Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tede1981

Delbana III Rzesza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie pierwsze moje zapytanie więc proszę o wyrozumiałość. Od jakiegoś czasu interesuje się II wojną i III Rzeszą szczególnie militaria i wpadły mi takie dwie aukcje z zegarkami:

http://allegro.pl/nazi-delbana-elite-corp-totenkopf-unikatowy-sikor-i5133402994.html

http://allegro.pl/delbana-stary-zegarek-iii-rzesza-totenkopf-i5138153026.html

czy są to oryginalne zegarki? czy może posiada ktoś jakieś linki albo katalogi z niemieckimi zegarkami z tamtych czasów, które były noszone przez np. oficerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nein, nein, nein.To są Delbany  z lat 50/60, spieprzone przez żądnych zysku su***synów.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dział -vintage-zegarki wojskowe-

Co do Delban to kolega odpowiedział......

P.S Polscy oficerowie też nosili zegarki......( i nosza do dziś )

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałem się aukcjom ...te dwa śmiecie licytuje 19 kmiotów :(

Tak się zastanawiam w jakim celu ktoś kupuje te badziewie?

Jako afrodyzjak?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to świadectwo niebywałego postępu technicznego w III Rzeszy. Niemcy opanowali podróże w czasie. Skoczyli w przyszłość, kupili trochę tanich, budżetowych zegarków i wrócili do siebie. Tam nanieśli kalkomanie, też z przyszłości, modelarskie. I tak powstały te zegarki... Jako nagroda dla tych, których honorem była wierność...

A tak na poważnie to imo te zegarki są przeciwstawne sławnej reklamie Mediamarkt.

;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nein, nein, nein.To są Delbany z lat 50/60, spieprzone przez żądnych zysku su***synów.

Można jeszcze wykorzystać je do nazistowskiej wersji "pulp fiction". Scena w której jakiś Bruener daje ten zegarek koledze syna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie pierwsze moje zapytanie więc proszę o wyrozumiałość. Od jakiegoś czasu interesuje się II wojną i III Rzeszą szczególnie militaria i wpadły mi takie dwie aukcje z zegarkami:

http://allegro.pl/nazi-delbana-elite-corp-totenkopf-unikatowy-sikor-i5133402994.html

http://allegro.pl/delbana-stary-zegarek-iii-rzesza-totenkopf-i5138153026.html

czy są to oryginalne zegarki? czy może posiada ktoś jakieś linki albo katalogi z niemieckimi zegarkami z tamtych czasów, które były noszone przez np. oficerów.

https://www.youtube.com/watch?v=fM42YTY62rA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz krótkie opracowanie na temat zegarków służbowych używanych przez wojska niemieckie III Rzeszy:

http://www.ir49.pl/?a=zegarki 

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezależnie od wszystkiego, to gdyby był to oryginał to brzydzilbym sie tego palem dotknąć a nawet patykiem i to długim też nie... No ale jak to mówią de gustibus....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to najbardziej dziwi, że ludzie wierzą, że przywiązujące ogromną wagę do wyglądu formacje SS (mundury od Hugo Bossa!) mogłyby nosić zegarki które przez te kalkomanie wyglądają po prostu obrzydliwie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to mi chodziło dzięki.

W dziale zegarki wojskowe jest również temat poświęcony tym zegarkom, tam też znajdziesz dużo informacji.

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najciekawsze, że ta "hitlerowska Delbana" tak się utrwaliła, iż zegarek taki można zobaczyć w całkiem starannie zrealizowanym filmie...:

post-6402-0-26654600-1425917220_thumb.png

A. Holland, "W ciemności". Scena dzieje się w roku 1942 :(

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też na to zwróciłem uwagę. To był zegarek ukraińskiego kolaboranta, pokazywany w knajpie.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dzis na Ukrainie robia "piekne" rzeczy.......

Dla twórców filmu Oscar za innowacje w zegarmistrzostwie.....:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mnie to najbardziej dziwi, że ludzie wierzą, że przywiązujące ogromną wagę do wyglądu formacje SS (mundury od Hugo Bossa!) mogłyby nosić zegarki które przez te kalkomanie wyglądają po prostu obrzydliwie...

No proszę!.. Człowiek całe życie się uczy! Aż w googlach sprawdziłem i jest sporo w tym temacie! Przyznaję, że nie zdawałem sobie sprawy, że nad mundurami i dodatkami niemieckiej armii w czasach II WW pracowali styliści modowi z wyższej półki. A od kiedy pamiętam, wewnętrznie źle się czułem z tym faktem, że (oryginalna!) stylistyka niemieckiego okupanta z tamtych czasów podobała mi się (w sensie wizualnym), o czym sam przed sobą wolałem głośno nie mówić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomy juz na forum są napisane w temacie......:-)

Samoloty,samochody,broń ,czy lekarstwa tez ktoś robił.....

Ale by nie było ,sponsorem nazistowskiej olimiady w Berlinie byla .....Coca-Cola.

Mam gdzieś zdjecie ,które juz pokazywalem na forum.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie to pokazywalem kiedyś na forum.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.