Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

28 minutes ago, Autor1984 said:

Śledzie im nie podchodzą, a ja uwielbiam


Kiedyś już wspominałem o tym, ja to mógłbym tylko na śledziach żyć 🤭… od marynowanych w zalewie olejowej  z cebulą i ogórkiem kiszonym, przez świeże/ smażone doprawione tylko solą, kończąc na smażonych w zalewie octowej, odstanych min 24h w zimnym… specjalność mojej Mamy (ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko, są naprawdę bardzo dobre). 
Kurde ale się teraz podpaliłem na rybę!

Całe szczęście od jutra tydzień nad morzem ❤️

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Londek napisał(-a):


Kiedyś już wspominałem o tym, ja to mógłbym tylko na śledziach żyć 🤭… od marynowanych w zalewie olejowej  z cebulą i ogórkiem kiszonym, przez świeże/ smażone doprawione tylko solą, kończąc na smażonych w zalewie octowej, odstanych min 24h w zimnym… specjalność mojej Mamy (ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko, są naprawdę bardzo dobre). 
Kurde ale się teraz podpaliłem na rybę!

Całe szczęście od jutra tydzień nad morzem ❤️

Smażone w zalewie :) Moja Mama też robi rewelacyjne.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Londek napisał(-a):

ale jak by ktoś chciał posmakować tego przysmaku, to polecam smażone płaty śledziowe w zalewie octowej firmy Seko

O te chodzi 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-08-26-12-17-11-82_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
9 hours ago, TomcioMiki said:

O te chodzi


Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszelkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest mega dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schłodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

Edited by Londek

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Londek napisał(-a):


Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszystkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest naprawdę dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

Dzięki, muszę poszukać 🤗 🤗 🤗 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Londek napisał(-a):


Tomek, dokładnie o te… ogólnie robią bardzo dużo wszystkiego typu rybnych produktów, większość z nich jest naprawdę dobra i smakuje naprawdę swojsko, Lisner może im płetwy czyścić 🤣

Polecam schodzić w lodówce przed spróbowaniem, Smacznego! 

No i namówił :) Jak trafię, też kupię na próbę.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.08.2025 o 18:30, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁

IMG_20250828_182856.jpg

IMG_20250828_182843.jpg

IMG_20250828_182908.jpg

😋😋😋

IMG_20250831_151141.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

p9RJSkn.jpeg
DtZDBsw.jpeg
z41agaM.jpeg


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 23.08.2025 o 21:50, Autor1984 napisał(-a):

U mnie gołąbki robi Żona, ale do sosu nikogo nie dopuszczę, a jest zaje...

Krótki przepis:

  • Passata Mutti u mnie często dwie butelki idą. Normalna, nie ta z bazylią.
  • Cebule 4 - 5 szt.
  • Czosnek główka,
  • Cukier trzcinowy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • Zioła prowansalskie,
  • Bazylia - suszona.
  • Tymianek - suszony,
  • Oregano - suszone.

Cebulę szklę i dodaję czosnek (olej rzepakowy). Dodaję przyprawy i zalewam odrobiną wody z gołąbków. Trzymam jeszcze chwilę na patelni i przerzucam do garnka zalewając pasattą.

Do smaku sól, cukier, pieprz. Jak zacznie bulgotać - blenduję całość - nawet gorący musi być gęsty. Jest to prosty, ale świetny sos. W zasadzie typowy włos sos pomidorowy(sugo al pomodoro)... Z nutą Polsko - Francuską (Majeranek + Zioła prowansalskie) ;) 

Zapomniałeś o śmietanie 😆

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Zapomniałeś o śmietanie 😆

Krzysztof - nie grzesz! 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Krzysztof - nie grzesz! 

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Kwaśną, czy słodką? 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie w domu rodzinnym gołąbki były zawsze z sosem pomidorowym ze śmietaną… przykro mi, widocznie taka krakowska tradycja…

Ależ oczywiście. Wielkopolska również, słodka.

Najlepsze!!!!


TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Kwaśną, czy słodką? 

U mnie kwaśna 18-stka. Ale w ostateczności słodka też lepsza niż całkowicie bez - wyraźny smak pomidorów lubię w spaghetti, gdzie do sosu śmietany nie dodaję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

U mnie kwaśna 18-stka. Ale w ostateczności słodka też lepsza niż całkowicie bez - wyraźny smak pomidorów lubię w spaghetti, gdzie do sosu śmietany nie dodaję.

Słyszałem o tym. Czyli wygładzenie smaku pomidora - dziwne - aczkolwiek prawdziwe :) W spaghetti sos bardzo ważny - myślę, że o tym powinna nieco powiedzieć nasza kochana Pani Aleksandra od Walemara @beniowski
I zachęcam do jej kanału na YT!  
https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco
Dopiszę - jest świetna!! Profesjonalistka w każdym calu. Dużo bardziej merytoryczna, aniżeli Waldek...

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Słyszałem o tym. Czyli wygładzenie smaku pomidora - dziwne - aczkolwiek prawdziwe :) W spaghetti sos bardzo ważny - myślę, że o tym powinna nieco powiedzieć nasza kochana Pani Aleksandra od Walemara @beniowski
I zachęcam do jej kanału na YT!  
https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco
Dopiszę - jest świetna!! Profesjonalistka w każdym calu. Dużo bardziej merytoryczna, aniżeli Waldek...

No to się cieszę i martwię zarazem, bo mi moja wiarygodność spada 🤣. Mam tylko nadzieję, że pisałeś o mnie w kontekście kulinariów , a nie zegarków😂. A swoją drogą, to ja naprawdę bardzo dobrze i dużo gotuję. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

No to się cieszę i martwię zarazem, bo mi moja wiarygodność spada 🤣. Mam tylko nadzieję, że pisałeś o mnie w kontekście kulinariów , a nie zegarków😂. A swoją drogą, to ja naprawdę bardzo dobrze i dużo gotuję. 

No to zachęcam do udziału w tym temacie ;) Waldek wysłałem PW i nie ukrywam, że będę na Ciebie liczył.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja napiszę że pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł dobry. Szczególnie że włoski chleb to tragedia - oni w ogóle nie wiedzą co to dobry chleb. A ja pochodzę z miejscowości która (kiedyś niestety, bo chyba teraz już nie) słynęła na całą Polskę z żurku i chleba właśnie. 
 

 

image.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedna porcja malin gotowa, myślę że starczy 🤔🤔🤔

IMG_20250909_213945.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby co, chętnie zbędną nadwyżkę przygarnę, za uczciwe zadośćuczynienie oczywiście 🙂.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżyny zawekowane, naleweczki się macerują , zostało mi tylko przecier pomidorowy zrobić 😁😁😁

IMG_20250910_133911.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 9.09.2025 o 13:39, beniowski napisał(-a):

No to ja napiszę że pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł dobry. Szczególnie że włoski chleb to tragedia - oni w ogóle nie wiedzą co to dobry chleb. A ja pochodzę z miejscowości która (kiedyś niestety, bo chyba teraz już nie) słynęła na całą Polskę z żurku i chleba właśnie. 
 

 

image.jpeg

Na obczyźnie tęskni się za polskim chlebem. 

My z Żoną mamy też przepis i jak są chęci - to Żona piecze. Jest pyszny.

Co do żurku wstawiałem kiedyś rozpiskę - a jest rewelacyjny bo połączyłem kilka i wychodzi cud. 

M.in, kości wędzone, najwyższej jakości kiełbasa biała.

Ale ciasto do pizzy potrafią ogarniać ;)

 

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze wczoraj w kuchni rządziły maliny, a dzisiaj too 😁 😁 😁 I jak tu utrzymać porządek w kuchni 🤔🤔🤔 Z przypraw daję paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, i oczywiście pieprz czarny i sól 🤗🤗🤗

IMG_20250919_094455.jpg

Edited by TomcioMiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.