Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Coś z olx jeżeli można jako "ciekawostka" ...W opisie "zamiana lub czekam na propozycje".Tarcza nic dobrego nie wróży więc poprosiłem o foto mechanizmu.Ma gość tupet z tą zamianą.....szok

http://olx.pl/oferta/zegarek-kieszonkowy-cccp-rosyjski-molnija-15-kamieni-zamiana-CID87-IDeKvB3.html

post-63389-1470811950,876_thumb.jpg

Edytowane przez jac-st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyślij mu fotę dziurawego gumofilca wraz z ufajdaną onucą... może przystanie na zamianę? :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym z Krisem nie dyskutował ;)  I czy ktoś widział żeby do tak rzadkiego zegarka ktoś podrabiał tarcze? Zastanów się jaki byłby sens komercyjny..

Wg mnie nie ma tematu.

A tak poglądowo mój z "ukraińską" tarczą ;)

post-49869-0-32223900-1470854697_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba widziałem na Ukrainie dorabiane tarcze do kosmosa... no ale ta Krisa zdaje się mieć z nimi niewiele wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof. Nie chcę się wypowiadać co do tej tarczy bo marny ze mnie znawca. Aczkolwiek jak zerkniesz na aukro, to ostatnio Kosmosów pojawiło się conajmniej kilka. Nie uważasz, że to dziwne?

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze sa juz w Posce ukrainskie tarcze do kosmosa .Ukrainka z gieldy staroci z Bytomia  bedzia miala je za miesiac. Nie widzialem ich dla tego to bylo moje zdanie -zapytanie.Po drugie sens jest bo tarcze beda po 20-30zl.

Sugerowalem sie tym kosmosem

http://slavnyhans.pl/poljot-kosmos/

ps.W Bytomiu widzialem nowe tarcze Poljot de luxe 29 jewels automat  ukrainskie ze spacja po 29 jewels.A wczesniej byly bez spacji .Ukraina idzie do przodu :)

Edytowane przez artur17087

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w mordę jeża! Chyba się wyrwałem! Faktycznie widywałem "nowe" tarcze do Cosmosa.  No to teraz to już tylko spowiedź Krzysztofa nas może rozsądzić. :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem pytać o tego kosmosa, przyjrzałam mu się dokładnie i też wydaje mi się Ukraińska, szczególnie chodzi mi o indeksy.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kchrapek, porównując fotę z aukcji i Twoją widzę różnicę...  Muszę Cię zmartwić brachu! sposób wykonania kreski indeksu "9" i "3" wskazuje, że niestety nie jesteś posiadaczem "Charkowa" :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

Widze że rozgorzała dyskusja na temat Kosmosa. Generalnie nie lubię komentowac swoich aukcji ale w związku z tym że wywołany zostałem do tablicy to jestem.

Czy tarcza jest ukraińska a raczej chińska czy też rosyjska - nie wiem, chociaż powyżej ( indeksy 3 i 9 ) padły poważne dowody na to że jest ukraińska.

Ja raczej zastanawiam się nad sensem robienia tarcz do Kosmosa.  O ile rozumiem robienie tarcz do Poljota de Lux, Łucza, Rodiny czy też Wołny- zegarków bardzo popularnych i występujących masowo  o tyle nie rozumiem robienia tych tarcz do Kosmosa. Zegarka bardzo rzadkiego i z bardzo specyficznym rozwiazaniem kalendarza.

Założmy że ta przysłowiowa Ukrainka wymieniona w jednym z postów powyżej będzie miała rzekome tarcze do Kosmosa - to jak myślicie ile ich sprzeda?

Ile Wy jesteście tych tarcz w stanie kupić ?  A jak już kupicie to do czego je załozycie ?  Przecież to nie Poljot de Lux. Ta tarcza może byc założona tylko i wyłącznie do mechanizmu z Kosmosa. Chyba że ktoś ma z 1000 takich mechanizmów i dlatego warto było robić nowe tarcze do Kosmosa. Ale to już moja teoria.

A różnice są i sam je teraz dostrzegam jak porównuję jedno i drugie. Ot i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza podrabiana: indeksy cięte gumówką - za szerokie i za długie w stosunku do oryginału (jak w de Luxach) choć zachowują równe odległości, tarcza za ładna w stosunku do koperty czy wskazówek.

Czy jest sens podrabiania tarcz do tak rzadkich zegarków?

Odpowiedzą niech będzie obecna kwota licytacji i to jeszcze nie koniec...

Podejrzewam że kilka tysięcy tych zegarków jeszcze się zachowało...u kolekcjonerów, zegarmistrzów i "nieświadomych"....portale aukcyjne nie mogą być miarą ilości występujących w przyrodzie.

Do pewnego czasu sam nie byłem świadomy wartości Poljota Chrono...

Swojego czasu nikt nie myślał o podrabianiu tarcz do Poljotów Chrono a teraz mamy i tarcze i wskazówki...itd itd

Rozumiem że Kris 2 wystawia zegarek na licytacji?

Sugeruję zawarcie w opisie aukcji informacji o podejrzeniach co to tarczy - biorąc pod uwagę ceną jaką już osiągnął.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem  jak już mamy się czepiać to:

1. nigdzie nie jest napisane, że oryginał,

2. cena jest na tyle wysoka, że chyba licytują ludzie znający się na rzeczy - wątpię, by jakiś początkujący (jak ja) rzucił się na zegarek za 600 jak może sobie za to z 15 działających rusków na początek do kolekcji kupić.

nie znam sprzedającego, ale opis dla mnie jest uczciwy i nie widzę powodu, żeby pisał coś, co potencjalnie obniży mu cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze jak to falszywka jest to ta cena jest nieadekwatna i smierdzi dobrze znanymi numerami w stylu deluxe, Wolna, Sputnik i Okeah (do tego tp nawet juz dekle robia)... 

Niestety zgadzam sie ze technicznie jest ok, czy uczciwie?

Pozwole sobie przypomiec kiedys ta dyskusje jak bedzie towarzystwo szorowalo po innych, nieforumowych sprzedawcach "odnowionych" zegarkow.

Oj Orwell sie przypomina i rownosc wsrod zwierzatek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze do Kosmosa są dostępne od chyba pół roku na wschodzie, choć nie wylewają się jeszcze zewsząd (jest ich stosunkowo mało). U nas jeszcze nie wiedziałem ale to była kwestia czasu aż dotrą.

Po co robić tarcze do Kosmosa? Są zniszczone egzemplarze na rynku, wraki do odrestaurowania - jest popyt, jest podaż.

nie wiem  jak już mamy się czepiać to:

1. nigdzie nie jest napisane, że oryginał,

2. cena jest na tyle wysoka, że chyba licytują ludzie znający się na rzeczy - wątpię, by jakiś początkujący (jak ja) rzucił się na zegarek za 600 jak może sobie za to z 15 działających rusków na początek do kolekcji kupić.

nie znam sprzedającego, ale opis dla mnie jest uczciwy i nie widzę powodu, żeby pisał coś, co potencjalnie obniży mu cenę.

To jest forum miłośników zegarków a nie handlarzy omawiających jak by tu zarobić na jeleniu - sorki, ale nie mogłem się powstrzymać...

ten tekst jest po prostu do oprawienia w ramkę i podwieszenia ku przestrodze...

Wielu z forumowiczów coś kupuje lub sprzedaje na alle (niektórzy sporadycznie inni niemal zawodowo), ale nie róbmy z siebie Mirków od "Niemiec płakał jak sprzedawał"...

Kris - wiedziałeś / nie wiedziałeś nie wnikam i nie oceniam - moim skromnym zdaniem (możesz je śmiało olać) wypadałoby jednak dodać do aukcji info, że tarcza to zamiennik - choćby dla ratowania własnej renomy.

edyta;

Widzę ze stosowny dodatek się pojawił na aukcji - moim zdaniem dobry krok.

Edytowane przez Voli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edyta;

Widzę ze stosowny dodatek się pojawił na aukcji - moim zdaniem dobry krok.

Przecież Kris wyraźnie napisał, że w oczy rzuciła mu się różnica dopiero po naszych uwagach. Nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć. Uczciwie dodał tą informację do swojej aukcji i nie widzę problemu.

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Szczerze mówiąc to nie wiem po co ten cały hałas w okół tej AUKCJI krisa2. Co innego jeśli chodzi o dyskusję na temat samej tarczy.  Dyskusję merytoryczną na forum.

Co do aukcji ludzie mają oczy i widzą co kupują. Jeśli komuś coś do końca nie pasuje zawsze jest opcja "pytanie do sprzedającego" i można wszystko sobie wyjaśnić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nightdream - to też pochwaliłem postawę - wiec? :huh:  Zresztą nieistotne, wszystko co miało tu paść i zostać zrobione gdzie indziej to już za nami - watek chyba zakończony.

(edyta: przepraszam za błąd w nicku, już jest ok)

Edytowane przez Voli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantazja ludzka naprawdę nie zna granic.

Obrzydliwy zegarek.

Wytapane z mojego Huawei P9.

Edytowane przez msokol19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi