Piotr84 119 #8601 Napisano 24 Maja Doszedł mój Boderry Titanium. Wykonanie bardzo dobre wkręcane piny dali nawet profesjonalny śrubokręt. Cena trochę wysoka ale za to co dostajemy myślę że i tak jest bardzo w porządku. Zegarek przyszedł na pasku nylonowym bransoleta osobno. Koronka jest zakręcana. Udany zakup. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 25371 #8602 Napisano 24 Maja tylko co za łeb wpadł na to, żeby dać mu przeszklony dekiel ;/ 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8603 Napisano 24 Maja (edytowane) Pan chińczyk w opisie napisał, iż chce podkreślić złocony szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D. Ja jestem ciekaw jakie odchyłki czasowe ma ta szwajcarska Ronda. Edytowane 24 Maja przez Piotr84 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8604 Napisano 24 Maja 7 minut temu, Piotr84 napisał(-a): Pan chińczyk w opisie napisał, iż chce podkreślić złocony szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D. Ja jestem ciekaw jakie odchyłki czasowe ma ta szwajcarska Ronda. Udało Ci się skrócić bransoletę, bo słyszałem opinię negtywną? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8605 Napisano 24 Maja Bez najmniejszego problemu. Mam mały nadgarstek z rozpędu jak w każdym zegarku muszę wyjąć wszystkie ogniwa. Tu zegarek jest mały i wkładałem ponownie po jednym ogniwie również bez problemu. Trzeba robić to tylko delikatnie i ustawić sobie w dobrej pozycji ogniwa. Robiłem to może ze 3 minuty o północy przy słabym świetle. Po pracy byłem zegarek odebrany z paczkomatu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8606 Napisano 25 Maja Dotarł i muszę przyznać, że nie rozczarował. Boję się, że wcześniejsze założenie o zbyt dużej ilości PD w zbiorach, może ulec dezaktualizacji. Fajnie wykonany kwarc - homar Vacheron Constantin. Bardzo płaska koperta, udanie naśladuje grubością mechanicznego szwajcara. Krawędzie koperty i bransolety dobrze wykończone, zdecydowanie nie drapią, jak to się zdarza w podobnych bransoletach innych firm z Chin. Fajnym smaczkiem są dwa półogniwa w bransolecie, które ułatwiają dopasowanie do obwodu nadgarstka, co jest szczególnie istotne w zapięciach typu "butterfly clasp". Jedna uwaga: polecam raczej na okrągłe, niż płaskie nadgarstki. Choć nawet u mnie, z płaskim nadgarstkiem, układa się w miarę dobrze. Nie wykluczam dokupienia jeszcze wersji "mniej cygańskiej". Polecam. I jeszcze jedno - sekundnik trafia w indeksy. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8607 Napisano 25 Maja (edytowane) Ile Cię wyszedł ten cygan i jaki jest tam mechanizm? Znalazłem ale cena oficjalna jest spora jak na Pagani około 350 zł Edytowane 25 Maja przez Piotr84 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brakczasu 55 #8608 Napisano 25 Maja Wygląda rewelacja, brałbym gdyby był trochę mniejszy albo gdybym miał odpowiednią łapę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8609 Napisano 25 Maja 6 godzin temu, Piotr84 napisał(-a): Ile Cię wyszedł ten cygan i jaki jest tam mechanizm? Znalazłem ale cena oficjalna jest spora jak na Pagani około 350 zł Za 350 bym nie kupił a że wyszło 90 zł mniej, to wziąłem i nie żałuję. Mechanizm kwarcowy, dobrze trafiający w indeksy a z tym to zegarki kwarcowe za 5 razy więcej miewają problemy. 5 godzin temu, brakczasu napisał(-a): Wygląda rewelacja, brałbym gdyby był trochę mniejszy albo gdybym miał odpowiednią łapę. Szczególnie pozytywnie wygląda jego grubość - tylko 7 mm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brakczasu 55 #8610 Napisano 27 Maja W dniu 25.05.2025 o 20:15, Paulus57 napisał(-a): Szczególnie pozytywnie wygląda jego grubość - tylko 7 mm. Regulacja bransolety to piny push czy skręcana? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8611 Napisano 27 Maja 12 minut temu, brakczasu napisał(-a): Regulacja bransolety to piny push czy skręcana? Piny a skracanie łatwe nie było. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8612 Napisano 27 Maja 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brakczasu 55 #8613 Napisano 27 Maja 1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Piny a skracanie łatwe nie było. Nie lubię pinów, czasem przy wciskaniu zeskakuje mi to narzędzie i zrobi znaczek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8614 Napisano 27 Maja 10 godzin temu, brakczasu napisał(-a): Nie lubię pinów, czasem przy wciskaniu zeskakuje mi to narzędzie i zrobi znaczek Jak dla mnie piny są chyba najwygodniejsze. Czasami zdarzają się jakieś super-kombinacje śrubek i tulejek, że skóra cierpnie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 224 #8615 Napisano 27 Maja (edytowane) W dniu 24.05.2025 o 22:19, Piotr84 napisał(-a): Pan chińczyk w opisie napisał, iż chce podkreślić złocony szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D. Ja jestem ciekaw jakie odchyłki czasowe ma ta szwajcarska Ronda. Z tymi odchyłkami czasowymi w Rondzie 6004.D. na pewno wszystko jest w porządku, nawet tanie werki kwarcowe mają dokładność bardzo dobrą, w porównaniu z mechanikami - wybitną. Najciekawsza z tego jest taka oto informacja, że Chińczycy produkują u siebie także szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D. Caliber Corner, wprawdzie połgębkiem, także to przyznaje, wskazując, że ten caliber ma dwie wersje, produkowaną w Szwajcarii i (drugą) nie w Szwajcarii (sic!). Co to za kraj, ta "nie-Szwajcaria" i czym różni się od Chin? 😊 Caliber Corner nie wyjaśnia. Chińczycy raczej nie kupowaliby tych werków w Szwajcarii, aby montować je w zegarkach, które sprzedają w cenie poniżej 100 Euro. To samo ze "szwajcarską lumą", cztaj: tak naprawdę chińską, eksportowną do Szwajcarii. Logicznie rzecz biorąc poprzez masowy import części z Chin zegarki szwajcarskie powinny tanieć, ale w ogole tego się nie obserwuje, raczej przeciwnie. Na szczęście zegarki chinskie nadal są tanie i nie drożeją. Czytając opisy na Aliexpress dobrze jest rozumieć "metajęzyk", sprzedawców, co on faktycznie oznacza, wtedy łatwiej podjąć decyzję. Edytowane 27 Maja przez Euryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GoBo 97 #8616 Napisano 27 Maja W dniu 24.05.2025 o 22:19, Piotr84 napisał(-a): Pan chińczyk w opisie napisał, iż chce podkreślić złocony szwajcarski mechanizm Ronda 6004.D. Ja jestem ciekaw jakie odchyłki czasowe ma ta szwajcarska Ronda. U mnie w 2-ch zegarkach Boderry odchyłka poniżej sekundy miesięcznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 224 #8617 Napisano 27 Maja W dniu 23.05.2025 o 20:19, oszolom napisał(-a): pięknie wykończony werk Rysy genewskie. 1 godzinę temu, brakczasu napisał(-a): Nie lubię pinów, czasem przy wciskaniu zeskakuje mi to narzędzie i zrobi znaczek Z tego powodu w niektórych szwajcarskch manufakturach, raczej tych droższych, używają narzędzi wykonanych z drewna. To w naszym przypadku byłaby przesada, bo dobrze sprawdzają się narzędzia plastikowe. Mam takie do zdejmowania pinów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8618 Napisano 28 Maja 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23075 #8619 Napisano 3 Czerwca (edytowane) No w końcu namówiłem się na tego ... ... WR1000 i nie żałuję 🤗 Świetnie się nosi ten odważnik 😎 Brak uszów to był dobry pomysł w tym "projekcie" 😅 Edytowane 3 Czerwca przez tomaliusz 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8620 Napisano 3 Czerwca 5 godzin temu, tomaliusz napisał(-a): No w końcu namówiłem się na tego ... ... WR1000 i nie żałuję 🤗 Świetnie się nosi ten odważnik 😎 Brak uszów to był dobry pomysł w tym "projekcie" 😅 Też mam i polecam innym niezdecydowanym. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8621 Napisano 5 Czerwca Będę sprawdzał nową markę. Oczywiście na razie w drodze, więc zdjęcie poglądowe. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 88 #8622 Napisano 5 Czerwca 2 minuty temu, Paulus57 napisał(-a): Będę sprawdzał nową markę. Oczywiście na razie w drodze, więc zdjęcie poglądowe. pindu, mam jeden zegarek od nich i niedługo pewnie się rozejrzę za kolejnym, bo mają ciekawe, np wariacje mioty 82xx do wondering hour czy inne śmieszki. a co do tego zdjęcia to mam taki homemade zegarek, właśnie taki case z zintegrowaną bransoletą (zakładam, że wszystko z jednej fabryki idzie) i koperta jest spoko ale bransoleta bardzo ciągnie włosy;/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8623 Napisano 5 Czerwca 1 minutę temu, nh35 napisał(-a): pindu, mam jeden zegarek od nich i niedługo pewnie się rozejrzę za kolejnym, bo mają ciekawe, np wariacje mioty 82xx do wondering hour czy inne śmieszki. a co do tego zdjęcia to mam taki homemade zegarek, właśnie taki case z zintegrowaną bransoletą (zakładam, że wszystko z jednej fabryki idzie) i koperta jest spoko ale bransoleta bardzo ciągnie włosy;/ Kosztował niewiele, więc najwyżej ponoszę krótko. Dziś jeszcze skusiłem się na kolejnego Merkura. Zdjęcie poglądowe. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 13194 #8624 Napisano 10 Czerwca (edytowane) Dziś przybył. Jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Koperta chyba stalowa bo trochę waży, werk manual 7120 tongi bodajże, szkiełko wypukle. Bez znizek kosztował 120 zl. Edycja:jednak idzie na zwrot, gdyż zle osadzono wskazówke godzinowa, ktora nie zgrywa sie z indeksem pelnej godziny. Niby drobiazg, a podniesie cisnienie😒 Edytowane 10 Czerwca przez tofiks_th 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127344 #8625 Napisano 10 Czerwca Godzinę temu, tofiks_th napisał(-a): Dziś przybył. Jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Koperta chyba stalowa bo trochę waży, werk manual 7120 tongi bodajże, szkiełko wypukle. Bez znizek kosztował 120 zl. Edycja:jednak idzie na zwrot, gdyż zle osadzono wskazówke godzinowa, ktora nie zgrywa sie z indeksem pelnej godziny. Niby drobiazg, a podniesie cisnienie😒 Widać na zdjęciu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach