Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Crimson79

Pytanie - rysy na bransoletach przy zapięciach

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że na bransoletach mojego seiko i orient stara przy zapięciach robią się takie oto rysy:

fe7e3ab679d4c740gen.jpg

Te "otarcia" powstają na wysokości końca zapięcia. Jak myślicie - czy jest na to jakiś sposób przy normalnym użytkowaniu (tzn by takie "zdobienia" nie powstawały lub można jakoś je zlikwidować) czy raczej nie zawracać sobie tym głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wklejam tam kawałek taśmy klejącej.

Może prymitywny sposób, ale skuteczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro skuteczny to może też spróbuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lenybo, dnia 18 Paź 2014 - 11:40, napisał:

Skuteczny, też tak robię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to całkowicie normalne zjawisko, powstające w wyniku ocierania się o siebie stali a wynikające z takiej a nie innej budowy tych bransolet.

Raczej nie do uniknięcia, bransoleta pracuje, skóra ręki się ugina itd.

Tyle postów, kilka lat na forum - i nadal można przeżyć szok na tym forum.

Oklejanie zegarka folią ? - jaka wiocha, powiedzcie, że dzisiaj prima aprilis bo walnę w kalendarz :)

to nie może być prawda  :unsure:  :wacko:  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jak pilot w woreczku albo konwerter od anteny bo tez widzialem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję, żeby "spece" - autorzy powyższych komentarzy się tak nie rozpędzali ... nie jesteśmy w piaskownicy.

"Modyfikacja" polega na wklejeniu paska taśmy o szer. ok. 5 mm pod klamerkę zapięcia. Tego nie widać, a bransoleta jest nie porysowana.

edycja: w mojej bransolecie najbardziej narażone na tarcie przez klamerkę zapięcia jest jedno ogniwo bransolety - tam wkleiłem taśmę (4 lata temu)

bransoleta-800.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak jesteście,

to ile tych pasków 5mm wklejasz ? bo bransoleta i zegarek rysuje się w tysiącu innych miejsc.

Zapięcie pracuje z przodu, z tyłu, od środka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, pisałem - zmień ton, bo nie rozmawiasz z gówniarzami !

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z foliarzami ? No to idę stąd bo nie mamy o czym rozmawiać i kolegami też nie jesteśmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z foliarzami ?

:lol:  :lol:  :lol:

Uuuu, Pan Jacek K. coś za drażliwy... Burns ma absolutną rację bo jaki sens ma taki zabieg, skoro bransoleta narażona jest na łapanie rys na całej swojej powierzchni? Taśma w widocznym miejscu to straszna lipa, nawet w takim skrajnie narażonym na eksploatacje. W końcu zegarek ma ładnie wyglądać, a taśma klejąca uroku mu zdecydowanie nie dodaje- nawet w porównaniu do rys. Z drugiej strony skoro: 

Tego nie widać, a bransoleta jest nie porysowana.

To jaki to ma w ogóle sens? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połamaliście już łopatki i foremki?

A folia chyba jednak jest bez sensu. Aczkolwiek...po kilku latach (założywszy systematyczne wymienianie tej wklejki) efekt będzie taki, że będzie to jedyny element bransolety bez rys...

Dawno JUŻ nie było to przypominane.

ZEGAREK BEZ RYS JEST JAK WOJOWNIK BEZ BLIZN ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najzabawniejsze jest to, że porysowany, wyświecony element już mamy. Więc oklejając folią chronimy tylko to wyświęcone miejsce. Kupując nowy zegarek trudno przewidzieć gdzie będzie pojawiało się ocieranie. Pal licho zapięcie, wiele bransolet pracuje przy maskownicach i wtedy takie przetarcia mamy na maskownicach a to już widoczny na pierwszy rzut oka element - przynajmniej dla użytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie bransoleta rysuje w pracy od biurka. Jest to zwykle kilka ogniw z lewej strony zegarka. Ale delikatna polerka załatwia temat tych rysek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie bransoleta rysuje w pracy od biurka. Jest to zwykle kilka ogniw z lewej strony zegarka. Ale delikatna polerka załatwia temat tych rysek.

Dokładnie - zegarek ma służyć tobie a nie odwrotnie - jak powstaną drobne ryski to można wypolerować jak nie samemu to u zegarmistrza za parę groszy

Takie obsesyjne dbanie o niego mija się z celem , lepiej kupić i nie nosić jeśli ma być bez ryski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może założyć gumę z plastikową klamerka ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
kiedyś (początek lat 80) widziałem dywan w pokoju owinięty folią, później w tym samym domu leżał pilot opakowany w torebkę celafonową. Z biegiem lat, dywan mole nadżarły, a w pilocie baterie się wylały. Ot cała historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.