Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hohaus

Zegary w zbiorach Muzeum Ziemi Kłodzkiej

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam Miłośników Zegarów i Zegarków.  :)

Przede wszystkim pragnę podziękować wszystkim udzielającym się tutaj miłośnikom i znawcom zegarów, ponieważ Państwa wiedza i pasja stanowiła dla mnie bezcenne źródło informacji, z której czerpałam przy opracowywaniu katalogu muzealnych zegarów. Ponadto dzięki temu forum miałam okazję i zaszczyt poznać Pana WM, który zgodził się pełnić rolę konsultanta merytorycznego, a stał się w dużej mierze nauczycielem, za co jeszcze raz SERDECZNIE MU DZIĘKUJĘ  :).

Dlatego w imieniu własnym i pracowników Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku mam zaszczyt zaprosić Państwa do kłodzkiego Muzeum w najbliższy wtorek 31. marca na godz. 17.00 na uroczystą promocję owego katalogu. Będzie nam niezwykle miło gościć w naszych progach osoby poświęcające swój cenny czas czasowi i jego (wiernym lub mniej) odmierzaczom.

Joanna 100klasek-Michalak

post-77714-0-85781800-1427366618_thumb.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swej strony mogę powiedzieć, że prawdziwą przyjemnością było obcowanie tak z zegarami z Muzeum Ziemi Kłodzkiej, jak i z osobą Pani 100klasek, która nie tylko w lot chwytała różnice pomiędzy wychwytami czy systemami bicia, ale jednocześnie potrafiła dostrzec w zegarach zaskakujące odniesienia do innych obiektów sztuki, nie tylko użytkowej. Jestem przekonany, że prelekcja "Czas i jego sekrety" będzie niezwykle inspirująca i jest godna polecenia.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To miłe, zbiory wielu z nas miało okazję podziwać tę całkiem sporą olekcję podczas naszego zegarowego spotkania w Srebrnej Górze. Fajnie, że zegary zostały skatalogowane. Miejmy nadzieję, że katalog będzie dostępny. 

Wojtku, wielkie uznanie dla Ciebie za pomoc.

Szkoda, że Kłodzko tak daleko... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po imprezce. Ci co byli wyszli usatysfakcjonowani i z katalogiem pod pachą. Na uznanie zasługuje strona edytorska publikacji, szata graficzna i zdjęcia. Dzięki katalogowi wiele zegarów odzyskało swoją tożsamość. Jest świetny czterocyfrowy Resch, miniaturka sprężynowa Lenzkircha, wagowa miniaturka Endlera w oryginalnym stanie i wiele innych. 

Sama prelekcja poświęcona znaczeniu symboli spotykanych na tarczach i obudowach zegarów pokazała jak interesującym zajęciem może być rozpoznawanie, kojarzenie i łączenie w opowieści różnorodnych dekoracji. Bez wątpienia temat wart szerszego upowszechnienia. Może na którymś spotkaniu...?

Fotorelacja z uroczystości dostępna jest na FB, na zachętę jedno zdjęcie (fot. Janusz Karp)

https://www.facebook.com/MuzeumZiemiKlodzkiej?fref=photo

post-22303-0-57303400-1428273672_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście  " temat wart szerszego upowszechnienia ".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo  ładny  fotoreportaż  i  widać  znajome  twarze :) .

Postaram się  odwiedzić tylko  czas ...

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest świetny czterocyfrowy Resch, miniaturka sprężynowa Lenzkircha, wagowa miniaturka Endlera w oryginalnym stanie i wiele innych. 

post-6402-0-04049200-1428312955_thumb.jpg

Lenzkirch wisi, o zgrozo, nad drzwiami gabinetu Gustava Beckera ;) :

post-6402-0-46530600-1428312955_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda :)

Pan WueM oświecił mnie co do bezzasadności takiej kompozycji zegarów, jaka zaistniała wiele lat temu na ścianie z drzwiami prowadzącymi do "gabinetu Beckera" i noszę się z zamiarem modyfikacji tej kompozycji. Póki co stanowi ona realizację koncepcji plastycznej autorki pierwszej wystawy, zorganizowanej ćwierć wieku temu, zgodnie z którą ideą przewodnią było zestawienie bogactwa rodzajów i form zegarów. Dojrzewa koncepcja ułożenia zegarów pod kątem ich przynależności do typu zegara i jego producenta, ale to naprawdę wymaga czasu i dyplomacji... :)

Pozdrawiam serdecznie

J100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenzkirch wisi, o zgrozo, nad drzwiami gabinetu Gustava Beckera ;) :

No właśnie, tyle że wcześniej nie było wiadomo, że to Lenzkirch! Dlatego pisałem o odzyskiwaniu przez zegary tożsamości. 

Z Gustavem Beckerem jest pewien problem w kłodzkim muzeum, bo chyba nie ma tu zegara, który można by uznać za powstały za jego życia. Najstarszy GB to ten zegar z okładki katalogu (nr 540 183) czyli 1887 r. Sam gabinet miał uzasadnienie, gdy w muzeum znajdował się milionowy GB i wtedy stanowił ciekawą oprawę dla tego eksponatu. Dzisiaj, kiedy zegar wrócił do Świebodzic, stając się praktycznie niedostępnym szerszej publiczności, to i gabinet stracił rację bytu. 

Może warto się zastanowić nad zmianą gospodarza gabinetu? W sposób naturalny mógłby to być Eduard Eppner. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, tyle że wcześniej nie było wiadomo, że to Lenzkirch! Dlatego pisałem o odzyskiwaniu przez zegary tożsamości. 

Z Gustavem Beckerem jest pewien problem w kłodzkim muzeum, bo chyba nie ma tu zegara, który można by uznać za powstały za jego życia. Najstarszy GB to ten zegar z okładki katalogu (nr 540 183) czyli 1887 r. Sam gabinet miał uzasadnienie, gdy w muzeum znajdował się milionowy GB i wtedy stanowił ciekawą oprawę dla tego eksponatu. Dzisiaj, kiedy zegar wrócił do Świebodzic, stając się praktycznie niedostępnym szerszej publiczności, to i gabinet stracił rację bytu. 

Może warto się zastanowić nad zmianą gospodarza gabinetu? W sposób naturalny mógłby to być Eduard Eppner. 

Kolega  WueM ma  dobry  pomysł .

Eduard  Eppner  tez  zasługuje  na pamięć choć  niewiele śladów  po  nim  zostało.

Miejmy  nadzieje  ze  jeszcze  coś  się  znajdzie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Topaz
      Pomyślałem, że skoro nie możemy realnie, to chociaż wirtualnie.
      Polecam spacer po Muzeum Zegarów w Kłajpedzie. Byłem, zwiedzałem na żywo, bardzo ciekawe przeżycie i dużo informacji dla pasjonatów. Obecnie w sieci z ciekawymi komentarzami i zdjęciami.
      Plecam zajrzeć i oczywiście odwiedzić np. w wakacje.

https://turai.vturai.lt/2_laikrodziai_lt/
    • Przez kretu
      Gdzie można znaleźć katalogi starych modeli zegarów i budzików producentów z PRL-u takich jak Metron czy Poltik ? Przeszukałem forum i internet i natrafiłem tylko na jakieś współczesne katalogi. Czy w ogóle istnieją takie katalogi ?
    • Przez Pietias
      Fragment katalogu, prawdopodobnie z końca lat 60.
    • Przez Pietias
    • Przez Cress15
      Posiada ktoś może jakieś stare katalogi seiko 5 w pdfie?  Lub może znacie jakieś strony gdzie są takie katalogi? 
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.