Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

28 minutes ago, Autor1984 said:

Śledzie im nie podchodzą, a ja uwielbiam

Kiedyś już wspominałem o tym, ja to mógłbym tylko na śledziach żyć 🤭… od marynowanych w zalewie olejowej  z cebulą i ogórkiem kiszonym, przez świeże/ smażone doprawione tylko solą, kończąc na smażonych w zalewie octowej, odstanych min 24h w zimnym… specjalność mojej Mamy (ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko, są naprawdę bardzo dobre). 
Kurde ale się teraz podpaliłem na rybę!

Całe szczęście od jutra tydzień nad morzem ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Londek napisał(-a):

Kiedyś już wspominałem o tym, ja to mógłbym tylko na śledziach żyć 🤭… od marynowanych w zalewie olejowej  z cebulą i ogórkiem kiszonym, przez świeże/ smażone doprawione tylko solą, kończąc na smażonych w zalewie octowej, odstanych min 24h w zimnym… specjalność mojej Mamy (ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko, są naprawdę bardzo dobre). 
Kurde ale się teraz podpaliłem na rybę!

Całe szczęście od jutra tydzień nad morzem ❤️

Smażone w zalewie :) Moja Mama też robi rewelacyjne.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Londek napisał(-a):

ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko

O te chodzi 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-08-26-12-17-11-82_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 hours ago, TomcioMiki said:

O te chodzi

Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszelkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest mega dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schłodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

Edytowane przez Londek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Londek napisał(-a):

Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszystkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest naprawdę dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

Dzięki, muszę poszukać 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Londek napisał(-a):

Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszystkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest naprawdę dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

No i namówił :) Jak trafię, też kupię na próbę.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2025 o 18:30, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁

IMG_20250828_182856.jpg

IMG_20250828_182843.jpg

IMG_20250828_182908.jpg

😋😋😋

IMG_20250831_151141.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p9RJSkn.jpeg
DtZDBsw.jpeg
z41agaM.jpeg

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Szymon. napisał(-a):

p9RJSkn.jpeg
DtZDBsw.jpeg
z41agaM.jpeg

Mniam 😋 😋 😋 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2025 o 21:50, Autor1984 napisał(-a):

U mnie gołąbki robi Żona, ale do sosu nikogo nie dopuszczę, a jest zaje...

Krótki przepis:

• Passata Mutti u mnie często dwie butelki idą. Normalna, nie ta z bazylią.
  • Cebule 4 - 5 szt.
  • Czosnek główka,
  • Cukier trzcinowy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • Zioła prowansalskie,
  • Bazylia - suszona.
  • Tymianek - suszony,
  • Oregano - suszone.

Cebulę szklę i dodaję czosnek (olej rzepakowy). Dodaję przyprawy i zalewam odrobiną wody z gołąbków. Trzymam jeszcze chwilę na patelni i przerzucam do garnka zalewając pasattą.

Do smaku sól, cukier, pieprz. Jak zacznie bulgotać - blenduję całość - nawet gorący musi być gęsty. Jest to prosty, ale świetny sos. W zasadzie typowy włos sos pomidorowy(sugo al pomodoro)... Z nutą Polsko - Francuską (Majeranek + Zioła prowansalskie) ;) 

Zapomniałeś o śmietanie 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Zapomniałeś o śmietanie 😆

Krzysztof - nie grzesz! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Krzysztof - nie grzesz! 

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Kwaśną, czy słodką? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Ależ oczywiście. Wielkopolska również, słodka.

Najlepsze!!!!

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Kwaśną, czy słodką? 

U mnie kwaśna 18-stka. Ale w ostateczności słodka też lepsza niż całkowicie bez - wyraźny smak pomidorów lubię w spaghetti, gdzie do sosu śmietany nie dodaję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie kwaśna 18-stka. Ale w ostateczności słodka też lepsza niż całkowicie bez - wyraźny smak pomidorów lubię w spaghetti, gdzie do sosu śmietany nie dodaję.

Słyszałem o tym. Czyli wygładzenie smaku pomidora - dziwne - aczkolwiek prawdziwe :) W spaghetti sos bardzo ważny - myślę, że o tym powinna nieco powiedzieć nasza kochana Pani Aleksandra od Walemara @beniowski
I zachęcam do jej kanału na YT!  
https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco
Dopiszę - jest świetna!! Profesjonalistka w każdym calu. Dużo bardziej merytoryczna, aniżeli Waldek...

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Słyszałem o tym. Czyli wygładzenie smaku pomidora - dziwne - aczkolwiek prawdziwe :) W spaghetti sos bardzo ważny - myślę, że o tym powinna nieco powiedzieć nasza kochana Pani Aleksandra od Walemara @beniowski
I zachęcam do jej kanału na YT!  
https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco
Dopiszę - jest świetna!! Profesjonalistka w każdym calu. Dużo bardziej merytoryczna, aniżeli Waldek...

No to się cieszę i martwię zarazem, bo mi moja wiarygodność spada 🤣. Mam tylko nadzieję, że pisałeś o mnie w kontekście kulinariów , a nie zegarków😂. A swoją drogą, to ja naprawdę bardzo dobrze i dużo gotuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

No to się cieszę i martwię zarazem, bo mi moja wiarygodność spada 🤣. Mam tylko nadzieję, że pisałeś o mnie w kontekście kulinariów , a nie zegarków😂. A swoją drogą, to ja naprawdę bardzo dobrze i dużo gotuję. 

No to zachęcam do udziału w tym temacie ;) Waldek wysłałem PW i nie ukrywam, że będę na Ciebie liczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja napiszę że pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł dobry. Szczególnie że włoski chleb to tragedia - oni w ogóle nie wiedzą co to dobry chleb. A ja pochodzę z miejscowości która (kiedyś niestety, bo chyba teraz już nie) słynęła na całą Polskę z żurku i chleba właśnie. 

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna porcja malin gotowa, myślę że starczy 🤔🤔🤔

IMG_20250909_213945.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co, chętnie zbędną nadwyżkę przygarnę, za uczciwe zadośćuczynienie oczywiście 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżyny zawekowane, naleweczki się macerują , zostało mi tylko przecier pomidorowy zrobić 😁😁😁

IMG_20250910_133911.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.09.2025 o 13:39, beniowski napisał(-a):

No to ja napiszę że pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł dobry. Szczególnie że włoski chleb to tragedia - oni w ogóle nie wiedzą co to dobry chleb. A ja pochodzę z miejscowości która (kiedyś niestety, bo chyba teraz już nie) słynęła na całą Polskę z żurku i chleba właśnie. 

image.jpeg

Na obczyźnie tęskni się za polskim chlebem. 

My z Żoną mamy też przepis i jak są chęci - to Żona piecze. Jest pyszny.

Co do żurku wstawiałem kiedyś rozpiskę - a jest rewelacyjny bo połączyłem kilka i wychodzi cud. 

M.in, kości wędzone, najwyższej jakości kiełbasa biała.

Ale ciasto do pizzy potrafią ogarniać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze wczoraj w kuchni rządziły maliny, a dzisiaj too 😁 😁 😁 I jak tu utrzymać porządek w kuchni 🤔🤔🤔 Z przypraw daję paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, i oczywiście pieprz czarny i sól 🤗🤗🤗

IMG_20250919_094455.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi