As82 652 #926 Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć! Na wstępie gratuluję kolegom bardzo fajnych kolekcji. Zwłaszcza kolekcja marki Omega kolegi Szweda, jest obłędna. Ja swoją kolekcję zacząłem tworzyć dokladnie trzy lata temu. Siedząc wieczorem przy kompie przeglądałem internet w poszukiwaniu jakiegoś starego roweru który mógłbym odrestaurować i cieszyć się posiadaniem czegoś wyjątkowego w stylu vintage. Podczas przegladania stron natknąłem się na zegarki vintage. Jednym z pierwszych, który mnie zainteresował to zegarek marki Raketa na 21 kamykach. Urzekła mnie jego prostota i bardzo klasyczny wygląd. Na początek kupiłem złomka żeby zobaczyć z czym tak naprawdę będę miał doczynienia za niecałe 30 zł. Oto jak wyglądał:Dokupiłem jeszcze tarczę no i idac podobnym tokiem myślenia jak w przypadku chęci odrestaurowania raweru odrestaurowałem zegarek. Prace mogłem wykonać osobiście gdyż na codzień zajmuję się obróbką wyrobów srebrnych więc chyba to zadecydowało. Mogłem połączyć codzienność z rodzącą się pasją. I tak to poszło. Tysiące przegladanych stron, siedzenie do rana przy kompie i szukanie kolejnego interesujacago modelu . Objechałem całą rodzinę, nawet tą mniej odwiedzaną. W większości to co udało się odnaleźć w szufkadach to stare ruski i quartz. Najfajniejsze zegarki znalazłem u swoich dziadków był to poljot de luxe w całkiem dobrym stanie i u drugiego dziadka który swego czasu był pod dużym wrażeniem dokonań japońskiej gospodarki, dwa orienty z lat 80. No i jeszcze u wujka odnalazła się stara doxa była w bardzo kiepskim stanie ale udało mi się ja uratować. Po około roku trwania fascynacji udało mi się upolować na alle... rakietę model od którego to wszystko się zaczęło. Zegarek był w niespotykanie ładnym stanie więc musiałem go miećpieniedzyKolekcja na dzień dzisiejszy wygląda takMoże nie ma zbyt duzej wartości rynkowej, ale dla mnie ma dużą wartość sentymantalną no i z brakiem miejc w pudełku zamykam pewien okres moich początkowych fascynacji. Teraz czas na poszukiwania chronografow no ale na to trzeba wygospodarowac trochę więcej pieniędzy;) Edytowane 8 Stycznia 2017 przez As82 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #927 Napisano 8 Stycznia 2017 @As82 dzięki! Ja gratuluje Ci umiejętności bo fajnie wyszło! Życzę Ci powiększenia kolekcji i tego żebyś nie popadł w zbieractwo jak nas wielu! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
As82 652 #928 Napisano 8 Stycznia 2017 Masz rację zbieractwo to największy wróg;). Po trzech latach otrząsnąłem się z chęci posiadania. Teraz jaśniej zaczynam na to patrzeć i wyznaczać konkretne cele które na mnie czekają. Pozdrawiam wszystkich miłośników tej wspaniałej pasji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 802 #929 Napisano 8 Stycznia 2017 Jak to zrobiłeś , jakieś szczegóły , może pomożesz innym 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
As82 652 #930 Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Każdy z nas to zapewne inny przypadek do rozpatrzenia. Ja na obecną chwilę zakończyłem jeden etap. Trochę ochłonołem, ale coś czuję że za jakiś czas znowu może się zrobić gorąco;) Edytowane 8 Stycznia 2017 przez As82 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelsamotyha 13 #931 Napisano 8 Stycznia 2017 A to moja skromna kolekcja. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek-astra 0 #932 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, to ja sie pochwale Casio G shock Ga-100 1a1erCasio G shock DW-5600ECasio G shock G-9000-1ERCasio G shock GW-9200-1ER Casio G shock GW-6900-1ERAdriatica 4206Timex Expedition T48651Seiko 5 SNK 601Timex Expedition T49261 Edytowane 9 Stycznia 2017 przez jacek-astra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to tamto 260 #933 Napisano 12 Stycznia 2017 Jacku tylko zdjęcie wstaw proszę, nie "pokazywarkę " 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12080 #934 Napisano 19 Stycznia 2017 Zaprezentuje swoją kolekcje, bo przez dluuuuuuuuugi czas będzie aktualna, jestem syty zegarkwo (Mam nadzieje, że te uczucie trochę mi potowarzyszy ) W pudełeczku ulubieńcy: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #935 Napisano 19 Stycznia 2017 Fajna kolekcja gratuluje A Taga i JR chętnie bym skonsumował Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12080 #936 Napisano 19 Stycznia 2017 Fajna kolekcja gratuluje A Taga i JR chętnie bym skonsumował Sent from my iPhone using Tapatalk Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #937 Napisano 19 Stycznia 2017 A ja bym Hamiltona przytulił To ten z średnicą 44mm. automat?, bo bakterii 42 mm. niece 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12080 #938 Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Hamilton to mój pierwszy automat, pierwsze poważniejsze zauroczenie zegarkowe Rozmiar aż 46mm, duży, ale pilot wg mnie powinien trochę przypominać patelnie Edytowane 19 Stycznia 2017 przez pepepatryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #939 Napisano 19 Stycznia 2017 To i ja sie pochwale 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #940 Napisano 19 Stycznia 2017 Ptaku, już miałem pytać ... a gdzie ten Tag 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #941 Napisano 19 Stycznia 2017 Zastanawiam sie czy nie pogonić noworusa i zwolnić jedno aby mieć pretekst do kupienia jeszcze czegoś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #942 Napisano 19 Stycznia 2017 Działaj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #943 Napisano 19 Stycznia 2017 Jak mi coś w padnie w oko to na pewno go pogonie, na razie jest bezpieczny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42603 #944 Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) ...W pudełeczku ulubieńcy:Ewidentnie czas na zmianę pudełka. A co do zbioru. Kilka widziałbym u siebie. To i ja sie pochwale https://s27.postimg.cc/xjz2lqssjpgCzy DS1 w codziennym użytkowaniu jest dużo mniejsza od SKX❔ Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 6805 #945 Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Pepepatryk,Ptaku fajne zbiory w szczególności TH, JR, Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Mistrz17 0 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #946 Napisano 19 Stycznia 2017 Jest mniejsza ale jakoś tego się nie odczuwa. Inaczej się układa na ręku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12080 #947 Napisano 19 Stycznia 2017 Dzięki Panowie @Dorian06, też zauważyłem że te pudełko jest w pierwszej kolejności do wymiany, ale wolałem inwestować w "samochody" a nie w "garaż" A co do TH i JR, to jak TH jest już kawał czasu na rynku i wiadomo czego można się po nich spodziewać, tak JR to młoda marka. Kupowałem swój model bez przekonania trochę, nigdy nie miałem z nim do czynienia, ale... Pisałem już w innych tematach, że zegarek przy pierwszym obcowaniu robi niesamowite wrażenie! Zdjęcia internetowe i rendery nie przedstawiają jego rzeczywistego odbioru. POLECAM! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #948 Napisano 19 Stycznia 2017 PtakuA i Twoja kolekcja imponująca Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12080 #949 Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) To i ja sie pochwaleZ Twojej kolekcji prócz Taga (z wiadomych względów) z chęcią widziałbym u siebie Jazzmaster'a. Świetne zegarki Edytowane 19 Stycznia 2017 przez pepepatryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #950 Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) U mnie oprócz noworusa to ze wszystkimi jestem lekko związany i ma swoja historie Boctok - miałem takiego w dzieciństwie i szpanowałem zegarkiem pod kranem w szkole, potem zaginął, rok temu udało mi sie taki znaleźć i odkupić Jazzmaster - moje pierwsze mechaniczne chrono, nie lubię za bardzo tej kompilacji ale w kolekcji warto miećTissot - pierwszy zegarek którym przebiłem moją ówczesna granice próżności.moralności czy jak tam ją zwał czyli 1k pln za zegarekDS-1 - zegarek kupiony na okazje 15 lecia pracyForemka - śliczna biurwa lubię ten zegarek, ma coś w sobieSKX007 - mój sprzęt na pijackie wypady i inne wyjścia w terenAmfibia - kupiłem go bo chciałem porównać do wersji CCCP, fajny zegar ale nie czuje do niego miętyMonster - mój wakacyjny kompan, urlop bez Monstera nie mieści mi sie w głowie, już samo założenie go na rękę poprawia mi humor. Taki odruch Pawłowa Monster na reku oznacza że nie trzeba iść do pracy (noszę go tylko na urlopach).Tag - tym zegarkiem przekroczyłem następna granice moralną ($$$), mam nadzieje że już ostatnią. Mam jeszcze DW5600 on zazwyczaj ma funkcje timer na wypadach wędkarskich. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez ptaku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach