Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

28 minutes ago, Autor1984 said:

Śledzie im nie podchodzą, a ja uwielbiam


Kiedyś już wspominałem o tym, ja to mógłbym tylko na śledziach żyć 🤭… od marynowanych w zalewie olejowej  z cebulą i ogórkiem kiszonym, przez świeże/ smażone doprawione tylko solą, kończąc na smażonych w zalewie octowej, odstanych min 24h w zimnym… specjalność mojej Mamy (ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko, są naprawdę bardzo dobre). 
Kurde ale się teraz podpaliłem na rybę!

Całe szczęście od jutra tydzień nad morzem ❤️

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Londek napisał(-a):


Kiedyś już wspominałem o tym, ja to mógłbym tylko na śledziach żyć 🤭… od marynowanych w zalewie olejowej  z cebulą i ogórkiem kiszonym, przez świeże/ smażone doprawione tylko solą, kończąc na smażonych w zalewie octowej, odstanych min 24h w zimnym… specjalność mojej Mamy (ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko, są naprawdę bardzo dobre). 
Kurde ale się teraz podpaliłem na rybę!

Całe szczęście od jutra tydzień nad morzem ❤️

Smażone w zalewie :) Moja Mama też robi rewelacyjne.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, Londek napisał(-a):

ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko

O te chodzi 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-08-26-12-17-11-82_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
9 hours ago, TomcioMiki said:

O te chodzi


Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszelkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest mega dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schłodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

Edytowane przez Londek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Londek napisał(-a):


Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszystkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest naprawdę dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

Dzięki, muszę poszukać 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Londek napisał(-a):


Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszystkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest naprawdę dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

No i namówił :) Jak trafię, też kupię na próbę.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 28.08.2025 o 18:30, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁

IMG_20250828_182856.jpg

IMG_20250828_182843.jpg

IMG_20250828_182908.jpg

😋😋😋

IMG_20250831_151141.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

p9RJSkn.jpeg
DtZDBsw.jpeg
z41agaM.jpeg


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Szymon. napisał(-a):

p9RJSkn.jpeg
DtZDBsw.jpeg
z41agaM.jpeg

Mniam 😋 😋 😋 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 23.08.2025 o 21:50, Autor1984 napisał(-a):

U mnie gołąbki robi Żona, ale do sosu nikogo nie dopuszczę, a jest zaje...

Krótki przepis:

  • Passata Mutti u mnie często dwie butelki idą. Normalna, nie ta z bazylią.
  • Cebule 4 - 5 szt.
  • Czosnek główka,
  • Cukier trzcinowy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • Zioła prowansalskie,
  • Bazylia - suszona.
  • Tymianek - suszony,
  • Oregano - suszone.

Cebulę szklę i dodaję czosnek (olej rzepakowy). Dodaję przyprawy i zalewam odrobiną wody z gołąbków. Trzymam jeszcze chwilę na patelni i przerzucam do garnka zalewając pasattą.

Do smaku sól, cukier, pieprz. Jak zacznie bulgotać - blenduję całość - nawet gorący musi być gęsty. Jest to prosty, ale świetny sos. W zasadzie typowy włos sos pomidorowy(sugo al pomodoro)... Z nutą Polsko - Francuską (Majeranek + Zioła prowansalskie) ;) 

Zapomniałeś o śmietanie 😆

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Zapomniałeś o śmietanie 😆

Krzysztof - nie grzesz! 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Krzysztof - nie grzesz! 

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Kwaśną, czy słodką? 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Ależ oczywiście. Wielkopolska również, słodka.

Najlepsze!!!!


TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Kwaśną, czy słodką? 

U mnie kwaśna 18-stka. Ale w ostateczności słodka też lepsza niż całkowicie bez - wyraźny smak pomidorów lubię w spaghetti, gdzie do sosu śmietany nie dodaję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie kwaśna 18-stka. Ale w ostateczności słodka też lepsza niż całkowicie bez - wyraźny smak pomidorów lubię w spaghetti, gdzie do sosu śmietany nie dodaję.

Słyszałem o tym. Czyli wygładzenie smaku pomidora - dziwne - aczkolwiek prawdziwe :) W spaghetti sos bardzo ważny - myślę, że o tym powinna nieco powiedzieć nasza kochana Pani Aleksandra od Walemara @beniowski
I zachęcam do jej kanału na YT!  
https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco
Dopiszę - jest świetna!! Profesjonalistka w każdym calu. Dużo bardziej merytoryczna, aniżeli Waldek...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Słyszałem o tym. Czyli wygładzenie smaku pomidora - dziwne - aczkolwiek prawdziwe :) W spaghetti sos bardzo ważny - myślę, że o tym powinna nieco powiedzieć nasza kochana Pani Aleksandra od Walemara @beniowski
I zachęcam do jej kanału na YT!  
https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco
Dopiszę - jest świetna!! Profesjonalistka w każdym calu. Dużo bardziej merytoryczna, aniżeli Waldek...

No to się cieszę i martwię zarazem, bo mi moja wiarygodność spada 🤣. Mam tylko nadzieję, że pisałeś o mnie w kontekście kulinariów , a nie zegarków😂. A swoją drogą, to ja naprawdę bardzo dobrze i dużo gotuję. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

No to się cieszę i martwię zarazem, bo mi moja wiarygodność spada 🤣. Mam tylko nadzieję, że pisałeś o mnie w kontekście kulinariów , a nie zegarków😂. A swoją drogą, to ja naprawdę bardzo dobrze i dużo gotuję. 

No to zachęcam do udziału w tym temacie ;) Waldek wysłałem PW i nie ukrywam, że będę na Ciebie liczył.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to ja napiszę że pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł dobry. Szczególnie że włoski chleb to tragedia - oni w ogóle nie wiedzą co to dobry chleb. A ja pochodzę z miejscowości która (kiedyś niestety, bo chyba teraz już nie) słynęła na całą Polskę z żurku i chleba właśnie. 
 

 

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna porcja malin gotowa, myślę że starczy 🤔🤔🤔

IMG_20250909_213945.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakby co, chętnie zbędną nadwyżkę przygarnę, za uczciwe zadośćuczynienie oczywiście 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżyny zawekowane, naleweczki się macerują , zostało mi tylko przecier pomidorowy zrobić 😁😁😁

IMG_20250910_133911.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 9.09.2025 o 13:39, beniowski napisał(-a):

No to ja napiszę że pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł dobry. Szczególnie że włoski chleb to tragedia - oni w ogóle nie wiedzą co to dobry chleb. A ja pochodzę z miejscowości która (kiedyś niestety, bo chyba teraz już nie) słynęła na całą Polskę z żurku i chleba właśnie. 
 

 

image.jpeg

Na obczyźnie tęskni się za polskim chlebem. 

My z Żoną mamy też przepis i jak są chęci - to Żona piecze. Jest pyszny.

Co do żurku wstawiałem kiedyś rozpiskę - a jest rewelacyjny bo połączyłem kilka i wychodzi cud. 

M.in, kości wędzone, najwyższej jakości kiełbasa biała.

Ale ciasto do pizzy potrafią ogarniać ;)

 

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze wczoraj w kuchni rządziły maliny, a dzisiaj too 😁 😁 😁 I jak tu utrzymać porządek w kuchni 🤔🤔🤔 Z przypraw daję paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, i oczywiście pieprz czarny i sól 🤗🤗🤗

IMG_20250919_094455.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.