Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedł mój Boderry Titanium. Wykonanie bardzo dobre wkręcane piny dali nawet profesjonalny śrubokręt. Cena trochę wysoka ale za to co dostajemy myślę że i tak jest bardzo w porządku.

Zegarek przyszedł na pasku nylonowym bransoleta osobno. Koronka jest zakręcana. Udany zakup.

Bodery 01.jpg

Bodery 02.jpg

Bodery 03.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko co za łeb wpadł na to, żeby dać mu przeszklony dekiel ;/

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pan chińczyk w opisie napisał, iż chce podkreślić złocony szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D.

Ja jestem ciekaw jakie odchyłki czasowe ma ta szwajcarska Ronda.

Edytowane przez Piotr84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Piotr84 napisał(-a):

Pan chińczyk w opisie napisał, iż chce podkreślić złocony szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D.

Udało Ci się skrócić bransoletę, bo słyszałem opinię negtywną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez najmniejszego problemu. Mam mały nadgarstek z rozpędu jak w każdym zegarku muszę wyjąć wszystkie ogniwa. Tu zegarek jest mały i wkładałem ponownie po jednym ogniwie również bez problemu. Trzeba robić to tylko delikatnie i ustawić sobie w dobrej pozycji ogniwa. Robiłem to może ze 3 minuty o północy przy słabym świetle. Po pracy byłem zegarek odebrany z paczkomatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarł i muszę przyznać, że nie rozczarował. Boję się, że wcześniejsze założenie o zbyt dużej ilości PD w zbiorach, może ulec dezaktualizacji. 

Fajnie wykonany kwarc - homar Vacheron Constantin. Bardzo płaska koperta, udanie naśladuje grubością mechanicznego szwajcara. Krawędzie koperty i bransolety dobrze wykończone, zdecydowanie nie drapią, jak to się zdarza w podobnych bransoletach innych firm z Chin. Fajnym smaczkiem są dwa półogniwa w bransolecie, które ułatwiają dopasowanie do obwodu nadgarstka, co jest szczególnie istotne w zapięciach typu "butterfly clasp".

Jedna uwaga: polecam raczej na okrągłe, niż płaskie nadgarstki. Choć nawet u mnie, z płaskim nadgarstkiem, układa się w miarę dobrze. Nie wykluczam dokupienia jeszcze wersji "mniej cygańskiej". ;) 

Polecam. 

I jeszcze jedno - sekundnik trafia w indeksy

20250525_101721.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ile Cię wyszedł ten cygan i jaki jest tam mechanizm?

Znalazłem ale cena oficjalna jest spora jak na Pagani około 350 zł

Edytowane przez Piotr84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda rewelacja, brałbym gdyby był trochę mniejszy albo gdybym miał odpowiednią łapę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Piotr84 napisał(-a):

Ile Cię wyszedł ten cygan i jaki jest tam mechanizm?

Znalazłem ale cena oficjalna jest spora jak na Pagani około 350 zł

Za 350 bym nie kupił a że wyszło 90 zł mniej, to wziąłem i nie żałuję.  Mechanizm kwarcowy, dobrze trafiający w indeksy a z tym to zegarki kwarcowe za 5 razy więcej miewają problemy.

5 godzin temu, brakczasu napisał(-a):

Wygląda rewelacja, brałbym gdyby był trochę mniejszy albo gdybym miał odpowiednią łapę.

Szczególnie pozytywnie wygląda jego grubość - tylko 7 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.05.2025 o 20:15, Paulus57 napisał(-a):

Szczególnie pozytywnie wygląda jego grubość - tylko 7 mm.

Regulacja bransolety to piny push czy skręcana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, brakczasu napisał(-a):

Regulacja bransolety to piny push czy skręcana?

Piny a skracanie łatwe nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250527_103333.jpg20250527_103619.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Piny a skracanie łatwe nie było.

Nie lubię pinów, czasem przy wciskaniu zeskakuje mi to narzędzie i zrobi znaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, brakczasu napisał(-a):

Nie lubię pinów, czasem przy wciskaniu zeskakuje mi to narzędzie i zrobi znaczek

Jak dla mnie piny są chyba najwygodniejsze. Czasami zdarzają się jakieś super-kombinacje śrubek i tulejek, że skóra cierpnie. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 24.05.2025 o 22:19, Piotr84 napisał(-a):

Z  tymi odchyłkami czasowymi w Rondzie   6004.D. na pewno wszystko jest w porządku, nawet tanie werki kwarcowe mają dokładność bardzo dobrą, w porównaniu z mechanikami - wybitną. Najciekawsza  z tego jest taka oto informacja, że Chińczycy  produkują u siebie  także  szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D. Caliber Corner, wprawdzie połgębkiem, także  to przyznaje, wskazując, że ten caliber ma   dwie wersje, produkowaną w Szwajcarii i (drugą)  nie w Szwajcarii (sic!). Co to za kraj, ta "nie-Szwajcaria" i czym  różni się od Chin?  😊 Caliber Corner nie wyjaśnia.    Chińczycy raczej  nie kupowaliby tych werków w Szwajcarii,  aby  montować je w zegarkach, które sprzedają w cenie  poniżej 100 Euro. To samo ze "szwajcarską lumą", cztaj: tak naprawdę chińską, eksportowną do Szwajcarii. Logicznie  rzecz biorąc  poprzez masowy import części z Chin zegarki szwajcarskie powinny tanieć, ale w ogole tego się nie obserwuje, raczej przeciwnie. Na szczęście  zegarki chinskie nadal są tanie i nie  drożeją. 

Czytając opisy na Aliexpress dobrze  jest rozumieć   "metajęzyk", sprzedawców,  co on faktycznie  oznacza, wtedy łatwiej podjąć decyzję. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.05.2025 o 22:19, Piotr84 napisał(-a):

U mnie w 2-ch zegarkach Boderry odchyłka poniżej sekundy miesięcznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.05.2025 o 20:19, oszolom napisał(-a):

pięknie wykończony werk :D

Rysy genewskie. 

1 godzinę temu, brakczasu napisał(-a):

Z tego powodu w niektórych szwajcarskch manufakturach, raczej tych droższych,  używają narzędzi wykonanych z drewna.  To w naszym przypadku byłaby  przesada, bo  dobrze sprawdzają się narzędzia  plastikowe. Mam takie do zdejmowania pinów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250528_100046.jpg

20250528_095655.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No w końcu namówiłem się na tego ...IMG20250603190440.thumb.jpg.042f18aa5784a0ea740ebb0d73e3947b.jpg ... WR1000 i nie żałuję 🤗 

Świetnie się nosi ten odważnik 😎

Brak uszów to był dobry pomysł w tym "projekcie" 😅

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, tomaliusz napisał(-a):

No w końcu namówiłem się na tego ...IMG20250603190440.thumb.jpg.042f18aa5784a0ea740ebb0d73e3947b.jpg ... WR1000 i nie żałuję 🤗 

Świetnie się nosi ten odważnik 😎

Brak uszów to był dobry pomysł w tym "projekcie" 😅

Też mam i polecam innym niezdecydowanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę sprawdzał nową markę. ;) 

Oczywiście na razie w drodze, więc zdjęcie poglądowe.

Se521d1f5bfdd4b8892e20a336d927debP.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Będę sprawdzał nową markę. ;) 

Oczywiście na razie w drodze, więc zdjęcie poglądowe.

Se521d1f5bfdd4b8892e20a336d927debP.jpg

pindu, mam jeden zegarek od nich i niedługo pewnie się rozejrzę za kolejnym, bo mają ciekawe, np wariacje mioty 82xx do wondering hour czy inne śmieszki.

a co do tego zdjęcia to mam taki homemade zegarek, właśnie taki case z zintegrowaną bransoletą (zakładam, że wszystko z jednej fabryki idzie) i koperta jest spoko ale bransoleta bardzo ciągnie włosy;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, nh35 napisał(-a):

pindu, mam jeden zegarek od nich i niedługo pewnie się rozejrzę za kolejnym, bo mają ciekawe, np wariacje mioty 82xx do wondering hour czy inne śmieszki.

a co do tego zdjęcia to mam taki homemade zegarek, właśnie taki case z zintegrowaną bransoletą (zakładam, że wszystko z jednej fabryki idzie) i koperta jest spoko ale bransoleta bardzo ciągnie włosy;/

Kosztował niewiele, więc najwyżej ponoszę krótko. ;) 

Dziś jeszcze skusiłem się na kolejnego Merkura. 

Zdjęcie poglądowe. 

S5f7bbf70c0044bcebde0f29c2c946ab9l.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziś przybył. Jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Koperta chyba stalowa bo trochę waży, werk manual 7120 tongi bodajże, szkiełko wypukle. Bez znizek kosztował 120 zl. 

Edycja:jednak idzie na zwrot, gdyż zle osadzono wskazówke godzinowa, ktora nie zgrywa sie z indeksem pelnej godziny. Niby drobiazg, a podniesie cisnienie😒

IMG_20250610_172506.jpg

Edytowane przez tofiks_th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tofiks_th napisał(-a):

Dziś przybył. Jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Koperta chyba stalowa bo trochę waży, werk manual 7120 tongi bodajże, szkiełko wypukle. Bez znizek kosztował 120 zl. 

Edycja:jednak idzie na zwrot, gdyż zle osadzono wskazówke godzinowa, ktora nie zgrywa sie z indeksem pelnej godziny. Niby drobiazg, a podniesie cisnienie😒

IMG_20250610_172506.jpg

Widać na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi