał niestety niedobry zwyczaj pakowania zegarków - zagarek po odwinięciu z foli bąbelkowej zapakowany był w cienką warstwę waty oklejoną taśmą. Taśny odkleić nie szło, a rozcinając ją można było porysować zegarek.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
....nalezy patrzeć na formę przesyłki po lewej stronie aukcji

jak gosc napisał że wysle listem poleconym lub paczka to robimy tak:

szacujemy wagę zegarków - włączamy cennik poczty polskiej i bierzemy kwotę dodając 1 zł na kopertę bombwelkową

dla jednego zegarka w papierniczym u nas kosztuje taka 45 groszy toteż 1 zł to wystarczy napewno

a do goscia mozemy wystosowac pismo

sam napisałem

WITAM!

Brałem się za przelew, ale się wstrzymałem - czy koszt przesyłki nie jest przesadą...

Zegarki sam wysyłam jak sprzedaje:

listem poleconym zwykłym, ekonomicznym. Do 50 gram to kosztuje 3,5 zł, a od 50 do 100 gram 3,70 zł. Licząc koszty koperty bąbelkowej to wychodzi 4 zł i 5 groszy. Rozumiem że koperta moze byc droższa i kosztowac 1 zł czyli wystarczy 4,5 lub 4,70 zł

za 6,5 można nadać paczke z tym zegarkiem z deklarowaną wartością- w tym przypadku zbędne.

a za 7,5 jaką forme przesyłki Pan obiera?

nie chce wyjść na sknerę i zbytnio się upierac przy swoim dla 2,5 zł ale mocno jestem zdziwiony gdy sprzedający w aukcji nie pisze słowa o kosztach przesyłki a puźniej podaje mocno zawyżona kwotę...

a pozatym może te informacje wyżej się Panu przydadzą.

tu nizej link podaje Panu do cennika poczty polskiej - tam mozna wszystko sprawdzić czarno na białym

http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm

serdecznie pozdrawiam

Jan, czy ten klient od ktorego kupowales to Riddick1500? wlasnie od niego kupilem amfibie i gosciu zazyczyl sobie za przesylke 9,5! :? :? :? :? :?

poslalem mu szymel od Ciebie, zobaczymy co napisze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
....jak dla mnie to zmora jesli chodzi o sprzedawców którzy owijają zegarek w dobrej wieże tą folią bombelkową i jeszcze pokrywaja zawiniatko tasma klejaca!

rozumiem dobre intencje ale jak cos w kładamy do folii bombelkowej to uważam że wystarczy a żeby się zegarki nie obijały o siebie jak jest ich wiecej to proponuje kazdy z osobna włozyć do woreczka śniadaniowego i zawinąć bez klejenia, wiazania itd.

te wszystkie zabiegi które spotkałem u sprzeających - powodują że można zegarek uszkodzić przy rozbrajaniu tego pancerza

gorączki nbiałej dostaje jak ma przecinać kilka warst taśmy i rozrywać ta folię...

a jak do tego dochodzi euforia przy dostawaniu przesyłki to wiecej przez to biedy niż warte to zabbezpieczenie

To taka uwaga dla naszego klubowego kolegi, a zarazem sprzedawcy z Allegro: dipsy. Zgadzam sie z Janem - odpakowywanie takich zegarków, nie należy do przyjemnych i łatwo jest coś zniszczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jest jedno ale - teraz ceny poczta podniosła i paczka kosztuje 8 zł do 1 kg - jeśli jest priorytet

bo zwykła ekonomiczna

Usługi krajowe

Paczka pocztowa ekonomiczna

Masa: do 1kg

Opłata zasadnicza 6.50 zł

Suma 6.50 zł

ale i tak mozna wysyłac listem poleconym ekonomicznym...

Usługi krajowe

Przesyłka listowa polecona ekonomiczna

Masa: do 50g

Opłata zasadnicza 1.35 zł

Traktowanie przesyłki listowej jako poleconej 2.20 zł

Suma 3.55 zł

....gosc moze sie wybronic i przesyłac tak gdzie koperta bombelkowa to 50 gr

Usługi krajowe

Paczka pocztowa z zadeklarowaną wartością priorytetowa

Masa: do 1kg

Wartość paczki: 50 zł

Opłata zasadnicza 8.00 zł

Opłata za podaną wartość 1.00 zł

Suma 9.00 zł

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość burchard

Witam. Co do s.......24 to chyba się na nim allegrowicze poznali, coś słabo mu ostatnio idzie!

Ja narazie nie mogę narzekać, nie miałem żadnych problemów z transakcjami i przesyłkami. Czasami tylko koszty przesyłek odstraszają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o sławniaka 24 to traktuje zakupu u niego jako forme hazardu

- ostatnio poczta zagubila jego 3 przesyłki ale koszty odliczyłem bo kupiłem u niego inne zegarki

-swoja droga spora dawka humoru gdy czyta sie aukcje goscia

to chyba jakis spirytycysta... w sumie ciekawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem Wasze uwagi i zgadzam się z nimi :oops:.

Teraz owijam w folię bąbelkową i zaklejam ją taśmą, ale już bez tego owijania. Faktycznie, też dostałem taką przesyłkę i poznałem ból rozpakowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z najlepszych sprzedawcow to wg mnie napewno sa montechristo(...)

Nie mogę się z taka pozytywna opinią zgodzic po tym, jak sprzedał mi zegarek, w którym werk przymocowany był do obudowy klejem 'kropelka", a gdy w zwiazku z tym dałem mu nawet nie negatywa, ale neutrala, to jak dziecko zrobił mi blokadę na zakupy :wink:

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zapłaciłem 10zł zgodnie z opisem w aukcji i otrzymałem te zegarki (przyszły listem zwykłym za 2,20zł) wrzucone do zwykłej małej i najtańszej koperty (oczywiście nie bąblowej), każdy "zabezpieczony" poprzez

stary numer

:)

Stary numer i nie tylko polski.

Ostatnio sporo kupuję w świecie na eBay'u, - np. upolowałem ładny, mechaniczny, stalowy chronometr Swatcha za całego 1,- Euro! -jak sie łatwo domyslec nikt inny nie licytował. Sprzedający, -Italiano, który na stronie przedmiotu podawał cenę wysyłki 15,-Euro, a w korespondencji, gdy wskazałem mu, ze poczta włoska ma miedzynarodowe listy wartościowe w cenie OIDP 4, 55 Euro potwierrdził, że oczywiscie cenę przesyłki obnizy odpowiednio.

Po zakończeniu aukcji przesyła mi nasz miły Włoch fakturę, a tam zegarek 1,-Euro, a transport ...drobne 30,-Euro :shock: !. Wiadomo, chce sobie niziutką cenę odbić. Ale...dlaczego moim kosztem :?: :roll:

Oczywiście odpisałem mu, ze nie akceptuję tego, przypomniałem poprzednią korespondencje,- Italiano na to zapomniał wszystkich języków, tylko odpisuje po włosku: dawaj 31,-Euro!

Najgorsze w tym, ze uruchomił od razu procedurę "nabywca odmawia zapłaty", a przy tym nabywca praktycznie pozbawiony jest obrony i nawet negatywa wystawić takiemu cwaniakowi nie może :cry: A wiec pewno dostane 2-go negatywa.

Przy okazji -pierwszy negatyw dostalem od Angola, któremu tez odmówiłem zapłaty, bo w opisie zegarka (Longinesa, a więc, jak łatwo się domysleć, nie chodziło o 2 funty) podawał, ze obudowa jest ze złota, a po zakończeniu aukcji, dopiero na fakturze napisał, ze jest tylko Gold-Filled, czyli pokryta złotem.

Gdy odmówiłem sfinalizowania tej transakcji obsypał mnie wyzwiskami (dosłownie!!) i dał negatywa, ze odmówiłem zapłaty. Pisanie z reklamacją do eBay'a mija się z celem, - oni calkowicie umywają rece.

Ogólnie odnosze wrażenie, że nasi sprzedawcy na Allegro sa uczciwsi !!

Moze to tez dlatego, ze przeciętna cena kupowanych przeze mnie na eBay zegarków jest średnio kilkanaście razy wyższa niz kupowanych w Polsce.W kazdym razie tam naprawde trzeba byc czujnym!!

Chociaz zdarzają się też dziwne przypadki,- otóz wylicytowałem równiez złotego tym razem Roamera w Niemczech, a więc swoje kosztował. :wink:

Niestety sprzedawca nie podał ceny przesyłki,- monitowałem go o to wielokrotnie! Zadnego odzewu. A wiec oczywiscie nie zrobiłem przelewu,- nie znałem ostatecznej kwoty i w koncu machnąłem na to ręką i pojechałem w góry na narty. Po powrocie w skrzynce znalazłem stare awizo, pechowo akurat termin odbioru nieznanej przesyłki minął.. Po pewnym czasie wysłałem, dla porzadku, ostateczne wezwanie do sprzedawcy podając swój telefon,.. no i na drugi dzień dzwoni do mnie z Hannoweru starszy pan, bardzo rozżalony, że zegarek wrócił do niego, a on musiał DHL-owi 21.60 Euro zapłacić..

Pytam go więc, dlaczego na maile nie odpowiadał, a on na to, że nie zna się na komputerach, nie umie wysyłac maili, a zegarek pomógł mu wystawic wnuk :wink:

Niestety, drugi raz juz mi tego zegarka nie wysłał, a i ja, szczerze mówiąc, nie bardzo miałem ochote w tej sytuacji mu pieniądze wysyłac, bo wyraźnie miał zamiar skasowac mnie podwójnie za transport, tj. równiez za pierwszą przesyłkę :wink:

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Ebayu to z tego co wiem (choć sam tam nie kupuję) jest stałą praktyką wystawianie przedmiotów po zaniżonej cenie i określanie kosztów "shipping or handling" w wysokości faktycznej wartości towaru. Koszty są więc stałe niezależnie, czy towar jest wysyłany, czy tez odbierasz go osobiście - cennik kuriera nie gra więc żadnej roli. Oczywiście wynika to z tego, że od kosztów przesyłki sprzedawca nie płaci prowizji Ebayowi.

Jeżeli koszty nie są określone w aukcji to bez uzyskania odpowiedzi w tej sprawie nie ryzykowałbym. Gorzej kiedy faktycznie sprzedawca najpierw podaje jakąś cenę przesyłki, a po zakończeniu aukcji chce 2 razy więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lapajl, Ty znowu masz takie cudenka na allegro? ehhh ale to dopiero w kwietniu nastepne zakupy :)

ale tak sie moze zapytam, czy ktos z Szanownych Was nie ma takiej wskazowki sekundnika? jak w tej pobiedzie? http://www.allegro.pl/item172530395_pobied...a_polecam_.html ?

barrrdzo takiej szukam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no rzeczywiście to nie jest prwidłowe przeszklenie dekla... a wciśnięcie szkła i kitu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze nic w tym nie właściwego - sprzedawca nie pisze że to zegarek z lat 50 - a opakowanie jest rzeczywiscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opakowanie z moskwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opakowanie faktycznie firmowe 2 fabryki moskiewskiej, ale sama Pobieda - coś nie od kompletu :?

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

http://cgi.ebay.pl/Beautiful-Strela-Poljot...1QQcmdZViewItem

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no striela - ładna ale o 1850 zł za droga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to dziwne bo na allegro nie za takie okazy płacisz 50 zł. Ja bym chętnie za taką strielę dał ze 300 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a ja 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Andrzej, z tym 50zł to mocno przesadziłeś - ja nie spotkałem jeszcze chronografa w takim stanie poniżej 100zł. Myślę, że ten zegarek ma sporą wartość - 1800zł to przesada, ale z drugiej stony wiadomo, że na Ebayu kupuje "hołota" z całego świata, więc jest szansa, że znajdzie się ktoś kto kupi nawet za tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegareczek w pieknym stanie to fakt, ciekawy, ale na allegro ostatnio taki poszedl (moze to kupujacy wlasnie byl?) za jakies 500? cos mniej wiecej takiego. a jak zobaczylem ceny ruskow po kilka setek to nawet sie zastanawialem czy nie warto tam sprzedawac?

chociaz swoja droga allegro jakos szaleje dalej :(

ostatnio kupilem poljota na allegro za 35zl, demon nawet sie denerwowal ze go nie wylicytowal :wink: stan idealny. wczoraj poszedl taki sam za 167,5 :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...a ja 150

A ja chetnie dałbym za nia 1 ,- zł :wink:

Drobny problem polega tylko na tym, zeby znaleźc takiego, co za nią chciałby wziąc te 1,-, czy nawet 150,- zł.... :(

Zauwazyłem, ze sowieckie chronometry chyba generalnie podrożały... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrr, kolejny allegrowicz na czarna liste :evil:

kiedys koles Dread_21 sprzedawal jeden zegarek, napisalem mu na gg ze wezme go jak podesle mi zdjecia, gosciu jasne, ok, super, ale zebym mu podal nick z allegro. podalem, a koles mnie wpisal na czarna liste :shock: :evil: :) zapomnialem juz o tej akcji, teraz chcialem zalicytowac w jakiejs jego nowej, ale dalej na liscie jestem... i jak tu licytowac? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi