Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

yanek

Zestaw stereo dla amatora

Rekomendowane odpowiedzi

A to już chyba załapałem Twój tok myślenia. Przekładając to na motoryzację. Ktoś chce kupić nowe auto do 90 000 zł, które musi mieć lekkie zdolności terenowe, bo 5 razy w roku jedzie na ryby - błotko i lekkie koleiny, a i też lubi się wybrać 2 razy w roku w góry, wiec przyda mu się podwyższone nadwozie i napęd na 4 koła. A tutaj odpowiada miłośnik prawdziwych terenówek, który siedzi w off-roadzie od 20 lat i twierdzi: Nie ma różnicy czy kupisz chociażby Dacie Duster 4x4, czy całkiem niezłego w terenie Suzuki Jimmy za ok 60-70 000 zł, czy kupisz beemkę 1-kę z napędem na tył, bo i tak wszystkim tym 3 autom daaaalekoooo do zdolności terenowych robionego na specjalne zamówienie TOMCata na bazie land rovera. Co z tego, jak ten Tomcat nie zostanie wykorzystany w 10%, co z tego, że jest kilkakrotnie droższy. Jednak jazda dusterem po błocie, w koleinach i na śniegu jest lepszym pomysłem niż to samo golfem z napędem na przód już przy ograniczonym budżecie. Różnicę widać, nie trzeba kupować najlepszego.

Argument nie jest trafiony.

Muzyki nie słuchamy 5x do roku.

Słuchamy jej codziennie i możemy albo codziennie kaleczyć uszy albo codziennie cieszyć się dźwiękiem wysokiej jakości. Nasz wybór.

5x w roku to chodzimy do filharmonii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I być może powyższa sytuacja wyjaśnia, dlaczego w Polsce nie da się wyprodukować dobrze brzmiącej płyty.

Bobrze i fatalnie brzmiące płyty można odnaleźć w ramach jednego zagranicznego wykonawcy który w między czasie zmienił producenta. Kraj nie ma tutaj nic do rzeczy, naprawdę dobrze zrealizowanych płyt jest w obecnych czasach bardzo bardzo mało. Kiedyś gdy były jeszcze kasety w sprzedaży...to bardziej przykładano się do materiału na CD. Obecnie CD nie ma już żadnego prestiżu więc i jakość nagrań na tym nośniku jest zwykle zła lub mocno przeciętna.

Dobrych realizacji trzeba szukać głównie wśród niszowych wykonawców, jazz, akustycznej, rocka itd

Mam kilka płyt w domu referencyjnych, porównanie ich do przeciętnego CD to jak porównanie Kim Dzong Una do Obamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że, Kim taki rewelacyjny i referencyjny...? :P

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bobrze i fatalnie brzmiące płyty można odnaleźć w ramach jednego zagranicznego wykonawcy który w między czasie zmienił producenta. Kraj nie ma tutaj nic do rzeczy, naprawdę dobrze zrealizowanych płyt jest w obecnych czasach bardzo bardzo mało. Kiedyś gdy były jeszcze kasety w sprzedaży...to bardziej przykładano się do materiału na CD. Obecnie CD nie ma już żadnego prestiżu więc i jakość nagrań na tym nośniku jest zwykle zła lub mocno przeciętna.

Dobrych realizacji trzeba szukać głównie wśród niszowych wykonawców, jazz, akustycznej, rocka itd

Mam kilka płyt w domu referencyjnych, porównanie ich do przeciętnego CD to jak porównanie Kim Dzong Una do Obamy.

Z dobrze brzmiących komercyjnych płyt polskich - niewątpliwie Kayah i Bregovic, tak nagranego basu nie ma w historii polskiej fonografii.

Na świecie wcale nie jest lepiej z dobrze nagranymi płytami. Jest ich więcej, oczywiście, niż polskich, bo świat jest od Polski większy ;) ale niewielu wykonawców dba o coś więcej poza kasą.

Nieliczni artyści kładą nacisk na  jakość nagrań studyjnych czy live. Przykładem - Mark Knopfler,na którego nowy album właśnie czekamy. Albo Allan Taylor, dla którego pracuje Niemiec ze Stockfischa, bezwstydnie (ale IMO słusznie) nazywający sie najlepszym inżynierem dźwięku na świecie.

W USA wcale nie gorsi od Stockfischa bracia Chesky, firma DMP ze swoim "dopalonym brzmieniem" (czy jeszcze istnieje?), Telarc - specjaliści od megaprodukcji... trochę tego jest. Europa - jeszcze EMC, doskonale nagrane płyty, z polskich wytwórni kładących nacisk na jakość dźwięku warto wyróżnić DUX Records.

Najbardziej szlag mnie trafia, gdy wykonawca proponuje super muzykę a nagrania są skopane przez dźwiękowców - przykładem Marillion z Fishem. 21-bitowe remastery tylko pogorszyły sprawę...

Nawet na komputerowych głośniczkach taki AllanTaylor zabrzmi dobrze, choćby grał tylko banalnego walczyka z lewackim tekstem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
il Dottore, dnia 18 Paź 2014 - 16:34, napisał:

Z dobrze brzmiących komercyjnych płyt polskich - niewątpliwie Kayah i Bregovic, tak nagranego basu nie ma w historii polskiej fonografii.

Na świecie wcale nie jest lepiej z dobrze nagranymi płytami. Jest ich więcej, oczywiście, niż polskich, bo świat jest od Polski większy ;) ale niewielu wykonawców dba o coś więcej poza kasą.

Witam,

zgadzam się z przedmówcą  :) . Dobry bas można usłyszeć m.in. na płycie Marcusa Millera - The sun don't lie. Świetna pod każdym względem jest również płyta Pata Metheny - Secret Story.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze nagranych płyt a raczej dobrze nagrywających wytwórni płytowych jest mnóstwo, ot choćby wystarczy zapoznać się z katalogiem sklepu GiGi. Problem leży gdzie indziej, mianowicie zazwyczaj ciężko znaleźć dobrze nagraną płytę akurat słuchanego/lubianego wykonawcy.    

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzeba autora zapytania to sprzęt dla amatora do w sumie niewielkiego pomieszczenia (19 m2). W dodatku kryterium wyboru jest produkt nowy, z określonym budżetem.

Czy nie widzisz obiektywnej różnicy w jakości odsłuchu między sprzętami typu miniwieża onkyo, denon za 1500 zł, a np. jakimś tam philipsem za 600 zł? Czy uważasz, że amator wykorzysta możliwości sprzętu za klika-naście i więcej tysięcy złotych w niewielkim pomieszczeniu, gdy sprzęt będzie grał na 15-20% możliwości? Droższe audio jest jednym z wielu przedmiotów luksusowych (nie pierwszej potrzeby), na którym marże mogą osiągać gigantyczne wielkości.

Jaka jest Twoja opinia na temat wspomnianego tutaj kilka razy arcama solo mini - można kupić bez kolumn za 2400 zł, z dedykowanymi monitorami zmieści się w 3600 zł  - znacznie ponizej 10-12 tys na zestaw, które wcześniej sugerowałeś.

Witam.

Kolumny podstawkowe przeznaczone są do mniejszych pomieszczeń tak do ok 24 m2 a wolnostojące w większości do większych pomieszczeń. Inaczej jest strojony bas, gdy go ubędzie ze względu na wielkość pomieszczenia to będzie zachowana równowaga tonalna. (oczywiście z odpowiednią elektroniką). 

Można kupić małe monitorki za kosmiczne pieniądze a przeznaczone będą, do mniejszych pomieszczeń.

W cenie do 3500 PLN zestaw MCR560+b&W 686s2 ma wiele zalet. Największą jest jakość/ neutralność dźwięku, a to dlatego, że tam są bdb kolumny w tej cenie. Same kosztują 2600 pln !!!.

W tym segmencie cenowym kolumny to podstawa, więc lepiej kupić tańszą elektronikę a droższe i dopasowane kolumny niż odwrotnie.

Jeśli ktoś ma 6000 PLN to może  kupić inne zestawienie na tych samych B&W np z NAD. Będzie grało lepiej ale .......będzie pozbawione radia internetowego i funkcji sieciowych i droższe o 2500 pln:)

Więc że MCR560+686s2 to super kompromis pomiędzy dźwiękiem kasą a użytecznością. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, przez te wasze dywagacje sam zaczalem chodzic po sklepach i słuchać. Tak mi sie spodobał zestaw Denon  M39 + Zensory 3 że zanabyłem i nie żałuję. Moge z czytym sumieniem polecic to zestawienie, Gra fantastycznie, Pianocrafty brzmią duuuzo gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu również stałem przed dylematem co kupić. Pierwszą myślą był Pianocraft. Mały odsłuch, no niby ok ale czegoś brakowało. W pobliżu grały kolumny Vectory z jakiegoś amplitunera i to było to. Brzmienie mocne. To nie grało, to brzmiało. Bardzo szybko oczywiście te vectory sprzedałem. Dziś stoją kolumny studio 16hz, wzmak, gramiak i to mi wystarczy. Zmierzam do tego że warto wydać raz trochę więcej i mieć spokój na długie lata. Unikać tylko for w stylu audiostereo, to jest zaraza. Ha ha ha. Człowiekowi ciągle coś nie gra, coś by poprawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może by nie pisać nowego tematu podepnę się z pytaniem. Poszukuje zestawu obecnie do 5tys, z jednej strony mam zestaw cambridge audio azur640 oraz kolumny quadral, słucham klasycznego rock'a, muz klasycznej , obecnie sie przenoszę i myśle nad zestawem własnie albo mini Pianocraft 640 lub polecany N560 ale nie czy tez Denon D-F109 lub M39… albo całkowicie nowy główny zestaw stereo i pomyślałem nad: Denon PMA-520, DCD-520 z kolumnami Dali Zensor 7.

Może macie jakieś propozycje inne dużo jest pozytywnych opinii Piancraftów ale nie wiem czy pchać sie w air play i DNLA itp czy 640 wystarczy… Czy zamiast minimalizmu nie lepiej cos większego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planuje do m39 dokupić dobry wszystkomajacy bluray by robił za centrum muzyczno, sieciowo, rozywkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może by nie pisać nowego tematu podepnę się z pytaniem. Poszukuje zestawu obecnie do 5tys, z jednej strony mam zestaw cambridge audio azur640 oraz kolumny quadral, słucham klasycznego rock'a, muz klasycznej , obecnie sie przenoszę i myśle nad zestawem własnie albo mini Pianocraft 640 lub polecany N560 ..

Ja planuje do m39 dokupić dobry wszystkomajacy bluray by robił za centrum muzyczno, sieciowo, rozywkowe

Świetny zestaw all in one to Naim Unitiqute 

naim_unitiqute.jpg

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jak dla mnie to drogo....

Są też o ok 1/2 i 2/3 tańsze systemy Cambridge Audio: MINX XI oraz Model One jednak ich nie zarekomenduje gdyż ich nie znam.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie Pianocraftów 640 2x60w  a 560 nowsza ma 2x32w.. czy ktoś miał okazje porównać te systemy ja słuchałem 640 i duzo zrobiła juz wymiana standardowych kablów głośnikowych jesli chodzi o jakość muzyki… z koleji zestaw denon f109 to coś ponad 4 tys wiec czy nie lepiej kupić zestawu stereo średniej pułki Denon  PMA 520 lub 720 czy w strone dużych zestawów Yamahy A-S500 lub 501?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam.. czytam.. aż doszedłem do fragmentu

(...) Co do piwa - odróżniam bezbłędnie Guinnessa puszkowego od tego "z kija". Ale i tak nie jestem na poziomie gości, którzy twierdzą, że Guinness (ten z kija) tym lepszy, im bliżej browaru jest pub. To piwo bowiem nie znosi bowiem podróży i przechowywania.

Dlatego Guinnessa powinno pić się:

1/ w Dublinie, a najlepiej

2/ w centrum Dublina

Ja tego nie wymyśliłem, ale całe książki powstały na temat różnic pomiędzy pintą nalaną w pubie w centrum Dublina a taką z obrzeży miasta.

A dla koneserów jest wizyta w Jądrze Ciemności czyli w browarze na St. James Gate i tam w barze na platformie widokowej można walnąć sobie pifko wprost z taśmy produkcyjnej. Ludzie z Tokio czy z Pekinu pielgrzymują tam na najlepszą pintę na tej planecie! :)

Picie Guinnessa w Polsce to w każdym razie pomyłka.(...)

który, sprowokował mnie do odpisania

bo po pierwsze, to ja nie lubie Guinessa - ale w pełni zgadzam sie ze picie go w browarze-barze w punkcie widokowym smakuje nieziemsko... tego piwa nie powinni sprzedawać poza Dublinem.. ale to nie o tym miało być..

kiedyś miałem podobny dylemat, wzbogacić brzmienie i dodać w domu dźwięku.., żeby nie mówić zagłuszyć tikanie ;-)))

spędziłem wiele bezsensownych godzin porównując i czytając internetowe zestawienia, rankingy, porady

z których jedna miała sens.. weź swoją ulubiona płyte i jedź jej posłuchaj..

coraz więcej sklepów ma możliwość odsłuchania, salony audio-hifi oferują w pełni profesjonalne odsłuchy... ale dla amatora wystarczy i polecam weź płyte i szukaj swojego brzmienia

ja byłem na tyle przegrany, że posiadałem juz wzmacniacz kupiony według internetowych rankingów i specyfikacji technicznych, po jakichśtam odsłuchach i szukałem tylko kolumn, które sfinalizują brzmienie, którego szukałem, miało byc prosto...  a nie było..

wszystkie wielkie internetowe marki, rankingi nazwy przepadły bo nie pasowały do mojej muzyki i do mojego ucha...

ja skonczyłem na polskich myśli technicznej z Józefowa-pod Warszawa, które zostały zbudowane pod moje ucho i grają tak jak wymarzyłem

szukaj i słuchaj..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie Pianocraftów 640 2x60w  a 560 nowsza ma 2x32w.. czy ktoś miał okazje porównać te systemy ja słuchałem 640 i duzo zrobiła juz wymiana standardowych kablów głośnikowych jesli chodzi o jakość muzyki… z koleji zestaw denon f109 to coś ponad 4 tys wiec czy nie lepiej kupić zestawu stereo średniej pułki Denon  PMA 520 lub 720 czy w strone dużych zestawów Yamahy A-S500 lub 501?

Gdzie widziałeś denona f109 za ponad 4000 zł? Chyba na stronie producenta? W zależności od wersji za zestaw z dedykowanymi kolumnami w Niemczech zapłacisz:

za D-F109C od ok 420 euro, za D-F109N od ok 490 euro

http://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/1761oE2oJ0.html?param.resultlist.sortKey=minPrice&q=denon+f-109

u nas trochę drożej, ale znacznie taniej niż w katalogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie widziałeś denona f109 za ponad 4000 zł? Chyba na stronie producenta? W zależności od wersji za zestaw z dedykowanymi kolumnami w Niemczech zapłacisz:

za D-F109C od ok 420 euro, za D-F109N od ok 490 euro

http://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/1761oE2oJ0.html?param.resultlist.sortKey=minPrice&q=denon+f-109

u nas trochę drożej, ale znacznie taniej niż w katalogu.

Powyższy zestaw jest zjadany na śniadanie i popijany zsiadłym mlekiem przez M39 + Zensory 3, sam miałem na niego ochotę która przeszła mi po odsłuchach porównawczych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższy zestaw jest zjadany na śniadanie i popijany zsiadłym mlekiem przez M39 + Zensory 3, sam miałem na niego ochotę która przeszła mi po odsłuchach porównawczych.

ale już 109 + zensory 3 też ciekawy zestaw, poniżej 2000 zł. Różnica w cenie między kolumnami denona dedykowanymi do f109 a zensorami 3 to tylko 100-150 zł:

http://www.rtvmax.pl/Sklep/Zensor-3,2,0,388,5951.htm

http://www.rtvmax.pl/Sklep/SC-F109,2,0,639,4330.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że dyskusja trwa. :)

Powoli skłaniam się do czegoś bardziej multimedialnego niż Yamaha MCR-840. (choć narazie to faworyt)

Muszę przesłuchać N560 ale z tego co widzę to nie będzie to samo co 640/840. Chyba, że brać ją w zestawie z B&W 685 s2. Nie wiem tylko czy 2x32W wysteruje te kolumny.

Podobnie jest z Onkyo CR-N755. Też nieduża moc ale można go kupić osobno i dobrać tańsze kolumny np. Q Acoustics 2020i.

I ostatni pomysł. Marantz M-CR610 :) do niego już można podpiąć już wiele rzeczy. Na początek np Dali Zensor 3.

Co sądzicie?

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że musisz posłuchać jak brzmi. Z opinii wiem ze to dobre zestawienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy zestaw warty odsłuchania w okolicach budżetu to moim zdaniem też:

Marantz Melody Media M-CR610 (czarny) + Boston Acoustics A26

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/marantz-melody-media-m-cr610-czarny-boston-acoustics-a26-czarny.bhtml?from=ceneo&p=3499.00&cr=0&ceneo_spo=true

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bostony wg mnie mają ciemniejsze brzmienie i ewidentnie czegoś brakuje im w wysokich rejestrach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że musisz posłuchać jak brzmi. Z opinii wiem ze to dobre zestawienie.

Ciężko znaleźć samego Marantza a żeby jeszcze go posłuchać z różnymi rzeczami to już cud ;)

ciekawy zestaw warty odsłuchania w okolicach budżetu to moim zdaniem też:

Marantz Melody Media M-CR610 (czarny) + Boston Acoustics A26

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/marantz-melody-media-m-cr610-czarny-boston-acoustics-a26-czarny.bhtml?from=ceneo&p=3499.00&cr=0&ceneo_spo=true

Widziałem tą promocję. Całkiem ciekawa.

Ale za podobną cenę można mieć zestaw z Zensor 3 z uk.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko znaleźć samego Marantza a żeby jeszcze go posłuchać z różnymi rzeczami to już cud ;)

Widziałem tą promocję. Całkiem ciekawa.

Ale za podobną cenę można mieć zestaw z Zensor 3 z uk.

oczywiście w UK, USA, Niemczech itp. jest generalnie taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.