Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki. A można bez wódki 🤔🤔🤔

Tomku, ta ilość wódki pełni jedynie funkcję techniczną. Warunkiem jest alkohol czysty i wspomniana niewielka miarka na poziomie: 30-40ml.

Ze znalezionych informacji wynika, że alkohol lepiej przenosi aromaty, a mięso będzie miało lepszą teksturę. Wódka nie będzie wyczuwalna podczas konsumpcji. 

Spotkałem się z przepisami, w których dodaje się Żubrówkę, ale ja nie"ryzykuję". Jak będzie Tobie i rodzinie smakowało, a znając wasze upodpobanie do sushi raczej tak się stanie. To w następnym wydaniu dodaj tartego buraka - łosoś nabierze barwy jak szynka dojrzewająca ;) 

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomku, ta ilość wódki pełni jedynie funkcję techniczną. Warunkiem jest alkohol czysty i wspomniana niewielka miarka na poziomie: 30-40ml.

Ze znalezionych informacji wynika, że alkohol lepiej przenosi aromaty, a mięso będzie miało lepszą teksturę. Wódka nie będzie wyczuwalna podczas konsumpcji. 

Spotkałem się z przepisami, w których dodaje się Żubrówkę, ale ja nie"ryzykuję". Jak będzie Tobie i rodzinie smakowało, a znając wasze upodpobanie do sushi raczej tak się stanie. To w następnym wydaniu dodaj tartego buraka - łosoś nabierze barwy jak szynka dojrzewająca ;) 

 

No właśnie ja chcę dodać buraczka 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

No właśnie ja chcę dodać buraczka 🤔🤔🤔

W takim razie polecam prosty sos chrzanowy.

Majonez, chrzan - szkoda zachodu na tarcie, ale kup min. 70%, koperek, sok z cytryny i trochę jogurtu greckiego, a także sól i pieprz.

Podziel sobie filet na dwa i jeden zrób "standardowy", a drugi obłóż tartymi buraczkami.

Dużego filetu i tak nie przerobicie w trójkę w wigilię.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

W takim razie polecam prosty sos chrzanowy.

Majonez, chrzan - szkoda zachodu na tarcie, ale kup min. 70%, koperek, sok z cytryny i trochę jogurtu greckiego, a także sól i pieprz.

Podziel sobie filet na dwa i jeden zrób "standardowy", a drugi obłóż tartymi buraczkami.

Dużego filetu i tak nie przerobicie w trójkę w wigilię.

Nie znasz naszych możliwości 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prosto i szybko - pasta puttanesca (czyli kure….wska) na późny obiad, bo muszę wyjść wieczorem. Należy jeszcze dodać parmezanu na talerzu i gotowe.
 

Teraz wszystko jest w internecie, więc polecam poszukać sobie skąd taka nazwa tego dania.

 

 

 

 

IMG_1780.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karpik musi być w Wigilię do tego pierogi z kapustą i grzybami i kapusta z grochem, zestaw obowiązkowy 🤗🤗🤗

IMG_20251213_144751.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Prosto i szybko - pasta puttanesca (czyli kure….wska) na późny obiad, bo muszę wyjść wieczorem. Należy jeszcze dodać parmezanu na talerzu i gotowe.
 

Teraz wszystko jest w internecie, więc polecam poszukać sobie skąd taka nazwa tego dania.

 

 

 

 

IMG_1780.jpeg

 

 

To mi smaku narobiłeś tym zdjęciem.

 

Zaraz sobie też makaron wstawię do gara :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
On 12/12/2025 at 5:54 PM, Autor1984 said:

1 kieliszek wódki


Łukasz, a próbowałeś kiedyś z jakimś innym trunkiem, np przechowywanym w wypalanej beczce?

Korci mnie żeby właśnie teraz tak to przyrządzić. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, Londek napisał(-a):


Łukasz, a próbowałeś kiedyś z jakimś innym trunkiem, np przechowywanym w wypalanej beczce?

Korci mnie żeby właśnie teraz tak to przyrządzić. 

Jeżeli chodzi o gravlaxa, to stosuje się alkohol czysty, który jak wspomniałem ma jedynie charakter techniczny.

Myślę. że po jakimś sherry nadał by dodatkowych nut, kto nie spórbuje ten nie będzie wiedział. Przy mocno wypalonej bezcze - aromaty mogą zacząć dominować.

Ja chyba dodałem kilkukrotnie po dębowej(Wódka Dębowa), ona też nie jest całokowicie czysta.

Gravlax dla miłośników ryb to zupełnie inny poziom, aniżeli łosoś podany w jakiejkolwiek innej formie. Również cytrusowe aromaty, którymi przechodzi - czynią go świetnym punktem m.in. na wigilijnym stole.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 hours ago, Autor1984 said:

kto nie spórbuje ten nie będzie wiedział


To prawda, zrobię prawilnie na Boże Narodzenie… a na Sylwestra dam się ponieść emocjom 😂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Londek napisał(-a):


To prawda, zrobię prawilnie na Boże Narodzenie… a na Sylwestra dam się ponieść emocjom 😂

Ja też. Wigilia po bożemu, a na sylwka wariacja z sherry(np. Brandy de Jerez + Oloroso) i oczywiście buraczki dla słodyczy i barwy. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁

IMG_20251218_100212.jpg

🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

😁😁😁

IMG_20251218_111035.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁

IMG_20251218_111035.jpg

Voilà , kapusta z grochem a może groch z kapustą 🤔 🤔 🤔 😁😁😁

IMG_20251218_120043.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Voilà , kapusta z grochem a może groch z kapustą 🤔 🤔 🤔 😁😁😁

Wygląda smakowicie, ale nie za wcześnie jeszcze? Do Wigilii prawie tydzień. Chyba, że to fotorelacja z ubiegłego roku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, Markol napisał(-a):

Wygląda smakowicie, ale nie za wcześnie jeszcze? Do Wigilii prawie tydzień. Chyba, że to fotorelacja z ubiegłego roku.

Tomek w kuchni zachowuje się jak rasowy strateg wojskowy. Rozkłada odpowiednie siły na cały tydzień, jednocześnie gromadząc zapasy na Święta ;) 

Kapucha na gorąco do słoików i w chłodne miejsce. Parę dni powinny wytrzymać ;)

Chyba, że ją mrozisz @TomcioMiki?

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@TomcioMikiWy się tam jakiegoś przejazdu pułku wojska spodziewacie? Kto to wszystko zje? Zwłaszcza że do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, więc pewnie wciąż coś przygotowujecie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁

IMG_20251218_100212.jpg

🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

 

Kiedyś czekało się dwa, trzy dni na to aż gotowana w normalnym garnku kiszona kapusta (czy np. bigos) się "przegryzie".

 

Obecnie wrzuca się do elektrycznego szybkowara (czy jak to nazwać tą starą terminologią) i efekt uzyskuje się w krótkim czasie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Kto to wszystko zje? 

Niezapowiedziany gość :) 

2 minuty temu, Remy napisał(-a):

 

Kiedyś czekało się dwa, trzy dni na to aż gotowana w normalnym garnku kiszona kapusta (czy np. bigos) się "przegryzie".

 

Obecnie wrzuca się do elektrycznego szybkowara (czy jak to nazwać tą starą terminologią) i efekt uzyskuje się w krótkim czasie.

My np. bigos po przygotowaniu - odgrzewamy minimum 2 dni. Dopiero później porcjujemy.

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Markol napisał(-a):

Wygląda smakowicie, ale nie za wcześnie jeszcze? Do Wigilii prawie tydzień. Chyba, że to fotorelacja z ubiegłego roku.

Później braknie czasu ja mam wolne do poniedziałku, a nie chce żeby Żonka przy garach się zarobiła, co można teraz zrobić i zamrozić to robię, takie życie trzeba sobie pomagać 🤗🤗🤗

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek w kuchni zachowuje się jak rasowy strateg wojskowy. Rozkłada odpowiednie siły na cały tydzień, jednocześnie gromadząc zapasy na Święta ;) 

Kapucha na gorąco do słoików i w chłodne miejsce. Parę dni powinny wytrzymać ;)

Chyba, że ją mrozisz @TomcioMiki?

Mrożę, pomagam Żonie jak mogę , nie będzie mi Kobita przy garach stała, a na przykład krokiety się dosyć długo robi , to co można robię wcześniej 😁😁😁

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

@TomcioMikiWy się tam jakiegoś przejazdu pułku wojska spodziewacie? Kto to wszystko zje? Zwłaszcza że do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, więc pewnie wciąż coś przygotowujecie. 

No, zawsze jakoś tak wychodzi , nie potrafię gotować w małych ilościach 🤷🤷🤷

58 minut temu, Remy napisał(-a):

 

Kiedyś czekało się dwa, trzy dni na to aż gotowana w normalnym garnku kiszona kapusta (czy np. bigos) się "przegryzie".

 

Obecnie wrzuca się do elektrycznego szybkowara (czy jak to nazwać tą starą terminologią) i efekt uzyskuje się w krótkim czasie.

Panie kochany, robię starą szkołą, gar i mieszamy i mieszamy i mieszamy, lepiej później smakuję nie idziemy na łatwiznę 😁😁😁

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.