Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, blue7 napisał(-a):

Lepiej pózno niż wcale - wydaje mi się, iż dopiero teraz poznałem powód drastycznego uszczuplenia,bardzo fajnej skądinąd,  kolekcji longinesów.  A tudorek bardzo fajny - gratuluję.

Dziękuje, aktualnie Tudory są dwa (54 & 58) i mam nadzieję, że niedługo wleci trzeci. 

Powtórzę raz jeszcze, bez ogórek - kawa na ławę, co było powodem 'pozbycia się tylu fajnych Longinesów' (a co tam, najwyżej wyjdę na świra hah).

Zrobiłem...test nocy (robię tak np. przy dopasowaniu bransolety / ponieważ wtedy jest efekt spuchniętego nadgarstka - jak podczas lata, obżarstwa & pijaństwa lub długiego noszenia tego samego zegarka).

Spałem we wszystkich Longinesach i okazało się, że HC i C'39 są nie do zniesienia! - ponieważ ich bransolety (ostre krawędzie) dosłownie wbijają się w ręce i ciążą niesamowicie (absolutny dramat).

Uznałem wówczas, że sprawiają one zbyt duży dyskomfort w noszeniu i podjąłem decyzję o zmianie. 

Padło na Tudora - ponieważ od premiery BB'54, bardzo mi się podobał. Sprzedałem 2L i kupiłem T. Zachwyt. Potem sprzedaż kolejnego/kolejnych L i zakup BB'58. Rewelacja.

*test nocy - prawidłowy

Bransolety Tudiego - sztos (Genewa pełną gębą) / Longiego - made in China (chociaż ten ryżyk od Sectora i mesh od LLD, mogą być / Presence - najlepsza / mimo motylka, nie przeszkadza mi).

I to m.in (bransoleta) było powodem sprzedaży Spirita (oraz Jego wada i zaleta zarazem - wewnętrzny & zewnętrzny AR na szkle *podatny na porysowania). Uznałem bowiem, że kolejny Tudor będzie lepszym rozwiązaniem (lepsza bransoleta + zakręcana koronka).

W międzyczasie podjąłem decyzję o wylocie Dziadków z pudła (uroczy klasyczny jasny Conquest'35 mm- trafił do Przyjaciela z naszego Forum, Presence 34.5 został w Rodzinie i wręczyłem go Brejdaczce).

Ostał się więcej jeden rodzynek - Tuxedo, o którym więcej mógłbym napisać (i może kiedyś to zrobię) w innym wątku.

Co będzie, czas pokaże - w myśl maksymy Kolegi z forum Rolexa "żaden zegarek nie ma u mnie dożywocia"...i to jest moim zdaniem - jedyne rozsądne podejście w tym hobby.

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Dziękuje, aktualnie Tudory są dwa (54 & 58) i mam nadzieję, że niedługo wleci trzeci. 

Powtórzę raz jeszcze, bez ogórek - kawa na ławę, co było powodem 'pozbycia się tylu fajnych Longinesów' (a co tam, najwyżej wyjdę na świra hah).

Zrobiłem...test nocy (robię tak np. przy dopasowaniu bransolety / ponieważ wtedy jest efekt spuchniętego nadgarstka - jak podczas lata, obżarstwa & pijaństwa lub długiego noszenia tego samego zegarka).

Spałem we wszystkich Longinesach i okazało się, że HC i C'39 są nie do zniesienia! - ponieważ ich bransolety (ostre krawędzie) dosłownie wbijają się w ręce i ciążą niesamowicie (absolutny dramat).

Uznałem wówczas, że sprawiają one zbyt duży dyskomfort w noszeniu i podjąłem decyzję o zmianie. 

Padło na Tudora - ponieważ od premiery BB'54, bardzo mi się podobał. Sprzedałem 2L i kupiłem T. Zachwyt. Potem sprzedaż kolejnego/kolejnych L i zakup BB'58. Rewelacja.

*test nocy - prawidłowy

Bransolety Tudiego - sztos (Genewa pełną gębą) / Longiego - made in China (chociaż ten ryżyk od Sectora i mesh od LLD, mogą być / Presence - najlepsza / mimo motylka, nie przeszkadza mi).

I to m.in (bransoleta) było powodem sprzedaży Spirita (oraz Jego wada i zaleta zarazem - wewnętrzny & zewnętrzny AR na szkle *podatny na porysowania). Uznałem bowiem, że kolejny Tudor będzie lepszym rozwiązaniem (lepsza bransoleta + zakręcana koronka).

W międzyczasie podjąłem decyzję o wylocie Dziadków z pudła (uroczy klasyczny jasny Conquest'35 mm- trafił do Przyjaciela z naszego Forum, Presence 34.5 został w Rodzinie i wręczyłem go Brejdaczce).

Ostał się więcej jeden rodzynek - Tuxedo, o którym więcej mógłbym napisać (i może kiedyś to zrobię) w innym wątku.

Co będzie, czas pokaże - w myśl maksymy Kolegi z forum Rolexa "żaden zegarek nie ma u mnie dożywocia"...i to jest moim zdaniem - jedyne rozsądne podejście w tym hobby.

Ciekawe, dla mnie tym bardziej, że na noc zdejmuję zegarek z ręki, ale abstrahując od sposobu dochodzenia do decyzji, to decyzja dobra zwłaszcza, że jesteś zadowolony by nie rzec bardzo zadowolony (wnioskując z tego co piszesz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, blue7 napisał(-a):

Ciekawe, dla mnie tym bardziej, że na noc zdejmuję zegarek z ręki, ale abstrahując od sposobu dochodzenia do decyzji, to decyzja dobra zwłaszcza, że jesteś zadowolony by nie rzec bardzo zadowolony (wnioskując z tego co piszesz).

Tak, jestem zadowolony z końcowego efektu. A dodatkowym atutem, jest fakt - zmniejszenia ilości sztuk w kolekcji (lubię jak zegarki są gotowe, bez nastawiania / a ich 'sztuczne nakręcanie' stało się dla mnie uciążliwe).

*aktualnie z 9 automatów - zszedłem na 4 (+ dokupiłem milusińskiego japońskiego kwarca) i uważam, że ta ilość jest optymalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Dnlaie napisał(-a):

1747145113443.jpg

Serdecznie gratuluję 🍾Czekałem, aż do Ciebie przyjdzie i na pierwsze wrist shoty 😃

Jak wrażenia ? 

Edytowane przez Marcin C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dnlaie

Zagadka się rozwiązała, jeszcze czekam na dostawę 😃

O widzisz, u mnie wręcz odwrotnie. Zakochałem się w BB36 od pierwszej przymiarki, a BB54 polubiłem z czasem. 

Zapewne docenisz go z czasem. Świetnie wygląda na Twoim nadgarstku, wydaje się wręcz idealny 🥹 

Jak porównanie bransolety z 54 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcin C to i na Twoim nadgarstku będzie idealny : )

Bransolety jakościowo podobnie, ale jubilee jakby wygodniejsza (aż ciężko się przyzwyczaić, ponieważ praktycznie nie czuć jej na ręce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

@Marcin C to i na Twoim nadgarstku będzie idealny : )

Bransolety jakościowo podobnie, ale jubilee jakby wygodniejsza (aż ciężko się przyzwyczaić, ponieważ praktycznie nie czuć jej na ręce)

Wiem, że będzie idealny ☺️ 

Też mi się wydała wygodniejsza, ale to mega subiektywna rzecz. 

Zobaczymy jak się skończy miesiąc miodowy, ale zakładam, że zostanie z Tobą na dłuższy czas 😃

Jeszcze raz, gratulacje !

Edytowane przez Marcin C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Dnlaie

🤝

za parę dni wrzucę zdjęcia swojego egzemplarza 🫣

Edytowane przez Marcin C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Dziękuję, tym bardziej że Twoja rekomendacja (po przymiarce tego modelu) również przyczyniła się do zakupu! ; )

IMG_20250513_171209.jpg

Wygląda nawet lepiej niż zakładałem, że będzie! Zdecydowanie dobry strzał 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mój również dziś dotarł, jednak nie zostaje🤷‍♂️

Od roku planowałem zakup wersji z jasną tarczą, a rzutem na taśmę zamówiłem ten z ciemną i nie pykło 🫣

Zegarek świetny, zapewne zaraz wymienię na tą z jasnym cyferblatem. 

Zwrot zgłoszony do sprzedawcy, gdyby ktoś się szybko zdecydował to oddaje po cenie zakupu, a ta jest niezła. 

IMG_5082.jpeg

Edytowane przez Marcin C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1747902549212.t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20250522_135646.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi