Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomekr89

Kamera do samochodu (wideorejestrator)

Rekomendowane odpowiedzi

Co to znaczy długi czas pracy? Czas działania bez podłączonego zasilania czy czas nagrywania? Bo jeśli chodzi o pierwsze, to wszystkie mi znane mają raczej symboliczny czas działania - może z pół godziny. Tyle, żeby zrobić z zewnątrz zdjęcia samochodu w razie przykrej konieczności.

Nie miałem świadomości, że tak to wygląda. Myślałem właśnie o czasie działania bez podłączenia zasilania. Rozumiem, że to w takim razie z góry sprzęt, który trzeba mieć ciągle podłączony. A jeśli tak, to czy to musi być plątanina kabli i zasilanie z gniazda zapalniczki lub jakiegoś USB? Czy może da się to tak podłączyć jak np. niefabryczny zestaw Bluetooth?

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz film nagrany z G1W z późnego popołudnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem świadomości, że tak to wygląda. Myślałem właśnie o czasie działania bez podłączenia zasilania. Rozumiem, że to w takim razie z góry sprzęt, który trzeba mieć ciągle podłączony. A jeśli tak, to czy to musi być plątanina kabli i zasilanie z gniazda zapalniczki lub jakiegoś USB? Czy może da się to tak podłączyć jak np. niefabryczny zestaw Bluetooth?

Kiedyś ten temat przerabiałem - miałem dodatkowe kryterium - montaż na desce rozdzielczej a nie na szybie (żeby kabel do ładowania nie szedł mi przez środek szyby) - nic takiego niestety nie znalazłem, godnego polecenia. ostatecznie gdybym miał się zdecydować to kupiłbym jednak GoPro z serii Session - oczywiście cena dużo wyższa od tradycyjnych rejestratorów ale mamy wtedy stosunkowo uniwersalne urządzenie do zastosowania poza samochodem, dodatkowo działa ponad 1h bez kabli. aha - i montuje się dosyć przyjemnie na desce za pomocą dedykowanego uchwytu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie tego się obawiałem. Chciałem, żeby było czysto i sterylnie, oraz żeby zapętlone nagrywanie włączało się automatycznie, gdy ruszam samochodem :) Ale rozumiem, że takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie tego się obawiałem. Chciałem, żeby było czysto i sterylnie, oraz żeby zapętlone nagrywanie włączało się automatycznie, gdy ruszam samochodem :) Ale rozumiem, że takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę? :/

To jest standard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już się pogubiłem. Da się w takim razie doprowadzić jakoś inaczej zasilanie niż z gniazdka zapalniczki/USB? Tak, żeby nie było jakiejś plątaniny i dopóki nie ma potrzeby, dało się zapomnieć o tej kamerze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Ja mam w toyocie :) wtyk w lusterku, seryjnie zamontowany, tak ze chyba sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba w Tundrze...

Janku - sprawdzić musisz jaki masz kąt widzenia jak zamontujesz na szybie, ale niska, nad sama deską. Ja tak zrobiłem, przewód puściłem przez schowek i pod uszczelką - więc nie majda się i prawie go nie widać. NA nagraniu widać deskę, ale zajmuje jakieś 5% całego pola widzenia - nadal spełnia funkcje jakie powinna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość zasilaczy do kamerki ma bardzo długi kabel, który można jakoś umocować pod uszczelką szyby, pod osłoną przedniego  słupka i potem pod deską. Mi się oczywiście nie chciało tego zrobić. Równoczesne przyssanie kamery, założenie nawigacji (zrezygnowałem z przyssawki na rzecz uchwytu na kratce środkowego nawiewu) wraz z ich kablami wygląda nieciekawie. Również demontaż tego tałatajstwa na parkingu (kilka tygodni temu widziałem sąsiada z sąsiedniego domu, któremu w biały dzień, na ulicy Sienkiewicza wybili szybę żeby podpieprzyć kamerę). Do tego trzeba dołożyć rozdzielacz zasilania z gniazda zapalniczki. Dlatego o uchwycie na telefon nawet nie myślałem :)

Trza se Teslę kupić, ma kamerę wbudowaną :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do kamerek. Nadal jestem zadowolony z jakości Mivue 518. Nie jeżdżę nocą, ale o zmierzchu daje radę. Obsługuje karty do 32 GB. Mieści się na niej około 2 godzin nagrania HD w opcji HDR i z dźwiękiem. Weszłoby w pętli więcej, ale system blokuje 1/3 karty na nagrania "emergency".

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Odkopię temat delikatnie.

Może ktoś coś odświeży?! Jakieś doświadczenia z nowszymi modelami?!

Zastanawiam się nad Navitelem R1000 albo TrueCam A7s GPS. Zależy mi na jak najlepszym obrazie nocą, cena max do 500 złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam rejestratora Mio 330.

Zalety:

Dobra jakość nagrań, obraz 1920x1080, niewielkie rozmiary, prosta obsługa, sensowna cena.

Baza fotoradarów (aktualizowana) i najważniejsze GPS - mam zarejestrowaną prędkość jazdy i ślad.

Szczególnie przydatne przy spotkaniach z samochodami z wideorejestratorami, ale także z tzw. suszarkami.

Niestety nasza kochana policja używa urządzeń nie do końca zgodnych z obowiązującymi w Polsce przepisami

a dokonane pomiary często odbiegają od rzeczywistości (każdy chyba słyszał o słynnej Iskrze-1)

Na szczęście ostatnio coraz więcej się o tym mówi, a i sądy zaczęły wydawać coraz więcej wyroków uniewinniających kierowców.

Wady:

Nie ma trybu parkingowego - włączania nagrywania przy uderzeniu lub kiedy wykryje ruch (poprzednie Mio 538 miało, ale żeby nagrywało cały czas musi mieć stałe źródło zasilania inaczej bateria umiera po koło 20 minutach).

Nie ma trybu nocnego (moim zdaniem nagrania są OK - można odczytać tablice)

No i mały akumulator - bez stałego zasilania nagrywa kilka-kilkanaście minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam Garmina:

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/587334

Funkcje ostrzeżeń przed kolizją oraz zmiany pasa ruchu wyłączyłem bo non stop brzęczała.
Główna zaleta to pole widzena 180st. Jest mała. Przyklejona za lusterkiem niewidoczna z fotela kierowcy. Gdyby ją zamontować za kierowcą to dodatkowo pokazywałaby widok przez przednie boczne okna.
Obraz mógłby być lepszy. Robi fajne filmy poklatkowe.
Nie mam czujnika do trybu parkingowego ale po prostu jej nie wyłączam kiedy zostawiam auto. Karta pamięci jest pojemna, 64GB, więc spokojnie wystarczy na dobrych parę godzin zanim zacznie nową pętlę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tryb parkowania jest dyskusyjny. We Wrocławiu wciąż potrafią wybić szybę w biały dzień, na ruchliwej ulicy, żeby zajumać kamerkę :(

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.