Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rk7000

"Stawka" - turniej zegarków radzieckich

Gramy o III miejsce  

51 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Roman, napewno czas Ci nie pozwala? czy to ten napój co tam demonstrowałeś kilka postów wcześniej? :D

Panowie czekam z niecierpliwością na to co pokażecie. I mała rada ode mnie - nie pokazujcie kwarców bo odpadniecie  :lol:

Niestety tylko czas. pierwszy wolny weekend od dawna.

Pojechałbym, bo cała masa znajomych  tam jest no i organizator robi świetne imprezy zawsze :)

A trunek to niestety tylko symbolicznie szklaneczka góra dwie bo jutro do pracy niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie techniczne - wstawiamy dwa zdjęcia, czy na jednym z nich mogą być dwa ujęcia, czyli innymi słowy lekki kolaż ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie techniczne - wstawiamy dwa zdjęcia, czy na jednym z nich mogą być dwa ujęcia, czyli innymi słowy lekki kolaż ?

Znowu nie chciałbym decydować za resztę gremium, ale sugeruję aby jednak wstawić dwa zdjęcia - tak jak jest o tym mowa w Regulaminie. Jeśli bowiem ktoś wstawia jedno zdjęcie z dwoma ujęciami, to ma pewną przewagę czasową :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - ale mnie chodziło o wstawienie dwóch zdjęć, przy czym na jednym byłyby dwa ujęcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak wszyscy przygotuja post wcześniej więc przewaga czasowa mamałe znaczenie.

IMO może być kolaż byle nie kolarz  :D

post-47356-0-83825700-1418585946.jpg

Edit

3 chciałeś wstawić - kara - urwanie nosa :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie w sumie nie burzył, ale mam gołębie serce ;) poczekajmy na resztę...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ee to jak macie mnie potem kołem łamać to wstawię tradycyjnie - chodziło mi o lepszą czytelność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbliża się 21:00 :) Ludzkośc się gromadzi ;)

Nie mogie się doczekać...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Uczestników oraz obserwatorów obojga płci :) Tak się składa, że ponownie przypadł mi zaszczyt wystartowania kolejnej rundy naszej (a raczej Waszej :D ) ciężkiej batalii.

Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale kategoria bieżącej rundy to…:

Radziecki zegarek z ciekawym mechanizmem!

Gwoli przypomnienia: pokazujemy dwa zdjęcia czyli zegarek i jego mechanizm. Wszystko to musi być okraszone komentarzem dlaczego akurat taki a nie inny zegarek (werk) wybraliśmy.

Tym razem bez czeskich wtrąceń, ale z uwzględnieniem tego, że pokazujemy wnętrze:

Pokaż kotku, co masz w środku! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiając się nad aktualna kategorią zachodziłem w głowę co autor miał na myśli "....z ciekawym mechanizmem" !

Stwierdziłem że skoro nie jestem Jackowski i nie czytam w myślach to może wybiorę mechanizm który dla mnie, jako w sumie laika, jest ciekawy !

Wybór padł na bazujący na werku A. Schilda AS 1475, 18 kamieniowy mechanizm 2612.1 w poprawionym wydaniu Poljota.

To co dla mnie ciekawe to fakt połączenia mechanizmu do odmierzania czasu z młotkiem mechanicznym który służy jako budzik  :D  

Jakby nie było nie jest to zbyt popularne rozwiązanie i tylko nieliczne mechaniczne zegarki mogą pochwalić się tym rozwiązaniem, które to pozwala na trochę luzu w walizce przy podróżach służbowych, gdyż nie trzeba targać dodatkowego szafkowego budzika  :rolleyes: 

post-60538-0-09529900-1418585974_thumb.jpg

post-60538-0-53934700-1418585986_thumb.jpg

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dla niektórych mój wybór będzie zaskakujący, bo nie jest to rzadki ani wyszukany werk. Otóż za zegarek wart uwagi z powodu ciekawego mechanizmu proponuję Łucza 2209, tym razem w wersji bikolor :) A dlaczego ten:

Mechanizm 2209 w momencie wypuszczenia na rynek, był jednym z najcieńszych werków stosowanych w tamtych czasach. Zastosowanie wyjątkowo cienkich podzespołów, znacząco wpłynęło na odchudzenie mechanizmu (niestety na awaryjność, przy niedbalstwie noszącego, także). Jego grubość to zaledwie 2,9mm, co razem ze szkłem pozwoliło na stworzenie pięknych garniturowców w latach '60, których grubość nie przekraczała 8mm. W 1963 roku, na Międzynarodowej Wystawie w Lipsku, werk 2209, zastosowany wówczas w Wympiel'u, zdobył złoty medal :)

post-60883-0-44080800-1418569156_thumb.jpeg

post-60883-0-89521000-1418569207_thumb.jpeg

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostok automatic  z mechanizmem 2427, podwójny datownik.

Zegarek niezmiernie rzadki, a przy tym wyjątkowej urody. Ogromny zegarek robiący wrażenie nawet teraz, z pięknie mieniącą się granatową tarczą.

post-49869-0-26329600-1418586964_thumb.jpg

post-49869-0-98095300-1418586991_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej rundzie wystawiam Baltikę (!)

Tajemniczą i ekstremalnie rzadką. Radziecką markę zapomnianą nawet przez Bogów i kolekcjonerów.

Baltiki są bardzo rzadkie.

Baltiki z ładnymi tarczami są bardzo, bardzo rzadkie.

Baltik z dobrymi tarczami, pozłacaną kopertą i własnym, rzadkim rodzajem mechanizmu – po prostu nie ma!

post-60300-0-54540600-1418586891.jpg

Tarczowo jest to potrójnie rzadki egzemplarz: z pełną, czytelną nazwą marki, logiem Pietrodworca i sygnaturą CbC. W większości egzemplarzy (których i tak nie można spotkać) wszystkie napisy albo większość są zwykle starte albo mało czytelne. Baltiki są specyficzne. Pochodzą przecież z czasów gdy w PCzZ królowały Majaki, Rossije, Svety, Pobiedy itp. Natomiast Baltika designowo i mechanizmowo stanowiła „epokowy” krok naprzód. O Baltikach niewiele wiadomo. Były bardzo krótko produkowane. Prawdopodobnie zaledwie od 2 do 4 lat – chyba od ok. 1958 do najpóźniej 1962r. – dlatego zachowało ich się tak mało.

A to że w Baltice siedzi rzadki, jej właściwy mechanizm to już w ogóle święto!

Znajduje się tam specyficzny a do tego rzadki jak na ówczesny czas i miejsce mechanizm 2609 na 21 kamieniach ! (w przeciwieństwie do powszechnego mechanizmu na 16k. - a z kolei bez późniejszej puncy Rakiety, która i w nazwie i w puncy weszła od 1962r.) Nie jest to mechanizm wykwintny - ale on jest po prostu mega rzadki!

post-60300-0-92733900-1418586897.jpg

Nie da się rozpatrywać tego mechanizmu bez kontekstu historycznego. Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że są to okolice roku 1960 gdy w mainstreamie dominują małokamieniowce to można powiedzieć, że mówimy o.. prekursorze, protoplaście, prototypie ?!.. późniejszego tradycyjnego 2609 w Rakietach. Protoplaście, który żył krótko i na dodatek zniknął w pierwotnej postaci… Jak wiele w ZSRR… Została po nim tylko nazwa używana później na określenie 2609.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nadszedł ten czas ;)  Niech się dzieje co chce :wub:

Wczoraj byłem pewny na 100% co wystawię ale dzisiaj po jednym zdjęciu kol. pmwas-a w innym watku, pojawił sie mały dylemat. A może jednak inny zegarek? A może tamten ma rzadszy i ciekawszy mechanizm? Wczoraj pojawił się pomysł wstawienia Sławy Tranzystor ale jednak dzisiaj zmieniłem koncept i postanowiłem pokazać moją perełkę. Zegarek z którego jestem bardzo dumny. Widziałem go tylko w jednej z kolekcji - kolekcji Marka Gordona. Mój zegarek - to mała "damka" ( nie jest to Czajka 1200 ) z nietypowym 30 kamieniowym automatycznym mechanizmem. Zegarek z lat 70  ub.wieku - ma więc juz sporo lat a zachował się w super stanie. Zegarek wyprodukowany w bardzo małej ilości sztuk - bardzo rzadki model.

Oto i on(a).  Damska złocona Zaria na mechanizmie 2015.

DSC_0027.JPG

DSC_0028.JPG

Ps. Pierwszy raz robiłem zdjęcia w namiocie - więc efekt taki sobie :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo się zastanawiałem co wstawić. Rakieta z odwróconym bębnem, rakietowy automat, genialny budzik zarii czy 7 dniowe chodziki, że o precyzyjnych nie wspomnę. Ale wybrałem mechanizm często pomijany w dyskusjach o radzieckim przemyśle zegarmistrzowskim, a moim zdaniem genialnie trwały i prosty. To na nim większość z nas uczy się podstaw. Mowa o budziku z 2 moskiewskiej czyli popularnej sławie. Moim zdaniem pasuje do niego przymiotnik kultowy. Poniżej przedstawiam trochę rzadziej występującą wersję w której tradycyjny dzwonek zastąpiony został pozytywką. A jak pięknie gra..

b16e35941cd6a3c9abb399758ed819a1.jpg43a75009a3e1a9f9217b453ad4ff7129.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zawodnikiem w tej rundzie będzie rakieta o pięknym sercu czyli 2209 . Bywa nazywany radzieckim skeletonem ale bardziej popularną nazwą jest "odwrócony bęben" z racji jego konstrukcji. Wybrałem go ponieważ uważam ten werk za najpiękniejszy wśród radzieckich mechanizmów a że w przyrodzie już tak bywa że piękność trzeba opłacić pewnymi wadami - jest kapryśny i delikatny . Mimo wad specjaliści docenili ten werk i 1965 roku w Lipsku zegarek o nazwie Rakieta Rekord  zdobyła zloty medal .

zapraszam do oglądania moich zdjęć

post-34995-0-30336300-1418586667_thumb.jpg

post-34995-0-83630100-1418586673_thumb.jpg

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik
Jak przed rundą wspominałem...szaraki ruskie mi zostały ;-)

Miał być ciekawy werk. Ja wybrałem K2602. Dlaczego? Wbrew częstym, obiegowym opiniom o wyłącznie złodziejskich i nieuprawnionych metodach pozyskiwania myśli technologicznych przez Rosjan ten mechanizm jest świadectwem  świetnego wykorzystania dobrych wzorców i przemyślanego rozwoju produktu.

Rodzina mechanizmów K260X jest chyba najpopularniejszym, nie do zajechania wołem napędowym, który nawet bez specjalnych zabiegów może pracować dziesiątki lat! 

Mechanizm jest ulepszoną przez Rosjan i ładniejszą  wersją werku Lip R26. 

Sami zerknijcie jak wyglądał protoplasta ;-)

26.jpg

A jak ślicznie wygląda 2602 w mojej Kamie:

gallery_26467_715_130664.jpg

kama2602.jpg

Trudno jest na zdjęciu oddać jego wykonanie w pasy ale spróbuję... Ehh kiedyś to i majster mógł oczy nacieszyć po odtwarciu dekla ;-)

kama2602_2.jpg

Jego produkcja jest efektem współpracy wnuka Emmanuela Lipmanna (założyciela firmy LIP) - Freda Lipmanna, który w 1936 roku nawiązał współpracę technologiczną z Rosjanami i wsparciem swych inżynierów, dał impuls rozwoju przemysłu zegarmistrzowskiego w Penzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Jest moc :)

I nie ma żadnego kwarca....

Yorki wygra!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kama piękna, ale nie zazdroszczę jurorom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masakra chyba nikt nie odpadnie )))) noooo ale yorki d*py chyba wszystkim pourywał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie...coś czuję, że cieniutkie werki 2209 nie zostaną docenione przez jurorów :) W każdym razie dla mnie faworytami są Kris i Gregorian :) Majty mi opadły i z hukiem walnęły o podłogę :D Gratuluję!!!

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie ma żadnego kwarca....

Tchórze  :D  :P

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majty mi opadły i z hukiem walnęły o podłogę :D Gratuluję!!!

Z hukiem? Strach pomyśleć co było w środku :P

A odnośnie ocen - okaże się. To jest bardzo trudna i w sumie dość niewdzięczna kategoria, bo w znacznej mierze zależy od tego, czym kto mierzy "ciekawość" mechanzimu. Rzadkością? Rozwiązaniami konstrukcyjnymi? Dodatkowymi atrybutami jak trwałość i prostota konstrukcji? Cóż... może być spory rozstrzał w ocenach między nami - takie życie :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.