tomcat 336 #8476 Napisano 18 Marca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom88 86 #8477 Napisano 18 Marca W dniu 14.03.2025 o 09:41, Paulus57 napisał(-a): Czy ja, choć w minimalnym stopniu zasugerowałem, że wolę Sandę od Cartiera? Podobnie jak Ty, bez wahania zamieniłbym swojego na szwajcara. Lubię różnorodność i to zmusza, do zakupów takich, a nie innych zegarków. Teoretycznie mógłbym przez rok nic nie kupować i potem stać się posiadaczem Rolexa, czy Cartiera itd., ale to byłoby coś, z czym czułbym się nie "po swojemu". Zegarki zbieram od ponad 7 lat, uzbierałem ich na tyle dużo, że zaczynam kupować zegarki trochę droższe, a i przy okazji rotować. Tak więc nie wykluczam wchodzenia w zegarki "niekontrowersyjne". Co jakiś czas robię coś w rodzaju remanentu i dzielę swoją kolekcję na trzy grupy: nietykalne (nie do sprzedania) i resztę. Te drugie z kolei dzielę na dwie podgrupy: mogę, ale nie muszę sprzedać i te do pilnej sprzedaży. Mam swoich stałych klientów, którzy korzystają i kupują w takich cenach, że gdzie indziej taniej nie będzie, a i ja niekoniecznie muszę tracić. Zwykle kupuję po bardzo okazyjnych cenach, co nie jest takie trudne, gdy ma się bardzo długą listę potencjalnych zakupów. Łatwiej złapać okazję, gdy się nie celuje w jeden model, a w dziesiątki. Odsprzedanie to jakby oddanie złapanej okazji kolejnemu posiadaczowi. Jak sprzedam coś grubszego, u mnie to kwota powyżej 1k zł, to dokładam i do zbiorów dochodzi coś z tych droższych, bo wydatek mniej boli. No i w ten oto sposób zdradziłem swoją zegarkową strategię. Tak jak zaznaczyłem w poprzedniej wypowiedzi, nie miałem na myśli Ciebie Paulus57. Pisałem, do kolegi, który twierdził, że kupując oryginalne Laco - przepłaca się. Ciebie Paulus57 rozumiem, bo sam mam podobna strategie kupowania zegarków. Tyle, że ja kupuje vintage, mam ich kilkadziesiąt, wartych pomiędzy kilkaset a 1500 zł, kilka droższych, ale nie próbuje uzbierać na Cartiera, mimo że mi się podoba. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8478 Napisano 20 Marca 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcat 336 #8479 Napisano 24 Marca (edytowane) Dotarł, wykonanie detali na tarczy chyba lepsze od Pagani Daytona którego mam. Szkoda że dekiel pusty. Fajne etui z nowym logiem. Dostarczony równo w tydzień. Edytowane 24 Marca przez tomcat 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8480 Napisano 25 Marca Na razie zapowiedź. Będzie drugi Baltany, bo pierwszy nie rozczarował. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8481 Napisano 25 Marca No i ostatni zakup na wiosennej wyprzedaży. Dla planujących zakupu Militado mała podpowiedź. Tylko ta wersja ma nakładane indeksy!! 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 13423 #8482 Napisano 25 Marca (edytowane) 5 minut temu, Paulus57 napisał(-a): No i ostatni zakup na wiosennej wyprzedaży. Dla planujących zakupu Militado mała podpowiedź. Tylko ta wersja ma nakładane indeksy!! Gratki Pawle, choć jakaś krzywa ta tarcza😉. To automat, manual czy bakteria, bo jakoś w moich okienkach nie przewijał sie? Edytowane 25 Marca przez tofiks_th 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8483 Napisano 25 Marca 6 minut temu, tofiks_th napisał(-a): Gratki Pawle, choć jakaś krzywa ta tarcza😉. To automat, manual czy bakteria, bo jakoś w moich okienkach nie przewijał sie? Dzięki. To zegarek na automacie Sea-Gulla ST1701. Dobre recenzje i cena poniżej 90 USD przekonały mnie do zakupu. Jak ktoś z wcześniej kupujących homar za 1/600 ceny pierwowzoru, to chyba dobra cena? Może dlatego taki tani, bo skrzywiony? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 13423 #8484 Napisano 25 Marca 10 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Dzięki. To zegarek na automacie Sea-Gulla ST1701. Dobre recenzje i cena poniżej 90 USD przekonały mnie do zakupu. Jak ktoś z wcześniej kupujących homar za 1/600 ceny pierwowzoru, to chyba dobra cena? Może dlatego taki tani, bo skrzywiony? Pewnie II gatunek😉, ale co tak będę krytykować. Ważne, że Tobie sie podoba😀 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8485 Napisano 25 Marca 39 minut temu, tofiks_th napisał(-a): Pewnie II gatunek😉, ale co tak będę krytykować. Ważne, że Tobie sie podoba😀 Zachowajmy się jak dżentelmeni i nie drążmy tematu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mieczus 22 #8486 Napisano 26 Marca W dniu 25.03.2025 o 01:22, Paulus57 napisał(-a): Na razie zapowiedź. Będzie drugi Baltany, bo pierwszy nie rozczarował. Napisz coś więcej jak dojedzie. Czaję się na niego, ale tym razem wjechał sugess. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8487 Napisano 27 Marca 7 godzin temu, mieczus napisał(-a): Napisz coś więcej jak dojedzie. Czaję się na niego, ale tym razem wjechał sugess. Oczywiście. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8488 Napisano 27 Marca (edytowane) Pierwszy nowy nabytek w tym roku Berny za 40 USD. Ładny mały zegarek z ciekawą tarczą. Replika Rolexa 1908. Edytowane 27 Marca przez Piotr84 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 89 #8489 Napisano 27 Marca 7 minut temu, Piotr84 napisał(-a): Pierwszy nowy nabytek w tym roku Berny za 40 USD. Ładny mały zegarek z ciekawą tarczą. Replika Rolexa 1908. oo, weź skrobnij mini recenzję poproszę. Głównie interesuje mnie: -czy rzeczywiście jest cienki, ile ma mm ze szkłem? piszą że 7,5mm, ale czy to ze szkłem czy bez; -dekielek, czy jest taki cienki jak w tanich zegarkach, czy może trochę grubszy, jak brzmi jak uderzasz w niego paznokciem(pytam serio:); -wiem, że w opisie jest SS, ale czy to rzeczywiście stal, czy wypolerowany stop? -jakiej jakości pasek? z góry dzięki za odpowiedź, wygląda bardzo ładnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8490 Napisano 27 Marca Grubość 7,52 mm ze szkłem. Dekielek tak na oko ma z 1 mm i według mnie to ss Pasek jest ok jak na cenę zegarka. Koperta ja bym powątpiewał czy jest to ss porównują do z monnem od Pagani i innych zegarków które na pewno mają ss. Mam jednego taniego Pagani PD-1654 na VH65 i tam jest stop tu mam podobne wrażenie ale może się myle. Mechanizm bardzo dokładny po dwóch dniach brak odchyłki czasowej idzie równo z zegarem na smartfonie. Koronka chodzi ciężko. Co do paska to kolor tak średnio mi pasuje. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 89 #8491 Napisano 27 Marca 2 godziny temu, Piotr84 napisał(-a): Grubość 7,52 mm ze szkłem. Dekielek tak na oko ma z 1 mm i według mnie to ss Pasek jest ok jak na cenę zegarka. Koperta ja bym powątpiewał czy jest to ss porównują do z monnem od Pagani i innych zegarków które na pewno mają ss. Mam jednego taniego Pagani PD-1654 na VH65 i tam jest stop tu mam podobne wrażenie ale może się myle. Mechanizm bardzo dokładny po dwóch dniach brak odchyłki czasowej idzie równo z zegarem na smartfonie. Koronka chodzi ciężko. Co do paska to kolor tak średnio mi pasuje. super dzięki wielkie. Akurat miałem na myśli porównanie z Pagani PD-1654 :D:D:D bo to jedyny model u mnie co ma wciskany dekielek, no i powiem szczerze, że w nim to słabo, słabo, jak się o coś obije to wydaje ten 'biedny' dźwięk. I tak w tym pagani jest stop:( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8492 Napisano 27 Marca I kolejny nowy nabytek tym razem troszeczkę lepszy. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 13423 #8493 Napisano 27 Marca 55 minut temu, Piotr84 napisał(-a): I kolejny nowy nabytek tym razem troszeczkę lepszy. Fajniutki ten tryciak, sam myslalem nad zielona wersją. Miałem kiedyś od Yelanga pilota na bateryjkowej rondzie i byl to dobrze zrobiony zegarek, z mocnym trytem. Teraz nie moglem w sumie sie zdecydować, bo pilita i fieldwatche mam kilka, ale kto wie co przyniesie przyszłość. Niech sie nosi i fajnie swieci😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darth_Gem 241 #8494 Napisano 28 Marca Trochę mnie nie było, ale cóż, life if brutal. Trafiłem ostatniego zintegrowanego SeaGulla, za bardzo przystępna cenę, w porównaniu z tym co wołają na różnych stronach. Owszem, wolałbym z czarną tarczą, ale niestety już wyszli, buuuu.... To ostatnie zdjęcie to tak trochę na zasadzie "znajdź różnice" 😜 5 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23158 #8495 Napisano 28 Marca Gratuluję nowych nabytków 😃 A u mnie tym razem bakteria 😅 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ro4ti 255 #8496 Napisano 31 Marca ten Aqua to raczej w tym dziale? 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 89 #8497 Napisano 31 Marca 7 minut temu, ro4ti napisał(-a): ten Aqua to raczej w tym dziale? dział dobry! ładny zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 25643 #8498 Napisano 31 Marca 7 godzin temu, ro4ti napisał(-a): ten Aqua to raczej w tym dziale? Fajowy. Trochę ta dziura w tarczy go szpeci, ale cóż... Poka jak świeci 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129096 #8499 Napisano 31 Marca 7 godzin temu, ro4ti napisał(-a): ten Aqua to raczej w tym dziale? To chiński mikroibrand (Hong Kong) a więc miejsce odpowiednie. Mam i ja. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ro4ti 255 #8500 Napisano 31 Marca (edytowane) 2 godziny temu, oszolom napisał(-a): Fajowy. Trochę ta dziura w tarczy go szpeci, ale cóż... Poka jak świeci świeci cała tarcza oraz z tyłu rybka na wahniku a nawet nitka na pasku skórzanym. fakt, dziurki mogło by nie być. i bezel mógłby się obracać. 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Mam i ja. ten model bardzo chciałem mieć a dlaczego wybrałem inny? któż to wie... Edytowane 31 Marca przez ro4ti 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach