Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zakup na ali. 
Kupiłem już tam kilka zegarków i obecnie idzie to ok 10 dni, zwykle inpostem w Polsce i można przekierować na paczkomat
Zbierasz monety, czekasz na promocje są kilka/kilkanaście razy do roku- są lepsze ceny, promki, kupony.
Akurat się kolejna akcja promocyjna skończyła czekamy na kolejne.

sd1970 w standardowych kolorach czarny/zielony/granatowy kupisz spokojnie w okolicy 230-240zł w promkach.

Tutaj temat o promkach z ali(ostatnio nieco podupadł ale powinny być linki do sklepów)

Na pewno jest taniej niż z olx czy allegro, a zegarki ściągane też stamtąd tylko dochodzi prowizja pośrednika. Warto tylko wybrać sklep z dużą ilością opinii i recenzji i tyle.

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 4.02.2025 o 16:08, Darth_Gem napisał(-a):

Moi drodzy, jestem lekko w szoku. Przybył Addiesdive,  I.... On jest naprawdę ładny! Nie jest przeładowana napisami, tylko logo i, że automatic I cześć.

Łza się w oku kręci. Kiedy kilka lat temu pojawił się polski zegarek, w tym sensie polski, że zaprojektowany w  PL   przez firmę

Vratislavia Conceptum (model Architekt),  nie było tak minimalistycznie. Na tarczy widniał napis: "Automatyczny" (że mechanizm), a pod spodem "Architekt". Można więc było odnieść nieodparte  wrażenie, że to architekt automatyczny, cokolwiek by znaczyło.  Trochę mnie zraził ów  pomysł, więc nie kupiłem, choć ogólnie lubię chińskie zagarki, albo przynajmniej na chińskich częściach, jak produkty Vratislavia Conceptum. 

W dniu 25.02.2025 o 09:37, Darth_Gem napisał(-a):

Koledzy, pomocy upraszam.

Kupiłem sobie zegarek, którego nie planowałem nigdy kupować (dziurbillion), ale że był tani i dobry, no to... uległem. Zawsze podobały mi się komplikacje "power reserve", więc to przeważyło. Nie zwróciłem uwagi, że to jest z gatunku "two tone" colour, no I mam teraz cykacz, wyglądający jak sikor dla maczo z Górniaka czy Bałut. Ewentualnie jakiejś tureckiej riviery.

Może dałoby się go uratować paskiem, ale nie mam pojęcia jaki kolor/wzór by tu pasował.

Pomożecie? 🤪😋

IMG_20250225_092844.jpg

Masz dwie opcje:

1/ Odsłac i poprosić o właściwy  kolor (pewnie srebrny).  Ponoszsz koszty wysyki. Jeśli  zegarek zakupiony na Ali  sposób na pewno zadziała.

2/ Kupić pasek brązowy gładki, elegancki,  ale prosty i nosić. Zegarek jest ładny, czarna tarcza tonuje złocenia, a jeśli to model Sea-Gull pownien dobrze działać, ale i tak co dwa lata czeka cię  serwis. Zegarki skomplikowane są drogie w utrzymaniu ze względu na konieczny częsty serwis. Inna opcją jest pasek czarny, tez prosty i elgenacki (nie za gruby),  ale jednak brązowy to lepsza opcja. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejszy niż się spodziewałem, spoko nawet na nadgarstki poniżej 17cm( przy swoich 17,5 wyjete 4 z 6 ogniw bransolety. A jest jeszcze masa mikro regulacji na klamrze). W porównaniu z np steeldive dużo efektowniejszy dekiel, fajniejszy grawer koronki, zapięcia. 

IMG_20250226_202801.jpg

IMG_20250226_202805.jpg

IMG_20250226_202842.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Euryk napisał(-a):

Łza się w oku kręci. Kiedy kilka lat temu pojawił się polski zegarek, w tym sensie polski, że zaprojektowany w  PL   przez firmę

Vratislavia Conceptum (model Architekt),  nie było tak minimalistycznie. Na tarczy widniał napis: "Automatyczny" (że mechanizm), a pod spodem "Architekt". Można więc było odnieść nieodparte  wrażenie, że to architekt automatyczny, cokolwiek by znaczyło.  Trochę mnie zraził ów  pomysł, więc nie kupiłem, choć ogólnie lubię chińskie zagarki, albo przynajmniej na chińskich częściach, jak produkty Vratislavia Conceptum. 

Masz dwie opcje:

1/ Odsłac i poprosić o właściwy  kolor (pewnie srebrny).  Ponoszsz koszty wysyki. Jeśli  zegarek zakupiony na Ali  sposób na pewno zadziała.

2/ Kupić pasek brązowy gładki, elegancki,  ale prosty i nosić. Zegarek jest ładny, czarna tarcza tonuje złocenia, a jeśli to model Sea-Gull pownien dobrze działać, ale i tak co dwa lata czeka cię  serwis. Zegarki skomplikowane są drogie w utrzymaniu ze względu na konieczny częsty serwis. Inna opcją jest pasek czarny, tez prosty i elgenacki (nie za gruby),  ale jednak brązowy to lepsza opcja. 

Dzięki za rady. Nie będę odsyłał, szkoda mi czasu i zachodu. Nie jest to warte aż tyle. Zegarek kupiłem na stronie dystrybutora Sea Gull (są co najmniej dwie, bardzo podobne), nawet dali "papiery" , łącznie z krzywo wydrukowaną kopia informacji, że firma (nie pamiętam jaka) jest oficjalnie zatwierdzonym dystrybutorem produktów Sea Gull.😂 

Pasek brązowy z miękkiego zamszu mi się tutaj marzy, więc pójdę w tą stronę. Oczywiście nagle nigdzie nie ma takich pasków w rozmiarze 20 mm. Są wszystkie inne szerokości, ale 20 mm "wyszło". Cóż, poczekam, nie pali się.

Co do serwisu, to mam nadzieję, że dłużej niż dwa lata, bo ja tych zegarków mam już tyle, że niektóre to i pół roku leżą i czekają na swój czas...więc ich "zużycie" jest relatywnie niewielkie. Ale dzięki za info!👍

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek wymieniony na lepszy. AR, wypukły szafir, mechaquartz. Nice.

502347681_20250226_1009392.thumb.jpg.0ca54b0acc2d30cacf4a7d1f150d6269.jpg

image.thumb.jpg.978310067612828d8351f77745c09c6f.jpg

20250226_112853.thumb.jpg.502dc45027ed1ac34f22a54f7a3c4876.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

FYI mechaquartz to nazwa dla np vk63 i pokrewnych, gdzie mamy kwarc plus mechaniczny flyback sekundy chrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, nh35 napisał(-a):

FYI mechaquartz to nazwa dla np vk63 i pokrewnych, gdzie mamy kwarc plus mechaniczny flyback sekundy chrono

No ze kwarc z plynącą sekunda. Chociaż z tym plynieciem to tak se jest

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Abstrahując już od tej twojej sztuki (widziałem filmik w sąsiednim temacie), to ona jak dla mnie jest skacząca, tylko szybciej. Kojarzy mi się z jakimś tanim mechanikiem, który ma problemy z chodem i idzie jeszcze wolniej, niż powinien. Mam to w tym "pustynnym" addiesdive i mnie drażni. Fajny zegar i sekunda jak w skatowanej ruhli.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skusiłem się na kolejnego Sugessa. Kupon zniżkowy 19,2 USD, plus zniżka za zebrane punkty 10% przekonały do nabycia, choć miałem na Ali kupić coś dopiero pod koniec marca...

Zdjęcia poglądowe. 

S8d3a53d5ed054dd1b64aea06aacac5c16.jpg

S210ef6b284514244a92ccb8f2612063bL.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chyba jeszcze nie spamowalem. Dopiero skróciłem bransoletę, ale to kiepska opcja. 

IMG_20250301_104440.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tofiks_th napisał(-a):

Tu chyba jeszcze nie spamowalem. Dopiero skróciłem bransoletę, ale to kiepska opcja. 

IMG_20250301_104440.jpg

Co jest kiepską opcją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Co jest kiepską opcją?

Ta bransoleta szeleszczaca, ale to było niejako wliczone w cene. Poza tym to bardzo fajny zegarek jest. Ta moja poprzednia wersja dark side byla wizualnie ciekawa, ale malo czytelna. Tu jest gicio😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Ta bransoleta szeleszczaca, ale to było niejako wliczone w cene. Poza tym to bardzo fajny zegarek jest. Ta moja poprzednia wersja dark side byla wizualnie ciekawa, ale malo czytelna. Tu jest gicio😁

Ja mam wersję z czerwonym bezelem (Alaska) i bransoleta mi się bardzo podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja mam wersję z czerwonym bezelem (Alaska) i bransoleta mi się bardzo podoba.

Znalazłem Twoja Alaske w watku Pagani, i wydaje się, że to ten sam wzór bransolety. U mnie strasznie skrzypi przy zapieciu, ale dość wygodna jest i na razie zostaje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, tofiks_th napisał(-a):

Znalazłem Twoja Alaske w watku Pagani, i wydaje się, że to ten sam wzór bransolety. U mnie strasznie skrzypi przy zapieciu, ale dość wygodna jest i na razie zostaje. 

Ja przed otrzymaniem tego zegarka zamówiłem dodatkowo pasek na zmianę, ale nawet nie próbowałem zamieniać, bo bransoleta zrobiła na mnie dobre wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.02.2025 o 11:43, Funky_Koval napisał(-a):

Tu bardziej chodzi o mechaniczny sposób resetowania sekundnika w chrono niż o to że kwarc imituje mechanika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.02.2025 o 22:04, Funky_Koval napisał(-a):

Masz fajne laco a dalej a cały czas próbujesz chińczyki. Laco nie do końca Ci odpowiada?? Bo myślę, że jakość wykonania jednak na duży plus dla Niemca? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Masz fajne laco a dalej a cały czas próbujesz chińczyki. Laco nie do końca Ci odpowiada?? Bo myślę, że jakość wykonania jednak na duży plus dla Niemca? 

bawię się :) Do Laco ten chińczyk nie ma podjazdu. Ja po prostu lubię mieć "prawilny" i tańszy odpowiednik. Nie pytaj, moje dziwactwo :P

20241118_101807.thumb.jpg.a4996d3e0c805c2ee22a74d7e3c34ddd.jpg

Poza tym w tanim chinczyku nazamawiam tanich pasków i zmieniam ile wlezie nie martwiac się o rysy. 

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Dlatego że to Niemiec?  No bez jaj.  Kiedy ta niemiecka firma produkowała  Laco B-Uhr,  zegarek nawigatora bombowców dalekiego zasięgu,  to Chińczycy w ogóle nie produkowali zegarków - do 1955 roku, czyli  powstania  pierwszej fabryki Mewy. Teraz Laco właściwie nie musi się starać, odcina kupony od współpracy z Luftwaffe. A Lufwaffe flieger to wiadomo, Wempe i Laco. Oraz Longines, który woli o tym nie pamiętać. A Wempe przysięga, że wyprodukowało dla Luftwaffe tylko kilkaset sztuk. 

Przykładowo  jasnobrązoyw pasek do chińskiego fliegera (ten na zdjęciu wyżej)   ma nity niesymetrycznie rozstawione, jeden z nich wjeżdża na przeszycie.  Niby nic, a jednak takie szczegóły są szalenie ważne. Chińczycy nie wszystko jeszcze ogarniają, ale pilnie się uczą i niejednym nas zaskoczą.  Kiedyś kupiłem podobny pasek do fliegera  w firmie szwedzkiej (czyli jakby  mało chińskiej)  😁 i miał dokładnie o samo. No wiec ...? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Euryk napisał(-a):

Dlatego że to Niemiec?  No bez jaj.  Kiedy ta niemiecka firma produkowała  Laco B-Uhr,  zegarek nawigatora bombowców dalekiego zasięgu,  to Chińczycy w ogóle nie produkowali zegarków - do 1955 roku, czyli  powstania  pierwszej fabryki Mewy. Teraz Laco właściwie nie musi się starać, odcina kupony od współpracy z Luftwaffe. A Lufwaffe flieger to wiadomo, Wempe i Laco. Oraz Longines, który woli o tym nie pamiętać. A Wempe przysięga, że wyprodukowało dla Luftwaffe tylko kilkaset sztuk. 

Przykładowo  jasnobrązoyw pasek do chińskiego fliegera (ten na zdjęciu wyżej)   ma nity niesymetrycznie rozstawione, jeden z nich wjeżdża na przeszycie.  Niby nic, a jednak takie szczegóły są szalenie ważne. Chińczycy nie wszystko jeszcze ogarniają, ale pilnie się uczą i niejednym nas zaskoczą.  Kiedyś kupiłem podobny pasek do fliegera  w firmie szwedzkiej (czyli jakby  mało chińskiej)  😁 i miał dokładnie o samo. No wiec ...? 

Proszę przestań. Znowu?? To nie Tudor o którym się rozpisywałeś. 

Pytam kolega i wybacz ale Laco mimo wszystko jakość ma na pewno wyższą. I kilka chińczyków też miałem nawet pilota od Corgeuta tylko koronka była straszna jak i pasek. Sama koperta była fajnie zrobiona. 

Pytam o zdanie kogoś kto ma te zegarki i mimo wszystko jakaś opinię również na ten temat 😀

W dniu 27.02.2025 o 22:04, Funky_Koval napisał(-a):

To jeszcze napisz co to za pasek bo kolega Euryk się zastanawia a dla mnie też wygląda na wyrób alli może jakiś cns?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

bawię się :) Do Laco ten chińczyk nie ma podjazdu. Ja po prostu lubię mieć "prawilny" i tańszy odpowiednik. Nie pytaj, moje dziwactwo :P

20241118_101807.thumb.jpg.a4996d3e0c805c2ee22a74d7e3c34ddd.jpg

"bawię się.  Do Laco ten chińczyk nie ma podjazdu".

Prawdopodobnie dlatego, że w 100 proc. wykonany z chińskich części. 🤗 Wszystko inne to mitologia. Spawdziłem na stronie  Zegarownia.pl, no  mają tam fliegera  Laco  za 1500 zł, na prostym  mechanizmie Myota.  No bez jaj z tym "brakiem podjazdu". Laco sprzedaje Laco, czyli logo. Niemiecki flieger ma 5 atm. Chińczyk chyba 10 lub 20 atm., co oznacza lepszą kopertę, zakręcaną koronkę i  szkiełko szafirowe wypukłe, Laco zwykłe, ale reklama tego zwykłego szafiru na Zegarowni.pl jest  wręcz bajkowo-operetkowa, cytat: "Obecność szkiełka szafirowego w zegarkach Laco to nie tylko wyraz precyzji i dbałości o detale, ale także świadectwo najnowszych osiągnięć technologicznych w dziedzinie zegarmistrzostwa. Dzięki temu innowacyjnemu materiałowi, zegarek staje się nie tylko pięknym akcentem stylowym, ale również niezastąpionym narzędziem codziennego użytku".  No proszę, a chiński majnfrend pisze po prostu, crystal szafir wypukły i na tym kończy. Dla niego szafir w zegarku za kilkaset złotych to oczywistość.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🍿

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Euryk napisał(-a):

"bawię się.  Do Laco ten chińczyk nie ma podjazdu".

Prawdopodobnie dlatego, że w 100 proc. wykonany z chińskich części. 🤗 Wszystko inne to mitologia. Spawdziłem na stronie  Zegarownia.pl, no  mają tam fliegera  Laco  za 1500 zł, na prostym  mechanizmie Myota.  No bez jaj z tym "brakiem podjazdu". Laco sprzedaje Laco, czyli logo. Niemiecki flieger ma 5 atm. Chińczyk chyba 10 lub 20 atm., co oznacza lepszą kopertę, zakręcaną koronkę i  szkiełko szafirowe wypukłe, Laco zwykłe, ale reklama tego zwykłego szafiru na Zegarowni.pl jest  wręcz bajkowo-operetkowa, cytat: "Obecność szkiełka szafirowego w zegarkach Laco to nie tylko wyraz precyzji i dbałości o detale, ale także świadectwo najnowszych osiągnięć technologicznych w dziedzinie zegarmistrzostwa. Dzięki temu innowacyjnemu materiałowi, zegarek staje się nie tylko pięknym akcentem stylowym, ale również niezastąpionym narzędziem codziennego użytku".  No proszę, a chiński majnfrend pisze po prostu, crystal szafir wypukły i na tym kończy. Dla niego szafir w zegarku za kilkaset złotych to oczywistość.  

Ekhem ale Ty sprawdziłeś najtańszy model Laco w automacie. Ten mój kosztował kilkukrotność tej ceny, nie kupisz go na zegarowni. Specyfikacja to:

Laco Stuttgart PRO
Stainless steel case Ø 37 mm, 20 ATM
Crown position on the right side
Sellita 200 Automatic movement
Topgrade
Without date display
Bridges and wheels decorated
Case brushed finish
Sapphire crystal caseback
Sapphire crystal with anti-reflective coat
(inside)

Fitted bracelet

Także jednak paździeż z ali nie ma podjazu.  W Laco wszystko ładnie spasowane, dobra obsługa klienta, odpisują na mejle. Sellita regulowana działa jak w specyfikacji.  Chinol? Do bramy i się nieznamy majfriend. Generalnie jakość tzw "chińska" to dalej niska półka.

@kornel91

Pasek to ten:

https://www.watchtime24.com/product/1392

trochę niewygodny bo gruby ale kolorki się zgrały z fauxpatiną :)

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ekhem ale Ty sprawdziłeś najtańszy model Laco w automacie. Ten mój kosztował kilkukrotność tej ceny, nie kupisz go na zegarowni. Specyfikacja to:

Laco Stuttgart PRO
Stainless steel case Ø 37 mm, 20 ATM
Crown position on the right side
Sellita 200 Automatic movement
Topgrade
Without date display
Bridges and wheels decorated
Case brushed finish
Sapphire crystal caseback
Sapphire crystal with anti-reflective coat
(inside)

Fitted bracelet

Także jednak paździeż z ali nie ma podjazu.  W Laco wszystko ładnie spasowane, dobra obsługa klienta, odpisują na mejle. Sellita regulowana działa jak w specyfikacji.  Chinol? Do bramy i się nieznamy majfriend. Generalnie jakość tzw "chińska" to dalej niska półka.

@kornel91

Pasek to ten:

https://www.watchtime24.com/product/1392

trochę niewygodny bo gruby ale kolorki się zgrały z fauxpatiną :)

Dla mnie wystarczy ale kolega Euryk zaraz coś napisze. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi