M.Mike 1928 #151 Napisano 20 Października 2015 Dzięki Co do wiania nudą z czarnych tarcz... coś w tym jest, mam w "kolekcji" 3 czarne tarcze, ale od dłuższego czasu z czarnuchów zakładam tylko Raya Ravena w PVD. Wysłane z mojego MX_Base przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djdpl 0 #152 Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Dzisiaj dotarła do mnie paczka z Hongkongu. Sea-Gull z gwiazdą Chińskiej Armii Ludowo-Wyzwoleńczej. Edytowane 2 Listopada 2015 przez djdpl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtytus 2 #153 Napisano 2 Listopada 2015 Klasyk, tylko tak, jak pisałem wyżej: szkoda, ze ma czarną tarczę.ps: chyba kolega ma ten sam problem co ja: wąski nadgarstek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto 1 #154 Napisano 3 Listopada 2015 To i ja coś dam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #155 Napisano 16 Grudnia 2015 To i ja wstawię nowy nabytek, właśnie dzisiaj dotarł big pilot 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #156 Napisano 18 Grudnia 2015 A ja się skusiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek314 104 #157 Napisano 18 Grudnia 2015 Ładna Mewa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #158 Napisano 18 Grudnia 2015 Też mi mewka chodziła po głowie, tylko ten rozmiar niezbyt duży, to 39mm bez korony, prawda? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #159 Napisano 18 Grudnia 2015 Tak na szybko porównanie z MonsteremI sarbem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Joqq 4 #160 Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) W moim przypadku może nienowy, ale chińczyk. Chińska Rodina, wersja z czystą tarczą na czym mi bardzo zależało. Obecność daty to kwestia indywidualna, ja wole bez - psuje mi tarczę Mechanizm ST17, jak można zobaczyć, wizualnie maszkaron straszny i rotor chodzi stosunkowo głośno, chyba mój najgłośniejszy zegarek mechaniczny.Nic mi nie podpada jeżeli chodzi o wykonanie, no ale przez głośny mechanizm jakoś mimo wszystko 'czuć chińszczyznę' zapomniałem dodać: miłym zaskoczeniem okazały się paski (jeden w komplecie i możliwość dokupienia drugiego koloru za symboliczne $) są mięciutkie i przyjemne. Widnieje na nich również informacja, że to handmade cordovan, ale co do tego nie mam pewności. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Joqq 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9689 #161 Napisano 20 Grudnia 2015 Ja się tylko zastanawiam skąd pomysł na markę Rodina??? Może to skrzywienie wynikające z faktu, ze kiedyś zbierałem ruskie zegarki, ale ta Rodina jakoś kompletnie mi nie pasuje... Głośny wahnik... ja wiem? ST-16 raczej nie ma opinii przesadnie głośnego, choc cały mechanizm naciągowy (wykorzystujący rozwiązanie Seiko magic lever) faktycznie słychać. Nie ma to nic wspólnego z jakością wykonania, łożyska kulkowe z zasady są głośniejsze niż ślizgowe a i magic lever sobie terkocze elegancko. ETA 2892A2 też jest głośna, Miyota 9015 również 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian1978 1 #162 Napisano 20 Grudnia 2015 Toz to wyglada jak Nomos/Stowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9689 #163 Napisano 20 Grudnia 2015 To jest klon Nomosa, oczywiście 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strzala 1197 #164 Napisano 21 Grudnia 2015 Mechanizm może piękny nie jest, ale i tak lepiej wygląda niż w nowych Błoniach Mam takiego tylko wypuszczonego jako Sea Gull, bardzo fajny na żywo jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtytus 2 #165 Napisano 21 Grudnia 2015 A jeśli już o mechanizmach: smarował już ktoś z was któryś z chińskich mechanizmów? Dokładniej mam na myśli ST25, który jest w a'la Portugalczyku (ale pozostałe mechanizmy Sea Gull z automatycznym naciągiem chyba mają to samo rozwiązanie)?Poprawia to coś: wachnik chodzi ciszej i lżej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #166 Napisano 21 Grudnia 2015 Z tego co czytałem, wahnik dużo cichszy raczej nie będzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #167 Napisano 21 Grudnia 2015 Coś mnie podkusiło i kupiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Joqq 4 #168 Napisano 21 Grudnia 2015 Ja się tylko zastanawiam skąd pomysł na markę Rodina??? Może to skrzywienie wynikające z faktu, ze kiedyś zbierałem ruskie zegarki, ale ta Rodina jakoś kompletnie mi nie pasuje... Głośny wahnik... ja wiem? ST-16 raczej nie ma opinii przesadnie głośnego, choc cały mechanizm naciągowy (wykorzystujący rozwiązanie Seiko magic lever) faktycznie słychać. Nie ma to nic wspólnego z jakością wykonania, łożyska kulkowe z zasady są głośniejsze niż ślizgowe a i magic lever sobie terkocze elegancko. ETA 2892A2 też jest głośna, Miyota 9015 również aha!zmieniam zdanie co do głośnego wahnika zdecydowanie lepszym określeniem jest, że on sobie elegancko terkocze ! Toz to wyglada jak Nomos/Stowa Mam nadzieję, że w przyszłości zostanie zamieniony właśnie na nomosa Mógłby ktoś podlinkować do kogo prawnie należy design tarczy? Bo sprawa na forum na pewno była omawiana a chętnie bym o tym poczytał. Mechanizm może piękny nie jest, ale i tak lepiej wygląda niż w nowych Błoniach Mam takiego tylko wypuszczonego jako Sea Gull, bardzo fajny na żywo jest.Myślę, że w tym przypadku (rodina) lepszy byłby pełny dekiel. Błonie przynajmniej mają fajny samolocik! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #169 Napisano 21 Grudnia 2015 Coś mnie podkusiło i kupiłem I jak pierwsze wrażenia? A kupiony za Wielkim Murem, czy z rynku wtórnego? - jeśli można zapytać... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #170 Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Ja kupiłem w Warszawie, ale podobno świeżo sprowadzony Wrażenie ciekawe, fajne wypukłe indeksy, wskazówki proste, ale czytelne, ładny sekundnik zakrzywiony na końcu i napis Made in China znaczek seagull na koronce...I ten dekielek , jest stosunkowo cienki i lekki jak ruskie Edycja: podmieniłem fotki Edytowane 21 Grudnia 2015 przez oprzemyslaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #171 Napisano 21 Grudnia 2015 Ja kupiłem w Warszawie, ale podobno świeżo sprowadzony Wrażenie ciekawe, fajne wypukłe indeksy, wskazówki proste, ale czytelne, ładny sekundnik zakrzywiony na końcu i napis Made in China znaczek seagull na koronce...I ten dekielek , jest stosunkowo cienki i lekki jak ruskie Fajny ciekawy zegarek. No i to dumne "Made in China" na tarczy - ma zupełni inny wydźwięk niż to samo na większości produktów "zachodnich" producentów korzystających z mocy produkcyjnych Państwa Środka. Gratuluję! Niech się nosi! A dekiel jakby sfatygowany?.. czy tylko na zdjęciu coś tak wyszło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #172 Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Na deklu trochę rysek jest, ale drobne i tak wygląda na fotce z komórki... To chyba pierwszy zegarek, co mi się podoba na parciaku à la nato Edytowane 21 Grudnia 2015 przez oprzemyslaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #173 Napisano 21 Grudnia 2015 Może spróbuj nato w tonacji z ostatniego Bonda? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #174 Napisano 21 Grudnia 2015 Nie mam takiego 18mm Chinabond 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4593 #175 Napisano 21 Grudnia 2015 Podobno napis pod gwiazdą oznacza: Wielki Żelazny Mur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach